Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Димитър Стоянович и Катерина Евро пред Impressio за "Спомен НЛО"

ОТНОВО НА СЦЕНА

Димитър Стоянович и Катерина Евро пред Impressio за "Спомен НЛО"

Събитието е на 20-и декември от 20 часа в НДК

Източник: eclective.bg

Цяла плеада звездни актьори ще ни върнат към спомена за култовата формация "НЛО", нарочно именувана СПОМЕН НЛО съвсем скоро - на 20-и декември от 20:00 часа в зала 1 на НДК, когато отново ще звучат легендарните им хитове и закачки. Ще ни ги припомнят актьорите Георги Мамалев, Антон Радичев, Катерина Евро, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, младата актриса Ева Данаилова и др.

Още

Идеята за завръщането на "НЛО" била на композитора Стефан Димитров

Идеята за завръщането на "НЛО" била на композитора Стефан Димитров

Добре познатите от миналото песни на Стефан Димитров, който ще участва лично в спектакъла, ще прозвучат в осъвременени аранжименти, направени специално от Евгени Димитров - Маестрото и "Ку-Ку Бенд". Ще се насладим на живото изпълнение на големите хитове на НЛО, като "Канада", "Адвокате", "Свако Цако", "Парти любими" и много други, с незабравимите текстове на Живко Колев и Недялко Йорданов. Режисьор на спектакъла е Лъчезар Аврамов /"Снимка с Юки"/. Сценарист е Димитър Стоянович, а в мъжкия състав грее една позната и неповторима усмивка - тази на Катето Евро. Ето какво споделиха за спектакъла двамата пред Impressio.dir:

Сценаристът Димитър Стоянович / Източник: eclective.bg

- Г-н Стоянович, Вие сте сценарист на много филми - и на документални, и на игрални, и ето че сега ни връщате към "Спомена НЛО"... Това някаква носталгия ли е, или необходимост, която също може да изиграе ролята на "пътеводител на историческия стопаджия"?

Още

Спомен НЛО - ЯВЛЕНИЕТО СЕ ЗАВРЪЩА

Спомен НЛО - ЯВЛЕНИЕТО СЕ ЗАВРЪЩА

- На първо място аз ужасно много харесвам този актьорско-музикален проект още от 80-те години, защото той беше и продължава да е урок по интелигентно забавление, каквото не се случва много често по нашите места. Музиката на Стефан Димитров е сама по себе си шедьовър, текстовете на Живко Колев и Недялко Йорданов, освен истински смешни или тъжни, са стряскащо актуални и умни. Въобще ми се иска този проект да бъде поет и от следващите поколения и да не се забравя, защото, вярвайте ми, нищо по-добро - поне засега, не измислено. Моята роля е съвсем простичка - да му помогна да заблести още по-силно спрямо днешния ден, което е много благодарна задача, когато работиш с толкова талантливи и готини хора на едно място - имам предвид не само вече споменатите забележителни творци, но и Георги Мамалев, Тони Радичев, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев...

Тримата "основни" НЛО / Източник: eclective.bg

- Какъв "пътеводител" е смехът?

- Основен, спасителен. Мисля си, че ако не умеем да се присмиваме на проблемите си, а и на самите себе си, ще прекараме много време в плачене, а пък това хич не го обичам. Затова винаги съм избирал интелигентния хумор, чистия смях, с което именно се пресичат пътищата ни със "Спомен НЛО".

- Очаквате ли хората да преоткрият чрез "НЛО" пропуснатите "маркировки" по пътя ни по време на т.нар. Преход? - Т.е. онези, които ни отведоха в грешна посока? С две думи - смях през сълзи ли е този спектакъл? - Какво сте заложили в него - повече смях, или повече сълзи?

- Тежък въпрос - най-вече заради отговора... А той е, че злободневният хумор на формацията отпреди 20, че и 30 години, сякаш е написан, изпян и изигран за съвремието ни. Направо не мога да повярвам, че смехът на т.нар. "Преход" е толкова актуален днес?!? Представяте ли си какво означава това?! Но да не униваме прекомерно, защото в този случай сме се събрали, за да се забавляваме и аз лично гарантирам, че на 20-и декември от 20 часа в зала 1 на НДК ще бъде толкова смешно, че направо няма да е за вярване.

Сценаристът Димитър Стоянович и режисьорът Лъчезар Аврамов, на пресконференцията на "Спомен НЛО"

- Определено се очаква голям зрителски интерес към завръщането на "НЛО". В тази връзка ви питам, когато става въпрос за подобни проекти - къде, според вас, е границата между комерсиалното и онова, което провокира смисъла и гони по-висока цел?

- "Спомен НЛО" е точно от онези спектакли, които пресичат пътищата на високото изкуство с комерсиалното, на дълбокия смисъл и чистото забавление. Събрали сме се хора, които и да искат, не знаят как да направят "простотия" - казано на жаргон. Мисля че публиката ще го оцени и след края на спектакъла ще излезе с широка усмивка от салона.

Катерина Евро / Снимка: Личен архив

- Г-жо Евро, разбрахме че ще участвате в концерта-спектакъл. Каква провокация е той за вас - не само като актриса, но и като гражданин, който винаги откровено е заявявал своята позиция по отношение на различни ракурси от живота у нас?

- Нищо не отстоявам. Има годишнина на Стефан Димитров, заради която е възникнала идеята за концерта. Събираме се приятели да направим един концерт за всички наши приятели и хора, които обичат този формат и песните на Стефан Димитров. Надявам се, че всички заедно ще усетим вълнението от това на 20-и декември в Зала 1 на НДК.

- Вие винаги подхождате към сериозните теми по спонтанен и забавен начин, което е ваше голямо предимство, защото хората не обичат "нагласените" работи и заучените фрази, и повечето притежават усет да ги разпознават. Какво е за вас лично проектът "НЛО" - само концерт, или провокация за нещо, което има смисъл Днес и Сега?

- Участвам в концерта, за да се позабавляваме предколедно в НДК. Не отговарям на никакви допълнителни провокации и скрити послания с моето участие в този забавен и приятелски концерт.

Катерина Евро / Снимка: Личен архив

- С кого от "старите кучета" от "НЛО" си партнирате най-добре, и защо?

- В миналото, когато съм участвала в НЛО, си партнирах най-много с Велко. Разбира се и с Жоро Мамалев, както и с Чочо Попйорданов сме имали чудесни скечове, много забава и вълнения. С този концерт ще си спомня за тези прекрасни моменти и за контакта, който съм имала с Чочо и Велко, който е нещо незаменимо.

Още

Чочо Попйорданов си тръгна, за да остане

Чочо Попйорданов си тръгна, за да остане

Още

Велко Кънев победи рака посмъртно, защото споменът за него продължава да ни "говори"

Велко Кънев победи рака посмъртно, защото споменът за него продължава да ни "говори"

Още

"Разгневените монолози" на Велко Кънев

"Разгневените монолози" на Велко Кънев

Още

Дарин Ангелов: Чочо Попйорданов ми подсказа кога да предложа брак на жена ми!

Дарин Ангелов: Чочо Попйорданов ми подсказа кога да предложа брак на жена ми!

 

Коментирай 5

1/1

Източник: eclective.bg

Сценаристът Димитър Стоянович / Източник: eclective.bg

Сценаристът Димитър Стоянович и режисьорът Лъчезар Аврамов, на пресконференцията на "Спомен НЛО"

Катерина Евро / Снимка: Личен архив

Катерина Евро / Снимка: Личен архив

Тримата "основни" НЛО / Източник: eclective.bg

Календар

Препоръчваме ви

Чавдар Гюзелев: Хората започват да изглеждат като мравчици...

"Вирусите на изкушенията ще бъдат винаги силни и нелечими, а и дълбоко се съмнявам, дали хората искат да намерят антидот срещу тях. По-скоро са развили необратима и доброволно приета зависимост", смята художникът и сценограф

Проф. Георги Арнаудов: Уморихме се от шамански пророчества

Всички говорят за възвръщането към нормалността. Но днес често под нормалност се разбира запазването на статуквото на корпоративната плутокрация, казва композиторът Георги Арнаудов, заместник ректор на НБУ

Поетът Стефан Иванов: Дано не се продължи без памет и без поука

Понякога промените идват неочаквано и без да могат да бъдат предвидени по какъвто и да е начин, казва той

Проф. Миглена Николчина: Феминизмът не е постигнал целите си

"По някаква причина жените и сексуалността са привилегирован терен за разиграване на битките за повече свобода или, обратно, за нейното смазване. Днес, уви, това се вижда твърде ясно", смята литературната теоретичка, поетеса, феминистка и психоаналитичка

Семейството на книгата: Да опазим искрата, която преражда Човека

Инициативата "Купи една книга" ни запознава с хората, отговорни за създаването и живота на всяко едно книжно издание

Александрина Пендачанска: Няма как светът да заживее без култура и изкуство

И тук ще има някакво преосмисляне - и социално, и политическо, смята оперната ни певица с три номинации за наградата "Грами"