Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марко Мескида, наричан "европейският Кийт Джарет": Искам да създавам музика без етикети

JAZZ+

Марко Мескида, наричан "европейският Кийт Джарет": Искам да създавам музика без етикети

"Искам да бъда артист на 21-ви век и да имам дълбока и силна връзка с пианото" споделя Марко Мескида пред Impressio

Специалният концерт на Марко Мескида пред българска публика ще бъде на 29 октомври в София Лайв Клуб (Снимка: Kaothic Alice)

Марко Мескида е едно от най-ярките и обещаващи явления на музикалната сцена в Европа от десетилетия насам - единодушни са критиците, промоутърите, публиката и собствените му колеги! Наричат го европейският Кийт Джарет и добавят, че е "чудо", "магьосник", "цялостен музикант", "магнетичен", "извън класациите".

Избиран четири поредни години за "Музикант на годината" от Асоциацията на съвременните и джаз музиканти на Каталуния; изнасял солови пиано концерти в най-престижните зали на Европа.

Само на 32 години, Марко е изнасял концерти в 32 страни на 4 континента, участвал е в повече от 50 записа и е свилил заедно с музиканти като Лий Кониц, Дейв Либман, Хавиер Колина, Силвия Перес Крус, композирал е музика за театрални и филмови творби.

Можете да видите Марко Мескида на живо на 29 октомври в Sofia Live Club благодарение на организаторите от Джаз Плюс и с подкрепата на Institute d'estudis Balearics.

- Марко, кажи ми за първата ти среща с пианото и как то се превърна в твой живот?
- Спомням си, че когато бях на 4 или 5 години, учителят ми по музика свиреше на пиано и пееше фолклорни песни. Аз усещах радостта и щастието от това как тя правеше музика и нещо се случваше вътре в мен. Две години по-късно и аз започнах да уча пиано в училище и не мога да спра до сега.

Специалният концерт на Марко Мескида пред българска публика ще бъде на 29 октомври в София Лайв Клуб (Снимка: Diego García)

- Кой е най-важният урок, който си научил в твоята музикална кариера?
- Най-важните думи са от моя учител: "Опитай да свириш с много музиканти (ако е възможно с по-добри музиканти от теб) и свири различни стилове музика."

- Медиите те наричат "тотален музикант", "вундеркинд" и "магьосник" - притесняват ли те тези и подобни думи, високите нива на очаквания, до които си достигнал в твоята още млада кариера?
- Обикновено не, аз много добре знам кой съм, знам, че не съм най-талантливият музикант във всички стилове, но не се страхувам от високите нива на очаквания, защото винаги на сцената давам всичко от себе си.

- Какъв е музикалният ти идеал? Към какво се стремиш в музиката?
- Искам да бъда щастлив и свободен в музиката си, да съм артист на 21-ви век и да имам дълбока и красива връзка с пианото, с което да предложа интересна музикална атмосфера без етикети, да създам личен и уникален "коктейл".

- Кое според теб генерира голямата магия, която превзема публиката на концертите ти?
- Тишината. Тишината винаги е най-силният звук.

Само на 32 години, Марко е изнасял концерти в 32 страни на 4 континента, участвал е в повече от 50 записа и е свилил заедно с музиканти като Лий Кониц, Дейв Либман, Хавиер Колина, Силвия Перес Крус, композирал е музика за театрални и филмови творби (Снимка: Mireia Miralles)

Още

Марко Мескида, наричан „европейският Кийт Джарет, ще свири в София на 29 октомври

Марко Мескида, наричан „европейският Кийт Джарет, ще свири в София на 29 октомври

- Сравняван си с Кийт Джарет - това какво значи за теб?
- Кийт е много голям артист, който ме е вдъхновявал изключително. Неговата свобода, уникалният и красив звук на пианото му, силната му личност и начинът, по който звука на на сцената се свързва с тялото, със самата творба и с публиката. Няма много такива харизматични музиканти като него.

- Кой е музикантът или музиката, която има най-голямо значение за теб като музикант и ти служи за постоянен вдъхновител?
- От Моцарт до Бийтълс, от Бах до Мелдау, от Джезуалдо до Рейдиохед... имам ужасно много влияния от фолклкор, поп, джаз, класика и съвременна музика.

- Чувствал ли си се някога разделен между класиката и джаза?
- В някакъв смисъл, да. Особено, когато бях студент, тъй като учех различно класическа музика и джаз.

Марко Мескида е едно от най-ярките и обещаващи явления на музикалната сцена в Европа от десетилетия насам - единодушни са критиците, промоутърите, публиката и собствените му колеги! Наричат го европейският Кийт Джарет и добавят, че е "чудо", "магьосник", "цялостен музикант", "магнетичен", "извън класациите" (Снимка: Josep Echaburu)

Още

Музика от три континента с AKA Трио

Музика от три континента с AKA Трио

Но в последните години се опитах да свържа по естествен начин тези два свята, да ги комбинирам. Например, за да свиря музиката на Равел, създадох трио, което се казва Ravel"s Dreams, или пък, за да възродя музиката на Бетовен с моя джаз проект Beethoven Collage. Харесва ми да комбинирам различни класически композитори и традиции. Така че вече не се чувствам разделен.

- Какво очакваш от концерта ти в София на 29 октомври?
- Искам да направя много силен, красив и интензивен солов пиано концерт. Ще свиря с много импровизации и композиции, с много страст и много личен подход към пианото. Усещам, че няма да бъде скучен концерт и го обещавам! Всеки е добре дошъл, деца, баби, дядовци!

Още

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Още

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Пианистът на Buena Vista Social Club пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Още

Музикалният проект Pop and Rock Meеts Jazz отбеляза 10 години

Музикалният проект Pop and Rock Meеts Jazz отбеляза 10 години

Още

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

Още

Френският институт празнува под мотото "30 години рандеву с Франция"

Френският институт празнува под мотото "30 години рандеву с Франция"

Още

Виртуозът Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел със стилна френска програма в зала "България"

Виртуозът Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел със стилна френска програма в зала "България"

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Иван Бърнев: Нека повярваме, че в нас носим мощна атомна централа за добро

Един от най-забележителните български актьори беше герой на ежегодното събитие на Dir.bg He`s The MAN 2023

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Председател на Европейската филмова академия, продуцент, сценарист и писател, Майк Дауни говори за цензурата, бъдещето на европейската кино индустрия и силата на политическото кино днес