Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-интересните моменти от ИКАР-те тази година (галерия)

ТЕАТЪР 2021

Най-интересните моменти от ИКАР-те тази година (галерия)

Церемонията беше открита от Ицо Хазарта, а Керана и цигуларят Васко Василев докоснаха публиката с емоционална песен, написана специално за случая

Номинираните актьори влизат по червения килим преди церемонията по връчването на наградите "Икар" 2021 - Христо Мутафчиев посреща Иван Бърнев, Валери Йорданов и Симеон Лютаков (Снимка: Иван Григоров)

Още

Ирини Жамбонас и Валери Йорданов са носителите на ИКАР за водещи роли

Ирини Жамбонас и Валери Йорданов са носителите на ИКАР за водещи роли

Тази година церемонията по връчване на театралните награди Икар на Съюза на българските артисти беше по-различна и силно емоционална. Освен, че Съюза на българските артисти отбелязва своята 100-годишнина, също така събитието, за разлика от миналата, този път се проведе с публика и най-вече - настроение, което вълнуваше залата в Народния театър.

Преди церемонията, артистите вече се събираха пред Народния театър и макар да беше все още слънчево, се усещаше енергията на една официална вечер - красиви рокли, грим и най-вече - големи усмивки, че всички отново се виждат и заедно могат да отбележат празника. 

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Въпреки отлагането и връчването на Икар 2020 в съвсем тесен кръг, Икар 2021 ни предложи червен килим, по който минаха всички номинирани актьори, актриси, режисьори, режисьорки. 

Поля Йорданова (вляво) (Снимка: Иван Григоров)

Актрисата Бойка Велкова беше номинирана в категорията за най-добра женска роля за Хелена Рубинщайн в "Империя на красотата - Мадам Рубинщайн" от Джон Мисто, реж. Бойка Велкова, Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Бойка Велкова (Снимка: Иван Григоров)

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев посрещаше всички свои гости на влизане в залата преди събитието. 

Фотосесии преди церемонията (Снимка: Иван Григоров)

С Любен Дилов-син, който за кратко беше депутат от листите на ГЕРБ-СДС в последния парламент. 

Любен Дилов-син и Христо Мутафчиев (Снимка: Иван Григоров)

Любомир Младенов (Снимка: Иван Григоров)

Михаил Белчев спечели наградата ИКАР 2021 за изключителен принос в музиката, Излъчена на Гилдията на Музикалните артисти. На снимката той е заедно със своята съпруга - актрисата и певица - Кристина Белчева. 

Михаил и Кристина Белчеви (Снимка: Иван Григоров)

Милен Апостолов (Снимка: Иван Григоров)

Тази година се възобнови традицията на червения килим (Снимка: Иван Григоров)

Николай Луканов, Гергана Стоянова и Христо Мутафчиев (Снимка: Иван Григоров)

Христо Мутафчиев с Николай и Александър Балкански (Снимка: Иван Григоров)

Гергана Стоянова (Снимка: Иван Григоров)

Иван Бърнев (Снимка: Иван Григоров)

Симеон Лютаков, Иван Бърнев, Христо Мутафчиев и Валери Йорданов (Снимка: Иван Григоров)

Мира Каланова (Снимка: Иван Григоров)

Диана Добрева и Валери Йорданов (Снимка: Иван Григоров)

Любомир Бъчваров (Снимка: Иван Григоров)

Мира Каланова (Снимка: Иван Григоров)

Вежен Велчовски (Снимка: Иван Григоров)

Иван Тодоров (Снимка: Иван Григоров)

Вили Кожухарова (вдясно) Снимка: Иван Григоров

Любомир Бъчваров с близките си (Снимка: Иван Григоров)

Ицо Хазарта откри церемонията заедно с балет NOVA. Звездата от култовата група Ъпсурт изпълни няколко песни в официалната вечер. 

Ицо Хазарта на церемонията "Икар" 2021 (Снимка: Иван Григоров)

Ицо Хазарта на церемонията "Икар" 2021 (Снимка: Иван Григоров)

Александър Кадиев обяви началото на церемонията по връчването на наградите "Икар" 2021 година и изрази радостта си, че събитието се провежда на живо, с публика, с музика и достатъчно емоции и поводи за радост. 

Александър Кадиев като водещ на церемонията по връчването на Икарите (Снимка: Иван Григоров)

Антоанета Добрева-Нети, която връчи наградата за дебют на Поля Йорданова за Наташа в "Мечтата на Наташа" от Ярослава Пулинович за каза, че "Когато получаваш наградата за дебют е хубаво да благодариш на учителите си, защото те си отиват един след друг. Ето вчера ни напусна Иван Налбантов, който беше величав в своята смиреност и скромност и ни казваше, че на сцената трябва да излъчваме емоции, щастие, всичко и да блестим като шампанско."

Нети връчва наградата за дебют на Поля Йорданова (Снимка: Иван Григоров)

За най-добър куклен спектакъл, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство наградата отиде при "ГАРВИН МАГЬОСНИКЪТ" от Яна Борисова, реж. Вежен Велчовски, Общински куклен театър - Благоевград. 

Мишо Шишков връчва ИКАР за най-добър куклен спектакъл на Марина Кунгелова - директор на Общински куклен театър - Благоевград за "Гарвин Магьосникът" от Яна Борисова, под режисурата на Вежен Велчовски (Снимка: Иван Григоров)

Лина Шишкова връчва награда на Петър Пашов за постижение в кукленото изкуство за режисурата на спектакъла "Пиано на луната" по мотиви от Валери Петров на Театър "Ателие 313" (Снимка: Иван Григоров)

Петър Пашов (Снимка: Иван Григоров)

Радена Вълканова с наградата за поддържаща женска роля в "Капитал(на) грешка" по Йодьон фон Хорват на режисьора Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: Иван Григоров)

Лара Златарева връчи наградата за поддържаща мъжка роля на Александър Тонев за Санчо Панса в "Дон Кихот" от Мигел де Сервантес, реж. Маргарита Младенова, Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик. 

Александър Тонев (Снимка: Иван Григоров)

Христо Намлиев с наградата за авторска музика за "Портокалова кожа" от Мая Пелевич, режисьор Петър Денчев, Театър "Възраждане" (Снимка: Иван Григоров

Наградата за сценография отиде при Мира Каланова (сценография) и Марина Райчинова (костюми) за "Закуска в Тифани" по Труман Капоти, реж. Диана Добрева, Драматичен театър "Николай Масалитинов" - Пловдив. 

Марина Райчинова (вляво) и Мира Каланова (Снимка: Иван Григоров)

Джулио Малеволти с ИКАР за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика (Снимка: Иван Григоров)

Вили Кожухарова с наградата ИКАР за постижения в областта на каучук акробатиката (Снимка: Иван Григоров)

Ицо Хазарта и балет NOVA

Стефан А. Щерев връчва наградата за Съвременен танц и пърформанс, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства на Марион Дърова за "Wo Man", ДНК, Национален дворец на културата. 

Стефан А. Щерев и Марион Дърова (Снимка: Иван Григоров)

Татяня Захова връчва ИКАР за дублаж на Гергана Стоянова (Снимка: Иван Григоров)

Дъщерята на поетът Иван Теофилов Мария Теофилова получава наградата от негово име (Снимка: Иван Григоров)

Румяна Николова с ИКАР за критически текст за "Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година" (Снимка: Иван Григоров)

Теа Денолюбова връчва наградата на Елена Телбис за най-добър драматургичен текст за пиесата й "Боклук" (Снимка: Иван Григоров)

Елена Телбис получи ИКАР за най-добър спектакъл и най-добър драматургичен текст за пиесата й "Боклук" (Снимка: Иван Григоров)

Наградата Икар 2021 за чест и достойнство се присъжда на Любомир Бъчваров.

"Бях в болница с тежък COVID, когато разбрах, че ми връчват почетната награда "За чест и достойнство". Това ми вдъхна кураж и енергия, за да се преборя. Безкрайно много благодаря на целия екип на САБ", сподели 79-годишният актьор.

Той каза, че посвещава наградата на Боян Дановски: "Той е моят бог в театралното изкуство. Даде ми толкова, колкото 50 години опит на сцената".

Любомир Бъчваров (Снимка: Иван Григоров)

Любомир Бъчваров (Снимка: Иван Григоров)

Един от най-емоционалните моменти беше, когато Керана заедно с Васко Василев за първи път представиха пред публика своя дует на парчето "Едно", чийто автор е самата Керана. 

Васко Василев и Керана в изпълнението си на песента "Едно" (Снимка: Иван Григоров)

Керана и Васко Василев представят своя дует "Едно" (Снимка: Иван Григоров)

В края на изпълнението на видеостената на сцената се появиха лицата на всички големи артисти, които сме загубили през последната година - един от най-тъжните моменти в залата, която беше на крака, но не в еуфория, а в мълчание и почит.

Публиката почита всички артисти, които си отидоха през последната година (Снимка: Иван Григоров)

Керана и Васко Василев представят своя дует "Едно" (Снимка: Иван Григоров)

Публиката почита всички артисти, които си отидоха през последната година (Снимка: Иван Г

Ирини Жамбонас, която получи наградата за водеща женска роля за Марта в "Кой се страхува от Вирджиния Улф" на Стоян Радев благодари също на своя учител, който наскоро ни напусна - големия актьор Филип Трифонов.

Ирини Жамбонас получава наградата си за водеща женска роля (Снимка: Иван Григоров)

Наградата за водеща мъжка роля взе актьорът Валери Йорданов за ролята си на Рамадан Дервишов в "Караконджул" по "Дервишево семе" на Николай Хайтов, реж. Стоян Радев. Той също така посвети наградата си на своя Учител, който ни напусна преди 2 дни - големия актьор Иван Налбантов.

 "Посвещавам наградата си на моя Учител - Иван Налбантов. Без него нямаше да съм тук" каза Валери Йорданов в своята реч.

Валери Йорданова получава наградата си за най-добра мъжка роля в спектакъла "Караконджул" на Стоян Радев (Снимка: Иван Григоров)

Диана Добрева спечели наградата за режисура за "Синът" от Флориан Зелер, Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: Иван Григоров)

Диана Добрева спечели наградата за режисура за "Синът" от Флориан Зелер, Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: Иван Григоров)

Директорката на Театър 199 "Валентин Стойчев" Анна Монова взема наградата за най-добър спектакъл за "Боклук" на Елена Телбис и режисура на Ивайло Христов (Снимка: Иван Григоров)

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи на Михаил Белчев за изключителен принос в музиката, излъчена на Гилдията на Музикалните артисти (Снимка: Иван Григоров)

Незабравимата актриса Татяна Лолова бе отличена посмъртно с наградата Икар за изключителен принос към театъра.

Почит за Татяна Лолова (Снимка: Иван Григоров)

Дъщерята на Александър Кадиев - Катерина с рисунка в памет на Татяна Лолова. 

Снимка: Иван Григоров

Внуците на Татяна Лолова излязоха на сцената, за да получат почетния посмъртен Икар. 

Внуците на Татяна Лолова (Снимка: Иван Григоров)

Още

В Деня на театъра вижте и кой ще се бори за наградите Икар 2021

В Деня на театъра вижте и кой ще се бори за наградите Икар 2021

Още

На наградите "Икар" Васко Василев ще изпълни специално създадена за събитието композиция

На наградите "Икар" Васко Василев ще изпълни специално създадена за събитието композиция

Още

Режисьорът Стоян Радев: В търсенето на истината има жестокост и болка

Режисьорът Стоян Радев: В търсенето на истината има жестокост и болка

Още

Христо Мутафчиев: Този театър ще продължи да живее!

Христо Мутафчиев: Този театър ще продължи да живее!

Още

Сбогувахме се с легендата Иван Налбантов (галерия)

Сбогувахме се с легендата Иван Налбантов (галерия)

Още

Живот ли бе, да го опишеш - последната изповед на Татяна Лолова

Живот ли бе, да го опишеш - последната изповед на Татяна Лолова

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Open Vratsa Festival идва в края на август, за да срещне съвременните изкуства със старите занаяти и традиции

Фестивалът се завръща, за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт