Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трима външни министри на могъщи държави са луди по нея

ВРЕМЕНА И НРАВИ

Трима външни министри на могъщи държави са луди по нея

Наричат Дария Ливен "руската Мата Хари"

Дария Христофоровна Ливен остава неофициално в историята като първия руски дипломат-жена. Според мнозина тя изобщо не била красавица, но с ум, чар и женски усет успява да завърти главите на много световни мъже. През първата половина на 19-и век, светската лъвица е таен агент на руското правителство в Лондон и Париж. Изиграва важна роля в много световни събития.

Дария е родена на 17 декември 1785 г., в семейството на военния губернатор на Рига Бенкендорф. Нейната майка била придворна дама на съпругата на император Павел I. Жената обаче страдала от ревматизъм и при едно от леченията си в чужбина, внезапно умира. Дария и сестра й Мария са взети в двора, под попечителството на императрица Мария Феодоровна. Дария се научава още като малка да говори перфектно на четири езика. И тя и сестра й са едни от най-желаните девойки в руския императорски двор. Мария се омъжва за генерал, а Дария омъжват за граф Христофор Ливен, когато тя е на 14, а той на 26. Съпругът й - граф Ливен е любимец на Павел I и назначен от него за военен министър. Докато той е зает с военната служба, Дария прекарвала почти цялото си време във веселби и воайажи с императорската свита.

Умеела перфектно три неща: да разговаря, да танцува и да флиртува. Няколко князе набързо се оплели в мрежите й, докато тя просто се забавлявала. След убийството на Павел I, съпругът й е назначен от новия император - Александър I, на дипломатически пост в Берлин. Животът й там е повече от скучен - занимава се повече с възпитанието на децата си. В останалото време Дария се учи на тънкостите на дипломацията покрай съпруга си. През 1812 г. граф Ливен става посланик на Русия във Великобритания и заема този пост цели 22 години. След края на войните на Наполеон Бонапарт, Дария Ливен придружана съпруга си на Виенския конгрес. Графинята организира в Лондон блестящ салон, където се събират много знаменитости. За всички е чест да получат покана от нея. Дария се научава с усмивка да изтръгва тайни от гостите си и по този начин първа научава най-важните новини и слухове. Постепенно става важна фигура за външната политика на Русия. Като дама, е добре приета за визита там, където мъжете не успяват дори да си помислят, че ще ги приемат. По този начин мадам Ливен гостува дори на австрийския канцлер Метерних - основен съперник на Александър I.

Александър I /вляво/ и Клеменс фон Метерних /вдясно/

След като научава, че канцлерът се домогва до съюз с Лондон зад гърба на Русия, именно Дария Ливен съобщава на руския император да го изпревари. Въпреки че играе разузнаваческа роля за Русия, мадам Ливен успява да задържи доверието на Метерних и в светските салони дори започва да се шушука, че един от синовете на Ливен, "прилича на канцлера"?!? Истината е, че дори това да е истина, Дария Ливен ни най-малко не е била повлияна от някакъв друг интерес, освен този на държавата й. Доста поучителна подробност от биографията на тази забележителна жена. Светската лъвица става доверено лице на Александър I и получава лично от него тайни дипломатически задачи. Една от тях е деликатна - да се сближи повече с министър-председателя на Великобритания - Джордж Канинг.

Портрет на Джордж Канинг

С помощта на Дария Ливен, Канинг започва да води дружелюбна политика спрямо Русия - старите съперници Русия и Англия стават съюзници. Може да се предположи, че мадам Ливен изиграва огромна роля и за битката при Наварино, в която Великобритания подпомага Русия срещу Османската империя, а Гърция получава своята независимост. В светските среди, разбира се, не знаят нищо за ролята на Дария в тези исторически събития. Жените от елита клюкарстват поведението и външния й вид, отбелязвайки, че "тя изобщо не е хубава"?!? В руския двор обаче знаят коя е и високо ценят успехите й сред политическия елит на Европа. За заслугите й, през 1816 г. Дария Ливен е удостоена с ордена "Св. Екатерина", втора степен, а император Александър I веднъж се пошегувал публично, че "ако тази жена не носеше пола, а панталони, щеше да бъде най-добрият в историята външен министър на Русия".

Бюст на графинята

Дипломати признават, че никой до Дария Ливен не е вършил толкова успешна разузнавателна дейност в Англия, колкото нея. Внезапно, обаче, през 1828 г. английският й обожател Джордж Канинг умира. Дария Ливен се връща в Санкт Петербург. Тя вече е погребала двама от синовете си, а през 1838 г. умира и съпругът й. Мъката си изживява сама, не обича да я утешават. Решава да напусне родината и да се установи в Париж. Купува старо имение във френската столица и заживява в него. Парижкият й салон става по-известен и от този в Лондон. Продължава да флиртува със същия успех и сред френското висше общество. Под опасния й чар попада френският премиер-министър Франсуа Гизо. Според историци, Дария Ливен изиграва важна роля в дипломацията по време на Кримската война.

Портрет на Дария Ливен от Жан-Батист Изабе, 1820 г.

През 1857 г. тази силна жена, внезапно се разболява от лек бронхит, който бързо преминава в тежка форма. Умира буквално в ръцете на Гизо и сина си Павел. Желанието й приживе е да бъде пренесена и погребана в латвийското гробище, където са погребани трима от синовете й. В ковчега е облечена с черна бархетна рокля с инициалите на руския императорски двор и княжеска корона на главата, а в ръцете й поставят разпятие от слонова кост. И мъртва, изглеждала величествено.

Дворецът на фамилия Ливен в Межотне, Латвия

А животът й в личен план съвсем не бил така весел и жизнерадостен, както я виждали в светските салони. Дъщеричката й Магдалена умира на годинка. Синът й Георгий умира на 16 от скарлатина, също като брат си Артур, който умира от същата болест, в същата година, само на 10. Константин умира след баща си - на 31 в Америка. Само двама от синовете й доживяват до по-зряла възраст, но не създават семейства - умират ергени. 

Колоната на свекървата на Дария - Шарлот Ливен в Павловския парк

Дария Ливен считала, че съдбата е несправедлива към нея, но не допускала някой да я съжалява с думи. Шатобриян я описва като "неприятна жена, склонна към сплетни", но според Франсуа Гизо, Дария Ливен е "украшението, което всеки би желал в двора си".

Едно е безспорно - Дария Ливен се отличавала с мъжки ум и женска чувствителност - рядко съчетание за дама. Именно то я превръща в толкова силна фигура сред мъжкия свят на политиката.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Колоната на свекървата на Дария - Шарлот Ливен в Павловския парк

Дворецът на фамилия Ливен в Межотне, Латвия

Портрет на Джордж Канинг

Портрет на Дария Ливен от Жан-Батист Изабе, 1820 г.

Бюст на графинята

Александър I /вляво/ и Клеменс фон Метерних /вдясно/

Календар

Препоръчваме ви

И Маестро Рикардо Мути протестира срещу затварянето на културния сектор заради коронавируса

79-годишният диригент е категоричен, че музикалните и театралните представления не са "излишни" в настоящата пандемия, както е чувал да казват министри

Румен Радев: Отстояването на националните културни традиции е важен пример за младото поколение

Президентът връчи ордени на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата

Тео Ушев: Изкуството не се търкаля по улиците, на него се обучава

"Абсолютно нищо не се случва от 89 година насам. И на мен ми е много мъчно, защото е провал след провал. Това едва ли не е някаква такава съдба - прокълната, все едно, че тази държава е била прокълната да пропада"

Ив Тошайн - знамена, вериги, гилотини и... поетична съблазън

"В това интересно време ние сме на първия ред в "киното". Ако трябва да действаш трябва да е сега! И аз действам с тази инсталация!", казва визуалният артист и художник за последния си проект "Erewhelse" на сградата на столична галерия

Еврейски музей отдава почит към Хари Худини и Дейвид Копърфийлд

"От имигранта Хари Худини до американеца от първо поколение Дейвид Копърфийлд, това събитие демонстрира какво е възможно, когато на даден индивид се предостави шанс да бъде велик", казват от музея

Румен Радев към културни дейци: Вие давате надежда, че съзидателният ум и дух са неподвластни на граници и кризи

Държавният глава връчи ордени и отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата