Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шега с Маргарет Тачър обрича на фатален край легендата Бени Хил

СВЕТОВНИ ШОУ ЗВЕЗДИ

Шега с Маргарет Тачър обрича на фатален край легендата Бени Хил

30 години от смъртта на един от най-талантливите комици на нашето време

Бени Хил пародира изпълнение на арфа / Снимка: Getty Images

Всички го познават като Бени Хил, а неговото рождено име е Алфред Хоутърн Хил - комедиен актьор, сценарист и певец, водещ на телевизионната поредица "Шоуто на Бени Хил". Знаменитост, която умееше не само да разсмива, но и да размисля хората по важни теми на съвремието. Неслучайно е носител на награда на "БАФТА" за най-добър сценарий на шоуто му, и два пъти номиниран за "Еми".

Британският комик Бени Хил, 1977 г. / Снимка: Getty Images

Още

Музей, посветен на Чарли Чаплин, отваря в Швейцария

Музей, посветен на Чарли Чаплин, отваря в Швейцария

Мнозина се питат, защо всъщност е Бени, когато името му е Алфред? - В това прозира една човешка скромност, много нетипична за известните хора, но която този човек притежаваше. Бени Хил до края на живота си има за свой кумир американския комик Джак Бени, на когото "посвещава" името на шоуто си "Бени Хил шоу". По този начин като че ли скромно застава зад един талант, когото смята, че няма да достигне. Всъщност, според мнозина, го надминава по популярност.

Сред най-големите фенове на Бени Хил са били Чарли Чаплин и Майкъл Джексън. Чаплин притежавал цяла колекция от негови скечове. Майкъл Джексън пък посещава комика в болницата, за да му даде морална подкрепа в най-тежкия период от живота му.

По време на закуска, 1955 г. / Снимка: Getty Images

Още

Вижте 14 редки снимки на Чарли Чаплин в цвят, направени през 1910-1930 г.

Вижте 14 редки снимки на Чарли Чаплин в цвят, направени през 1910-1930 г.

Бени Хил е роден на 21-ви януари 1924-та година в Саутхемптън. За разлика от много други звезди, дори в годините, в които е голяма звезда, той криел личния си живот. Живеел скромно, бил пестелив и не харчел много пари дори за дрехи - износвал стария си гардероб; имал малко приятели и бил изцяло отдаден на работата си. Според по-близките му приятели, бил по природа срамежлив човек. Може би по тази причина и не успява да се ожени - самият актьор признавал, че му било трудно да подходи към една дама така, че "да не изглежда смешен". Всъщност, според биографите на комика, стигнал до три предложения за брак, но получил отказ.

Февруари 1980 г.: Британският комик Бени Хил с актрисата Карън Дотрис / Снимка: Getty Images

Дали поради липсата на семейство, но Бени Хил никога не си купил собствена къща и кола. В продължение на 26 години живял под наем в един апартамент на "Куинсгейт" в Лондон. После се преместил в по-малък апартамент в "Тедингтън", близо до "Темс Телевижън", където се намирало студиото на шоуто му.

Английският комик Бени Хил (1924 - 1992) чете книга с вицове по време на почивка в новия си апартамент в Майда Вейл, Лондон, 15 август 1955 г. / Снимка: Getty Images

Комикът доживява до 68-годишна възраст и за дата на смъртта му се посочва 20-и април 1992-ра година, въпреки че поради обстоятелства, свързани с фаталния му край, всъщност денят на смъртта му не е уточнен. Така или иначе, комикът умира през април, и тази година се навършват 30 години от неговата смърт. Погребан е в гробището "Холибрук Семътри" в родния му Саутхамптън.

Бени Хил - любимецът на поколения зрители

Още

Продадоха имението на Майкъл Джексън "Невърленд"

Продадоха имението на Майкъл Джексън "Невърленд"

Защо шоуто на Бени Хил става толкова популярно? Комикът е не само забавен, но умее да изненадва зрителите. Според някои, обаче, пресолявал забавното с вулгарни изрази и си позволявал "твърде много". Това е намек, че е прекрачвал границите на хумора в остра сатира, и нещо още по-опасно - засягал недосегаеми лица.

Самият Бени Хил, както повечето големи комици, не бил много весел човек, а и животът му не бил весел. Преживял е много възходи, но и много падения и подигравки, дори преследване.

Английският комик Бени Хил (1924 - 1992) поздравява от гребна лодка на езеро, 16 май 1985 г. / Снимка: Getty Images

Израства в семейството на чиновника Алфред Хотърн Хил и е кръстен на баща си. Имал по-голям брат Леонард и по-малка сестра Диана. Ще се изненадате, но семейният бизнес бил продажба на... контрацептиви. Съучениците на Хил му се подигравали, понякога доста грубо, като го наричали "кондом". На момчето не му било весело да търпи подобно отношение и придобило комплекси от подигравките.

Бени Хил позира, септември 1954 г. / Снимка: Getty Images

В един момент му омръзнало да се крие в ъглите и ешил да излезе на светло с таланта си. Така почва да обръща нещата в своя полза, като се научава да отговаря по хитроумен начин на нападките. Благодарение на дядо си, с когото бил много близък, Хил започнал да играе на сцените на малки театри, а по-късно - със скечове веселял публиката на бизнес вечери и нощни клубове.

Бени Хил свири на китара / Снимка: Getty Images

Като младеж, Хил участвал във Втората световна война и след края й започнал да си търси рбота. Пробвал се като търговски пътник, млекар, шофьор, оператор, и дори като барабанист в група. Накрая изникнала възможност да работи като асистент-режисьор в една телевизия.

Това е началото на пътя му към собствено шоу. То се появява през 1955-а година с името "The Benny Hill Show", и просъществува цели 34 години - истински рекорд в този род индустрия.

От ляво на дясно Майкъл Майлс, Бени Хил, Дороти Тутин, Кен Дод и Хюи Грийн със сребърните си сърца на обяд на 14-ите годишни награди на шоубизнеса на Variety Club на Великобритания в хотел Savoy в Лондон, 1966 г. / Снимка: Getty Images

Още

Комикът Морт Сал почина на 94-годишна възраст

Комикът Морт Сал почина на 94-годишна възраст

Какво е новаторското в шоуто на Бени Хил: За разлика от други подобни шоу-програми, в него комикът не е само актьор, а "всичко": и сценарист, и режисьор, и дори композитор. Докато работи, Бени Хил се учи и подобрява съдържанието. От първоначалните си пародии от ежедневието преминава към все по-злободневни скечове, които критикуват обществени недъзи като безхаберието на властите, безделието на чиновниците, безпомощността на полицията срещу престъпността и пр. Стига дотам, че не се страхува да критикува политици от мащаба на Маргарет Тачър. Този опит, обаче, му коства солено, защото слага край на кариерата му.

Британските комици Бени Хил (1924 - 1992) и Ерик Моркамб (1926 - 1984) рекламират своите коледни специални програми на Thames Television в Лондон, Англия през декември 1983 г. / Снимка: Getty Images

Още

Бащата на комикса Вилхелм Буш: Мъдрият мълчи. Той знае защо

Бащата на комикса Вилхелм Буш: Мъдрият мълчи. Той знае защо

Срещу комика започват да провеждат жестока цензура. Бракуват огромно количество заснет материал на шоуто му. В резултат на публично очевидната репресия, много завистници от бранша също започват да го атакуват, като безотговорно осмиват и обиждат комика. Психотичната омраза стига дотам, че дори довчера усмихнатите продавачи по магазините, за които било чест Бени Хил да пазарува при тях и да им даде автограф, почнали да обръщат глави, щом го видят.

Бени Хил, 1954 г. / Снимка: Getty Images

Още

Човекът с "диамантената ръка" Юрий Никулин

Човекът с "диамантената ръка" Юрий Никулин

Бени Хил изпада в депресия. Той отново се чувствал като онова комплексирано малко момче, на което подвиквали в училище "Ей, презерватив!" В сметката си вече имал над 10 млн лири, но не само че не бил щастлив, ами се чувствал напълно отритнат и нещастен. Бездруго бил такъв и в личния си живот - винаги бивал отхвърлян от жените, в които се е влюбвал. А и без работата, просто не му се искало да живее.

