Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Назад и на високи токчета, тя грабва "Оскар"-а в съревнование с Катрин Хепбърн

ГОЛЕМИТЕ ЗВЕЗДИ НА ХОЛИВУД

Назад и на високи токчета, тя грабва "Оскар"-а в съревнование с Катрин Хепбърн

110 години от рождението на Джинджър Роджърс - неповторимата партньорка на Фред Астер

В хотел "Savoy" в Лондон, Англия, 23 декември 1968 г. Роджърс е на път за репетиция на мюзикъла „Mame“ в Theatre Royal, Drury Lane / Снимка: Getty Images

Тя е родена като Вирджиния Катрин МакМат на 16 юли 1911 г., но завладява света с името Джинджър Роджърс. Бог я е надарил с красота, артистичен, певчески и танцувален талант, и съдбата й предоставя да реализира целия този невероятен капацитет от възможности по най-яркия начин, за който може да си мечтае всеки артист.

Тя достига върховете на славата и грабва "Оскар" през 1941 г., за ролята си във филма "Кити Фойл" (1940). Получава заветната статуетка, когато е едва на 30, в разцвета на силите си. До края на живота си играе в още 72 филма, а Американският филмов институт я записва под №14 в класацията на най-големите актриси на класическото холивудско кино.

Току-що пристигнала в Лондон, за да участва в продукцията на BBC „Carissima“, 4 май 1959 г. / Снимка: Getty Images

Съдбовна за кариерата й се оказва срещата й с танцувалния й партньор Фред Астер. Двамата свързват имената си по толкова неразривен начин, че и до днес са възприемани като нарицателно за неповторима звездна двойка.

Джинджър Роджърс и Фред Астер / Снимка: Getty Images

Още

Ах, тази Лайза! Животът, като вариете - песен, танц и оптимизъм

Ах, тази Лайза! Животът, като вариете - песен, танц и оптимизъм

Кариерата на Джинжър Роджърс (англ. Ginger Rogers) започва буквално от нулата - тя тръгва от пътуваща водевилна актриса в цирк. Има шанса да дебютира на Бродуей, а началото на славната кариера започва от срещата й с Фред Астер. В период от 6 години двамата се снимат в девет музикални филма, които са записани в Златния фонд на Холивуд. Джинджър и Фред са новатори в този жанр. Музиката във филмите е написана специално за тях. Те превръщат филмовите мюзикъли в любим жанр на публиката.

Фред Астер (1899 - 1987) и Джинджър Роджърс (1911 - 1995) участват в комедийния мюзикъл „Безгрижно“, режисиран от Марк Сандрич за RKO / Снимка: Getty Images

Усмивката на Джинджър, елегантните й движения в танците с Фред, очарователният диалог между двамата, превръща двойката в еталон за красота на екрана, а самата Джинджър - в холивудска икона.

Джинджър Роджърс през 1938 г. / Снимка: Getty Images

Още

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Тя е само на 9, когато печели танцово състезание в Чарлстън. След дебюта си на Бродуей, получава покана от "Paramount Pictures" за договор за пет филма. През 40-те години на миналия век Джинджър Роджърс е най-високо платената актриса в Холивуд. През 1965-а се завръща отново на Бродуей с емблематичната роля в "Хелоу, Доли". Играе почти до смъртта си, участва в телевизионни предавания и издава автобиографична книга със заглавието "Моята история", публикувана през 1991-ва година. Умира на 83 при пристъп на сърдечна недостатъчност през 1995-а година.

В огледалото.../ Снимка: Getty Images

Още

Арт стена с 440 чифта обувки на високи токчета протестира срещу насилието над жени

Арт стена с 440 чифта обувки на високи токчета протестира срещу насилието над жени

Спорно е, кой за пръв път изрича фразата по адрес на Джинджър: "Назад и на високи токчета", защото многократно контекстът на тази фраза е бил използван и от политици, но е факт, че в буквалния й смисъл тя отразява една невероятна и характерна за Джинджър Роджърс стъпка, която тя изпълнява с поразително майсторство. През 2007-а година е заснет филм за живота й, носещ същото заглавие - "Назад, на високи токчета".

В личния си живот актрисата не е щастлива. Има пет брака и пет развода, без деца.

Още

Тя е Мерилин на 40-те и има същия фатален край

Тя е Мерилин на 40-те и има същия фатален край

В автобиографичната си книга разказва, че най-милите моменти от живота й, въпреки проблематичното й детство, са именно там. Тя се ражда като единствено дете на електроинженера Уилям МакМат и талантливата репортерка, сценарист и продуцент Лела Емогена. Родословното дърво на родителите й обединява шотландски, уелски и английски корени. Малката се ражда трудно, в домашни условия, и е цяло чудо, че оцелява. За жалост, малко след радостта от появата й, родителите й се разделят. Баща й прави два опита да "отвлече" собствената си дъщеря, след което официалният развод го разделя завинаги с нея.

Още

Редки снимки на Мерилин Монро от архива на Ив Арнолд

Редки снимки на Мерилин Монро от архива на Ив Арнолд

Малката бъдеща Джинджър е отгледана от дядо си. Между двамата се установява силна духовна връзка. Актрисата купува на дядо си къща в Калифорния, за да бъде близо до нея, докато се снима. Междувременно майка й се омъжва за Джон Логан Роджърс. И макар че той никога официално не осиновява Джинджър, артистичното име, с което става известна, е фамилията на пастрока й.

Снимка: Getty Images

Още

Зад кулисите на първия филм на Мерилин Монро

Зад кулисите на първия филм на Мерилин Монро

Детската мечта на Джинджър била да стане учителка. Но тъй като майка й се движела в артистични среди, тя от ранна възраст започнала да пее и да танцува покрай актьорите. В Орегон преименуват театър на нейно име. Когато през февруари 1926 г., излиза на екран филмът "Бариерата", местният вестник в Чарлстън гордо отбелязва:

"Умната малка Джинджър Роджърс показа, защо спечели щатския шампионат в Тексас, като танцьорка от Чарлстън."

Жан Пиер Омон, Джинджър Роджърс и Адолф Менжу в сцена от филма „Сърцебиене“, за RKO Pictures, 1946 г. / Снимка: Getty Images

Първият й брак датира от 17-годишната й възраст, и е с комедийния певец и танцьор Джак Кълпепър, с когото се познавали от деца. Бракът издържал едва година, а Джинджър просто се отдала на работата си в мюзикъла "Максимална скорост".

Веднага след това играе на Бродуей в "Лудо момиче" по музика на Джордж Гершуин. Фред Астер бил нает да помага на танцьорите в хореографията. И така, Джинджър става звезда буквално за една нощ, когато е само на 19.

Джинджър Роджърс през 1935 г. / Снимка: Getty Images

Първите филмови роли на Роджърс са в три късометражни филма: "Нощ в общежитието", "Денят на деловия човек" и "Любимците на кампуса". След още два филма с "Paramount", се премества заедно с майка си в Холивуд. Снима с "Pathé" и прави поредица от филми с "Warner Bros".

Триумфът им с Фред Астер е филмът "Роберта" (1935). Той е неин партньор, но и строг наставник.

През 1986 г., малко преди смъртта си, Астер отбелязва: "Всички момичета, с които някога съм танцувал, мислеха, че не могат да го направят, но разбира се, че можеха. Но те винаги плачеха. Всички, с изключение на Джинджър. Не, Джинджър никога не заплака".

Джон Мюлер обобщава способностите й така: "Роджърс беше изключителна, не защото тя превъзхождаше другите като танцьорка, а защото, като квалифицирана, интуитивна актриса, беше достатъчно умна да осъзнае, че актьорството не спира когато започнат танците. Причината, толкова много жени да фантазират танц с Фред Астер е, че Джинджър Роджърс им предаде впечатлението, че танцът с него е най-вълнуващото изживяване, което могат да си представят".

Джинджър Роджърс, около 1930 г. / Снимка: Getty Images

Още

Звездата на Холивуд Дорис Дей имала нещастен личен живот (видео)

Звездата на Холивуд Дорис Дей имала нещастен личен живот (видео)

Във филмографията на Джинджър Роджърс има не само водевили и комедии, но и дълбоко драматични роли. В една от тях тя изиграва живота на майка си. През 1950-а играе във филм с Роналд Рейгън и Дорис Дей, а през 1952-ра - с Мерилин Монро и Кари Грант. Актьорската й кариера се преплита с тази на много други големи звезди на Холивуд.

Филмовият режисьор Рубен Мамулиан с Джинджър Роджърс, Мери Пикфорд и Сезар Ромеро / Снимка: Getty Images

Всички те са респектирани от таланта й. Особено силно впечатление произвеждат двамата с Фред Астер, когато през 1967-а година излизат на сцената на Оскарите с импровизиран танц, който буквално взривява публиката. Това доказва, че ги обича не само публиката, но и техните колеги. "Нещо твърде нетипично за "завистливия" Холивуд", както отбелязва един критик.

Джинджър Роджърс около 1940 г. / Снимка: Getty Images

През 1992-ра година "Център Кенеди" организира грандиозно събитие в чест на Джинджър Роджърс. За приноса си към филмовата индустрия актрисата е удостоена и със звезда в Холивудската алея на славата.

През 1994 г. родното място на Джинджър Роджърс е обявено за историческа забележителност. Лично кметът на Индепендънс поставя плоча пред дома на актрисата. Това е една от последните й публични изяви. По време на събитието тя успява да раздаде над 2000 автографа на свои почитатели.

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

През 2016-а година домът й е закупен от "Three Trails Cottages", реставриран е и е превърнат в музей, посветен на нея и на майка й Лела. В него са събрани сувенири, списания, плакати с филми и много предмети от ранчото на Джинджър, които майка и дъщеря са притежавали приживе. Музеят е отворен сезонно - от април до септември всяка година, като през това време провежда и няколко специални събития в чест на знаменитите дами Роджърс.

Джинджър Роджърс, 1969 г. / Снимка: Getty Images

Още

Куентин Тарантино пише книга по мотиви от филма "Имало едно време в Холивуд"

Куентин Тарантино пише книга по мотиви от филма "Имало едно време в Холивуд"

Джинджър Роджърс прави последната си публична изява на 18 март 1995 г., когато получава наградата на Международния женски център (WIC) "Living Legacy". В продължение на много години Роджърс редовно подкрепя и провежда лични презентации в Кратерианския театър в Медфорд, където тя е играла през 1926 г. като водевилна актриса. Театърът е изцяло възстановен и през 1997-а година посмъртно е преименуван в нейна чест на театър "Кратериан Джинджър Роджърс".

На сцената в мюзикъла „Mame“ в Theatre Royal на Drury Lane, Лондон, около 1970 г. / Снимка: Getty Images

Много хора на изкуството са посвещавали свои творби на знаменитата актриса и нейния партньор Фред Астер. Американският архитект Франк Гери проектира т.нар. "Танцуваща къща" в Прага, вдъхновен от звездната танцувална двойка.

Актрисата умира в ранчото си "Мираж", в Медфорд, Орегон на 25 април 1995 г., на 83-годишна възраст. Желанието й било да бъде кремирана и погребана в Мемориален парк Оукууд в Чатсуърт, Калифорния, заедно с останките на майка си.

В главната роля в сценичния мюзикъл „Mame“ в Theatre Royal, Drury Lane в Лондон, Англия, около 1969 г. / Снимка: Getty Images

Още

Осиновена дъщеря на Айседора Дънкан продължила делото й

Осиновена дъщеря на Айседора Дънкан продължила делото й

Има доста любопитни истории, съпътстващи бляскавата кариера на актрисата. В живота й, освен неуспешните бракове, тя преживява и доста огорчения. През 1934 г. Джинджър Роджърс завежда дело за клевета срещу водеща на фитнес предаване по радиото, която излъгва слушателите, че актрисата е в студиото й. Много хора се опитвали да се възползват от славата й, за да придобият дивиденти. Актрисата не обичала подобно поведение и веднъж коментирала самозванците по следния начин:

"Някои си мислят, че да танцуваш е просто забавление, а за да играеш във филм, просто трябва да имаш късмет. Не обичам хората, които мислят така, защото знам колко много труд ми е коствало да стана това, което съм. Нека и те опитат да минат по този път, а не да се опират на палци върху чуждия успех".

1965 г. Джинджър Роджърс в лондонската продукция на „Mame“ в Уест Енд / Снимка: Getty Images

Още

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

Джинджър дава на съд за посегателство върху личността й и продукция на Федерико Фелини, в която с Фред Астер са представени от двама застаряващи техни италиански имитатори. Исковете й по това дело, обаче, били отхвърлени, тъй като според решението на съда, филмът бил свързан главно с Фред Астер, а не с нея.

Ричард и Джени Фънел, шампиони по бални танци, позират на 9 август 2001 г., за да отбележат мястото, където ще бъдат поставени восъчните фигури на Джинджър и Фред в музея на мадам Тюсо / Снимка: Getty Images

Още

Жената като муза, когато се нуждаем от красиви приказки

Жената като муза, когато се нуждаем от красиви приказки

Освен талант, Джинджър респектира и с характер. Още от "Top Speed" (1929) на Бродуей, през "Полет до Рио" (1933) с Фред Астер, и в следващите им филми заедно: "Цилиндър" (1935), "Времето на суинга" (1936), "Ще танцуваме ли?" (1937), "Историята на Върнън и Айрин Касъл" (1939) и мн. други, та до Алеята на славата в Холивуд, тя е не просто и само актриса, тя е личност, която всеки път респектира "цялостно и безапелационно себе си", обобщава един критик.

Още

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Веднъж, по настояване на Фред, тя репетира часове наред, преди от обувките й да протече кръв. "Пот и кръв", отговаря тя самата в интервю, на въпроса, какво й коства славата. А знаете ли, че през 1941-ва, когато получава "Оскар" за ролята си във филма "Кити Фойл", всъщност побеждава номинираните в същата категория големи звезди Катрин Хепбърн (за "Филаделфийска история") и Бет Дейвис (за "Писмото")?!

Имала ли е Джинджър Роджърс - тази максималистка на сцената и на екрана, поне един провал в кариерата си? - Да. Самата тя признава за слаба ролята си във филма "The Major and the Minor", под режисурата на Били Уайлдър, и тази във филма "Харлоу" (1965), в който пресъздава на екрана знаменитата секс-бомба на Холивуд от началото на 30-те.

Е, дори и това да не съвпада с оценката на критиката, или на част от публиката, това признание още веднъж доказва, колко важна за добрия актьор е обективната му самооценка. Джинджър Роджърс остава в историята на Холивуд като една от най-големите звезди от Златната епоха на световната киноиндустрия.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Още

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

Още

За танца, който излиза извън границите на тялото

За танца, който излиза извън границите на тялото

Още

Балерина танцува върху лед при минус 15 градуса Целзий

Балерина танцува върху лед при минус 15 градуса Целзий

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи

Аристотел: Нещастието сплотява хората

Бащата на науките и основоположник на западната философия, не бил лесен характер