Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Последният филм на Тарантино отвори стара рана на Роман Полански

СЪДБИТЕ НА ИЗВЕСТНИТЕ

Последният филм на Тарантино отвори стара рана на Роман Полански

"Имало едно време...в Холивуд" припомня трагедията с убийството на Шарън Тейт

Колаж: Юлиян Илиев

По екраните и у нас най-сетне се появи сензацията на 2019-а - филмът на Тарантино "Имало едно време...в Холивуд". Това е деветият и най-интимен филм на режисьора - едно носталгично и романтично пътуване назад във времето, към 60-те години на миналия век, пресъздадено от звезден актьорски екип. Филмът е и най-скъпата продукция в кариерата на режисьора, реализирана с бюджет от 90 милиона долара.

В сюжета на "Имало едно време... в Холивуд" умело се преплитат художествена измислица и реални събития от времето на 60-те, едно от които е бруталното убийство на съпругата на режисьора Роман Полански - актрисата Шарън Тейт.

Шарън Тейт (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Любовното кинообяснение на Тарантино - "Имало едно време… в Холивуд"

Любовното кинообяснение на Тарантино - "Имало едно време… в Холивуд"

Когато Полански разбира, че Тарантино ще включи във филма си трагедията с Шарън, поискал да се осведоми какви точно са намеренията му, и му разрешил. 

Любопитно е сега, когато американските медии едновременно възхваляват и критикуват филма на Тарантино, какво е мнението на Полански?

Едно е сигурно, че филмът е отворил незараснала рана в сърцето на режисьора - смъртта на красивата му съпруга Шарън и нероденото им дете. Когато е убита от сподвижниците на психопата-престъпник Чарлс Менсън, красавицата е само на 26 и бременна в деветия месец с дете от Полански.

Шарън Тейт и Роман Полански (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Самият Менсън до края на дните си бе в затвора, но доживя дълбока старост - умря през 2017-а на 83-годишна възраст. 

Шарън Мари Тейт-Полански е погребана, прегърнала невидяното си приживе дете, което посмъртно е кръстено от баща му - Роман Полански, на дядовците му.

Трагедията, разиграла се в късната вечер на 9 август 1969-а - точно преди 50 години, още кара хората да потръпват от ужас.

"Това е "трилър", роден от живота! Жесток реален трилър!", възкликва един филмов критик.

Фаталната вечер Шарън отказала да излезе с приятели и ги поканила на гости в дома си. Бандата на "Семейство Менсън" убива всички, а снимките от местопроизшествието приличат на сцена от филм. Жесток парадокс е, че престъпникът Менсън признава в съда, че научил от медиите кого са убили?...

Когато Тарантино споделя публично идеята за филма си, Полански използва техен общ приятел, да разбере как точно ще бъде представено убийството на Шарън.

"Наш приятел ми каза, че Роман няма претенции, но иска да узнае повече детайли от фабулата, разказва Тарантино. Разкрих му всичко, което беше ясно до този момент, и той ми даде о,кей за използването на образа му и смъртта на Шарън", продължава той.

Роман Полански (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

"Лошото момче" Куентин Тарантино: Често ме питат ходил ли съм в киношкола. Не, ходех на кино

"Лошото момче" Куентин Тарантино: Често ме питат ходил ли съм в киношкола. Не, ходех на кино

Тарантино избира за ролята на Шарън актрисата Марго Роби, но според много критици нейното излъчване било някак "по-агресивно", докато Шарън излъчвала нежност и мекота. Мнозина, които са познавали Шарън Тейт отблизо споделят, че въпреки че била забележително красива, Шарън била доста срамежлива по характер. Нетипично за красавиците на Холивуд.

Марго Роби приема ролята като отговорност:

"Куентин /б.а. Тарантино/ ми обясни, че героинята ми е сърцето на цялата история. Филмът е нашата почит към нея. Била е като слънчев лъч", казва в едно интервю актрисата.

Марго Роби като Шарън Тейт в "Имало едно време...в Холивуд" (2019 ) (Снимка: © Sony Pictures Entertainment)

Полански, само преди дни - на 18 август отпразнува 86. Според негови близки, той никога няма да превъзмогне трагедията с Шарън, макар че от дълго време е женен за актрисата Еманюел Сене.

Според някои, има прилика между двете?...Вероятно, макар че по физически показатели Сене е с доста по-едра фигура. "Малкият поляк", обаче, вече е доста дълго време с нея.  

Еманюел Сене и Роман Полански (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

А как се запознава с Шарън? - Двамата, според някои, се запознали през 1965-а, когато тя се снимала в първата си главна роля във филма "Окото на дявола", а според други запознанството им датира от 1967-а, когато Полански я снимал във филма си "Танцът на вампирите".

Така или иначе, без да спорим за годината на срещата им, между двамата пламва любов от пръв поглед. След като завършва култовия си филм "Бебето на Розмари" през 1968-а, Роман предлага брак на Шарън и двамата стават семейство.

Роман и Шарън, на сватбата им в Лондон (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Момичето и режисьорът: Как Роман Полански отърва затвора за секс с 13-годишна

Момичето и режисьорът: Как Роман Полански отърва затвора за секс с 13-годишна

По онова време Полански е на върха на кариерата си и се чувства щастлив, въпреки че според биографите му винаги носи в себе си "мрака на войната". Съдбата на семейството му е трагична. Израства в еврейско гето в Краков. Майка му и баба му са убити в газовите камери на Аушвиц.

От малък Полански носи в душата си скръбта и гнева срещу жестоката съдба на роднините си. От призраците на миналото го спасява работата му. Създава филмови шедьоври: "Нож във водата" е номиниран за "Оскар", а филмите му "Отвращение" и "Задънена улица" печелят "Сребърна" и "Златна" мечка в Берлин.

В началото на 1968-а Полански и Тейт се установяват в Холивуд, където той снима "Бебето на Розмари". И тъкмо, когато най-после решава, че е щастлив - двамата се женят и очакват дете, животът му е връхлетян от нов ужас - убийството на бременната с детето им Шарън.

Шарън Тейт, като булка (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

В продължение на две години след смъртта на Шарън, режисьорът не можел да се отърси от депресията и отново да започне да работи.

В унисон с мрачното си настроение, през 1971-а екранизира кървавата класика "Макбет". След това снима Марчело Мастрояни в "Какво?".

Роман и Шарън - щастливи заедно (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Филмите му от този период възраждат интереса към "ноар" вълната в киното. Критиката не е съвсем благосклонна към този му период.

Филмът му "Китайският квартал" е номиниран в 11 категории, но е награден само в една - за сценарий.

Роман Полански, 1969 г., след убийството на Шарън (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

"Aферата Полански" в дати

"Aферата Полански" в дати

След трагедията с Шарън, цяла серия от обвинения в изнасилване буквално съсипва имиджа на знаменития режисьор. Сред тях имаше и такова, от възрастна немска актриса, която си спомни на късни години, че Полански я е изнасилил, когато била на 15 /?/. Както е известно,  режисьорът призна едно от обвиненията - за изнасилването на 13-годишно момиче. Признава вина, но и до днес мнозина от неговите близки приятели смятат, че е направил това по "мазохистични" причини.

"Роман винаги някакси, като че ли е сърдит на себе си!... В него лежи мрачно неудовлетворение от съдбата, въпреки успехите!"

"Възможно е, произнася се и съдебен психолог. В крайна сметка, в него има едно натрупване още от детските години - много преживени душевни кризи". 

Роман Полански (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

За разлика от приятелите на Полански, щатските магистрати са убедени във вината му, а в Америка няма давност за вината. Тя виси като дамоклев меч над главата на режисьора и всъщност, много му вреди.

Не го подкрепи и самият Шварценегер, докато беше губернатор на щата Калифорния. Филмовата академия пък изключи Полански в разгара на Motoo.

"Петното" от обвиненията върви ръка за ръка с филмовите награди на Полански. Една от тях - "Оскар"-а за Ейдриън Броуди в "Пианистът", дори съвпадна с едно от обвиненията, шумно разисквани в пресата.

"Роман също в известен смисъл живее като осъден на доживотен затвор....", казва негов приятел в телевизионно интервю.

Убиецът Чарлс Менсън първоначално е осъден на смърт, но през 1972 г. Върховният съд на Калифорния отменя смъртната му присъда с доживотен затвор.

Чарлс Менсън

"Менсън 12 пъти пише молби за безсрочно освобождаване, докато Полански сам обрича на затвор душата си!", сполучливо отбелязва веднъж един американски журналист. Тази фраза е повод за сериозен и задълбочен размисъл върху съдбата на Полански и странната връзка между неговата съдба и тази на убиеца Чарлс Менсън. И двамата имат тежко детство. И двамата нямат роднини. И двамата трябва сами да се справят със съдбата си, макар и по различен начин.

Менсън също е бил артист, макар и неизвестен. Той работел като певец в Лос Анджелис, преди за пръв път да попадне в затвора и да основе престъпната си комуна. Роден е от 16-годишна неомъжена жена, която сключва парично споразумение с биологичния му баща, но до смъртта си Менсън никога не вижда своя биологичен създател. Майка му става непоправима алкохоличка. Пропива се до такава степен, че веднъж "продава" сина си за... кана с бира. По-късно с брат й обират бензиностанция и са арестувани.

Чарлс Менсън охотно дава интервюта на пресата

Менсън израства като дете на улицата, след като минава през много изправителни домове, от които винаги се спасява с бягство. Като младеж, първоначално прави опит да изкарва хляба си с музика, но бързо се отказва. По-късно рок групи и музиканти като "Гънс Ен' Роузис" и Мерилин Менсън "възкресяват" този му период, като правят кавър версии на негови песни. Това става, обаче, след като Менсън се прославя като масов убиец!... Каква ирония на съдбата!

Менсън излежава присъдата си в щатски затвор, до смъртта си на 19 ноември 2017 г. Умира след тежък вътрешен кръвоизлив.

Роман Полански и Шарън Тейт (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Коя е жертвата му Шарън Тейт - жената на Полански? - Тя била по природа срамежлива, но толкова красива от дете, че съдбата постоянно, сякаш я тикала да бъде забелязана. Участва в конкурси за красота, които винаги печели. Ролите й в киното не са забележителни, но са запомнящи - заради красотата и милото й излъчване. Шарън била позитивна личност и постоянно благодаряла на щастливата си съдба, че всичко в нея се нарежда "по случайност".

Шарън Тейт-Полански

"Никога не съм се борила за нищо, и то сякаш от само себе си се получава!" , казала веднъж малко преди убийството Шарън. И сякаш с тези думи събудила злата орис. 

Марго Роби като Шарън Тейт в "Имало едно време...в Холивуд" (2019 ) (Снимка: © Sony Pictures Entertainment)

На 20 януари 1968 г. Шарън Тейт се омъжва за Роман Полански в Лондон. Двамата сияят от щастие.

В нощта на убийството него го няма. Тя е в дома им, където й гостуват семейната двойка приятели - Лено и Розмари Ла Бианка.

Всички са убити от хората на Менсън, които проникват в къщата. Върху корема на Лено убийците изписват с кръв "Война". Хората на Менсън са почти винаги пияни и дрогирани, зловещо дръзки и безпардонни. Рекетират жертвите си за пари, а преди да ги убият, се гаврят с тях. 

Дни преди съдебния процес, изчезва и адвокатът на Менсън. Намират тялото му няколко месеца по-късно, разчленено. И до днес виси подозрението, че по някаква причина защитникът на Менсън е бил убит именно от членове на комуната, останали на свобода.

Седем от членовете на "Семейство Менсън" са осъдени на смърт чрез газова камера, но по-късно им заменят присъдите с доживотни. 

Отвеждат Чарлс Менсън в съда

А как се чувства Полански на своите навършени преди дни 86, и при огромния успех на филма на Тарантино, който възкреси сред съвременниците трагедията с убийството на съпругата му Шарън? 

Вече 30 години режисьорът е женен за друга жена - актрисата Еманюел Сене. Тя е родена през 1966-а - т.е. две години преди смъртта на Шарън. Двамата с Роман се женят през 1989-а - 20 години след смъртта на Шарън.

Сене също като Шарън е модел, но освен това е и певица, и много надарена актриса.

Еманюел Сене и Роман Полански (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Става известна с ролите си във филмите "Безумецът" ("Frantic", 1988) и "Скафандърът и пеперудата" ("Le scaphandre et le papillon", 2007). Номинирана е за 2 награди "Сезар" за най-добра поддържаща женска роля в "Площад "Вандом" ("Place Vendôme", 1998) и за "Едит Пиаф: Животът в розово" ("La môme", 2007).

Полански, в компанията на Ева Грийн и Еманюел Сене (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Новият психотрилър на Полански на фестивала в Кан

Новият психотрилър на Полански на фестивала в Кан

Еманюел е равностойно рамо до Полански, във всяко едно отношение - тя е успешна в професията си. За жалост, както казва един критик, "него миналото винаги ГО връща". И ето че сега по световните екрани върви един филм, който наистина "връща лентата" назад. Към най-жестокия спомен в живота на Полански. 

"Шарън не е спомен!, репликира един журналист, близък приятел на режисьора. И продължава: Филмът на Тарантино не може да "възкреси" нещо, което никога не е "умирало" в душата на Роман! Шарън е там, и никога не е напускала мястото си!...", допълва той. 

Марго Роби като Шарън Тейт в "Имало едно време...в Холивуд" (2019 ) (Снимка: © Sony Pictures Entertainment)

Вероятно всичко това е доста болезнено, защото кой по-добре от един режисьор знае, че животът не е филм, но един филм може да вълнува, да събуди спомени и емоции, и да те накара да почувстваш отново осезателно болката, която някога си преживял... 

Еми МАРИЯНСКА

Още

Да си спомним за Хичкок

Да си спомним за Хичкок

Още

Има място за  (старите) братя Коен

Има място за (старите) братя Коен

Още

Спилбърг отказал хонорар за "Списъкът на Шиндлер"

Спилбърг отказал хонорар за "Списъкът на Шиндлер"

Още

Готвели бореца срещу мафията и църквата Мартин Скорсезе за духовник

Готвели бореца срещу мафията и църквата Мартин Скорсезе за духовник

Още

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Още

Ингмар Бергман: Театърът е като предана съпруга. А киното е голямо приключение - като великолепна и взискателна любовница

Ингмар Бергман: Театърът е като предана съпруга. А киното е голямо приключение - като великолепна и взискателна любовница

Коментирай 13

Календар

Препоръчваме ви

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Дечко Узунов: Изкуството се създава в тишина, а пък и в тишината трябва да се гледа

Днес отбелязваме 125 години от рождението на именития ни художник и интелектуалец

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите