Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Владимир Зарев: Свободата е форма на различие

НОВИ КНИГИ

Владимир Зарев: Свободата е форма на различие

Владимир Зарев за романа "Объркани в свободата" пред БТА

Последният роман на Владимир Зарев "Объркани в свободата" се преплитат две сюжетни линии. Снимка: БТА

Свободата е форма на различие, колкото по-различен е един човек, толкова е по-свободен, казва писателят Владимир Зарев.

В най-новия роман на Владимир Зарев "Объркани в свободата" се преплитат две сюжетни линии. В интервю за БТА писателят разказа, че в едната линия на повествованието действието се развива в съвременността, когато КОВИД пандемията е сполетяла човечеството и е разместила психиката на хората.

Още

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

Другата сюжетна линия е действие през 1437 година. Там главен герой е монах, който се отказва от свободата си и се превръща в исихаст. Той престава да говори, защото разговорите между хората според него са напразен шум. Когато човек се откаже да говори с другите хора, той наистина може да говори единствено и само с бог.

Възможно ли е съвършенството, възможна ли е истинската ни свобода, когато се откажем от свободата си. Това са въпросите, които Владимир Зарев поставя в романа, издаден преди дни от издателство "Хермес".

Едно от първите представяния на книгата се състоя във Велико Търново в рамките на Националната научна конференция с международно участие "Библиотеки - четене - комуникации" на тема интерпретиране на историческата тема в литературата през XXI век и е посветена на 100-годишнината от учредяването на Великотърновската библиотека за Народна.

Още

Владимир Зарев представя книгата "Неделният продавач на книги" на проф. Даниел Вълчев

Владимир Зарев представя книгата "Неделният продавач на книги" на проф. Даниел Вълчев

Темата за свободата беше много важна в тези две години на КОВИД пандемия, защото те наложиха задължителното равенство да спазваме определени правила - да ходим в болницата, но да не ходим на театър и кино, да носим маски. Това доведе до задължителното равенство, а то е форма на бездарие, форма на посредственост. Тази посредственост съсипа много семейства и хора. Те не успяха да издържат две години на това усилие, посочи писателят.

Според него тези две години не са направили хората по-добри, но са ги направили по-разумни. Съвременният човек смяташе за най-висша ценност парите като форма на власт и свобода. Изведнъж хората започнаха да проумяват, че има по-висша ценност и това е самият човешки живот. Човешкият живот, който е безценен и изключително красив и нужен, каза писателят.

"В книгата продължавам една важна за мен тема, която съществува във всяка моя книга - проблемът за властта и за свободата", каза Владимир Зарев.

Той посочи, че това е била най-трудната книга, която е писал, защото тя е изисквала познания за християнството, а християнската философия е изумително дълбинна, трудна за проумяване, развиваща се в продължение на векове. Всеки един християнски мислител прибавя по нещо към нея.

Едно от най-прекрасните духовни учения е исихазмът, който е описан и в книгата. Това е едно духовно учение, което се развива в края на XIII и началото на XIV век. То е изключително свързано с Търново и с околните манастири. Патриарх Евтимий е бил исихаст и Теодосий Търновски е бил изключителен учител. Беше ми лесно да напиша всеки един от тези сюжети, но да ги обвържа, беше много трудно, каза писателят.

Вижте цялото интервю с Владимир Зарев пред БТА, което се осъществява в книжарница "Хермес" във Велико Търново със съдействието на издателя Стойо Вартоломеев:

Владимир Зарев и издателят Стойо Вартоломеев (вляво) Снимка: БТА

- Какво означава човек да е объркан в свободата - заглавието на новата Ви книга провокира, но и смущава?
- Свободата винаги е нещо много сложно.

Тя е като лабиринт. Свободата е форма на различие. Колкото по-различен е един човек, толкова е по-свободен. Задавал съм си въпроса, възможно ли е, когато ние се откажем от свободата си, да бъдем истински свободни. Това се случи в периода на пандемията, това се случва и с моите герои.

