Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

ВРЕМЕНА И НРАВИ

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Смятат Лола Монтес за най-голямата авантюристка на XIX век, по нея са въздишали дори Балзак и Дюма

През XIX век сред модната бохема има голям брой екзотични жени - актриси, танцьорки и обикновени авантюристки, които кръжат в светските кръгове и около хората на изкуството. Една от най-известните куртизанки на века е Лола Монтес. Тази жена притежавала буен темперамент и силен характер. Заради Лола бил закрит университет, и крал се отрича от престола си. Ето коя е тя.

Истинското й име е Елизабет Розана Гилберт. Родена е през 1821 г. в Ирландия, в семейството на военен и домакиня. Когато е едва 3-годишна, родителите й заминават за Индия. Баща й скоро след това умира от холера. Когато навършва 6, майка й решава да я прати в Англия, а на 16 вече я задомява за офицер, с когото красавицата заминава за Калкута.

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Индия привличала девойката с екзотиката си. Именно там Елизабет започва да учи традиционните индийски танци. След известно време, незнайно как, се озовава в Севиля, където продължава да усъвършенства танцьорското изкуство - с испански танци. Наставница й става възрастна испанска циганка, на име Долорес. След смъртта на учителката си, Елизабет наследява псевдонима й - Мария Долорес Монтес, след което за краткост се представя като Лола Монтес. С това име се отправя да покори Лондон.

Още

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

През 1843 г. британската публика вече възторжено ръкопляска на Лола Монтес. Горещите й испански танци буквално кипват кръвта на иначе скучните британци. Лола имала трик, с който станала известна - леко да повдига полата си, докато танцува, чак до раменете. До такава степен се вживяла в ролята си на "испанка", че почнала да се представя за "натурална" испанка.

Намерили се, обаче, истински испанки, които я разобличили в лъжа. Почнали да шушукат, че и танците й не са "испански". Кариерата на Лола е под заплаха.

В живота й обаче винаги се намирали влиятелни мъже, които да се застъпят за очарователната красавица. Сред тях били дори... Балзак и Дюма.

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Пътешествайки из европейските столици, през 1846 г. Лола Монтес стига Бавария. В Мюнхен се сдобива с аудиенция с Лудвиг I. 60-годишният крал се влюбва от пръв поглед в 25-годишната темпераментна танцьорка и веднага я урежда с представление в националния театър - очевадно за всички я превръща в своя фаворитка. На Лола са й нужни само месец и нещо, за да завърти главата на краля до такава степен, че той променя завещанието си, като й определя тлъста месечна рента преди и след смъртта му, ако не е омъжена или вдовица. Приживе на баварския крал, Лола получава от кралската хазна годишна рента, възлизаща на днешните 2,5 млн. евро!

Портрет на Лола Монтес. Худ. Josef Heigel

Още

Трима външни министри на могъщи държави са луди по нея

Трима външни министри на могъщи държави са луди по нея

Танцьорката се настанява в луксозен апартамент в центъра на Мюнхен, а монархът я отрупва с цветя, бижута и любовни писма. Обезумелият от любов Людвиг I дори дарява поданство и титла на любовницата си - Лола става графиня Ландсфелд. Вироглавата красавица, обаче, продължава да се държи не като дама от висшето общество, а като "хъшлак" - носи мъжки панталони, обува ботуши и пуши пура. Твърде еманципирано поведение, което се тълкува като непристойно от консервативната мюнхенска общественост.

Министрите на краля му поставили ултиматум: или Лола напуска страната, или той подава оставка. Лудвиг I, без замисляне направил своя избор - Лола. Тогава в Бавария започва публичен протест срещу "разпътната", организиран от студенти. В отговор, Лола излязла полугола на терасата на апартамента си с чаша вино в ръка, и вдигнала тост за "поданиците" си. Разгневената тълпа взела да хвърля камъни по прозорците й. Научавайки, че студентите ругаят любимата му, кралят издал заповед за... закриването на университета. През февруари 1848 г. протестната вълна срещу наглата куртизанка се разгаря с пълна сила. На Лола вече й се налага да напусне страната, за да запази живота си. Бяга от Бавария с каляска! Заминава в Швейцария. В Бавария гласуват отнемането на поданството й, а на 20 март 1848 г. Лудвиг I се отказва от престола и предава кралската корона на сина си Максимилиан II Йозеф.

Така е изглеждала някъде около 35-тата си година

Още

Кой стои зад холивудското прозвище "Непотопимата Моли"?

Кой стои зад холивудското прозвище "Непотопимата Моли"?

Лола заминава за Женева, оттам в Париж и Лондон. Когато остава без средства, нахално се обръща за пари към бившия си любовник - краля без корона, и той разбира се, й помага. Лудвиг продължава да е влюбен в нея, макар да разбира, че изобщо не влиза в плановете й. През 1849 г. Лола издава мемоарите си, за да припечели от любовната си авантюра с монарх. След това дори играе в представление на Бродуей, с повече от красноречивото заглавие "Лола Монтес в Бавария".

Междувременно се омъжва за втори път, без да се е развела с първия си съпруг. Обвинена е в двуженство и е арестувана.

Освободена е под гаранция, но късметът вече "страни" от нея. Танците й вече не се харесват така, както някога. А и където й да отиде, я преследва лошата й слава. Решава да напусне Европа и да отиде в Америка. Там отново се омъжва - за Патрик Хул, с когото заминава в Калифорния - в града на златотърсачите Грас Вали. През 1855 г. вече е в Австралия. След кратко турне, отново се връща в Европа, а после пак заминава за Америка. Не я свърта никъде - крои нови планове да покорява света.

Още

"Момичето на Гибсън" - първият моден идеал на Америка

"Момичето на Гибсън" - първият моден идеал на Америка

И ето че през 1858 г. изведнъж куртизанката излиза в обществото с коренно променен имидж - на порядъчна християнка, която участва в публични четения и усърдно помага на "изпаднали" жени. Пише съвети за красота във вестниците и се ангажира с обществена дейност. През 1860 г., още ненавършила 40, Лола умира от пневмония. Такава е официалната версия за края й. Според слуховете, обаче, страдала от напреднал стадий на сифилис. Така приключва жизненият път на една талантлива танцьорка и... артистка по природа.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Канадската писателка Нейоми Клайн спечели Женската награда за нехудожествена литература

Победителите бяха обявени на церемония в центъра на Лондон в четвъртък вечерта

От секретарка, до нобелистка за литература

75 години от смъртта на Сигрид Унсет

Отиде си големият архитект Валентина Атанасова, автор на парковете на НДК и "Слънчев бряг"

Правила е детайлни разработки на ботанически кът, розариум, комплекс за авио- и автомоделизъм, тенис кортове и други, както и редица по-малки паркови обекти у нас и в чужбина

Мария Банова: "Театроскоп" е машина на времето - абсолютно нов магичен свят

"Зрителят е неподготвен за това какво ще види в този свят под микроскоп и реакциите винаги са спонтанни и искрени, истински и много емоционални", споделя режисьорката за уникалното преживяване "театър в кутия"

Стефан Прохоров за световната среща IETM: Социалният риск за независимия артист в България е огромен

"Непредвидимостта на финансиращите програми и институционалните сътресения правят изключително сложно професионалното, а и физическото оцеляване на колегите", категоричен е режисьорът