Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

МУЗИКАЛНИ ДАРОВАНИЯ

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

Младите инструменталисти Ивайло Василев (пиано) и Лора Маркова (цигулка) ще свирят под диригентската палка на маестро Григор Паликаров с Оркестъра на Класик ФМ радио

Носителите на голямата награда от Националния конкурс на "Кантус Фирмус" за млади инструменталисти Ивайло Василев (пиано) и Лора Маркова (цигулка) ще дебютират с Оркестъра на Класик ФМ радио в "Европейски музикален фестивал" 2021.

Концертът е на 12 ноември от 19:30 ч. в зала "България". Младите музиканти ще свирят под диригентската палка на опитния маестро Григор Паликаров, който беше част от журито на конкурса.

Оркестърът на Класик ФМ радио с маестро Григор Паликаров (Снимка: "Кантус Фирмус")

Макар и само на 14 години, Ивайло Василев вече има забележителна колекция от над 20 награди, както и концертни изяви на престижни международни сцени, като Голямата зала на Московската консерватория, Дом на музиката в Москва, Филхармонията в Люксембург, зала "Густав Малер" в Тоблах (Италия) и други.

Пред столичната публика Ивайло ще се представи с Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман - творба, която поставя пред него нови предизвикателства, понеже ще я изпълни за първи път на сцена.

Още

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

Лора Маркова също е сред изключителните родни музикални дарования. Лауреат на множество конкурси, още на 11 години тя бе участник в един от концертите на "Кантус Фирмус" от фестивала "Европейски дни на културата" във Франкфурт, представяйки блестящо младото поколение български музиканти.

Настоящата 2021-ва година беше особено успешна за цигуларката, чийто талант продължава да покорява всички. През пролетта тя стана победител на престижния конкурс "Тибор Варга Джуниър" в Швейцария, а задно с виолончелиста Сион Найман взе участие в състезанието "Концертино Прага", където дуото получи Специалната награда на Фондация "Бохуслав Мартину" и покана за участие във фестивала "Дворжак".

На 12 ноември Лора ще изпълни с Оркестъра на Класик ФМ радио Концерт за цигулка №4 в ре мажор от Волфганг Амадеус Моцарт.

Специално участие в събитието ще вземе и пианистът Георги Черкин, който също беше част от журито на конкурса. Той ще сподели сцената с младите таланти и ще представи свой авторски аранжимент на Вариации по тема на Паганини от Йоханес Брамс.

"Европейски музикален фестивал" 2021, организиран от "Кантус Фирмус", се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на града и под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова.

Партньор за концерта на 12 ноември е Софийската филхармония, а билетите за събитието са в продажба на касата в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Ивайло Василев е роден през 2007 г. в София и изучава пиано в НМУ "Л. Пипков" при г-жа Емилия Канева, а от 2019 г. негов преподавател е проф. д-р Борислава Танева. На 14 г. той вече има завидна колекция от над 20 награди от международни конкурси в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Финландия, Белгия, Великобритания, Казахстан. Сред най-значимите му отличия са Златната лешникотрошачка от конкурса "Лешникотрошачка" 2018 г., Първа награда на конкурса "Анна Артоболевская" в Москва, Първа награда на конкурса "Music Singapore" 2021 и др.

Още

"Европейски музикален фестивал" 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на "Кантус Фирмус"

"Европейски музикален фестивал" 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на "Кантус Фирмус"

Благодарение на наградите си Ивайло е имал възможност да свири в емблематични зали като Голямата зала на Московската консерватория, зала "П. И. Чайковски" и Дом на музиката в Москва, Симфоничната капела на Санкт Петербург, залата на Филхармонията в Люксембург, Операта в Гент, зала "Густав Малер" в Тоблах (Италия). Концертирал е с редица именити български и руски диригенти, като Павел Балев, Константин Илиевски, Александър Чернушенко, Александаър Титов, Игор Лерман, Саша Гьотцел (Австрия).

Младият пианист е свирил със Софийската филхармония, СО на БНР и Варненска филхармония, имал е самостоятелни солови рецитали в рамките на "Моцартов фестивал", Правец, в Български културен център в Москва, в поредицата "Среща на поколенията" в София. Участвал е в много майсторски класове с пианисти от цял свят.

Три пъти е носител на Голямата награда на фондация Димитър Бербатов в категория "Изкуство", два пъти е награждаван от Министерството на културата за високи творчески постижения.

Ивайло Василев (Снимка: "Кантус Фирмус")

Родена през 2003 г. в София, Лора Маркова започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст в класа на Благородна Танева в НМУ "Любомир Пипков" - София. Лауреат е на редица награди от национални и международни конкурси - "Млади виртуози", "Добрин Петков", "Музиката и земята", "Надежди, майстори и таланти", "Андреа Постакини" и "Пиколо Виолино" - Италия, "Антон Рубинщайн" - Германия, "Концертино Прага" - Чехия.

Още

Виртуозната 17-годишна Лора Маркова е носител на Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

17-годишната Лора Маркова с Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

През 2020 г. получава първа награда от международния конкурс "Леонид Коган", Брюксел, а през 2021 отново триумфира на престижния конкурс за цигулари до 18 години "Тибор Варга Джуниър" в Швейцария, което и дава възможност за многобройни концертни изяви през следващите 2 години.

Лора Маркова е била солистка на Плевенска филхармония, Симфоничен оркестър Кашкайш - Лисабон, Симфоничен оркестър на БНР, Оркестър на Класик ФМ радио, Младежка филхармония "София", Национална филхармония на Белгия, Симфоничен оркестър на Чешкото национално радио, Симфониета "София" и др.

През 2020 г. предаването "Алегро Виваче" на БНР присъжда на Лора специалната награда за млад талант "Олга Камбурова", а през 2021 е номинирана за "Млад музикант на 2020". Лора е лауреат и на Голямата награда за полет в изкуството на фондация "Стоян Камбарев" за 2020 г.

Стипендиант е на Министерството на културата на Р. България, на фондация "Млади виртуози", фондация "Йордан Камджалов", а през 2021 е стипендиант на Леонидас Кавакос и Dakk App за 2021 г. Соловите й изяви във фестивали и концерти включват "Европейски дни на културата" - Франкфурт, "Музика мунди" - Брюксел, "Съкровища от България" - Карнеги Хол, Ню Йорк, както и концерти във Франция, Италия, Гърция, Германия, Швейцария, Португалия. Лора Маркова свири на цигулка "Шарл Бружер" от 1908 г., реставрирана от лютиера Владо Тилев.

Лора Маркова (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

Концертът на Статис Карапанос и Георги Черкин в "Европейски музикален фестивал" се отлага за 3 ноември

Концертът на Статис Карапанос и Георги Черкин в "Европейски музикален фестивал" се отлага за 3 ноември

Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър "Билкент" в Анкара, Оркестър на "Санта Чечилия", Филхармонията на Одеса и др.

Той завършва НМА в София и специализира в престижната Академия "Санта Чечилия" в Рим при Серджо Пертикароли, както и при Карл-Хайнц Кемерлинг в Моцартеума в Залцбург. Носител е на първи награди от международните конкурси "Панчо Владигеров" в Шумен и "Premio Sassari" в Италия.

През последните години Георги Черкин се занимава активно с композиране на транскрипции. Те са изпълнявани с голям успех в Германия, Полша, Русия, Корея, Канада. През 2018 и 2019 година пианистът представи свои оркестрации с Филхармоничен камерен оркестър - Берлин на престижните музикални сцени на Берлинската филхармония, "Гевандхаус", Лайпциг и Дом на музиката в Москва.

Георги Черкин (Снимка: Иво Чупетловски)

Националният радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на "Кантус Фирмус" се проведе в периода март - юни 2021 г. с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и в партньорство с Classic FM радио. Над 90 млади музиканти на възраст от 9 до 22 години от средните и висши музикални училища в България премериха сили в конкурса.

Участниците бяха оценявани от жури в състав Григор Паликаров - диригент (България), Георги Черкин - пианист (България), Статис Карапанос - флейтист (Гърция), Людмил Ненчев - цигулар (България) и Даниела Ханджиева - музиколог (България). Всички изпълнения, записани на аудио и видео, бяха публикувани в YouTube и излъчени в ефира на Classic FM радио, достигайки до широката слушателска аудитория на радиото.

Още

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция "Кантус Фирмус" с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия.

Още

Морето оживява в концерт на Радиооркестъра на 22 октомври

Морето оживява в концерт на Радиооркестъра на 22 октомври

Още

Ученичка на Райна Кабаиванска и Академията на Ла Скала ще партнира на големия Томас Хемпсън

Ученичка на Райна Кабаиванска и Академията на Ла Скала ще партнира на големия Томас Хемпсън

Още

Маестро Бошнаков: "Сънят на Пилат" завършва с вярата, че любовта продължава и в смъртта…

Маестро Бошнаков: "Сънят на Пилат" завършва с вярата, че любовта продължава и в смъртта…

Още

Виртуозът Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел със стилна френска програма в зала "България"

Виртуозът Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел със стилна френска програма в зала "България"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

За първи път от 2005 г. насам "Ла Скала" ще има италиански директор

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак

Живко Петров трио представи предпремиерно във Варна своя нов албум „Beyond the Flesh”

Публиката чу пиесите, посветени на градовете Лондон, Осло и Ню Йорк, както и един енергичен бис за финал