Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Владимир Зарев: Дано страхът от смъртта вразуми човечеството. Пред нея всички сме равни

Нужно ни е да разберем, че по този път, по който вървим, не ни очаква нищо добро, казва авторът на романа "Чудовището"

Снимка: BulFoto/Колаж: Петя Александрова

"Това, което ни сполетя, е едно наказание към цялото човечество, едно предупреждение, че хората трябва да усмирят своята непосилна агресивност към света, който ги е създал.

Мен книгата винаги ме е спасявала. Спасявала ме е от неврози, спасявала ме е от прекомерния гняв, който съм изпитвал, спасявала ме е от несвободата, когато съм я срещал в живота си, спасявала ме е от песимистични мисли и чувства", изповяда големият Владимир Зарев, който е част от Националната инициатива "Купи 1 книга".

Снимка: BulFoto/Колаж: Петя Александрова

В момента книжният бранш е изправен пред едно от най-големите си предизвикателства, а издаването на нови книги в настоящата ситуация е изключително трудно, а за голяма част от издателите почти невъзможно.

Ето защо автори, издатели и книжари се обърнаха с призив за подкрепа към читателите. Националната кампания "Купи 1 книга" стартира на 2 април, Деня на детската книга, под надслов "За да я има книгата".

Мисията на инициативата "Купи 1 книга" е да обедини усилията на обществото в единна цел и посока - да помогне на книгата днес, за да я има в бъдеще. Да призове всеки, който може да отдели средства да закупи книга или да дари книги за кауза, да се включи в кампанията за спасяване на книгата чрез специално създадената уеб страница на инициативата www.kupi1kniga.com.

Снимка: Личен архив

Владимир Зарев е син на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев и брат на режисьорката Весела Зарева (р. 1943 г.).
Завършва българска филология в Софийския държавен университет (1972). От 1973 е редактор в белетристичния отдел на сп. "Съвременник". Член на Съюза на българските писатели (СБП). Първия си разказ печата в сп. "Пламък".

Главен редактор е на списание "Съвременник". Романите му се превеждат на много европейски езици, а "Разруха" става бестселър в Германия и САЩ.

През 2013 г. ТВ7 излъчва сериала "Дървото на живота", екранизация по романа "Битието".

На 7 ноември 2017 г. е удостоен с ежегодната Държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" "за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности". През март 2019 г. получава орден "Стара планина" първа степен "за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството".

С Владимир Зарев разговаряме за посланията от последния му роман "Чудовището" и получават ли те "нов живот" в ситуацията на световната пандемия.

Владимир Зарев ексклузивно пред Dir.bg

-Г-н Зарев, последният Ви роман е със заглавие "Чудовището". Как се чувствате днес в "присъствието" на новото чудовище? Какво ни сполетя?
-
Отдавна споделям възгледите си, че Разумът е ракът в природата, че Човекът, в своята алчност, своята непосилна агресивност по отношение на околния свят, фактически разрушава средата, разрушава света, който го е създал.

И затова всички ние ще заплатим и ще плащаме тепърва. Мисля си, че това, което ни сполетя, е едно наказание към цялото човечество и най вече едно предупреждение, че хората трябва да усмирят своето неустоимо желание да купуват, да притежават, да имат все повече и повече и трябва да се върнат към по-духовните ценности. Една от тези много важни духовни ценности - това е желанието на човек да чете, т. е. да се пренася в един друг, съвършен и прекрасен свят.

- Как да прочетем по-ясно това предупреждение?
- Това е наистина много сериозно изпитание. Защо съм сигурен? Защото този път то засегна целия свят. То не е нещо локално. Тази пандемия засегна целия свят. И точно затова ние трябва да прочетем това предупреждение много ясно и много категорично. Трябва да разберем, че това е предупреждение към Разума, че повече така не може и че трябва да се направи нещо, да се усмирят тези чудовищни алчност и егоизъм.

През тези последни 20-25 години ние живеем с "американската мечта", че най-важното в живота е успехът, който се отъждествява с парите. Щастието се отъждествява с успеха, а успехът с парите. Но щастието е нещо много по-различно, то е нещо много по-сложно.

Щастие е човек да бъде здрав, щастие е човек да бъде обичан. И да обича - дори това е по-важно. Щастие е човек да бъде в хармония със себе си и със света. Разбира се, парите са нещо много важно, но не и най-важното.

Апостол Павел е казал: Никой от вас нищо няма да отнесе от този свят, защото никой от вас нищо не е донесъл.

Владимир Зарев с Мирела Иванова и дъщеря им Зорница (Снимка: BulFoto)

Още

Започва националната кампания "Купи 1 книга"

Започва националната кампания "Купи 1 книга"

- Смятате ли, че ще можем да излезем от това изпитание по-добри, по-силни? Живее ли оптимизъм у вас?
- Хубаво е да излезем по-добри, но най-важното е да излезем по смислени. Да разберем, че по този път, по който вървим, не ни очаква нищо добро. Говоря не само за нас, българите, а за цялото човечество. Това, което се случва през последните 20 години пред очите ни, това е крайният либерализъм и създаването на т. нар. глобален човек. Глобалният човек трябва да бъде под средното равнище интелигентен, това, с което се занимава - да го върши с умение и професионализъм, но най-важното негово "качество", това е да консумира, да консумира и да консумира. Това е съвършеният консуматор.

На един човек му трябват за една година четири чифта обувки, има хора, които имат с хиляди. А това е вложена излишна енергия, излишен човешки труд, излишни суровини. Тази пазарна икономика, на която ние толкова се възхищаваме, наистина даде на България това разнообразие от стоки, големите молове се превърнаха в дворци на търговията. Но пазарната икономика е устойчива, когато всяка година производството се повишава. За десетина години ние удвояваме това производство, а Земята, Планетата ни има ограничени ресурси.

И в крайна сметка всичко това ще доведе до недостиг на суровини, а оттам, боя се, до войни, до такива пандемии и всякакви други "чудовища", които ще сполетяват човечеството и ще стават все по-неразрешими.

С известния литературен критик Мартин Ебел, който нарече Владимир Зарев "Българския Балзак" (Снимка: Фейсбук страница)

Сега е моментът всички хора на този свят, и най вече тези, които управляват света - високите политици в големите страни, наистина да се замислят и да разберат, че този път е пагубен, че трябва да се ограничи тази алчност и свръхматериално отношение към живота и да се върнем към някои наистина важни духовни ценности.

- В романа "Чудовището" разсъждавате за смъртта, за страха от смъртта. Ще добавите ли нещо към посланията си в ситуацията, в която се намира човечеството? 
- Тази пандемия доказва една от моите тези. Това е, че смъртта е форма на морал, на най-висок морал. Защото смъртта е единственото нещо, в което всички хора са равни. Смъртта застига нещастния, но и щастливия, грозния, но и красивия, болния, но и здравия. Това мигновение изравнява всички нас. Дано този страх от смъртта, който сега е обхванал цялото човечество, наистина да ни вразуми.

- Старостта, друга любима Ваша тема, също е много актуална днес по време на пандемията? 
 -Аз продължавам да се чувствам млад, но не съм. Сутрин като се събудя, имам чувството, че мога да преместя планина, но когато се опитам да се надигна от леглото, това става толкова трудно и мъчително, че разбирам огромната разлика между духовната хармония и телесния недоимък, когато човек навлезе в някаква определена възраст.

Разбира се, старостта ни прави донякъде по-свободни. Защото човек вече е отгледал децата си, вече не работи, което означава, че не е подчинен на никого, не е и началник на никого. Той е напуснал сцената - не е актьор, не е и режисьор. Човек вече е обикновен зрител.

Той изпитва носталгия към младостта, но това е и едно преимущество, което всеки от нас трябва да умее да използва в тези години.

- Пишете, че виждате във виртуалното пространство "антихриста"... Но ето сега изкуството достига до хората именно благодарение на модерните технологии...
- Аз не съм против тези технологии, не съм консервативен човек. Но съм против те да се използват прекалено. Съвременният човек и най вече младите хора и децата, вече не живеят в реалния свят и имат изкривени отношения към него. Те съществуват най вече и главно във виртуалното пространство.

- То сега реалното пространство е и непрепоръчително и забранено...
- Но вижте колко тежко приемат хората тези забрани? Това означава, че не виртуалният свят, а този, който ни заобикаля, е истинският. В него се намират нашите хармонии и нашето щастие.

Виртуалният свят може да ни забавлява, може да ни бъде от полза в известен смисъл като сдъвкана информация, като начин на комуникация с целия свят. Но този свят, който в момента ни липсва, когато ни го забраниха заради епидемията, сега истински ще го оценим. Хората вече не издържат само с телевизията, с радиото, с компютъра и Интернет...

Но трябва да подчертая нещо важно като говорим за забрани. Българският народ трябва да бъде щастлив, че се появи човек като ген. Мутафчийски, който върши своята работа по един блестящ начин - и като голям лекар, и като генерал, който използва заповедта като форма на вразумяване на хората. Защото ние, българите, не сме особена дисциплинирани.

7 ноември 2017 г. С премиера Бойко Борисов при връчването на писателя на награда "Свети Паисий Хилендарски" за 2017 (Снимка: BulFoto)

- Не сте от хората, които се притесняват, че им ограничават свободата...
- Това непрекъснато се повтаря... Свободата е вътрешно чувство и усещане. Човек може да е затворник и да е по-свободен от друг, който цял ден "свободно" се шляе по улиците... В момента ограничават човешките ни права, но най-важното право е правото на живот, хората трябва да оцелеят.

7 ноември 2017 г. Владимир Зарев получи държавната награда "Свети Паисий Хилендарски" за 2017 година (Снимка: BulFoto)

Още

Купи 1 книга: Зарази поне един човек с любовта към книгите

Купи 1 книга: Зарази поне един човек с любовта към книгите

- Включихте се в Кампанията "Купи 1 книга". Какво е книгата за писател като Вас?
- Мен книгата винаги ме е спасявала. Спасявала ме е от неврози, спасявала ме е от прекомерния гняв, който съм изпитвал, спасявала ме е от несвободата, когато съм я срещал в живота си, спасявала ме е от песимистични мисли и чувства.

Книгата е нещо изключително ценно. Тя е много добър духовен приятел на човека. Книгата сякаш продължава живота, прави нашия живот безкраен. Защото ни дава възможност да участваме в много други животи.

2017 г. Със съпругата си Мирела Иванова на премиерата на филма "Вездесъщият", реж. Илиян Джевелеков (Снимка: BulFoto)

Призовавам хората в тези трудни времена, в тези времена на духовна потиснатост, да се върнем към книгата. Да си купим книги и да ги прочетем! Това ще ни донесе много повече облекчение, отколкото самосъжалението. Нашата кампания е призвана да помогне и на нас, писателите. Защото ние сме зависими от Негово Величество Читателя. Читателят е този, който превръща нашите книги в събития, в духовна реалност. Затова се включих в това усилие с ентусиазъм - да върнем хората към книгите и да им посочим пътя, като си ги поръчат в Интернет и останат с тях насаме в тези дни на изпитания.

- За какво се молите, г-н Зарев?
- Дано тази зараза наистина да отмине българския народ, защото много неща му се струпаха. Ще ви призная честно: Всяка сутрин аз се моля българският народ да оцелее, да не изчезне българският народ. Защото той наистина се топи като пролетен сняг.

Владимир Зарев на литературно събитие в Столична община (Снимка: BulFoto)

Моля се да ни отмине тази пандемия. Моля се да имам сили да напиша своята книга за исихазма, което е много интересно високодуховно течение в Българското Средновековие. Искам да го свържа с т. нар. Фераро-флорентинска уния, която е последният опит да се примирят Католицизма и Православието.

- Благодаря, дано молитвите Ви се сбъднат!

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Още

Владимир Зарев беше удостоен с държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2017 г.

Владимир Зарев беше удостоен с държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2017 г.

Още

Владимир Зарев: Народът ни, който устоя и оцеля в петвековното турско робство, е застрашен да изчезне сега при демокрацията

Владимир Зарев: Народът ни, който устоя и оцеля в петвековното турско робство, е застрашен да изчезне сега при демокрацията

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев