Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

М. Найт Шаямалан пред Dir.bg: Стрийминг платформите нямат нищо общо с киното

КИНОТО ПРЕДИ ВСИЧКО

М. Найт Шаямалан пред Dir.bg: Стрийминг платформите нямат нищо общо с киното

Режисьорът на "Шесто чувство" е председател на международното жури на Берлинале

Американският режисьор М. Найт Шаямалан и Юлия Владимирова (Снимка: Берлинале)

Тази вечер в Берлин се открива 72-то издание на кинофестивала Берлинале. Преди началото му международното жури с председател М. Найт Шаямалан даде специална пресконференция, в която фокус беше истинската среща с киното и неговата магия.

Журналистът от Impressio и наш кореспондент на фестивала Юлия Владимирова успя да поговори за кратко с големия режисьор и председател на тазгодишното жури. 

Още

На живо от Берлин: Киното се завръща на Берлинале

На живо от Берлин: Киното се завръща на Берлинале

Той е известен с филми като "Шесто чувство", "Неуязвимият", "Следите", "Селото", "Явлението", "Последният повелител на въздуха" и други. Широка известност му донася филмът "Шесто чувство" (1999), номиниран за награди "Оскар", "Златен глобус" и БАФТА.

- Господин Шаямалан, как виждате развитието на хорър жанра, на който Вие сте виден представител?
- За да имаш постижение в разказването на дадена история, винаги трябва да сменяш жанровете и те да не са ограничаващи. Винаги има драма, трилър, свръхестествен трилър, винаги трябва да има движение в историята. До голяма степен моите филми могат да бъдат определени и като драма и мисля, че тези различни нива на жанровете са много плодотворни за режисьора.

Начинът, по който трябва да накараш хората да почувстват страха е много дълбок, той трябва да ги докосне, те трябва да го запомнят. Изисква се генериране на различни стъпала, в жанрово отношение, с които се задвижват емоционалности. Само тогава истинското усещане за страх може да се задържи в хората и те да преживеят филмовото действие.

- Какво мислите за така популярните стрийминг платформи, по какъв начин те променят и трансформират идеята за кино, вредят ли му, помагат ли му?
- Много мога да говоря по този въпрос, мисля че можем цял ден да прекараме и да го обсъждаме.

За мен да отидеш на кино е най-великата форма на изкуство. Двете дори не се доближават, защото са несравними. Има нещо в това да гледаме заедно, да споделяме едно общо за нас съществуване.

Още

"Петер фон Кант" на Франсоа Озон открива Берлинале 2022

"Петер фон Кант" на Франсоа Озон открива Берлинале 2022

Това е формата, в която аз работя. Споделям история на определена група от хора. Не се познаваме, отиваме, гледаме нещо заедно, смеем се, така се получава една верига, която свързва хората помежду им. Така започваме да си въздействаме един на друг, защото всеки гледа филма през неговите очи, а ние всички имаме различни очи.

Едновременно имаме общи неща, но и много, които ни различават. Това е магията на киното. Когато отиваш на кино, му се посвещаваш, сядаш и не можеш да вършиш други неща между другото.

Или пък да си гледаш телефона. Историята те поглъща и отиваш там. Светът спира. Това е най-великото посвещение на изкуството. Вкъщи даваш много малко от себе си - правиш си такос, гладиш, гледаш дете, опитваш се да гледаш нещо. Очакванията, които човек има в гледането на нещо вкъщи са много, много ниски.

Стрийминг платформите, в които филмите ни чакат, бяха и все още са второстепенни и нямат нищо общо със самото кино. Наистина има вълна и шум около филми, качени там, но мисля, че това ще засили още по-силна вълна към киното. Както виждате, след пандемията, хората изпитват глад да посещават кината. Гледането на филми в кино винаги ще бъде великата среща между публиката и това изкуство, платформите са вторично явление.

Интервю на Юлия Владимирова

Следете Instagram/Facebook профилите ни, където ще се включваме с видео на живо и снимки.

Още

М. Найт Шаямалан ще е председател на журито на Берлинале

М. Найт Шаямалан ще е председател на журито на Берлинале

Още

Румънският "Каръшко чукане или шантаво порно" спечели Златна мечка от Берлинале

Румънският "Каръшко чукане или шантаво порно" спечели Златна мечка от Берлинале

Още

Актрисата Изабел Юпер ще бъде почетена на Берлинале

Актрисата Изабел Юпер ще бъде почетена на Берлинале

Още

Берлинале разкри заглавия от тазгодишната си програма

Берлинале разкри заглавия от тазгодишната си програма

  

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Актьорът Христо Петков: "Бягство" е филм за свободата

"Аз много си обичам професията именно заради моментите на тотален контрол. Това да знаеш, че всичко зависи от теб и ти решаваш как и кога да продължиш", споделя той

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

"Предпочитам партитури, които приличат повече на красиви панорамни пътища с много завои, с много изкачвания и слизания", споделя маестрото, който ще води Софийската филхармония в два концерта през май

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

"Върнах се заради любовта и семейството, и защото исках да започна "нов живот" в Европа“, споделя диригентът