Още

Владимир Зарев: Народът ни, който устоя и оцеля в петвековното турско робство, е застрашен да изчезне сега при демокрацията

Владимир Зарев: Народът ни, който устоя и оцеля в петвековното турско робство, е застрашен да изчезне сега при демокрацията

Книгата "Объркани в свободата" има две сюжетни линии. В едната действието се развива в съвременността и проблема, с КОВИД, който ни сполетя и размести психиката на хората.

Другата сюжетна линия е действие, което се развива през 1437 година. Там главен герой е един монах, който също така се отказва от свободата си и се превръща в исихаст, който престава да говори, защото разговорите между хората според него са напразен шум. Когато човек се откаже да говори с другите хора, той наистина може да говори единствено и само с бог. Възможно ли е съвършенството, възможна ли е истинската ни свобода, когато се откажем от свободата си.

- Това означава ли, че отказът от свободата е някакъв осъзнат акт?
- Спомнете си годините на КОВИД пандемията. Тогава всички ние трябваше да правим едно и също. Отказът от свободата бих нарекъл задължителното равенство. Задължителното равенство да спазваме определени правила - да ходим в болницата, но да не ходим на театър и кино, да носим маски.

Задължителното равенство е форма на бездарие, форма на посредственост. Тази посредственост съсипа много семейства и хора. Те не успяха да издържат за две години на това усилие.

- Помогна ли опитът от тази пандемия на хората да стана по-мъдри, по-прозорливи и по-внимателни към посланията, които и мейнстрийм медиите и управляващите отправят?
- За жалост тези две години не ни направиха по-добри, но може би ни направиха малко по-разумни. В този смисъл Вие сте права, че тази непрекъсната заплаха, това насилие върху нас, упражнено много мощно, до голяма степен ни направи по-разумни. Хората започнаха да ценят нещо, за което преди това не са се сещали-здравето.

Съвременният човек смята за най-висша ценност парите като форма на власт и свобода. Изведнъж хората започнаха да проумяват, че има по-висша ценност и това е самият човешки живот. Човешкият живот, който е безценен и изключително красив и нужен.

Още

Владимир Зарев беше удостоен с държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2017 г.

Владимир Зарев беше удостоен с държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2017 г.

- Може би не е случайно, че двете сюжетни линии в новия Ви роман са обвързани с миналото, под формата на духовен ореол и съвремието, като рационален елемент.
- Вие доста разгадахте от смисъла на тази книга. Така е. Това е много трудна книга, може би най-трудната книга, която съм писал. Тя изискваше огромни познания. Познания за християнството. Аз съм християнин и вярвах, че много знам. Оказа се, че не е вярно. Християнската философия е изумително дълбинна. Много трудна за проумяване, развиваща се в продължение на векове. Всеки един християнски мислител прибавя по нещо към нея.

Едно от най-прекрасните духовни учения е исихазмът, който е описан и в книгата. Това е едно духовно учение, което се развива в края на XIII и началото на XIV век. То е изключително свързано с Търново и с околните манастири. Патриарх Евтимий е бил исихаст и Теодосий Търновски е бил изключителен учител.

Беше ми лесно да напиша всеки един от тези сюжети, но да ги обвържа, беше много трудно.

В книгата продължавам една важна за мен тема - проблемът за властта и за свободата. Именно това са нещата, които обединяват двете сюжетни линии.

Интервю на Марина Петрова/БТА

Още

Най-обичаната творба на Шарлот Бронте излиза в ново издание (откъс)

Най-обичаната творба на Шарлот Бронте излиза в ново издание (откъс)

Още

„Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ – официалната биография на Тери Пратчет излиза на български (откъс)

„Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ – официалната биография на Тери Пратчет излиза на български (откъс)

Още

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

Още

Кърт Вонегът: Щом някоя страна загуби свободата си, Съединените щати веднага ще довтасат да й я възвърнат

Кърт Вонегът: Щом някоя страна загуби свободата си, Съединените щати веднага ще довтасат да й я възвърнат

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Иван Бърнев: Нека повярваме, че в нас носим мощна атомна централа за добро

Един от най-забележителните български актьори беше герой на ежегодното събитие на Dir.bg He`s The MAN 2023

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Председател на Европейската филмова академия, продуцент, сценарист и писател, Майк Дауни говори за цензурата, бъдещето на европейската кино индустрия и силата на политическото кино днес