Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Виктор Меламед: Светът е по-шарен и от най-шарената нашенска черга, и Тайланд е пример за това

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Виктор Меламед: Светът е по-шарен и от най-шарената нашенска черга, и Тайланд е пример за това

С Генералния почетен консул на Кралство Тайланд разговаряме за новата му книга "Сънища" и за очарованието на държавата, която представлява у нас

Виктор Меламед с тай маска (Снимка: Личен архив)

Виктор Меламед (1958) е родeн от Пловдив. Завършва Българска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", а от 1985 до 2003 г. работи в авиокомпания "Балкан", изминавайки целия път от редактор във ведомствения вестник "Полет" до вицепрезидент "Външни връзки и реклама" и говорител на компанията.

От 2003 г. е почетен консул, а от 2018 г. генерален почетен консул на Кралство Тайланд в България. През 2016 г. е отличен с "Офицер на най-благородния орден на Тайландската корона" - една от най-престижните награди, връчвани от Кралството. От 2009 г. е съосновател и партньор в компанията за публични комуникации "ФАМА Консултинг".

Виктор Меламед е председател на Българска федерация на ционистите, съпредседател на Българска конфедерация по кик бокс и муай тай, а от тази година е директор на Българския офис на "Американския еврейски комитет" - най-старата неправителствена организация в света, основана през 1906 г.

Генералният почетен консул на Кралство Тайланд в България Виктор Меламед в кабинета си (Снимка: Личен архив)

Представяме Ви генералния почетен консул на Кралство Тайланд Виктор Меламед в едно ексклузивно интервю пред Dir.bg:

- От 2003 г. сте генерален почетен консул на Кралство Тайланд в България. Последните години инициирате различни събития, с които популяризирате обичаите на страната, тайландската кухня, традиционните спортове като кик бокс и муай тай. Какво не знаят българите за тази екзотична азиатска държава?
- О, това е въпрос, който изисква един много обширен отговор.

Човек, трябва наистина да поживее по-дълго в Тайланд, за да усети и открие за себе си очарованието на тази страна. Туристите обикновено виждат само върха на екзотичния айсберг и това ги прави щастливи за дълго.

Но, Тайланд е не само туризъм, плажове, слонове, храмове, храна или спорт.

Тайланд е високо технологична държава, където хората работят здраво и за това годишният им икономически прираст не пада под 4% годишно в последните години, а не рядко надхвърля 5 и 6 %. Тайланд е най-големият износител на ориз в света, номер три по износ на суров каучук, на негова територия са най-големите заводи за производство на автомобилите Тойота извън Япония. Там се произвеждат още десетина марки автомобили, включително Мерцедес и т.н.

Много често българските туристи с изненада констатират, че Тайланд е много повече от това, което са очаквали да видят и слава Богу тази изненада в 90% от случаите е винаги приятна.

- Бяхте ли подготвен за междукултурните различия?

- И да и не! Когато общуваш с хора от друга държава, камо ли от друг континент, неминуемо си наясно, че те са различни от тебе, че религия, традиции, култура са различни от тези в твоята държава, но едно от очарованията на Тайланд е в умението на местните хора да адаптират страната си към нуждите на туристите, без да накърнят своите традиции, обичаи или култура.

Ето това ме изненада, че ние, европейците приемаме с много голяма лекота междукултурните различия и това не само не ни пречи, а прави престоя ни в Тайланд още по-интересен и наситен.

- С част от тях и с красотата на Сиам, днешен Тайланд през 90-те ни запозна великолепният филм "Анна и кралят"  на режисьора Анди Тенант, с Джоди Фостър и Чоу Юн-Фат. Харесвате ли начина, по който филмът представя страната?
-  На мен, като европеец филма ми хареса, те, като тайландци намират много неточности в представянето на историческите събития, кралския живот и протокол, в живота на обикновените хора.

Все пак, лично аз мисля, че за онова време, когато филмът беше създаден, това бе една много ефектна реклама за страната.

Снимка: Личен архив

- А Вашата първа среща с Краля на Тайланд? Имали ли сте такава? Вие поемате този пост по времето на предишния монарх Рама IX, който управлява страната 70 години?
- За съжаление, не съм се срещал с Краля на Тайланд. Нито с Н.В. Рама ІХ, нито с Н.В. Рама Х. Срещата с крал на Тайланд е невероятна чест и събитие, което без съмнение се помни цял живот. Това е пак нещо свързано с въпроса за междукултурните различия. Ние, като европейци не можем да разберем, защо е така трудно да се срещнеш с монарха, както и невероятния по своята церемониалност тайландски, кралски протокол, почти обожествената личност на монарха и пиетета на хората към техния крал. Срещал съм се с няколко от принцесите, дъщери и снахи на Н.В. Рама ІХ и дори с една от внучките му, но с монарсите все още не съм имал тази чест.

- Заради какво си струва да посетим Тайланд?
- На този въпрос ще отговоря кратко. Струва си да посетим Тайланд преди всичко, за да разберем, че светът е наистина много по-шарен и от най-шарената нашенска черга и Тайланд е прекрасен пример в това отношение. Пък и нека всеки сам да намери мотивацията за едно такова, на пръв поглед далечно и скъпо, но всъщност напълно постижимо и достъпно пътуване.

 - Как се пътува до Тайланд?
- До Тайланд се пътува лесно. Да, има визов режим все още, но визи за българските граждани се издават от нашето консулство, лесно и бързо. Цялата информация за процеса е налична на нашия сайт. Най-хубавото е, че в последните години много авиокомпании разшириха летателната си дейност и включиха в полетните си дестинации не само Бангкок, но и най-популярните курортни места в Кралството. Вече има директни полети до Пукет, Краби, Чианг Май. Големият капацитет от самолетни кресла, свали и цените за полетите до Тайланд и сега едно пътуване до там и обратно е в порядъка между 400 и 600 Евро.

След ерата "Балкан" директни полети от София до Бангкок все още няма,но турските или катарските авиолинии предлагат изключително удобни полети, а варианти има и през Москва, както и през другите големи европейски авиохъбове. 

  (Снимка: Личен архив)

- Имате ли данни колко българи посещават годишно страната?
-
Мога с гордост да кажа, че броят на българските туристи посещаващи Кралство Тайланд нараства с изключително устойчиви темпове вече 10 години. Миналата година повече от 17 000 български граждани са посетили "страната на усмивките", а тази година съм убеден, че бройката ще е близо или повече от 20 000.

- Току що на пазара излезе Вашият сборник с разкази "Сънища", илюстриран от художника Греди Асса. Откъде се появи това желание да посегнете към късия разказ?
-
Трудно ми е да отговоря. Това се случи от само себе си. Винаги съм харесвал да пиша, но никога не съм обичал да пиша дълго. Винаги съм бил убеден, че ако нещо не може да се каже или обясни с малко думи, то това е вече проблем. Изчел съм много сборници с разкази, обожавам Чехов например и съм се възхищавал на умението на майсторите на разкази да поместят цяла вселена на няколко страници. Това се опитвам и аз, да влезна в обувките на майсторите. В голяма степен това е което ме мотивира и привлича в писането.

- Кой беше първият Ви читател?
- Първият ми читател е винаги един и същ - моята съпруга.

(Снимка: Личен архив)

- Тези пъстри, цветни и майсторски разказани истории са изживяни или по-скоро мечтани? 
- Всички истории в книгата имат своя житейска мая, ако мога да използвам това сравнение. Те са изживени, но и преосмислени, украсени или просто доизградени. Само един от разказите е изцяло мечтан и него читателите лесно ще разпознаят.

- В "Пътешествието" семейство Арнаудови заминават за Тайланд. "Място за приключение", го наричате там?
- Да, Тайланд е и място за приключения. Всъщност в сборника има няколко разказа в които става дума за Тайланд и няма как да е другояче, просто защото тази тема ми е много близка. Но всеки сам избира, как ще прекара времето си в тази страна, дали ще търси приключенията или релакса, или класическия туризъм. Всеки сам е и герой, и писател на собствения си живот, а Тайланд може да бъде само един екзотичен декор.

С Димитър Павлов - изпълнителния директор на Хемус ер (Снимка: Иван Григоров)

- Известно е, че Вашата професионална кариера започва в БГА "Балкан". Били сте дългогодишен говорител на авиокомпанията, както и неин вицепрезидент. "Цял живот сънувам самолети. Поне веднъж седмично сутрин ме събужда шумът на форсиращи двигатели"- така започва един от разказите в новата Ви книга. Така ли е наистина? 
-  Може би, не чак толкова често, но със сигурност много по-често от колкото вие например сънувате самолети и полети. Годините прекарани в "Балкан" и с авиацията са наистина едни от най-интересните години в моя живот. Не само, защото това бяха годините на моята младост, когато се изграждах, като човек, но и защото авиацията по презумпция е безкрайно интересна сфера на човешка дейност. За тези повече от 20 години в "Балкан" наистина видях места и срещнах хора, с които едва ли животът щеше да ме срещне, без посредничеството на самолетите и авиацията. И днес, да сънувам летища и шум на самолетни двигатели е нещо като артрита за старите професионални спортисти.

- Може би има и доза носталгия?
- О, да! Носталгия има... Но, не в смисъла "ех колко хубаво беше тогава, пък колко не толкова хубаво е сега", моята носталгия е свързана преди всичко с отлетялото време, с разпилените навсякъде по света хора, които познавах, с които съм бил не просто колега, но и приятел и даже душеприказчик. Така че, има много истина в този разказ "Сънища".

На остров Мадейра (Снимка: Личен архив)

И тогава, и сега пътувате много. Най-интересните места, които сте посещавали? Те ли Ви вдъхновиха за Вашия писателски дебют?
- Да, пътувах много и на много места. А, вдъхновението идва от много и най-различни неща. Картичка, спомен, мирис, от какво ли не. Просто нещо ми минава през главата, нещо неясно, но интересно... Опитвам се да го задържа, да го разгледам и така почвам да го моделирам в съзнанието си. Понякога историята е напълно готова, просто сядам и я написвам, друг път се нуждае от дооформяне. Нещо, като парче глина в ръцете на скулптора, който дооформя с пръсти детайлите на своята творба, понякога отнемайки, друг път добавяйки или просто полирайки я. А, иначе ми е много трудно да кажа, кои бяха най-интересните места и хора, които съм срещал. Но, винаги съм бил убеден, че най-интересното тепърва ми предстои!

Желая Ви вълнуващи срещи с читателите!

Интервю на Мая Филипова

"Сънища", сборник разкази, Виктор Меламед, корица

Виктор Меламед написа сборник с 20 кратки разказа. Писателският му дебют "Сънища" (ИК "Сиела"), който съдържа и илюстрации от известния български художник Греди Асса, ще бъде представен официално на 5 ноември в Народен театър "Иван Вазов".

Светът - шарен, съвсем (не)изненадващ, безкрайно голям и същевременно сякаш по-малък от картонена кутийка, се разстиля с цялата си прелест в сборника с разкази "Сънища" на генералния почетен консул на Кралство Тайланд в България Виктор Меламед. Книгата съдържа 20 кратки художествени истории, писани от Меламед през последните четири години - от януари 2014 до юли 2018 г., и е илюстрирана от Греди Асса.

На страниците на сборника Виктор Меламед ни запознава с колоритните си герои, чиито образи демонстрират богатия му житейски опит, развинтеното му въображение и езика на сладкодумен разказвач, с които авторът изпъква във всеки от двайсетте си разказа. "Сънища" е книга, която събаря стени, прекосява граници и континенти, развежда читателя из най-далечни дестинации и го запознава с богата палитра от персонажи и техните невероятни, но и съвсем истински истории, за да ни напомни, че всички ние малко или много си приличаме. Това е книга за копнежи и полети - както на духа, така и във времето и пространството, в един свят на сънища, спомени и мечти, обвити в завидното чувство за хумор на своя автор.

Още

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Още

Калуди Калудов:  Не знам с какво заслужих това щастие, но явно Бог много ме обича

Калуди Калудов: Не знам с какво заслужих това щастие, но явно Бог много ме обича

Още

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Още

Ицко Финци: В киното първата ми роля траеше 1-2 екранни минути

Ицко Финци: В киното първата ми роля траеше 1-2 екранни минути

Коментирай 13

Календар

Препоръчваме ви

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев