Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-интересните филми от Берлинале

КИНО НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ

Най-интересните филми от Берлинале

Директно от Берлин предлагаме няколко заглавия, които не бива да пропускате

Истинско завръщане на майстора на ужаса Дарио Ардженто с филма "Тъмни очила", римски ужаси с еротика, слънчево затъмнение, проститутки и един зловещ бял ван

Още

М. Найт Шаямалан пред Dir.bg: Стрийминг платформите нямат нищо общо с киното

М. Найт Шаямалан пред Dir.bg: Стрийминг платформите нямат нищо общо с киното

Фестивалът Берлинале в германската столица е своя апогей в момента - във всички берлински кина има прожекции, навсякъде чакат хора пред кината, сякаш зажаднели за дългоочакваната среща с киното.

И наистина - Берлин в момента е дома на киното, както пишеше на един градски постер. 

Нашият коренспондент в Берлин Юлия Владимирова предлага няколко акцента от филми, които са в състезателната програма на фестивала и се борят за Златна мечка 2022! 

"Петер фон Кант", Франсоа Озон 

"Петер фон Кант" е отдаването на почит на Озон към един от любимите му режисьори Р. В. Фасбиндер

Филмът на френския режисьор е дълбок поклон към Р. В. Фасбиндер и неговото творчество. Озон не за първи път прави филм по Фасбиндер - помним филма "Капки вода върху горещи скали" (2000). Този път Озон взема може би най-женския филм на германския режисьор и го трансформира във филм за един отчаян, жесток и самотен режисьор (вместо дизайнерката Петра фон Кан от оригиналния филм на Фасбиндер). Самотният, жесток, трудно контролиращ се режисьор е богат, но нещастен, опитващ се прикачи любовниците около себе си, за да ги притежав, а когато вижда, че това не се случва, ридае като бебе на рамото на майка си (Хана Шигула). Дени Меноше прави изключителна роля като Петер, а дивата на френското кино Изабел Аджани е възхитителна. 

"Римини", Улрих Зайдел

"Римини" на Улрих Зайдел, който е в състезателната програма на Берлинале 2022

Шлагерният филм на Зайдел разказва за Ричи Браво, който след смъртта на майка си се връща от Италия, там където е израснал като тийнейджър в Австрия. Там, където Чарлтън Хестън все още помпа бицепсите, а Винету е още жив. С шнапс в ръка и шлагерни австрийски мелодии Ричи все още смята, че е голяма звезда. Плакатите по стените на вилата му разказват за славно минало, но настоящето е малко различно. Ричи твърди, че все още е "con molto amore" - един дълбоко романтичен, но и в същото време тъжен филм на Зайдъл, който улавя патоса на живота такъв, какъвто е. 

"От двете страни на острието", Клер Дени

"От двете страни на острието" на Клер Дени ще можем да гледаме като откриващ София Филм Фест филм

Ровеща се и сложните човешки отношения в тревожни обстоятелства, Клер Дени този път сякаш е вдъхновена от пандемията. Това е интимна драма за парижанка, вторият й съпруг и някогашният пламък вътре в нея. "От двете страни на острието" в филм за ковид, но Денис се опитва да изполва любовния триъгълник, за да покаже един едновременно широкообхватен и близък портрет на личните и исторически последици, когато хората се опитват да отричат миналото си. 

"Тъмни очила", Дарио Ардженто

Кървав, шокиращ и напрегнат хорър жанра, в който Дарио Ардженто е истинска легенда. От 10 години не сме гледали филм на Ардженто, но ето, че той прави блестящо завръщане с филм, типичен за него - невероятна стилистика и естетика, мрачна история и нива на ужас и напрежение, които ни карат да преживяване историята много лично. Отново главните героини на Ардженто са жени, а в главната роля, проститутката Диана (Иления Пасторели), е преследвана от на пръв поглед незловещ бял ван, в който обаче се намира злото. Можем да определим филма на Ардженто и много кучешки, тъй като той използва кучетата и кучешкия лай като част от ужасяващите събития, които преследват проститутките в Рим. Една стилизирана, красива, римска история на ужасите. 

"Пътниците на нощта", Микаел Херс

"Пътници на нощта" на Микаел Херс с Шарлот Генсбур е осемдесатарски поетичен и меланхоличен откъс на Париж на отчаянието и случайните влюбвания

Поетична и меланхолична драма в духа на 80-те години, в които се развива действието във филма на френския режисьор Микаел Херс, в който главна роля играе невероятната актриса и певица Шарлот Генсбур. Музиката на 80-те години отеква в меланхолични нощни радио предавания, в които се говори за отчаяние, самота, безизходица. Парижките студиа, апартаменти и улици са най-подходящи за това настроение, пропито с грамофонни плочи, облаци, много пушещи жени, поезия и печал. Истинските ценители на френското кино ще разберат вдъхновяващите осемдесетарски филтри на парижките терзания в тази образност. 

Още

Берлинале започна с пълна сила!

Берлинале започна с пълна сила!

Още

На живо от Берлин: Киното се завръща на Берлинале

На живо от Берлин: Киното се завръща на Берлинале

Още

Актрисата Изабел Юпер ще бъде почетена на Берлинале

Актрисата Изабел Юпер ще бъде почетена на Берлинале

Още

"Петер фон Кант" на Франсоа Озон открива Берлинале 2022

"Петер фон Кант" на Франсоа Озон открива Берлинале 2022

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

"БНТ Представя" Тодор Колев с портретния документален филм "Там, дето поисках – бях. Взех, колкото пожелах"

За ролите на големия артист, харизмата му и неподражаемото чувство за хумор – гледайте на 22 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

Новото лице на българското кино Елеонора Иванова номинирана за награда "Полет в изкуството"

Актрисата от трупата на Театър „София“ впечатли журито с неподправената си харизма и автентичен талант.

Алексей Навални след Оскара: Посвещавам приноса си на хората, които се борят срещу чудовището на диктатурата и войната

Руският опозиционер отправи похвали към режисьора Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и българския разследващи журналист Христо Грозев - "истинската звезда на този филм"

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале

Биографичната драма "Блондинка" бе отличен като най-лош филм

"Блондинка" с актрисата Ана де Армас в ролята на Мерилин Монро, получи "Златна малинка" за най-лош филм и за най-лош сценарий, а Том Ханкс бе отличен като най-лош актьор във филма "Елвис"

БНР говори за Оскари – от новото дигитално студио на медията

На 12 март от 20.30 часа в дигитално студио на БНР гостуват Виктор Божинов, Тео Ушев, Юлия Владимирова, Благой Иванов, Темз Арабаджиева, Антон Биров, Ивайло Сарандев