Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Юбилеен спектакъл на "Антихрист" в Нов Театър НДК

СЪВРЕМЕННА ТЕАТРАЛНА СЦЕНА

Юбилеен спектакъл на "Антихрист" в Нов Театър НДК

Режисьорът Бойко Илиев - с обръщение към Министерство на културата за 5-годишнината на театъра

Снимка: Нов Театър НДК

На 05.03.2020 г. от 18.30 часа в Нов Театър НДК ще се състои Пресконференция във връзка с Юбилея на театъра - 5 години Нов Театър НДК. Празникът ще продължи с представление на спектакъла "Антихрист" по Емилиян Станев от 19.30 часа.  Драматизация и режисура - БОЙКО ИЛИЕВ. Участват актьорите: ЕЛЕНА ПЕТРОВА, ВЕСЕЛИН КАЛАНОВСКИ, НИКИ СОТИРОВ и ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ.

Сцена от "Антихрист" / Снимка: Нов Театър НДК

Режисьорът Бойко Илиев ни въвежда в избора на произведението на Емилиян Станев така: 

"Днес "Поучително житие на грешника и смешника Теофил за митарствата на душата му", както нарича в началото своя роман авторът, звучи изключително съвременно, тъй като с отварянето на границите "митарствата на душите ни", като че ли набират нова сила". Който се интересува от човешката душа, той се интересува както от днес, така и от вчера. Съвременността е без дата, казва Бойко Илиев, и продължава:

"Емилиян Станев смяташе тази книга до голяма степен автобиографична, защото отразява черти на неговата собствена личност и много особености на съвременния човек - с "непрестанно движение, издигане и падане, светлина и мрак". Този спектакъл-приказка сякаш се ражда от пепелищата на варварството и издига глас през времето, като към горчивината на мъдростта се прибавя сладостта на спомена. И мъдрият Теофил, и наивният Еньо , които са едно, са все от корена на Тодор Самоход, царския зограф. Но Еньо е младостта с най-дълбоките и сили и с най-пищните и лъжливи знаци. Предопределено е Еньо да чуе клепалата и рева на Янтра, да види отблясъците на кубетата на църквата и прозорците на дворците, да прозре ръждивата красота , в която живеят хората и която долавят само всепроникващите очички на детската душа.

Сцена от "Антихрист" / Снимка: Нов Театър НДК

Предопределено е Еньо да се влюби в царската дъщеря, да срещне цар Иван - Александър и да види рода му, да обикне таворската светлина, т.е. светлината на извисената духовност и на лъжливата религия, и да премине през много лични житейски патила, за да бъде преследван от онова , което довчера е обичал. И предопределено е Теофил, обезобразеният грешник и смешник - т.е. късният Еньо - да разкаже за себе си, да се види като малко поточе, разливало в житейски събития, в срещи, в човешка обич и омраза. Някъде у Теофил, отминат и отречен, заглъхва тихият и богобоязлив юноша, който е писал любовни стихове за царската дъщеря. А остава другият човек - да се бори със себе си, да извисява себе си и със себе си и времето. Намерил е разрешението едва накрая - когато оголва меча и замахва срещу турчина поробител".

В Открито писмо до Министерството на курлтурата - до министър Боил Банов и заместник-министрите, режисьорът Бойко Илиев разказва за нелекия път на Нов Театър НДК за тези 5 години, в които театърът се наложи в авангарда на културния ни живот.

Публикуваме писмото без редакция:

Още

"Осъдени души" в НОВ ТЕАТЪР НДК

"Осъдени души" в НОВ ТЕАТЪР НДК

"През 2015 година Продуцентска къща "Евро Диалог" беше в основата на изграждането и създаването на "НОВ ТЕАТЪР" НДК. На мястото на един магазин в пасажа /етаж - 1 на НДК/ построихме салон със 191 места, както и сцена, гримьорна, баня, офис, складови помещения, библиотека...Роди се Нов театър в София!

Първа премиера "АМАДЕУС" по Моцарт и П. Шафър. Следват "Поручик Бенц" по Д. Димов, "Откриването" от П. Турини, "Краят на дъгата" от П. Куилтър, "В часа на синята мъгла" по Яворов, "Пилето, което казва КУ" от Ал. Урумов, "Антихрист" по Ем. Станев, "Ние, българите" от Ал. Урумов, "Майстори" от Рачо Стоянов, "Променяне" по Лив Улман, "Търновската царица" по Ем. Станев, "Осъдени души" по Д. Димов и много други.

Актьори като Мариус Донкин, Георги Кадурин, Иван Юруков, Николай Урумов, Йоана Буковска, Ивайло Захариев, Любомир Ковачев, Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров, Параскева Джукелова, Мая Бежанска, Елен Колева, Марин Янев, Стефан Мавродиев, Миглена Караламбова, Ицхак Финци намериха възможност да представят своето талантливо изкуство.

Още

За четвърти път Януари - фестивал на българската драматургия в Нов театър НДК

За четвърти път Януари - фестивал на българската драматургия в Нов театър НДК

Вече 5 години Нов театър НДК защитава усърдно своето място върху Културната карта на София.

Изиграха се над 800 представления у нас и в над двайсет държави в Европа и Америка, пред повече от 100 000 зрители.

Въпреки гореизложеното, Нов театър НДК продължава да се таксува като обикновен търговски обект, на който наскоро беше увеличен наема за ползване на мястото. Казвам "мястото", тъй като преди да построим "Нов театър", това беше част от фоайето към зала 2, което беше преградено с плоскости за нуждите на тогавашния "базар".

Струва ми се, че е крайно време да се създаде нов Закон за театрите /последният е от 1947 г./, който да регламентира различните видове театрални субекти, тяхното раждане и умиране. В Новата история на България беше одържавена една Театрална работилница /1991 г./ и бяха унищожени десетки Свободни трупи, които наивно вярваха, че времената са се променили. И до момента всички Театри в Република България са създадени с решения на ЦК и ГК на БКП. Вероятно е възможно с промени в Закона за закрила и развитие на Културата, да се внесат корекции, които да регламентират функционирането на различните видове театри.

Надявам се на отговор! И на ПРОМЯНА!", завършва писмото си Бойко Илиев.

Impressio честити юбилея на театъра и пожелава на целия театрален екип здраве и нови творчески успехи!

Още

Михаил Билалов се завръща като мафиот

Михаил Билалов се завръща като мафиот

Още

Народния с кампания "Препрочитаме Вазов" от 3 март

Народния с кампания "Препрочитаме Вазов" от 3 март

Още

"Суматоха" от Радичков - с класа на Ивайло Христов

"Суматоха" от Радичков - с класа на Ивайло Христов

Още

ДНК ще посрещне "dragON a.k.a. PONY"

ДНК ще посрещне "dragON a.k.a. PONY"

Коментирай 0

1/1

Снимка: Нов Театър НДК

Сцена от "Антихрист" / Снимка: Нов Театър НДК

Сцена от "Антихрист" / Снимка: Нов Театър НДК

Сцена от "Антихрист" / Снимка: Нов Театър НДК

Календар

Препоръчваме ви

Малин Кръстев, Асен Блатечки и Димитър Бакалов разсмиват до сълзи в "Заложи на сигурно"

Комедията на сръбския драматург Владимир Джурджевич ви очаква на 23 октомври във Военния клуб в Пловдив

Музикалният театър и Балет "Арабеск" отменят спектаклите си до 1 ноември

Предварително закупените билети за октомври ще важат за новите дати за месец януари без презаверка

Създателите на LORD OF THE RINGS IN CONCERT и KEEN ACTS отлагат шоуто за 2021

Всички закупени вече пропуски за музикалното кино-шоу ще важат без нужда от презаверяване за новата дата през следващата година

"Любен и Елена: за любовта към изкуството и изкуството на любовта" с премиера днес

Документалният филм на Ели Йонова ще бъде представен за първи път пред българската публика в Дом на киното на 15 октомври, от 20:30 часа като част от София Филм Фест ЕСЕН

Кой е най-добрият български документален филм?

На премиерта на "Рангел завинаги" тази вечер ще бъдат обявени и наградите за документална лента на 24-тия София Филм Фест

Силвия Петкова и Юлиан Вергов са главни герои във въздействащата история "Пепел върху слънцето"

Специална прожекция на филма на Анри Кулев "Имало една война" ви очакват още днес в рамките на 24-тия София Филм Фест