Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Рада Езекиева: 7Arts.bg е домакин на световната култура

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Рада Езекиева: 7Arts.bg е домакин на световната култура

"Публиката на изкуство в България преминава отвъд ограниченията чрез националната стрийминг платформа 7Arts.bg ", коментира културният и социален експерт

Рада Езекиева (Снимка: Яна Лозева)

Повече време със 7Arts.bg - повече мисъл за утре!

Още

#ОтКликниНаИзкуството - защо подкастът на 7Arts.bg е крачка пред другите, когато говорим за култура

#ОтКликниНаИзкуството - защо подкастът на 7Arts.bg е крачка пред другите, когато говорим за култура

С това послание първата национална стрийминг платформа, която приюти на едно място всички жанрове на изкуствата, заяви амбиции не просто да привлече цялото семейство пред екрана вкъщи и да срещне потребителите с артистите от първо лицe, но и да възпитава вкус. Да селектира само най-доброто и да предлага ексклузивно съдържание от театъра, киното, операта, балета, анимацията, кукления театър, фолклора, както от България, така и от света. За големи и за малки зрители.

Рада Езекиева от години работи в областта на културния мениджмънт и социалните инициативи. Има опит в медиите, като репортер и редактор. Участва в организацията на различни артистични събития и фестивали. Пише критически текстове за театър и кино.

Рада е сред основателите на Националната Стрийминг Платформа 7Arts.bg, а дейността й е основно свързана със съдържанието, партньорствата и реализацията на подкаста ОтКликниНаИзкуството.

Рада Езекиева пред Impressio за мисията, трудностите, вдъхновението да се организира онлайн трибуна и сцена ведно на сценичните и екранните изкуства, за онлайн пространството като благодатна почва за модерни умове:

Рада Езекиева (Снимка: Яна Лозева)

- Как се роди дигиталната платформа за стрийминг на видео съдържание 7Arts.bg?

- Силата на 7Arts.bg е в това, че е идея в духа на времето, на което всички сме свидетели и участници едновременно. COVID-19 неминуемо пренареди организацията на живота ни, нагласата ни за общуване, хоризонта пред погледа, (не)възможните алтернативи...

Културните процеси в цял свят съвсем естествено също се пренаредиха. Достъпът до изкуство се възпрепятства, ограничи или стана направо невъзможен. Това вече е най-притеснителното, но пък ражда креативни решения.

В тази ситуация, от началото на пандемията, през пролетта на 2020 г., 7Arts.bg се превърна в двигател за обновяване на целия артистичен контекст, като даде онлайн трибуна и сцена ведно на сценичните и екранните изкуства.

- Какво я прави уникална?

- Мащабът. Бизнес моделът, също. За първи път в България се представя изкуство с такава заявка, с такава концепция.

7Arts.bg вдига завесата от екрана пред домашния ти компютър или телевизор, към продукции от цял свят и това е колкото естествено в технологичното време, в което живеем, толкова и ексклузивно.

Още

Говори Интернет: Да бъде онлайн театър

Говори Интернет: Да бъде онлайн театър

- Кое е основното вдъхновение за платформата 7Arts.bg?

- Вдъхновението и най-голямото предизвикателство за 7Arts.bg са двете страни на една монета: проправянето на една съвсем нова траектория, чрез която, за първи път, да се представят международни онлайн театрални, оперни, балетни или филмови продукции.

Всичко това е свързано с нови традиции за гледане у публиката - бавен процес, който иска създаване на доверие и навици.

- Кое е онова, до което най-вече искате да докоснете зрителите, читателите и почитателите на изкуствата?

- Преди всичко - чрез 7Arts.bg, публиката на изкуство в България преминава отвъд ограниченията.

Надскача географските дистанции, невъзможността да си пряк зрител в залата на театъра в Талин или Лондон, например. Това вече е преодолимо, щом можеш да гледаш онлайн театър вкъщи без компромис в качеството.

Икономически също, чрез 7Arts.bg достъпът е по-свободен за хора, които срещат финансови трудности да следят културния живот. Цената на месечния абонамент на платформата е с повече от 50% по-малък от билета за театър в София.

Още

Театрални продукции от САЩ и Русия ще се представят ексклузивно в България на платформата 7Arts.bg

Театрални продукции от САЩ и Русия ще се представят ексклузивно в България на платформата 7Arts.bg

- Мислите ли, че дигитална инфраструктура на културните продукции като 7Arts.bg е бъдещето в сферата на изкуствата, предвид сложната ситуация заради пандемията?

- Не бих се ангажирала да коментирам бъдещето пред изкуството - до голяма степен световните събития от последните дни ни показват, че сме безсилни пред историята.

Със сигурност обаче не само дигиталната инфраструктура, но и публиката, както и самите артисти търсят нова, осъвременена форма на изразност, а онлайн пространството е благодатна почва за модерни, експериментаторски сценични или екранни формати.

- Какви са трудностите, пред които се изправяте при поддържането й и подбора на проектите и заглавията?

- Отговорът тук мога да разделя основно в две категории - трудности пред селекцията, която правим за българското театрално съдържание и тези, които срещаме, когато става дума за международни сценични продукции.

В първия случай - за съжаление, регистрираме твърде компромисни в техническо отношение записи на спектакли, които само биха компрометирали творческия екип при евентуално излъчване. А нашата първоначална амбиция е именно фокусът върху "създаденото в България", партньорството с институции и артисти от София и извън нея, с които заедно да представим в пълнота какво се случва на сцената в страната.

На този етап обаче работим само с тези, които предоставят заглавия в изправност за показ в платформа с национален характер.

При международните постановки, проблемът е свързан с авторските права. Там също обстоятелствата са процес на промяна, която обаче е свързана с дългосрочна работа.

Илко Ганев - експерт театър и връзки с обществеността към САБ е гостът в предстоящия епизод на ОтКликниНаИзкуството, този петък - 11 март. От него ще разберете подробности за предстоящата церемония ИКАР 2022, която ще се проведе на 27 март в Народен театър "Иван Вазов". Водещ - Весела Бабинова (Снимка: Anomaly)

- Срещате ли нормативни и технически затруднения при представянето на различните продукции и трябва ли нещо да се промени в българската културна среда за улесняването им?

- Отговорът на предишния въпрос дава яснота и в този.

Надявам се, че както институциите в страната, така и театралните мениджъри ще намерят прекия и бърз път, за да подобрят видео архивирането на своите продукции, както и финансовите ресурси за това, които държавата би инвестирала.

Само по този начин българските продукции ще стоят напълно равнопоставени на международните.

- Как се отговаря на скептиците и по-консервативните зрители и артисти, които не харесват дигиталното представяне, особено на сценични продукции и спектакли?

- По наблюдения на екипа на 7Arts.bg скептиците и по-консервативните зрители стават все по-възприемчиви, все по-любопитни към актуалните процеси.

Крайната позиция никога не може да е докрай обективна.

Все повече ще се засилва желанието да гледаш арт събитие на живо, да го съпреживееш в един, конкретен момент с актьорите от сцената, същевременно с това технологиите ще тласкат експериментателните умове да пробват нови форми в дигитална среда.

- Какви са хората, които се възползват от съдържанието на платформата?

- От - до в широки граници. И именно в това е големият ни стимул за работа.

Публиката на 7Arts.bg е много разнолика, широкоспектърното ни съдържание, до голяма степен благоприятства това.

От една страна, това са, както активните, градски хора с добре отгледано любопитство към изкуството, така и непредубедените, които по и все по-рядко намират възможност да гледат каквото и да е на сцена или от екран - било заради липсата на кино или театър на мястото, в което живеят или заради финансова трудност да платят билет от 15 лева нагоре.

- Кои заглавия досега в различните изкуства предизвикаха най-голям интерес?

- Малко преди Коледа, 7Arts.bg качи на платформата международния мюзикъл "Анна Каренина", както и камерния американски моноспектакъл Call me Elizabeth - за съвсем кратко време предизвикаха голямо зрителско внимание.

Разбира се, интересът към продукции като "Унизените.Беларус" на Явор Гърдев и последната роля на тенора Камен Чанев - "Отело" в Старозагорската опера са без съмнение сред другите големи предпочитания сред публиката.

Още

Филми, анимация, театър: 7Arts.bg възпитава добрия вкус сред най-малките

"Маша и мечока" и още куп любими приказки на куклен театър у дома

- Разкажете ни за любимите си спектакли и произведения, които можем да видим на 7Arts.bg?

- Моите лични фаворити са българските филми в категория Документално кино, сред които заглавия като "Момчето, което беше цар", "Балканска мелодия" и "Късен дом", продукции на AgitProp, също и продуцираните от Ars Digital - "Балканска хармония" и Silent movie, посветени на световните музиканти Теодосий Спасов и Милчо Левиев.

В допълнение са всички заглавия в категорията За деца, където за първи път, благодарение на 7Arts.bg и съвместната работа с Куклените театри в Стара Загора и Силистра, най-малките зрители могат да гледат у дома адаптации на приказки като "Храбрият оловен войник" и "Хензел и Гретел".

- Какво ново като продукции и заглавия да очакваме през 2022 г.?

- 16 шекспирови постановки от Кралската опера в Лондон, близо 50 световни оперни продукции, сред които заглавия с участието на Соня Йончева и тенори от най-високата класа на това изкуство.

В допълнение е селекцията на премиерни филми от международните фестивали, както и българско кино, създадено през последните години.

Накратко: през 2022 г. 7Arts.bg ще е домакин на световната култура.

Още

Ясни са номинациите за дългоочакваните награди ИКАР 2022

Ясни са номинациите за дългоочакваните награди ИКАР 2022

Още

7Arts.bg - първата национална културна платформа обединява основните браншове на българското изкуство

7Arts.bg - първата национална културна платформа обединява основните браншове на българското изкуство

Още

Голям концерт-спектакъл "Песен за Коко" в памет на Крикор Азарян

Голям концерт-спектакъл "Песен за Коко" в памет на Крикор Азарян

Още

Лутащи се между мрак и светлина - "Обсадно положение" по Албер Камю в НАТФИЗ

Лутащи се между мрак и светлина - "Обсадно положение" по Албер Камю в НАТФИЗ

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Актьорът Христо Петков: "Бягство" е филм за свободата

"Аз много си обичам професията именно заради моментите на тотален контрол. Това да знаеш, че всичко зависи от теб и ти решаваш как и кога да продължиш", споделя той

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

"Предпочитам партитури, които приличат повече на красиви панорамни пътища с много завои, с много изкачвания и слизания", споделя маестрото, който ще води Софийската филхармония в два концерта през май

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

"Върнах се заради любовта и семейството, и защото исках да започна "нов живот" в Европа“, споделя диригентът