Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Историческият футболен мач на 9-и ноември 1990-а, в който депутатите загубиха играта

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

Историческият футболен мач на 9-и ноември 1990-а, в който депутатите загубиха играта

Фото ретроспекция на Иван Григоров

Александър Йорданов, сгорещен от играта / Снимка: Иван Григоров

На 9-и ноември през 1990-а година се провежда един знаменателен приятелски футболен мач между отбор от депутати от Великото народно събрание и отбор, съставен от артисти и журналисти. По онова време младата ни демокрация още се носи на крилете на еуфорията.

Никой от играчите още не знае, че буквално дни след мача - същия месец, нещата стремглаво ще тръгнат надолу. Изгледи за това имаше още през м. юли с.г., когато се засилиха съмненията за манипулации на изборните резултати и драстично нарастнаха исканията за изясняване на истината за видеоматериала от 14-и декември 1989-а година.

Стоян Ганев и спортният редактор на в. "Поглед" Димитър Димков / Снимка: Иван Григоров

Соломон Паси / Снимка: Иван Григоров

Месеци преди мача започнаха студентски стачки и граждански вълнения. В центъра на София бе построен Град на истината. Натискът спрямо БСП доведе до оставката на Петър Младенов на 6-и юли 1990-а. На 1-ви август за президент на Републиката бе избран Желю Желев, а за зам.-президент - Атанас Семерджиев.

Това обаче не намали политическото напрежение, което достигна кулминацията си на 26-и август с пожара на Партийния дом в София.

Александър Томов, в акция / Снимка: Иван Григоров

БСП потърси коалиция със СДС, но сините й отказаха. През септември бе образувано второ правителство на Андрей Луканов. Междувременно икономическата криза стана явна. В магазините започнаха да липсват хранителни стоки от първа необходимост. Появи се и криза с бензина.

Уличните протести накараха Луканов да подаде оставка и на 30-и ноември 1990-а година и Великото народно събрание я гласува. Следващото - експертно правителство, бе оглавено от Димитър Попов, станал известен с фразата "За бога, братя, не купувайте!"

Актьорът Стефан Илиев с купата на победителите / Снимка: Иван Григоров

Певицата Мими Иванова / Снимка: Иван Григоров

Такава е обстановката малко преди и след мача на 9-и ноември 1990-а, когато напук на кризата веселяци депутати, артисти и журналисти се събраха на стадиона в спортни екипи, за да си вкарват голове. Отборите, както се полага, бяха два, а топката - една.

Отборът, условно кръстен "Депутат", включваше новоизлюпени политици, а смесеният отбор от артисти и журналисти - изявени и познати на публиката лица с фенове, които възторжено ги аплодираха.

Петър Берон, крайният вдясно / Снимка: Иван Григоров

Вдясно - Александър Томов, вляво от него - Петър Берон / Снимка: Иван Григоров

Лесно ще ги разпознаете в снимките на фотографа Иван Григоров.

Двата отбора, заедно със съдиите на мача / Снимка: Иван Григоров

Отбор "Депутат" / Снимка: Иван Григоров

Отборът на артисти и журналисти / Снимка: Иван Григоров

Мачът бе организиран от Димитър Димков, Стефан Илиев, Славчо Пеев и Георги Стоилов. В отбора от артисти и журналисти бележит голмайстор стана Дончо Иванов от в. "168 часа".

Сред депутатите се откроиха с ентусиазма си Петър Берон, Венцислав Димитров, Начко Михайлов, Стоян Ганев, Соломон Паси,  Александър Томов, Александър Йорданов и др.

Снимка: Иван Григоров

Александър Томов, над него - Сашо Диков / Снимка: Иван Григоров

Сред феновете на "народния" тим бяха актьорите-участници в загряващата програма: "НЛО" любимците Велко Кънев, Георги Мамалев, Павел Поппандов и Антон Радичев, музикалната двойка Мими Иванова и Развигор Попов, поп изпълнителите Георги Минчев и Грета Ганчева и други известни личности от шоу бизнеса.

Певецът Георги Минчев / Снимка: Иван Григоров

Режисьорът Евгений Михайлов / Снимка: Иван Григоров

Актьорът Кирил Варийски /най-вляво/ и други резерви на отбора на артистите и журналистите / Снимка: Иван Григоров

Днес част от хората на снимките вече не са между живите, а кризата в България е все същата и напът да задмине Лукановата зима.

