Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трима външни министри на могъщи държави са луди по нея

ВРЕМЕНА И НРАВИ

Трима външни министри на могъщи държави са луди по нея

Наричат Дария Ливен "руската Мата Хари"

Дария Христофоровна Ливен остава неофициално в историята като първия руски дипломат-жена. Според мнозина тя изобщо не била красавица, но с ум, чар и женски усет успява да завърти главите на много световни мъже. През първата половина на 19-и век, светската лъвица е таен агент на руското правителство в Лондон и Париж. Изиграва важна роля в много световни събития.

Дария е родена на 17 декември 1785 г., в семейството на военния губернатор на Рига Бенкендорф. Нейната майка била придворна дама на съпругата на император Павел I. Жената обаче страдала от ревматизъм и при едно от леченията си в чужбина, внезапно умира. Дария и сестра й Мария са взети в двора, под попечителството на императрица Мария Феодоровна. Дария се научава още като малка да говори перфектно на четири езика. И тя и сестра й са едни от най-желаните девойки в руския императорски двор. Мария се омъжва за генерал, а Дария омъжват за граф Христофор Ливен, когато тя е на 14, а той на 26. Съпругът й - граф Ливен е любимец на Павел I и назначен от него за военен министър. Докато той е зает с военната служба, Дария прекарвала почти цялото си време във веселби и воайажи с императорската свита.

Умеела перфектно три неща: да разговаря, да танцува и да флиртува. Няколко князе набързо се оплели в мрежите й, докато тя просто се забавлявала. След убийството на Павел I, съпругът й е назначен от новия император - Александър I, на дипломатически пост в Берлин. Животът й там е повече от скучен - занимава се повече с възпитанието на децата си. В останалото време Дария се учи на тънкостите на дипломацията покрай съпруга си. През 1812 г. граф Ливен става посланик на Русия във Великобритания и заема този пост цели 22 години. След края на войните на Наполеон Бонапарт, Дария Ливен придружана съпруга си на Виенския конгрес. Графинята организира в Лондон блестящ салон, където се събират много знаменитости. За всички е чест да получат покана от нея. Дария се научава с усмивка да изтръгва тайни от гостите си и по този начин първа научава най-важните новини и слухове. Постепенно става важна фигура за външната политика на Русия. Като дама, е добре приета за визита там, където мъжете не успяват дори да си помислят, че ще ги приемат. По този начин мадам Ливен гостува дори на австрийския канцлер Метерних - основен съперник на Александър I.

Александър I /вляво/ и Клеменс фон Метерних /вдясно/

След като научава, че канцлерът се домогва до съюз с Лондон зад гърба на Русия, именно Дария Ливен съобщава на руския император да го изпревари. Въпреки че играе разузнаваческа роля за Русия, мадам Ливен успява да задържи доверието на Метерних и в светските салони дори започва да се шушука, че един от синовете на Ливен, "прилича на канцлера"?!? Истината е, че дори това да е истина, Дария Ливен ни най-малко не е била повлияна от някакъв друг интерес, освен този на държавата й. Доста поучителна подробност от биографията на тази забележителна жена. Светската лъвица става доверено лице на Александър I и получава лично от него тайни дипломатически задачи. Една от тях е деликатна - да се сближи повече с министър-председателя на Великобритания - Джордж Канинг.

Портрет на Джордж Канинг

С помощта на Дария Ливен, Канинг започва да води дружелюбна политика спрямо Русия - старите съперници Русия и Англия стават съюзници. Може да се предположи, че мадам Ливен изиграва огромна роля и за битката при Наварино, в която Великобритания подпомага Русия срещу Османската империя, а Гърция получава своята независимост. В светските среди, разбира се, не знаят нищо за ролята на Дария в тези исторически събития. Жените от елита клюкарстват поведението и външния й вид, отбелязвайки, че "тя изобщо не е хубава"?!? В руския двор обаче знаят коя е и високо ценят успехите й сред политическия елит на Европа. За заслугите й, през 1816 г. Дария Ливен е удостоена с ордена "Св. Екатерина", втора степен, а император Александър I веднъж се пошегувал публично, че "ако тази жена не носеше пола, а панталони, щеше да бъде най-добрият в историята външен министър на Русия".

Бюст на графинята

Дипломати признават, че никой до Дария Ливен не е вършил толкова успешна разузнавателна дейност в Англия, колкото нея. Внезапно, обаче, през 1828 г. английският й обожател Джордж Канинг умира. Дария Ливен се връща в Санкт Петербург. Тя вече е погребала двама от синовете си, а през 1838 г. умира и съпругът й. Мъката си изживява сама, не обича да я утешават. Решава да напусне родината и да се установи в Париж. Купува старо имение във френската столица и заживява в него. Парижкият й салон става по-известен и от този в Лондон. Продължава да флиртува със същия успех и сред френското висше общество. Под опасния й чар попада френският премиер-министър Франсуа Гизо. Според историци, Дария Ливен изиграва важна роля в дипломацията по време на Кримската война.

Портрет на Дария Ливен от Жан-Батист Изабе, 1820 г.

През 1857 г. тази силна жена, внезапно се разболява от лек бронхит, който бързо преминава в тежка форма. Умира буквално в ръцете на Гизо и сина си Павел. Желанието й приживе е да бъде пренесена и погребана в латвийското гробище, където са погребани трима от синовете й. В ковчега е облечена с черна бархетна рокля с инициалите на руския императорски двор и княжеска корона на главата, а в ръцете й поставят разпятие от слонова кост. И мъртва, изглеждала величествено.

Дворецът на фамилия Ливен в Межотне, Латвия

А животът й в личен план съвсем не бил така весел и жизнерадостен, както я виждали в светските салони. Дъщеричката й Магдалена умира на годинка. Синът й Георгий умира на 16 от скарлатина, също като брат си Артур, който умира от същата болест, в същата година, само на 10. Константин умира след баща си - на 31 в Америка. Само двама от синовете й доживяват до по-зряла възраст, но не създават семейства - умират ергени. 

Колоната на свекървата на Дария - Шарлот Ливен в Павловския парк

Дария Ливен считала, че съдбата е несправедлива към нея, но не допускала някой да я съжалява с думи. Шатобриян я описва като "неприятна жена, склонна към сплетни", но според Франсуа Гизо, Дария Ливен е "украшението, което всеки би желал в двора си".

Едно е безспорно - Дария Ливен се отличавала с мъжки ум и женска чувствителност - рядко съчетание за дама. Именно то я превръща в толкова силна фигура сред мъжкия свят на политиката.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Колоната на свекървата на Дария - Шарлот Ливен в Павловския парк

Дворецът на фамилия Ливен в Межотне, Латвия

Портрет на Джордж Канинг

Портрет на Дария Ливен от Жан-Батист Изабе, 1820 г.

Бюст на графинята

Александър I /вляво/ и Клеменс фон Метерних /вдясно/

Календар

Препоръчваме ви

Звезди, гении и папараци: Кинофестивалът в Кан, който тази година изгубихме

Да се върнем на престижното филмово събитие през годините с нашата любопитна архивна галерия

Семейството на книгата: Да опазим искрата, която преражда Човека

Инициативата "Купи една книга" ни запознава с хората, отговорни за създаването и живота на всяко едно книжно издание

Александрина Пендачанска: Няма как светът да заживее без култура и изкуство

И тук ще има някакво преосмисляне - и социално, и политическо, смята оперната ни певица с три номинации за наградата "Грами"

Стефан Командарев: Не очаквах такъв бум на псевдотеории за ваксини и чипиране...

Маргинализация в мисленето на населението има, и не само в България. Метафорично казано, вървим в посока отново, че Земята е плоска, споделя режисьорът

"Златен век" за Васил Найденов, Александрина Пендачанска, Милена Моллова, Йордан Дафов, Минчо Минчев

Министерството на културата награждава 72 изявени дейци по случай 24 май

Човека Глас чете на глас истинската си история

Аз съм все още същото момче отпреди 15-20 години, устроен съм да мисля позитивно и не знам колко трябва да ме разочарова някой, за да му обърна гръб, разкрива Краси Аврамов