Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шведската актриса София Хелин: Правете секс, а не война!

СЕРИАЛИ НА ФОКУС

Шведската актриса София Хелин: Правете секс, а не война!

Познатата ни като Сага Норен от "Мостът" актриса влиза в ролята на социоложката Анет в най-новия сериал на HBO "Похот"

София Хелин на наградите "Еми" в Ню Йорк през 2021 г. (Снимка: Getty Images)

Новият шведски сериал "Похот" имаше световна премиера на кинофестивала Берлинале. Стрийминг премиерата му ще бъде на 18 март в HBO Max.

"Похот" е сериал за секс, но обръща перспективата към въпроса какво място заема той при жените над 40 години. Ще видим четири жени, които изследват важността му и здравословните измерения на един добър сексуален живот и може ли да постигнем, наред с всичко останало, и него.

Още

М. Найт Шаямалан пред Dir.bg: Стрийминг платформите нямат нищо общо с киното

М. Найт Шаямалан пред Dir.bg: Стрийминг платформите нямат нищо общо с киното

София Хелин, позната ни от сериала "Мостът"/ "Bron" се появява отново в провокативна роля - на социоложката Анет. Тя трябва да проведе проучване в сферата на общественото здравеопазване на тема "Сексът е път към здравето".

"Похот" е честна и реалистична комедия за четири жени на средна възраст от Стокхолм, които се борят да поддържат либидото си живо в един сексуално фрустриращ свят, разграфен между кариера, деца, бракове, разводи и вечният стремеж на жените да останат млади и секси.

Срещам София Хелин в Берлин, за да поговорим за стереотипите по отношение на жените 45+, кои са предимствата на комедията в този случай и начинът, по който обществото днес се отнася към темата за секса и остаряването.

- София, ти, заедно с другите две главни героини в сериала Юлия Дуфвениус и Аня Лундквист, сте част от сценарния екип на "Похот". Защо и как създадохте тази идея?
- Снимките на сериала бяха фантастични, защото ние, които играем четирите главни героини, сме приятелки и в истинския живот.

Започнахме да развиваме сценария още през 2015 г., но беше трудно да реализираме проекта. После дойде Covid, отложи се отново с година. Но бяхме толкова щастливи когато успяхме! Беше като скачане от скала - така бих го описала. И ще бъде така и за зрителите. Сериалът е страхотна комедия, има хумор, също така става въпрос за секс.

София Хелин и журналистът Юлия Владимирова в Берлин по време на фестивала Берлинале, където беше премиерата на сериала "Похот" на HBO.

- Какво най-много ти харесва в сценария? В крайна сметка нека си го кажем, за секс могат да говорят само млади хора, но е тема табу жени 45+ да обсъждат подобни теми или да бъдат вкарвани в такива дебати.

- Точно така. Това ни направи впечатление, когато се започнахме да говорим, че можем да измислим нещо креативно заедно.

Осъзнахме, че никога не говорим подробности за сексуалния си живот - здравословен ли е, какво значи това, какви са проблемите, които срещаме? Вложихме смях и хумор, но в крайна сметка сериалът има и сериозно послание - това, което казваш и ти. Спираш ли да бъдеш жена след 40? Как е формирано обществото ни? Защо жените на 60 не ги виждаме като секси? Сякаш нямаме ролеви модел, за да продължим да бъдем сексуално активни хора.

Новият шведски сериал "Похот" имаше световна премиера на кинофестивала Берлинале. Стрийминг премиерата му ще бъде на 18 март в HBO Max (Източник: HBO Bulgaria)

Още

Франсоа Озон пред Dir.bg: Не се страхувам от сянката на Фасбиндер

Франсоа Озон пред Dir.bg: Не се страхувам от сянката на Фасбиндер

- Остаряването е срамно в нашето общество. Не можеш и не бива да остаряваш.
- Да, не ни е позволено да остареем. Ако успеем да понаправим нещо, за да не остареем, пак е срамно, хората се подиграват. В Скандинавия не е прието добре да си правиш пластични процедури по лицето, но не е прието също така и остаряването. Какво правим?

- Това донякъде идва от Холивуд - този идеал и ролеви модел?
- Цялата ни култура е повлияна от Холивуд. Но в същото време остаряването е и страхът от смъртта - ти се приближаваш към нея. Затова младостта има своята магия.

Embed from Getty Images

- В България възприемаме скандинавските държави като изключително прогресивни в много посоки. Имала ли си проблеми като актриса в Швеция по отношение на възрастта ти? 
- За съжаление има тези стереотипи и в Швеция, нищо че смятаме, че сме много напред. Когато снимах филма "Арн", в който играех средновековна принцеса, бях на 36.

Тогава режисьорът дойде при мен и ми каза: "Толкова си красива, но трябва да побързаме. Имаш още 4 години." Аз му казах: "Какво имаш предвид, да не би да умра на 40 или какво?

Така че още тогава ми стана пределно ясно, че най-важното е да бъдеш млада. В "Мостът" пък много държах да има секс сцени със Сага и нейния шеф, както и с шефа на датската полиция. И продуцентите го направиха, съгласиха се! Това беше страхотно, защото героите наистина бяха страстно влюбени.

Embed from Getty Images

- Като заговорихме за ролята ти на Сага Норен, тази роля и успеха, който ти донесе по някакъв начин навреди ли на кариерата ти?
- В Скандинавия преди това бях правила вече доста неща и вече бях много популярна. Знаех, че ще трябва да живея с това до края на живота си. Но пък след това направих толкова много роли.

За мен Сага отвори много нови врати, където и да се намирам по света, хората говорят за този сериал. Така че за себе си не виждам никакви негативни ефекти.

София Хелин в ролята на Сага Норен, полицайката от полицията в Малмьо, която провокира милиони хора по света с необикновения си характер на свободна и пряма жена

- Защо Сага провокира толкова много хората? Тя беше много различна.
- Защото тя казва точно това, което мисли и най-вече - защото е сексуално освободена. Аз участвах в изграждането на ролята, имах мнение за определени ситуации и пози. Това, че Сага беше сексуално активна и имаше секс сцени, за мен беше освобождаващо като актриса. Аз по принцип мразя да снимам секс сцени.

Embed from Getty Images

Още

Филмът "Алкарас" спечели "Златна мечка" на Берлинале

Филмът "Алкарас" спечели "Златна мечка" на Берлинале

- Как се подготви за ролята ти на Анет в "Похот". Тя е социоложка, която изследва сексуалното здраве при жените над 40.
- Занимавах се със статистика, четях много статистически документи. Също така си говорех много с приятели, които са адвокати, лекари, директори на компании. Питах ги за ежедневните им навици. Като написахме заедно сценария, го дадохме на продуцента и му казахме "Разпредели ни ролите". Аз не съм писала собствената си роля. Важно е, че Анет се вижда като една обикновена жена, не иска да има проблеми, не иска да навреди на някой.

София Хелин в ролята на Сага Норен, полицайката от полицията в Малмьо, която провокира милиони хора по света с необикновения си характер на свободна и пряма жена

- Мислиш ли, че жанрът на комедията е най-добрият начин да кажеш важни неща?
- Мисля, че е много важно да можеш да се смееш на определени болезнени теми.

Действа терапевтично. Казвам го и като жена, въвлечена в движението #metoo. Важно е да можеш да споделяш истории, да се освобождаваш от тях и накрая да можеш да ги видиш от смешната страна.

Embed from Getty Images

Още

Най-интересните филми от Берлинале

Най-интересните филми от Берлинале

- Кое е най-важното послание за жените в сериала "Похот"?
- Да прегърнеш сексуалността си, която се опитваш да забравиш или потиснеш. Посланията са и към жените, и към мъжете и той прави силна връзка между тях.

- Това е интересно. Но ми се струва, че повече жени ще гледат "Похот".
- Той е и за двата пола. Двойки биха го гледали, биха се замисляли над много неща. И в крайна сметка посланието е "Правете секс, а не война!". Старо, но важно послание.

Embed from Getty Images

- Какво е бъдещето на секса при положение, че живеем в свят на стрес, бърнаут и хиляди дигитални приложения.
- Много се притеснявам за по-младите поколения. Навсякъде в интернет има порно, то е лесно достъпно, според мен създава засрамващи младите хора емоции. Гледаш нещо, смяташ го за идеал и пример, после срещаш някой и се водиш по това, което си гледал на айфона си. Порното осакатява младите хора от възможността за близост.

Много се надявам, че те ще се прегръщат, ще си държат ръцете. Лекар ми беше казал, че прекаленото гледане на порно може да доведе момчетата до импотентност, защото променя химически мозъка им.

- Има ли за теб тежки и леки роли и кои са те?
- За мен, както и за много мои колеги, във всяка една роля има нещо насилствено. Насилието да се превъплътиш в някой друг. Но наистина не знам кои са леки и кои тежки.

Интервю на Юлия ВЛАДИМИРОВА | Instagram

Още

Берлинале започна с пълна сила!

Берлинале започна с пълна сила!

Още

Изабел Юпер няма да може да получи наградата си на Берлинале

Изабел Юпер няма да може да получи наградата си на Берлинале

Още

На живо от Берлин: Киното се завръща на Берлинале

На живо от Берлин: Киното се завръща на Берлинале

Още

"Петер фон Кант" на Франсоа Озон открива Берлинале 2022

"Петер фон Кант" на Франсоа Озон открива Берлинале 2022

Коментирай 25

Календар

Препоръчваме ви

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Сценаристът на "Учителската стая" пред Dir.bg: Германия е изправена пред страхове

Йоханес Дункер е сценарист на германския кандидат за "Оскар" "Учителската стая", който наскоро спечели и наградата LUX на Европейския парламент

Необикновеното в баналното в самостоятелната изложба Sepia на Димитър Генчев

"Изкуството трябва да впечатлява, да затрогва дълбоко зрителя. То трябва да отнася публиката към една друга "Божествена" или "Ангелска" реалност", казва художникът

Пианистът Сергей Бабаян: Тази музика казва, че всичките ни мечти ще се сбъднат

Маестрото отговори на въпросите на Юра Трошанова от радио "Класик А" преди първото му гостуване у нас

Майа Тинкова: Интересно ми е да се превъплъщавам в толкова различни персонажи за кратко време

Ще обявим официалния старт на продуцентската къща "Гръм и Тряс"на самата премиера на "П.О.Р.Н.О на 30-ти април в Yalta art room, разкрива актрисата и продуцент