Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ариел Брингес: Липсва ми най вече спонтанността на кубинския живот

НАДЪЛБОКО В МУЗИКАТА

Ариел Брингес: Липсва ми най вече спонтанността на кубинския живот

Кубинският саксофонист ще представи своя проект Nostalgia Cubana на 1 декември в София Лайв Клуб

Снимка: Профил във фейсбук

Проектът на Ариел Брингес Nostalgia Cubana пресъздава традициите на кубинската музика на 40-те и 50-те, но в съвременни форми и аранжименти, както и афро елементи и болера. Ариел Брингес иска да се завърне към музиката от детството, която го вълнува по особен начин, но не, за да я имитира, а за да я обърне към себе си да я използва като огледало, в която да види собствения си образ. 

Още

Квинтетът на кубинския саксофонист Ариел Брингес ще изпълни най-новия си проект Nostalgia cubana

Квинтетът на кубинския саксофонист Ариел Брингес ще изпълни най-новия си проект Nostalgia cubana

Ариел Брингес е саксофонист и композитор от Санта Клара, Куба, който има вече три награди Грами за участието си в албумите на "Tributo a Irakere: live in Marciac" (2017) на Чучо Валдес и за "El Tren de los momentos" (2009) на Алехандро Санс, както и за дуeта си с Иван "Мелон" Луис "Voyager"(2021). Ариел Брингес има няколко албума като титуляр и е свирил с фигури като Тата Гуинес, Боби Каркасес, Дейвид Мъри, Хавиер Колинау Пакито Д"Ривера, Перико Самбеат, Кетама и Симпли Ред.

В проекта си Nostalgia Cubana Ариел Брингес работи с музикантите Хавиер Санчес - китара, Пабло Гутиерес - пиано, Рубен Карлес - бас и Федерико Марини - ударни. Тази сладостна носталгия той ще изпълни в София на 1 декември.

Снимка: Профил във фейсбук

Купи билет- Ариел, как се чувстваш, представяйки проекта Nostalgia Cubana по света? Никога няма да забравя думите на Гийермо Рубалкаба, когато ми каза, че в живота на кубинците са важни няколко прости неща: музиката, карибско море, слънцето, ромът, пурите и любовта. 
- Живея в Испания от 15 години, но често си мисля за Куба и живота там.

Възприемам културата на страната като подарък, както и есенцията на живота на кубинците. И си права.

Хората там знаят как да се забавляват, независимо какво се случва наоколо.

В Европа също можеш да намериш много красиви неща, но опитвайки се да се справят с проблемите си, хората често забравят важните неща.

В Куба е важно да можеш да танцуваш, да се смееш и да гледаш на живота като на подарък. Много често се връщам към това познание и то за мен е важно.

Снимка: Профил във фейсбук

- Затова си решил да направиш този албум Nostalgia Cubana.
- Точно така.

Още

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

- Слушах го и мисля, че е много поетичен. В него има и радост, и меланхолия, точно такава, каквато има в кубинската музика.
- Да, така е и нямам какво да кажа в случая, защото ти казваш много точно това, което изразява музиката на Куба.

Исках да променя всеобщата представа за Куба, съвсем комерсиалната, маскулинната, исках да представя една Куба, която е по-скоро близка до поезията и мелодията като водеща сила.

Исках да прошепна Куба. Така направих тези записи, с идеята за носталгия, но не тъга. Това са рефлексии през живота, а е той амалгама от различни емоции.

Това е една моя перспектива към Куба, към корените ми, към това, което са ми дали големите композитори и семейството ми. Ако записвам музика, аз трябва да имам какво да кажа. Ако нямам какво да кажа, няма да правя музика. Nostalgia Cubana е перспектива на моите чувства към Куба.

Източник: Джаз+ Концерти

Хубаво е, че спомена това интервю с Гийермо Рубалкаба, защото това, което казвам като музикант е свързано и с музиканти като Рубалкаба, Перучин...

Не търся имитация, а искам да взема моята перспектива към Куба, която носи универсалността на музиката. Дядо ми беше страхотен саксофонист и аз израснах, слушайки точно тази музика. Старите кубински песни. В същото време обичам да пиша поезия от малък.

Това са рефлексии, в които търся красотата на живота и се опитвам да я изразя пред себе си. Това са нещо като упражнения как да тренираш чувствителността си. Точно това правя и в музиката. Но трудно мога да го обясня с думи, защото това са вибрации.