Резервните играчи на отбор "Дeпутат", Александър Йорданов - в средата / Снимка: Иван Григоров

Актьорът Антон Радичев / Снимка: Иван Григоров

Ако трябваше днес да се играе този мач, депутатите със сигурност нямаше да могат да сформират един отбор, така както не могат да сформират и правителство. БСП и СДС отново са на нож - сините станаха ортаци с ГЕРБ. Както обикновено отново българите се съмняват в честността на изборите, като разликата е единствено в спора дали да се гласува машинно, с хартиена бюлетина, или и с двете.

Многобройна публика по трибуните на стадиона / Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

В съблекалнята, от ляво на дясно: Атанас Михайлов, Светлин Русев и Румен Воденичаров. Зад тях - футболистът Иван Колев / Снимка: Иван Григоров

Уличните протести също са сред приликите от времето на онзи исторически мач. Само дето са по-различни лозунгите на протестиращите.

Димитър Езекиев, падналият на земята, другите са Петър Попангелов и Петър Берон / Снимка: Иван Григоров

На онзи мач някогашният министър на транспорта Веселин Павлов произнася една крилата фраза, която може да се обобщи като "Този автогол не е автогол". След настояване от негова страна резултатът на електронното табло е променен.

Това ни напомня за електронното табло в парламента, което отразява десетократно повече автоголове от възможните в един истински футболен мач.

След гол дори партийните противници се прегръщат приятелски / Снимка: Иван Григоров

От ляво на дясно: Атанас Михайлов, Александър Йорданов и Петър Берон, зад него - Георги Петров / Снимка: Иван Григоров

Автоголове си вкарват постоянно всички партии - поне като такива ги определяме ние, избирателите им. Българите считат за фатален автогол външната ни политика. Открай време прилича на дузпа вътрешната ни политика. Властта се обединява при всяка опасност да  "загуби мача", за да не напусне завинаги "игрището".

Но после, като утихнат страстите, продължава по същия начин - извън правилата.

Снимка: Иван Григоров

Въпреки многократно раздаваните през годините жълти и червени картони, родните "играчи" на политическия терен са все едни и същи. Ако за малко останат отвън, на пейката, после се връщат още по-разпалено на игрището и без всякаква дисциплина развалят играта. Скандалите, ритниците по кокалчетата и травмите не спират никого от тях да тича след "топката".

Остаряха и продължават да имат същия хъс към "играта".

Актьорът Иван Балсамаджиев аплодира колегите си / Снимка: Иван Григоров

Така българският "мач" в продължение на 32 години продължава напълно неудовлетворително за публиката, въпреки желанието на всички българи да имаме силен национален отбор.

Снимка: Иван Григоров

Еми МАРИЯНСКА

Още

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

Още

Лондон през 1989-а - обезпокоен от кризата в Източна Европа

Лондон през 1989-а - обезпокоен от кризата в Източна Европа

Още

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

Още

Делото срещу Малък Тошко през обектива на Иван Григоров

Делото срещу Малък Тошко през обектива на Иван Григоров

Коментирай 20

Календар

Препоръчваме ви

Един ден с Гена Димитрова през 1988-а

Снимки на Иван Григоров от урок на знаменитата певица в Софийската опера

За възродения народ и пътя му към светли бъднини (галерия)

Снимките на родЕния репортер Иван ГРИГОРОВ от далечната 1973 ни напомнят за миналото, което на едни носи носталгия, а на други - нищо, защото не помнят "онова" време...

Бърза помощ ще има и хеликоптер.., само че в Прага преди 36 години

Докато в България "Болница на края на града" събира мало и голямо пред малкия екран, фоторепортерът Иван Григоров ни води в истинската "Бърза помощ" на столицата на тогавашна Чехословакия

Употребен и забравен

37 години от оня 1 април 1986, когато обективът на Иван Григоров улови завръщането на Сергей Антонов у дома след 1222 дни в италиански затвор

В края на март 1984 г. - една друга Варшава, една друга Полша, един друг свят

Поглед към живота на Стария град със снимките на Иван Григоров

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Снимки на Иван Григоров от срещата на Анджей Вайда със Стефан Данаилов, Наум Шопов, Васил Михайлов и трупата на Театъра на народната армия на българска сцена през 1978-а