Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ингмар Бергман: Театърът е като предана съпруга. А киното е голямо приключение - като великолепна и взискателна любовница

ЕМБЛЕМАТИЧНИ РЕЖИСЬОРИ

Ингмар Бергман: Театърът е като предана съпруга. А киното е голямо приключение - като великолепна и взискателна любовница

Днес се навършват 100 години от рождението на гениалния режисьор

Преди близо век, на 14 юли се ражда Ингмар Бергман - един от най-великите режисьори на своето поколение, чието творчество продължава да ни впечатлява и провокира.

Искам да съм личност, предизвикваща раздразнение - човек, когото не можеш да поставиш в рамките на привичното", заявява знаменитият режисьор.

Роден през 1918 г. в Упсала, северно от Стокхолм, този син на лутериански пастор е заснел близо 60 филма между 1946 г. и 2003 г., сред които "Шепот и викове" (1972), "Сцени от един семеен живот" (1973), "Есенна соната" (1978) и "Фани и Александър" (1982). Той е режисьор и на повече от 170 театрални постановки. Сред актьорите, с които работи често, са Лив Улман, Биби Андершон, Макс фон Сюдов, Ерланд Юсефсон.

1969 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Готвели бореца срещу мафията и църквата Мартин Скорсезе за духовник

Готвели бореца срещу мафията и църквата Мартин Скорсезе за духовник

Бергман е активен в продължение на повече от шест десетилетия. През 1976 г. кариерата му е сериозно застрашена в резултат на обвинения и разследвания за укриване на данъци. Макар че съдебното преследване е преустановено по липса на доказателства, разгневен, Бергман спира всички текущи проекти, затваря студии, и отива в самоналожено изгнание в Германия в продължение на осем години.

Живее известно време в Мюнхен, където прави филма "Змийското яйце" и поставя пиеси в местния Резиденс театър.

Шведският режисьор заедно с актрисата Лив Улман в Италия през 1968 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

85 години от рождението на Андрей Тарковски

85 години от рождението на Андрей Тарковски

През 1982 година Бергман временно се връща в родината си, за да режисира "Фани и Александър".

Той обявява, че това е последният му филм и че смята да се фокусира върху театъра. Последната му театрална постановка е на "Дивата патица" на Хенрик Ибсен в Кралския драматичен театър в Стокхолм през 2002 година.

Режисьорът по време на снимките на "Фани и Александър" (1982) Снимка: IMDB

През този период Бергман пише и режисира няколко телевизионни продукции, част от които впоследствие са показвани и в кината. Последната от тях е "Сарабанда" (2003), продължение на "Сцени от един семеен живот", което той завършва на 84-годишна възраст.

22 април 1959 г. Бергман по време на пресконференция в Париж с актрисите Гюнел Линдблум, Жан Моро и Биби Андершон (от ляво надясно) (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Със съпругата ски Кяби Ларетей на летището в Берлин през 1961 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Режисьорът се жени пет пъти. Освен браковете си, Бергман има продължителни любовни връзки с актрисите Хариет Андершон, Биби Андершон и Лив Улман, с която има дъщеря - писателката Лин Улман. Има девет деца, едно от които надживява.

"Лице в лице" (1976) Снимка: IMDB

Единадесет години след като умира на 89-годишна възраст в дома си на остров Форьо в Балтийско море, послужил като декор за филма му "Персона", Бергман си остава за мнозина представилият най-добре страданията, илюзиите, лудостта и изневерите режисьор.

С италианския режисьор Федерико Фелини на пресконференция в Гранд хотел Рим, около 1969 г. Двамата планират съвместно филмово сътрудничество, което така и не се осъществява. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Главното в обучението ни бе базирано върху греха, изповедта, наказанието, изкуплението и прошката", е написал той в автобиографичната си книга "Латерна магика", която излезе в чисто ново издание на български от издателство "Колибри", в превод на Васа Ганчева.

"Неуспехът има свой особен привкус, горчиво пикантен, препятствията събуждат агресивност, стимулират гаснещите творчески сили. Привлекателна е идеята да се превземе Еверест откъм северозападната страна. И преди да замлъкна завинаги по биологични причини, аз искам да ми се противоречи, да будя съмнения - и не само в мен самия, това и бездруго ми е всекидневие.

Още

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Написана със завладяваща чувствителност, "Латерна магика" проследява живота на Бергман от детските години в шведската провинция, през работата му в театъра, до триумфите в киното, както и бурните му романтични истории с пет съпруги и няколко любовници.

Режисьорът си спомня свои преживявания и състояния чрез поредица от дълбоко лични ретроспекции, документиращи някои от най-важните моменти в историята на киното на 20-и век, както и личните обсесии на твореца, въвлечен в тях, отбелязват издателите, цитирани от БТА.

Бергман в "Сарабанда" (2003) Снимка: IMDB

От "Криза" до последния си филм "Сарабанда", Бергман, който обичаше жените и киното и ненавиждаше смъртта, представи метафизика на обтегнатите човешки взаимоотношения, в която Господ е колкото могъщ, толкова и отсъстващ, оставяйки на този свят единствено болезнено чувствителната съвест между шепот и викове.

С Биби Андершон и Лив Улман на снимките на филма"Персона" (1966), написан по негов сценарий (Снимка: IMDB)

"Ингмар черпеше много от собствения си опит, от миналото си", поясни неговата дъщеря, бившата актриса Ана Бергман, предава Франс прес.

По думите на друг корифей в киното, Уди Алън, "при всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който е забавен дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор". 

Дъщерята на режисьора Анна Бергман в комедията "Agent 69 in the Sign of Scorpio" (1977) (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Анджей Вайда - будната съвест на полското кино

Анджей Вайда - будната съвест на полското кино

Още

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Още

Помните ли "Последно танго в Париж" и "Последният император"?

Помните ли "Последно танго в Париж" и "Последният император"?

Още

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

210 години от рождението на музикалния гений

Той връчва първия "Оскар" в историята на киното

140 години от рождението на филмовата легенда Дъглас Феърбанкс

Хари Белафонте: Гневът е необходимо гориво, бунтът е здравословен!

Целият живот на легендарния певец, артист и борец за граждански права е потвърждение на тези негови думи

Атина се сдобива с парк на името на Микис Теодоракис

"Дългът ни към вселенския и значим Микис Теодоракис и към неговото наследство е огромен и неизплатим", каза кметът на Атина

Жоан Миро: Една кутия за цигари има таен живот

130 години от рождението на един от създателите на абстрактното изкуство