Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Момичето и режисьорът: Как Роман Полански отърва затвора за секс с 13-годишна

Момичето и режисьорът: Как Роман Полански отърва затвора за секс с 13-годишна

На 1 февруари 1978 година режисьорът Роман Полански напуска САЩ и заминава за Великобритания, а след това за Франция, за да избегне екстрадиция, защото се очаквало да му бъде прочетена присъдата за изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър.

Март 1977 г., Лос Анджелис. В този слънчев ден 43-годишният известен режисьор Роман Полански снима 13-годишната Саманта на поляната пред дома й. Разрешение за снимките е дала нейната майка, актриса, която бегло се познава с Полански. А момичето мечтаело за актьорска кариера и било щастливо от вниманието на подобна знаменитост. Но първите стъпки към мечтата завършили печално. По думите на Саманта, по време на втората снимка, Полански я изнасилил. След това момичето било категорично, че никога няма да свърже живота си с шоубизнеса.

Топлес снимка за модно списание

Саманта Геймър запазила мълчание дълго време след случилото се. За първи път подробно за събитията през този ден, тя разказва в интервю пред Лари Кинг през 2003 година. Тогава тя вече е 37-годишна майка на трима сина. По думите на Саманта, по време на първата снимка на поляната до дома й, нищо не предвещавало бедата. Наистина, тя си спомнила, че Полански я карал да се преоблече пред него на улицата. Но това не заострило вниманието на момичето - мислело си, че така работят всички модели. Още повече, че Полански казал, че й прави тези снимки за френско модно списание. Саманта се гордеела с тази фотосесия, а съученичките й завиждали, разбирайки за сътрудничеството й с такъв знаменит режисьор.

Саманта си спомня, че по време на втората снимка, събитията започнали да се развиват доста по-бързо. Полански я закарал в къщата на Джак Никълсън, но самият актьор не бил там. Полански и Саманта пили шампанско, а привечер той предложил да излезат навън и да направят две снимки в джакузито. Но в крайна сметка полуоблеченият Полански я последвал в джакузито.

"Роман, струва ми се, беше с шорти. Казах му, че ми е станало лошо от горещата вода и парата. Казах още, че мога да получа пристъп на астма. Измислих това, защото не знаех как да го спра."
Саманта Геймър

По думите на Саманта в интервюто за Лари Кинг, като се върнали в къщата, Полански все пак постигнал своето. Тя го молила да спре, но не оказала кой знае каква  съпротива. След всичко, Полански поискал да закара момичето в дома му. По пътя тя плакала, а режисьорът я помолил да запази в тайна това, което се е случило в къщата на Джак Никълсън.

Саманта в дома на Джак Никълсън

Скептицизмът на полицията

Саманта не казала нищо на майка си. Тя споделила тайната си само със своя 17-годишен приятел по телефона. Но се случило така, че нейната по-голяма сестра подслушала разговора и разказала всичко на майка им.

"Тя нахлу в стаята и ме попита истина ли е всичко това. Когато аз потвърдих, те двете започнаха да мислят, какво да правят при това положение".
Саманта Геймър

Майката извикала полиция същата нощ. Направили на момичето медицинско изследване. Лекарите потвърдили, че Саманта неотдавна е осъществила полов акт. При показанията тя разказала на полицаите, че се е съпротивлявала. Но те се отнесли със скептицизъм към нейните думи: всички знаели, че майката на Саманта е актриса, а самото момиче мечтае за кариера. Затова полицаите решили, че те нарочно забъркват знаменития режисьор в тази история.

По думите на Геймър, и полицията и някои медии дошли до извода, что Полански е отказал нещо на майката на Саманта и на нея самата и затова те решили да го обвинят в изнасилване. Някои се смущавали и от факта, че към момента на срещата с Полански, Саманта вече не е била девствена.

Бягството на режисьора

Самият Роман Полански направил самопризнания, че е правил секс със Саманта. Адвокатите на обвиняемия и защитникът на пострадалата Лоурънс Силвър успели да се разберат и страните сключили споразумение: режисьорът да отиде в затвора за 90 денонощия, да поднесе лични извинения на Саманта и нейните близки, а така също да компенсира моралните щети, които й е нанесъл.

"Но съдията заяви, че всичко това се отменя. И той има намерение да прати режисьора в затвора за 50 години! Изнасилване на непълнолетна не може да се остави безнаказано. И добавил, че ще бъде щастлив, ако Полански изчезне от страната."
Саманта Геймър

В крайна сметка Полански прекарал 45 денонощия в затвора, където бил подложен на психиатрично изследване и бил освободен под гаранция. Той избягал във Великобритания на 1 февруари 1978 г. След това се установил във Франция.

На 26 септември 2009 г. 76-годишният режисьор, притежаващ френско и полско гражданство, бил арестуван по обвинение за изнасилване на непълнолетна на летището в Цюрих, където той пристига на кинофестивал. Но след няколко месеца Полански бил освободен под гаранция от $4,5 милиона. След година швейцарското Министерство на правосъдието отказало да екстрадира режисьора в САЩ.

През септември 2011 г., когато получава в Цюрих награда за принос към световното кино, Полански пуска на екран документален филм, в който се извинява на Саманта Геймър.

Живот в сянката на скандала

Саманта Геймър не веднъж е казвала, че целият й живот е преминал в сянката на скандала с изнасилването от Полански. След първите публикации всички познати на Саманта разбрали, че става дума за нея, защото момичето доста им било разказвало за сътрудничеството си със знаменития режисьор. След години при излизането на екран на всеки нов филм на Полански, редовно й звъняли журналисти, желаещи да разберат видяла ли е новата му творба и какво мисли за нея.

"Отдавна преживях онова унижение, което ми се наложи да изпитам. Аз имам свой собствен живот, семейство, съпруг, деца. Ние живеем на Хавайските острови. Името на Роман Полански не значи нищо за мен. Не изпитвам към този човек никакви чувства."
Саманта Геймър

И режисьорът и потърпевшата се обръщат към съда с молба да свали обвинението от Полански. През 2009 г. получават отказ.

Роман Полански до сега често е бил подлаган на нападки заради историята със Саманта Геймър. Поредният случай е неотдавна. Известният режисьор е избран за президент на френските награди за филмово изкуство "Сезар". Но е принуден да се откаже от този пост, след като френски активистки призовали да се бойкотират наградите заради него.

Петицията с молбата да се отстрани режисьора от тази почетна длъжност подписали повече от 60 хиляди човека.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература

Федерико Фелини: Експлозията на паметта, образите и фантазията

Кое прави Федерико Фелини един от най-великите майстори на киното?

Да се "докоснеш" до Мария Калас!

Нов музей в Атина ще съхранява спомена за легендарното сопрано

Дора Габе - творец с нетукашен европейски мащаб

Днес отбелязваме 135 години от рождението на поетесата с необятен свят и несломим дух, носещ пълнота и сбъднатост

Леа Иванова - 100 години вечност

"Целият живот е едно приключение, за което се радвам, че съм участвал в живота й", признава Еди Казасян

Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич през целия август

"Иконите са подарени на пророчицата от благодарни хора и са част от наследството, оставено като свидетелство за уважението към Ванга", казва Даниела Радева - уредник на къща музей "Ванга"