Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Владимир Зарев: Свободата е форма на различие

НОВИ КНИГИ

Владимир Зарев: Свободата е форма на различие

Владимир Зарев за романа "Объркани в свободата" пред БТА

Последният роман на Владимир Зарев "Объркани в свободата" се преплитат две сюжетни линии. Снимка: БТА

Свободата е форма на различие, колкото по-различен е един човек, толкова е по-свободен, казва писателят Владимир Зарев.

В най-новия роман на Владимир Зарев "Объркани в свободата" се преплитат две сюжетни линии. В интервю за БТА писателят разказа, че в едната линия на повествованието действието се развива в съвременността, когато КОВИД пандемията е сполетяла човечеството и е разместила психиката на хората.

Още

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

Другата сюжетна линия е действие през 1437 година. Там главен герой е монах, който се отказва от свободата си и се превръща в исихаст. Той престава да говори, защото разговорите между хората според него са напразен шум. Когато човек се откаже да говори с другите хора, той наистина може да говори единствено и само с бог.

Възможно ли е съвършенството, възможна ли е истинската ни свобода, когато се откажем от свободата си. Това са въпросите, които Владимир Зарев поставя в романа, издаден преди дни от издателство "Хермес".

Едно от първите представяния на книгата се състоя във Велико Търново в рамките на Националната научна конференция с международно участие "Библиотеки - четене - комуникации" на тема интерпретиране на историческата тема в литературата през XXI век и е посветена на 100-годишнината от учредяването на Великотърновската библиотека за Народна.

Още

Владимир Зарев представя книгата "Неделният продавач на книги" на проф. Даниел Вълчев

Владимир Зарев представя книгата "Неделният продавач на книги" на проф. Даниел Вълчев

Темата за свободата беше много важна в тези две години на КОВИД пандемия, защото те наложиха задължителното равенство да спазваме определени правила - да ходим в болницата, но да не ходим на театър и кино, да носим маски. Това доведе до задължителното равенство, а то е форма на бездарие, форма на посредственост. Тази посредственост съсипа много семейства и хора. Те не успяха да издържат две години на това усилие, посочи писателят.

Според него тези две години не са направили хората по-добри, но са ги направили по-разумни. Съвременният човек смяташе за най-висша ценност парите като форма на власт и свобода. Изведнъж хората започнаха да проумяват, че има по-висша ценност и това е самият човешки живот. Човешкият живот, който е безценен и изключително красив и нужен, каза писателят.

"В книгата продължавам една важна за мен тема, която съществува във всяка моя книга - проблемът за властта и за свободата", каза Владимир Зарев.

Той посочи, че това е била най-трудната книга, която е писал, защото тя е изисквала познания за християнството, а християнската философия е изумително дълбинна, трудна за проумяване, развиваща се в продължение на векове. Всеки един християнски мислител прибавя по нещо към нея.

Едно от най-прекрасните духовни учения е исихазмът, който е описан и в книгата. Това е едно духовно учение, което се развива в края на XIII и началото на XIV век. То е изключително свързано с Търново и с околните манастири. Патриарх Евтимий е бил исихаст и Теодосий Търновски е бил изключителен учител. Беше ми лесно да напиша всеки един от тези сюжети, но да ги обвържа, беше много трудно, каза писателят.

Вижте цялото интервю с Владимир Зарев пред БТА, което се осъществява в книжарница "Хермес" във Велико Търново със съдействието на издателя Стойо Вартоломеев:

Владимир Зарев и издателят Стойо Вартоломеев (вляво) Снимка: БТА

- Какво означава човек да е объркан в свободата - заглавието на новата Ви книга провокира, но и смущава?
- Свободата винаги е нещо много сложно.

Тя е като лабиринт. Свободата е форма на различие. Колкото по-различен е един човек, толкова е по-свободен. Задавал съм си въпроса, възможно ли е, когато ние се откажем от свободата си, да бъдем истински свободни. Това се случи в периода на пандемията, това се случва и с моите герои.

Още

Владимир Зарев: Народът ни, който устоя и оцеля в петвековното турско робство, е застрашен да изчезне сега при демокрацията

Владимир Зарев: Народът ни, който устоя и оцеля в петвековното турско робство, е застрашен да изчезне сега при демокрацията

Книгата "Объркани в свободата" има две сюжетни линии. В едната действието се развива в съвременността и проблема, с КОВИД, който ни сполетя и размести психиката на хората.

Другата сюжетна линия е действие, което се развива през 1437 година. Там главен герой е един монах, който също така се отказва от свободата си и се превръща в исихаст, който престава да говори, защото разговорите между хората според него са напразен шум. Когато човек се откаже да говори с другите хора, той наистина може да говори единствено и само с бог. Възможно ли е съвършенството, възможна ли е истинската ни свобода, когато се откажем от свободата си.

- Това означава ли, че отказът от свободата е някакъв осъзнат акт?
- Спомнете си годините на КОВИД пандемията. Тогава всички ние трябваше да правим едно и също. Отказът от свободата бих нарекъл задължителното равенство. Задължителното равенство да спазваме определени правила - да ходим в болницата, но да не ходим на театър и кино, да носим маски.

Задължителното равенство е форма на бездарие, форма на посредственост. Тази посредственост съсипа много семейства и хора. Те не успяха да издържат за две години на това усилие.

- Помогна ли опитът от тази пандемия на хората да стана по-мъдри, по-прозорливи и по-внимателни към посланията, които и мейнстрийм медиите и управляващите отправят?
- За жалост тези две години не ни направиха по-добри, но може би ни направиха малко по-разумни. В този смисъл Вие сте права, че тази непрекъсната заплаха, това насилие върху нас, упражнено много мощно, до голяма степен ни направи по-разумни. Хората започнаха да ценят нещо, за което преди това не са се сещали-здравето.

Съвременният човек смята за най-висша ценност парите като форма на власт и свобода. Изведнъж хората започнаха да проумяват, че има по-висша ценност и това е самият човешки живот. Човешкият живот, който е безценен и изключително красив и нужен.

Още

Владимир Зарев беше удостоен с държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2017 г.

Владимир Зарев беше удостоен с държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2017 г.

- Може би не е случайно, че двете сюжетни линии в новия Ви роман са обвързани с миналото, под формата на духовен ореол и съвремието, като рационален елемент.
- Вие доста разгадахте от смисъла на тази книга. Така е. Това е много трудна книга, може би най-трудната книга, която съм писал. Тя изискваше огромни познания. Познания за християнството. Аз съм християнин и вярвах, че много знам. Оказа се, че не е вярно. Християнската философия е изумително дълбинна. Много трудна за проумяване, развиваща се в продължение на векове. Всеки един християнски мислител прибавя по нещо към нея.

Едно от най-прекрасните духовни учения е исихазмът, който е описан и в книгата. Това е едно духовно учение, което се развива в края на XIII и началото на XIV век. То е изключително свързано с Търново и с околните манастири. Патриарх Евтимий е бил исихаст и Теодосий Търновски е бил изключителен учител.

Беше ми лесно да напиша всеки един от тези сюжети, но да ги обвържа, беше много трудно.

В книгата продължавам една важна за мен тема - проблемът за властта и за свободата. Именно това са нещата, които обединяват двете сюжетни линии.

Интервю на Марина Петрова/БТА

Още

Най-обичаната творба на Шарлот Бронте излиза в ново издание (откъс)

Най-обичаната творба на Шарлот Бронте излиза в ново издание (откъс)

Още

„Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ – официалната биография на Тери Пратчет излиза на български (откъс)

„Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ – официалната биография на Тери Пратчет излиза на български (откъс)

Още

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

Още

Кърт Вонегът: Щом някоя страна загуби свободата си, Съединените щати веднага ще довтасат да й я възвърнат

Кърт Вонегът: Щом някоя страна загуби свободата си, Съединените щати веднага ще довтасат да й я възвърнат

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

"В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона", заяви в ефира на bTV директорът на институцията

Мария Каракушева: Музиката на живота е мелодия от мечти, хармония от емоции

"Nine е най-разкриващият личния ми живот проект, с който искам да предам съвсем ново послание - нов живот за мен, нов живот вътре в мен и несъмнено една променена Мария като артист с обогатена чувствителност и познание за света" споделя пианистката

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

"Писането е самотно занимание, писателят стои сам, ден след ден, намираш се в убежището на една книга. Когато излезеш от това убежище след това, чувството е много особено, то е странно приятно, защото ти е липсвало през дните, в които си писал"

Маестро Емил Табаков на 75: Има много произведения, които харесвам и още не съм издирижирал

Виолета Тончева разговаря с големия музикант за варненската премиера на неговия Концерт за цигулка и оркестър със солист Светлин Русев на 25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1, за виртуозността на солиста и оркестъра, за формулата за добър оркестър и за творческите му намерения

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

"Това, което човек вижда, това го спохожда. Свикнал съм да виждам хубавото по света, в повечето случаи и в хората. Понякога ми се натрапват и другите неща. Онова, нехубавото, е много по-малко, но е много по-шумно...", сподели пред гостите на He's the Man директорът на Софийската филхармония

Ариел Брингес: Липсва ми най вече спонтанността на кубинския живот

Кубинският саксофонист ще представи своя проект Nostalgia Cubana на 1 декември в София Лайв Клуб