Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ясни са номинациите за дългоочакваните награди ИКАР 2022

ТЕАТРАЛНИ ПРИЗОВЕ

Ясни са номинациите за дългоочакваните награди ИКАР 2022

Специалната награда за Чест и Достойнство ще получи актьорът Симеон Алексиев, наградата за Изключителен принос към българския театър е за режисьора Асен Шопов, а за Изключителен принос към музиката, наградата ще бъде присъдена на Мими Николова

Снимка: Съюз на артистите в България

Дългоочакваните номинации за Наградите за сценични изкуства ИКАР 2022 бяха обявени на специална пресконференция днес във VIVACOM Art Hall Oborishte 5, която се излъчи и онлайн на страницата на Съюза на артистите във Фейсбук - ТУК.

На пресконференцията за номинациите за Награди ИКАР 2022 във Vivacom Art Hall Oborishte 5 (Снимка: Съюз на артистите в България)

Заместник-министърът на културата Весела Кондакова, председателят на САБ Христо Мутафчиев и експерт театър Илко Ганев на пресконференцията за номинациите за Награди ИКАР 2022 във Vivacom Art Hall Oborishte 5 (Снимка: Съюз на артистите в България)

Председателят на съюза Христо Мутафчиев обяви трите специални отличия. Наградата за изключителен принос в областта на музиката е за певицата Мими Николова, за чест и достойнство - за актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър и за изключителен принос в областта на българския театър - за режисьора Асен Шопов.

Наградата за принос към цирково изкуство е за Марио и Калин Москови, а за значим принос в развитието на българското куклено изкуство - на Кирякос Аргиропулос.

Председателят на съюза Христо Мутафчиев (Снимка: Съюз на артистите в България)

Христо Мутафчиев пожела на добър час на всички номинирани и коментира нестандартната визия на тазгодишното издание на наградите с думите: "Опитваме се да бъдем съвременни, да сме съпричастни с всичко, което се случва в света".

На събитието присъстваше и заместник-министърът на културата Весела Кондакова, която каза:

"Всички знаем, че наградите са много важни, защото изострят вниманието на хората. Мога да пожелая успех и вдъхновена игра на всички при нарастващото напрежение от обявяването на номинациите до връчването на наградите. Поздравления за всички номинирани, това е голям успех!".

На пресконференцията за номинациите за Награди ИКАР 2022 във Vivacom Art Hall Oborishte 5 (Снимка: Съюз на артистите в България)

Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" в Столичната община, определи Софийския театрален салон като "едно от стратегическите събития в нашия културен календар" - заради насочеността към младата публика.

"Глаголите чета, обичам и харесвам трудно имат повелителна форма. Не можеш да принудиш децата да обичат театъра и да четат книги. Трябва да запалиш интереса им. Софийският театрален салон за мен е една от най-важните програми, защото тя успява да го постигне, за което съм благодарна. Пожелавам повече популярност на това събитие, повече зрители, повече нова публика и успех на всички номинирани", каза още тя.

Тази година номинациите в категориите за драматичен театър са определени от комисия в състав: доц. д-р Румяна Николова - театровед, доц. д-р Венелин Шурелов - сценограф, д-р Зорница Каменова - театровед, Василена Радева - режисьор, Боян Арсов - актьор, Михаил Шишков-син - композитор, Спас Спасов - консултант техническо осъществяване;

На пресконференцията за номинациите за Награди ИКАР 2022 във Vivacom Art Hall Oborishte 5 (Снимка: Съюз на артистите в България)

Номинациите в категориите за куклен театър са определени от комисия в състав: Нина Димитрова - актриса и режисьор, Румен Угрински - актьор, Юлияна Войкова-Найман - сценограф;

Наградата ИКАР за изключителен принос към театъра се определя от Управителния съвет на Съюза на артистите в България. Наградата ИКАР за чест и достойнство се определя се определя от председателя на Съюза на артиститите. Всички останали номинации са определени от съответните гилдии към Съюза на артистите.

На пресконференцията за номинациите за Награди ИКАР 2022 във Vivacom Art Hall Oborishte 5 (Снимка: Съюз на артистите в България)

Престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра - 27 март. Всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на ХVІІ-тото издание на Софийския театрален салон, който традиционно е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2022 г., както и от Националния културен календар.

Официалната церемония по връчването на наградите е планирана за 27 март и ще се проведе в Народния театър "Иван Вазов". Както всяка година събитието ще се излъчи от Българската национална телевизия.

Тази година публиката ще има възможност да подкрепи своя фаворит, като гласува в анкетата на сайта на САБ до 27 март.

Снимка: Съюз на артистите в България

Вижте пълния списък на всички номинирани и кои ще получат специални награди през 2022 г.:

ДЕБЮТ

ГЕОРГИ А. БОГДАНОВ за Марк в "Shopping And Fucking" от Марк Рейвънхил, реж. Димитър Илиев, YALTA ART ROOM

ДИМИТЪР ИЛИЕВ за режисурата на "Shopping And Fucking" от Марк Рейвънхил, YALTA ART ROOM

ЕЛИЦА ЙОВЧЕВА за режисурата на "Жената е рибя кост" по разкази на Йордан Йовков, Сити Марк Арт Център

ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА за Миранда в "Бурята" от Уилям Шекспир, реж. Робърт Уилсън, Народен театър "Иван Вазов"

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ

АЛЕКСАНДЪР МИТРЕВ за "Бартълби" от Хърман Мелвил, реж. Марий Росен, Център за неформално образование и културна дейност "АЛОС"

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ за Кандидатът в "Опашката" от Захари Карабашлиев, реж. Явор Гърдев, Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен

КАМЕН ДОНЕВ за Сирано дьо Бержерак в "Сирано дьо Бержерак" от Едмон Ростан, реж. Стоян Радев, Театър "Българска армия"

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

ИВА ТОДОРОВА за "Ива е онлайн" от Ива Тодорова, реж. Стоян Радев, Театър 199 "Валентин Стойчев"

КОЙНА РУСЕВА за Воланд в "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър "Николай Бинев"

МАРГИТА ГОШЕВА за Катерина в "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

АЛЕКСАНДЪР УЗУНОВ за Портиерът в "Галерия Стриндберг" по Аугуст Стриндберг, реж. Крис Шарков, Театър Азарян, Национален дворец на културата

КРАСИМИР НЕДЕВ за Берлиоз в "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър "Николай Бинев"

СЕВАР ИВАНОВ за Агатон във "Федра /сияйната/" от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, Театър Азарян, Национален дворец на културата

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

РАЯ ПЕЕВА за Маргарита в "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър "Николай Бинев"

СТЕЛА ГАНЧЕВА за Натали в "Само час спокойствие" от Флориан Зелер, реж. Антон Угринов, Сатиричен театър "Алеко Константинов"

ХРИСТИНА ДЖУРОВА за Констанца Вебер в "Амадеус" от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров", ТМПЦ - Варна

РЕЖИСУРА

НИКОЛАЙ ПОЛЯКОВ за "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър "Николай Бинев"

СТАЙКО МУРДЖЕВ за "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив

СТОЯН РАДЕВ за "Ива е онлайн" от Ива Тодорова, Театър 199 "Валентин Стойчев"

СЦЕНОГРАФИЯ

ИЛИЯНА КЪНЧЕВА за "Галерия Стриндберг" по Аугуст Стриндберг, реж. Крис Шарков, Театър Азарян, Национален дворец на културата

МИРА КАЛАНОВА (сценография), МАРИНА РАЙЧИНОВА (костюми), ПЕТКО ТАНЧЕВ (видео дизайн) за "Коприна" по романа на Алесандро Барико, реж. Диана Добрева, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив

МИХАЕЛА ДОБРЕВА и БОРИС ДАЛЧЕВ (среда и костюми) за "Невидимите градове" по романа на Итало Калвино, реж. и сценична версия Боян Крачолов, имърсив спектакъл на Сдружение "Конклав" и Творчески колектив "Съпромат", Университетска Ботаническа Градина

МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ

НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ" за "Бурята" от Уилям Шекспир, реж. Робърт Уилсън,

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "СТОЯН БЪЧВАРОВ", ТМПЦ - ВАРНА за "Амадеус" от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ О. МАСАЛИТИНОВ" - ПЛОВДИВ за "Коприна" по романа на Алесандро Барико, реж. Диана Добрева и "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир, реж. Стайко Мурджев

АВТОРСКА МУЗИКА

АСЕН АВРАМОВ за "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър "Николай Бинев"

КАЛИН НИКОЛОВ за "Опашката" от Захари Карабашлиев, реж. Явор Гърдев, Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен

НИКОЛАЙ ИВАНОВ за "ШАХНАМЕ: Сказание за Зал" по Фердоуси, реж. и сценарист Елена Панайотова, Театър Азарян, Национален дворец на културата и Фондация "Ден Гри"

ДРАМАТУРГИЧЕН ТЕКСТ
излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите

"ГОСПОДИН НОЩ" от Яна Борисова
"ИВА Е ОНЛАЙН" от Ива Тодорова
"КАСТОР. ПОРТРЕТ НА НЕИЗВЕСТНОТО" от Явор Гърдев

КРИТИЧЕСКИ ТЕКСТ
излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите

АНИ ВАСЕВА за "Театър и истина", изд. Метеор

КАМЕЛИЯ НИКОЛОВА за "Режисьорите в европейския театър", Институт за изследване на изкуствата към БАН, ф-ия "Хомо луденс" и сдр. "Литературна къща"

ТЕЯ СУГАРЕВА за "Между драматургията на абсурда и естетиката на модернизма. Режисьорската практика в България между 80-те и 90-те години на ХХ век", изд. "Карина - Мариана Тодорова"

ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО
излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство от Комисия в състав: Мая Бежанска - актриса; Никола Вандов - театровед; Петя Караджова - сценограф

ВЕСЕЛКА КУНЧЕВА и МАРИЕТА ГОЛЕМЕХОВА за екипно постижение в кукленото изкуство за възрастни в "Прегаряне" по идея на Веселка Кунчева и Ина Божидарова, реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър - Стара Загора

МИЛА КОЛАРОВА и РУМЕН ГАВАНОЗОВ за актьорски екип в "Малката нула", сценарий и режисура Мила Коларова и Румен Гаванозов, Столичен куклен театър и Фондация "Горе на дървото"

ДЕБЮТ ЗА АКТЬОРСКИ ЕКИП И РЕЖИСУРА в "Лукчо" по Джани Родари, Бранислав Нушич, Валери Петров, Ръдиард Киплинг, реж. Ваня Борисова, Театър "Ателие 313"

КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ
излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство

"БОМБЕТО" по Йордан Радичков, реж. Катя Петрова, Държавен куклен театър - Пловдив

"ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ" по Астрид Линдгрен, реж. Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър "Георги Митев-Жоро" - Ямбол

"МАЛКАТА САМОВИЛА", драматизация Славчо Маленов, реж. Албена Георгиева, Общински куклен театър - Благоевград

АТРАКЦИОННО И ВАРИЕТЕТНО ИЗКУСТВО
излъчени от Гилдия атракционни и сценични изкуства и Гилдия за вариететно изкуство

ВАРИЕТЕТЕН ТЕАТЪР (СОФИЯ) за иновативност в спектакъла "Web Бурлеска"
ТРУПА "ПАЛЯЧИ" за огненото и светлинно шоу "Последната сватба на царя"

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС
излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства

АЛЕКСАНДАР ГЕОРГИЕВ за "THE POWER OF S" - ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, Национален дворец на културата

ИВА СВЕЩАРОВА И ВИЛИ ПРАГЕР за "Преди края...", Brain Store Projekt, ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, Национален дворец на културата

ЯСЕН ВАСИЛЕВ за "Невъзможни действия", Радар София, ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс , Национален дворец на културата

ДУБЛАЖ
излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа

ПРИ ЖЕНИТЕ

АСЯ РАЧЕВА за дублажа на д-р Бедилия в "Ханибал"
НИНА ГАВАЗОВА за Елив в "Намери ме"
ЙОРДАНКА ИЛОВА за Азизе в "Не пускай ръката ми"

ПРИ МЪЖЕТЕ

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ-ГОГО за Луцифер в "Луцифер"
СИМЕОН ВЛАДОВ за всички роли на Еди Мърфи в "Смахнатият професор"
ИЛИЯН ПЕНЕВ за Пучини в "Пучини"

НАГРАДА ЗА ЦИРКОВО ИЗКУСТВО
се присъжда на МАРИО и КАЛИН МОСКОВИ за приноса им в цирковото изкуство

НАГРАДА НА АКТ-УНИМА
за значим принос в развитието на българското куклено изкуство се присъжда на КИРЯКОС АРГИРОПУЛОС

Кирякос Аргиропулос (Снимка: BulFoto)

НАГРАДА ИКАР 2022 ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС КЪМ МУЗИКАТА
излъчена на Гилдията на Музикалните артисти се присъжда на МИМИ НИКОЛОВА

Мими Николова (Снимка: BulFoto)

НАГРАДА ИКАР 2022 ЗА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО
СЕ ПРИСЪЖДА НА АКТЬОРА СИМЕОН АЛЕКСИЕВ

Симеон Алексиев (Снимка: Драматичен театър - Пловдив)

НАГРАДА ИКАР 2022 ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР
СЕ ПРИСЪЖДА НА РЕЖИСЬОРА АСЕН ШОПОВ

Режисьорът Асен Шопов с Голямата награда "А'Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство през 2012 г. (Снимка: BulFoto)

Партньори на събитието са Министерство на културата, Столичната община, Министерството на туризма, Fibank, Philip Morris, Nescafe Dolce Gusto, Lenovo, H2O, Тип Топ Куриер, Nauhau Salon, Hill Clinic, Brestovitsa Winery, Dewar`s, Руский стандарт, altera.bg, Mobile Super Market, Национален фонд "Култура", "Акт-Унима", "Геотехмин" и VIVACOM Art Hall Oborishte 5.

Медийни партньори са Dir.bg, Impressio.bg, БТА, БНТ, "БГ радио", artSofia, Въпреки.com, "Артакция", "Момичетата от града" и LoveTheater.bg.

Още

Най-интересните моменти от ИКАР-те тази година (галерия)

Най-интересните моменти от ИКАР-те тази година (галерия)

Още

Ирини Жамбонас и Валери Йорданов са носителите на ИКАР за водещи роли

Ирини Жамбонас и Валери Йорданов са носителите на ИКАР за водещи роли

Още

В Деня на театъра вижте и кой ще се бори за наградите Икар 2021

В Деня на театъра вижте и кой ще се бори за наградите Икар 2021

Още

На наградите "Икар" Васко Василев ще изпълни специално създадена за събитието композиция

На наградите "Икар" Васко Василев ще изпълни специално създадена за събитието композиция

Още

Вижте "ИКАР"-ите в снимки

Вижте "ИКАР"-ите в снимки

Още

Награди "Икар" 2020: режисура - Стайко Мурджев за "Слава", най-добър спектакъл - "Празникът" на Явор Гърдев

Награди "Икар" 2020: режисура - Стайко Мурджев за "Слава", най-добър спектакъл - "Празникът" на Явор Гърдев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

НАТФИЗ открива театралния си сезон с три премиери в три поредни дни

На 28 септември ще се играе първото заглавие - "Дон Жуан се връща от война" с режисьор Крис Шарков, "Одисея" е втората премиера - на 29 септември, премиерата на танцовия спектакъл "Just say it" е на 30 септември

Премиера на "Докато смъртта ме раздели" и Spam Studios на 5 години

На 1 октомври сдружението отбелязва своя пети рожден ден с наградената с ПУЛИЦЪР пиеса на Дъг Райт

Френската звезда Жад-Рос Паркер аплодира в София българския вариант на пиесата си "Моето мъжко момиче"

Комедията оживява на сцената през актьорите Мая Бежанска, Михаил Билалов, Теона Димова и Асен Данков

Танцовата мистерия "Сънят на Пилат" гостува на сцената на Софийската опера и балет

На 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет Държавна опера-Стара Загора ще представи танцовата мистерия "Сънят на Пилат" от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев

Авторката на пиесата "Хага" - украинката Саша Денисова, ще присъства на премиерата на спектакъла тази вечер

Галин Стоев поставя първия спектакъл от новия сезон на Народния театър

Младежки театър с премиера на австрийската комедия "Малки негодници" - за първи път на българска сцена

На 20-и и 21-и септември пиесата ще бъде представена в превод на Владко Мурдаров и под режисурата на Атанас Атанасов