Снимка: Профил във фейсбук

- Така е, музиката е, за да изразява неизразими с думи емоции и чувства. Защо реши да се обърнеш точно към тази стара кубинска музика от 40-те и 50-те години и да я направиш с нови аранжименти, повлияни и от афро мотиви?
- Търсех композитори в това измерение на живота и музиката. Избрах няколко от тях, исках да направя музиката им през моята гледна точка, но все пак и по "стария начин".

Както казах, израснах с тази музика. Хосе Антонио Мендес например е голям композитор, страхотен певец и китарист и водач на едно голямо музикално движение в Куба от 60-те. Тази музика те вкарва в едно тотално измерение, много дълбоко.

Още

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Пианистът на Buena Vista Social Club пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

- Ти спомена, че обичаш поезията и пишеш. Особено ме впечатли последното парче от твоя албум Hermosa Habana, в което има един изключително красив женски глас, който разказва поетично за Куба.
- Това е една от моите най-добри приятелки, израснали сме заедно и сме като брат и сестра.

Имаме еднаква страст към писането, често тя ми е препоръчвала книги, дава ми такива. Така реших да я включа в този запис.

Защото този албум е по-близо до поезията, отколкото до музиката.

Исамар Ернандес е пианистка, следвала е за диригентка, пише и мога да кажа е една от любимите ми писателки.

Започнах да говоря с нея за идеята на албума, за концепцията, за музиката. Дадох й да чуе песните, точно тази песен и много известна в Куба и тя написа тези думи, които толкова много обичам. Когато имаме живи концерти по време на турнето, аз изричам тези нейни думи.

Тази песен, която толкова те е впечатлила, всъщност е сърцевината на целия албум.

- Oбичаш да пишеш поезия. Кой е любимият ти поет?
- Обичам Хулио Кортасар, обичам също и Мигел Ернандес, Антонио Мачао, обожавам кубинсия поет Николас Гийен.

- Кое е онова, което ти липсва най-много от Куба?
- Спонтанният начин на живот. Всичко там е толкова естествено, хората изобщо не мислят за това колко някой е важен или богат.

Важни са отношенията, споделянето и това всичко се случва по съвсем естествен хармоничен. А с музиката мога да се видя като в огледало и така всеки от нас може да се вижда през нея. Така че съм благословен, че през музиката мога да видя себе си. За мен музиката е и стремеж да бъде по-добър и да видя красотата на живота навсякъде.

Още

Един феноменален Марко Мескида

Един феноменален Марко Мескида

- Имаш квинтет. Разкажи за останалите от групата и как е свиренето на сцена с още трима, как ти се отразява?
- Момчетата, които ще дойдат с мен в София са моето семейство. Ние от две години с тях представяме този проект Nostalgia Cubana и с тях откривам цялата тази музика. Благословен съм да ги имам в моя проект и много се радвам, че сме заедно.

За мен е важно, че сме заедно от сравнително дълъг период и мисля, че израстването е част и от това да споделяш опит заедно с някой друг. И в живота, и в музиката. Това е групата ми. Затова съм много щастлив, че ще свиря с тях в София.

Купи билет- Чакаме ви в София и нямаме търпение!
- Наистина нямам търпение за концерта в София! В момента слушам Иво Папазов, открих го в Куба от приятели и бях много впечатлен. Обичам да слушам също така и фолклорни български женски хорове. Чувствам се благословен заради възможността да споделям музика с хората по света. Това обичам най-много в работата си и затова съм избрал този начин на живот.

Интервю на Юлия ВЛАДИМИРОВА

Още

Кубински страсти с Havana D'Primera в София

Кубински страсти с Havana D'Primera в София

Още

Марко Мескида, наричан "европейският Кийт Джарет": Искам да създавам музика без етикети

Марко Мескида, наричан "европейският Кийт Джарет": Искам да създавам музика без етикети

Още

БезКраят на Куба през очите на Надежда Гърбова

БезКраят на Куба през очите на Надежда Гърбова

Още

Джеймс Франко ще бъде Фидел Кастро във филм за дъщерята на кубинския лидер

Джеймс Франко ще бъде Фидел Кастро във филм за дъщерята на кубинския лидер

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки