Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Настася Кински: Невинната прелъстителка

КИНОИКОНИ

Настася Кински: Невинната прелъстителка

Германската актриса навършва 60, ето някои от най-вълнуващите ѝ роли

Настася Кински в кадър от филма "Тес" на Роман Полански (1979)

Настася Кински е родена в Западен Берлин и е единственото дете на великия немски актьор Клаус Кински и Рут Бригите Накжински. Майка ѝ работи като продавачка в магазин, когато Клаус Кински я среща. Баща ѝ я кръщава на героинята на романа на Достоевски "Идиот". По-късно тя приема псевдонима на баща си "Кински".

Настася Кински през 1980 г. (Снимка: Getty Images)

Родителите на Настася Кински се разделят през 1968 година. След развода им тя живее с майка си в Мюнхен до 1971 г., през 1971 г. - в Каракас, от 1972 г. - отново в Мюнхен.

Дебютира във филма "Погрешно движение" (1975) на немския режисьор от Германската нова вълна Вим Вендерс. В този филм по мотиви от романа на Гьоте "Вилхелм Майстер" тя играе с истинското име на баща ѝ- Накшински. Във филма на Вендерс Кински е на 13 и се появява без горнище.

Хари Дийн Стантън, Настася Кински и Вим Вендерс по време на снимките на "Париж, щата Тексас" (1984)

За тази първа роля е удостоена с германската награда на Deutscher Filmpreis в категорията "Изключителни постижения", споделяйки я заедно с Лиза Кройцер, Хана Шигула и Мариан Хопе.

През 1976 г. Кински участва във фотосесия за френското списание Vogue, на което Роман Полански е гост-редактор.

Embed from Getty Images

Тогава Настася Кински е на 15 години, по думите на Полански те двамата са имали любовна връзка, Полански по това време е на 43 години. Той потвърждава това в интервю през 1994 г.: "Настася Кински ли? Тя беше много млада и красива, имахме афера."

Настася Кински в САЩ през 1999 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Настася Кински: Клаус Кински беше баща насилник

Настася Кински: Клаус Кински беше баща насилник

В интервю през 1999 г. в "Гардиън" Кински отрича да са имали връзка, а според нея това било "флирт". Между нас имаше привличане, но не беше връзка. Той ме уважаваше."

По-късно Настася Кински има любов и дете с актьора Винсънт Спано, с когото се запознава на снимачната площадка на филма "Любовниците на Мария" (1984) на Андрей Кончаловски. През 1984 г. се омъжва за египетския режисьор Муса Ибрахим, от когото също има дъщеря Соня, а между 1992 и 1995 г. Кински живее с американския музикант Куинси Джоунс, с когото също имат дъщеря. 

Името ѝ е свързвано с любовни афери с Пол Шредер, Милош Форман, Джон Войт, Жерар Депардийо и Вим Вендерс. 

Настася Кински и Куинси Джоунс (Снимка: Getty Images)

В интервю за "Гардиън" актрисата споделя: 

"Има напрежение между уязвимостта и силата; между подчинението и надмогването; между крехкостта и съпротивата. С други думи, това е динамиката на еротизма".

Именно такива са всички онези филми, които тя заснема в края на 70-те и в началото на 80-те - филмите, които я "назоваха". Еротизмът на жертвата. Но не само ролите ѝ в киното са я поставяли като обект на опитни мъже, които се възползват от нейната неопитност и тя се оказва от страната на безмълвната жертва. В живота на актрисата е имало един гениален и в същото време дълбоко умопобъркан баща, в чието съзнание тя играе същите тези роли. 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Още

Роман Полански: Преследван и желан

Роман Полански: Преследван и желан

"Той беше тиранин. Нямам спомени някога да сме сядали на една и съща маса", казва Настася в интервю за германския вестник "Билд ам Зонтаг".

"Ако имах възможност, щях да го пратя в затвора."

"Когато той умря, някои хора ми казаха, че съжаляват. Аз обаче не съжалявах", добавя тя. (Същото споделя и германският режисьор Вернер Херцог, който е работил много с Клаус Кински). 

Полусестрата на Настася, голямата му дъщеря Пола, разкри публично преди години, че баща ѝ я изнасилвал в продължение на много години.

Embed from Getty Images

 Ето 5 от най-добрите роли на вечната непорочна примамка в киното

1.  "Тес", Роман Полански, 1979 г. 

Настася Кински в кадър от филма "Тес" на Роман Полански (1979) (Снимка: Getty Images)

Филмът на Полански е адаптация на романа на Томас Харди "Тес от рода д'Ърбървил" от 1891 г. В този филм Настася Кински е най-блестяща в ролята си на жертва, която е измъчвана да страда, защото "иска твърде много". Младата селска красавица Тес, открива, че в нейните вени тече кръвта на благородни рицари от Нормандия. По волята на нейните родители тя заминава да живее при новооткритите си богати роднини. Там тя среща съблазнителният братовчед Алек, който няма нищо против да се използва от невинността на Тес.  

2. "Погрешно движение", Вим Вендерс, 1975

Настася Кински във филма "Погрешно движение" на Вим Вендерс (1975)

Вилхелм започва пътешествие, за да стане писател - то ще го освободи от меланхолията и обезсърчението, които са го обзели в родния му град. По пътя попада на странна двойка: стария скитащ по света певец Лаерт, който още се бори в душата си с призраците от своето нацистко минало, и нямото момиче Миньон.

3. "Париж, щата Тексас", Вим Вендерс, 1984

Настася Кински с цикламения пуловер в "Париж, щата Тексас" (1984)

Срещата след дълга раздяла между Хари Дийн Стентън (с шапка, която е поставил на коленете си) и Настася Кински (с червен пуловер, който той я моли да не сваля), от двете страни на огледалото в пийпшоуто са легендарна сцена от този шедьовър на Вендерс. Той, мълчаливецът, започва да разказва една история по телефона. Тя не го вижда. Тя не знае кой говори...

4. "Любовниците на Мария", Андрей Кончаловски, 1984

Настася Кински като Мария в американския филм на Андрей Кончаловски "Любовниците на Мария" (1984)

Този американски филм на Кончаловски е създаден по мотиви на повестта "Река Потудан" на Андрей Платонов. Действието във филма е пренесено в САЩ. След края на войната, от японски плен в родното си място някъде в Пенсилвания, където живеят сръбски емигранти, се завръща Иван Бабич. Иван и любимата му Мария се венчават в църквата. Но се оказва, че в леглото с Мария той става импотентен, и младата жена остава девствена. Скоро в селището се появява китариста Кларънс, който започва да ухажва Мария...

5. "Остани какъвто си", Алберто Латуада, 1978 

Настася Кински и Марчело Мастрояни в кадър от филма "Остани какъвто си" на Алберто Латуада (1978)

В този италиански филм Настася Кински си партнира с Марчело Мастрояни. Затънал в нефункциониращ брак, архитект на средна възраст случайно среща съблазнителна студентка и започва да се вижда с нея. Иска да бъде обичан; а тя се нуждае от смислена връзка; може ли обаче той да се окаже нейният изчезнал баща?

Още

Вим Вендерс: Като режисьор съм повече занаятчия, отколкото артист

Вим Вендерс: Като режисьор съм повече занаятчия, отколкото артист

Още

Руският човек според Андрей Кончаловски: Той не слуша, а мисли какво да отговори

Руският човек според Андрей Кончаловски: Той не слуша, а мисли какво да отговори

Още

Фей - забранената любов на Мастрояни

Фей - забранената любов на Мастрояни

Още

Последният филм на Тарантино отвори стара рана на Роман Полански

Последният филм на Тарантино отвори стара рана на Роман Полански

 

 

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"