Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Индустрия на мечтите

MENS SANA IN CORPORE SANO

Индустрия на мечтите

Кратка история на бодибилдинга и влиянието на фитнес културата сред българите днес

Възстановка на прословутата сцена от филма "Сладък живот" на Федерико Фелини от фестивала в Кан през 1960г. (Снимка: Getty Images)

В режимите на "локдаун", когато фитнесите затварят врати изглежда, че идеалът за красиво тяло е още по-непостижим отпреди. Неизбежно се повдига и въпросът: кога фитнес залата се превърна в институция от първа необходимост, подлежаща на държавна рестрикция във време на пандемия?

Още

Спартакус и драг културата: Утопията на свободата

Спартакус и драг културата: Утопията на свободата

За мнозина положението е парадоксално - "спортът е здраве", твърдят любителите и може би интуитивно обвързваме тренираното тяло с оптималната форма на живият организъм. Неслучайно в българския език "да си здрав" е синоним на "да си силен".

За разлика обаче от класическите видове спорт (плуване, борба, гимнастика и т.н.) в които съразмерната, пропорционална мускулатура е изместена на заден план пред силата и издръжливостта, фитнес културата откроява своеобразен козметичен характер.

Бред Монгомъри от Western Bulldogs тренира във фитнес зала (Снимка: Getty Images)

Понятието козметика и козметично произлиза от гръцкото kosmetikē tekhnē или букв. изкуството да подреждам хармонично; да създавам хармоничен ред. Древните гърци неразривно свързали абстрактната идея за космично - красивото със силно развитата, пропорционално - симетрична мускулатура на мъжкото тяло.

Тренировките с тежести противодействат на всички съпротивителни земни сили и правят възможен растежа на мускулните групи. Това е контролирана модификация на тялото през технически упражнения, които имат творчески характер. Оттук и kosmetikē tekhnē.

Още

Бодибилдинг легендата Франко Колумбу и най-добър приятел на Арнолд Шварценегер загина край Сардиния

Бодибилдинг легендата Франко Колумбу и най-добър приятел на Арнолд загина край Сардиния

Следователно фитнес залата (ориентирана предимно за мъже) е своеобразен козметичен салон или мястото където мъжете могат да станат красиви. Вероятно мнозина от вас ще се почувстват неудобно от това. Козметиката и разкрасяването са дейности традиционно преписвани на жените. За първи път в съвременната история мъжете са поставени в обувките на жените, а именно че трябва да отговарят на определени естетически критерии, за да бъдат успешни в обществото.

Мистър и Мисис Британия от Health & Strength league- Тери Паркинсън и Норма Уокър (Снимка: Getty Images)

Според провокативната феминистка философка Камий Палия идеята за красотата е мъжка проекция. В бодибилдинга рицарските доспехи от куртоазната литература се преобразуват в мускулна маса. Пословичен е изразът "man of steel," от англ. "мъж от стомана", който отразява тази трансформация.

Докато стоковият капитал, изразен в скъпи коли и маркови дрехи е достъпен за малцина, то атлетичната външност и развита мускулатура предоставя възможност на много момчета да придобият обществено положение и внимание чрез телата си. Може би затова и бодибилдинга се e превърнал в част от американската мечта през 50-е години на миналия век.

Културистът Рег Парк през 1955 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Шварценегер нарече Тръмп най-лошия президент, намеквайки за нацисткото минало на баща си

Шварценегер нарече Тръмп най-лошия президент, намеквайки за нацисткото минало на баща си

Преходът бил изключително бърз в Калифорния, където се създал т.нар. "muscle beach" или онази част от плажната ивица на Санта Моника, където бодибилдъри и акробати тренирали самосиндикално и се организирали в самобитни конкурси по красота. "Мускулният плаж" се превърнал в невероятна атракция и хората се събирали да видят как бедни пролетарчета със стегнати задни части излагат на показ свойте тела. В онова самородно фитнес пространство хората се разделят на "гледащи" и "показващи".

Филмовата индустрия била от "гледащите", но скоро преминала към "показващите". Ако някой направи достатъчно ярко впечатление на правилния човек може да се издигне финансово и да участва във филми в които тялото, а не актьорският талант бил важен.

Арнолд Шварценегер на фестивала в Кан през 1977 г. (Снимка: Getty Images)

Оттогава никога не липсва публика, когато някой се престраши да се разголи, а социалните платформи на съвремието като Instagram и YouTube са успешно експлоатирани средства за капитализиране на мускулестото тяло. В пазарната икономика на западната култура се появява ниша за професионални "фитнесджии", която прераства в мултимилионна индустрия.

Кадър от филма "Битката на титаните" (1961) - Стийв Рийвс и Вирна Лизи

Стийв Рийвс (1926-2000г.) е икона от времето на т.нар. "сребърен век на културизма". По думите на Арнолд Шварценегер от "Пълна енциклопедия на съвременния бодибилдинг" цели тълпи следват Рийвс, когато се разхождал по плажа - "хора, които не знаели нищо за него, просто се спирали и го гледали смаяни", но като цяло бил интроверт.

Младият Стийв Рийвс (Снимка: Vintagenewsdaily)

Кадър от филма "Херкулес" (1958) със Стийв Рийвс

"Не беше лесно да се говори с него", споделя Шварценегер.

"Той общуваше с външния свят единствено с естетиката на тялото си". Рийвс е от успешните културисти направили зашеметяваща кариера в киното с участие в 19 филма и макар и с непрофесионален актьорски опит се превърнал в едно от най-обичаните и разпознаваеми лица на седмото изкуство от 50-е години на миналия век.

Културистът и впоследствие актьор Стийв Рийвс пристига за примиерата на "Последните дни на Помпей" в Париж през 1959 г. (Снимка: Getty Images)

В съвременна България фитнес културата се радва на широка популярност. Интуитивните очаквания, че българите ще се отпуснат след края на карантината не се оправдават. Противно на глобалната тенденция към затлъстяване в "прогресивния" Запад, балканските мъже и в частност българите демонстрират естетическо отношение към своите тела.

Неслучайно на националния стадион "Васил Левски" в град София има цитат от най-големия идеолог на естетическото възпитание - Фридрих Шилер.

Културистът Рег Парк демонстрира размерите на бицепса си пред южноафриканската балерина и негова съпруга Марион Парк през 1995 г. (Снимка: Getty Images)

Според специалиста Николай Цанков от Movement Academy същината на модерния фитнес е покачване на мускулна маса.

"Няма какво друго да е. В момента всеки подрастващ любител цели само едно: да стане по-як, по-голям. Няма значение как ще го постигне; той не се стреми да развие друго качество ... да не говорим и че по-големите искат същото. За да тренираш за здраве трябва да имаш ясно определена цел, трябва да имаш някакви навици, визия как се развиваш и как се получава.

Простото вдигане на тежести не е трениране за здраве. Дори треньорите в повечето случаи пренебрегват здравето за сметка на другото и после идват при нас да ги рехабилитираме. (...) Жените искат да отслабнат - винаги! Мъжете искат да станат като Шварценегер и тяхната цел от самото начало е да имат гърди и бицепс, да изглеждат добре в огледалото за своето собствено его".

Културистът Рег Парк се преструва, че "помпа" бицепси през пръста на устата си (Снимка: Getty Images)

По времето на живковския социализъм култът към тялото бил държавна идеология. Макар и непривикнали с плакати на Арнолд Шварценегер по стените, бъдещите културисти от 90-те израснали в обкръжението на титанични монументални тела, изобразяващи пролетарските герои и съветски освободители тип Альоша, чиято физика увековечена в камъка, не отстъпва от тази на класическите културисти от времето на т.нар. "златна епоха".

Културистът Рег Парк демонстрира размерите на тялото си пред южноафриканската балерина и негова съпруга Марион Парк през 1995г. (Снимка: Getty Images)

В началото на новото хилядолетие тренираното тяло навлиза в българската популярна култура през хитовото парче на братя Аргирови "Гот е!". Музикалният клип на емблематичното дуо застъпва моделираното мускулесто тяло на стриптизьора - културист Петър или Пешо, както бил познат на всички.

Пешо работел в авангардния софийски клуб Спартакус, където бил забелязан от братя Аргирови. По-късно станал част от легендарния еротичен балет Максимус, но се пренасочил за охранител на лицето Х, заради когото и бил застрелян.

Двама танцьори в култовия нюйоркски клуб "Студио 54" (Снимка: anothermag.com, @Dustin Pittman)

Още

Арнолд Шварценегер на 72. Легендарни цитати, които не остаряват

Арнолд Шварценегер на 72. Легендарни цитати, които не остаряват

Независимо от ковид пандемията фитнес културата ще се съхрани като основен способ на мъжете да постигнат съвършено-красивото в своите тела.

Балканският мъж се идентифицира със своето тяло, подобно на древните елини. Той отъждествява своя Аз с успехите си във фитнес залата. И в това няма нищо повърхностно. Биологично-прекрасното тяло е универсален език и препраща към виталните сили на природата.

Спечелилите титлите Мистър Красиво тяло и Мисис Красота през 1956г. (Снимка: Getty Images)

Днес, мраморните богове на езическото Средиземноморие са изместени от новите мускулести богове с жива плът. В своята изначална същност фитнес културата си остава индустрия на мечтите!

Митко МАРКОВ


Митко Марков е дипломиран философ от СУ "Климент Охридски", има интерес към антропологията и изследванията на мъжествеността. Публикувал е в някои водещи научни издания. Можете да го последвате в Instagram.  

Още

Настася Кински: Невинната прелъстителка

Настася Кински: Невинната прелъстителка

Още

Джеймс Дийн: Мечтай така, като че си безсмъртен, живей така, като че ще умреш утре

Джеймс Дийн: Мечтай така, като че си безсмъртен, живей така, като че ще умреш утре

 

Още

ДНК представя  премиерния спектакъл WO MAN

ДНК представя премиерния спектакъл WO MAN

Още

Ара Маликян: Цигулката е като част от тялото ми, част от самия мен

Ара Маликян: Цигулката е като част от тялото ми, част от самия мен

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

50 години от деня на завръщането на големия актьор в Щатите

Три пъти погребвали Хайдн, почитатели откраднали черепа му

290 години от рождението на големия композитор