15 август 1955 г.: Бени Хил заснема сутрешното си бръснене за шоуто / Снимка: Getty Images

Здравето му започнало от ден на ден да се разклаща. Попада в болница. Именно тогава го посещава Майкъл Джексън - в един от най-трудните периоди в живота му. Това била безценна подкрепа за Бени Хил, но недостатъчна, за да му върне стимула за живот. Комикът не можел да живее без шоуто си. Излизайки от болницата, се затваря вкъщи и почти не излиза оттам.

Английският комик Бени Хил (1924 - 1992) чете пощата си по време на закуска в новия си апартамент в Майда Вейл, Лондон, 15 август 1955 г. / Снимка: Getty Images

Още

Отиде си комедийната легенда Клорис Лийчман

Отиде си комедийната легенда Клорис Лийчман

В един момент нервното нарежение го съборило до такава степен, че отказвал да яде и започнал да прекалява с алкохола. В апартамента му нон стоп работел телевизор, за да изпълва атмосферата с човешки гласове. Бени Хил бил лишен от човешко общуване, и след време започнал да го избягва. Тоталната депресия го довела до пълна душевна криза - стоял на дивана си, вгледан в една точка и с празен поглед, и с часове гледал в нищото. Престанал да вдига телефона си.

Бени Хил пародира телефонен разговор с височайша особа, 1955 г. / Снимка: Getty Images

Още

Почина комедийната легенда Карл Райнър

Почина комедийната легенда Карл Райнър

Един ден негов приятел, обезпокоен от това, че не отговаря на обажданията му, отишъл в дома му и го намерил мъртъв, неизвестно от кога. Въпреки жестокия край на човека, разсмивал Англия, негативната нагласа на британското общество спрямо Бени Хил вече била толкова "бетонирана" във времето, че то останало равнодушно дори от смъртта му. Така си отива един от най-талантливите комици на нашето време.

Бени хил показва как се гримира, 1956 г. / Снимка: Getty Images

Според завещанието на Бени Хил, всичките му приходи наследявали родителите му, но те вече били покойници. Както и брат му и сестра му. Така парите на актьора поделили помежду си неговите племенници.

Бени Хил яде наденица в униформа / Снимка: Getty Images

Осем години след смъртта на Бени Хил, британското правителство внезапно разрешило, по телевизията да бъдат излъчени забранени епизоди от шоуто на Бени Хил. предлогът бил представен като хуманен реванш за "излекуване на колективната памет". В същото време, обаче, в Националния биографичен справочник, все още пише: "Колкото е бил популярен приживе, толкова бързо е забравен след смъртта му, а ако го помнят, то е само заради неговата грубост и липса на изтънченост". Толкова за "реванша".

Бени Хил иска да да види „Какво видя Бътлър“ по време на репетициите на новото си телевизионно шоу в TV Theatre, Лондон / Снимка: Getty Images

Още

Тръмп настоя да бъде уволнена комедийна актриса, обидила дъщеря му

Тръмп настоя да бъде уволнена комедийна актриса, обидила дъщеря му

През юли 2009-а година излиза предложение да бъде отпечатана пощенска марка с лика на Бени Хил, но последвал отказ със смехотворен мотив от страна на пощенската компания, че шегите на комика "противоречали на политиката й срещу сексуалния тормоз на работното място". Актриса от шоуто на Бени Хил смело нарича през пресата този мотив "абсурден". Изказват се и много интелектуалци и хора от шоу бизнеса, желаещи да реабилитират личността на Бени Хил, но не успяват.

Английският комик Бени Хил (1924 - 1992) в кухнята в новия си апартамент в Майда Вейл, Лондон, 15 август 1955 г. / Снимка: Getty Images

А той бил не само талантлив актьор, но всестранно надарена личност - пътешественик и полиглот. Любимо място му била френската Ривиера. Освен френски, владеел немски, испански, италиански и холандски език. Шоуто му е излъчвано в над 140 държави, а през 1971-ва година достига пиковата си аудитория - гледали са го над 21 милиона британци. Бени Хил и до днес остава любимец на поколения хора по света.

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Диамантеното момиче" на Чаплин и Ремарк опитало да се самоубие

"Диамантеното момиче" на Чаплин и Ремарк опитало да се самоубие

Още

Вижте 14 редки снимки на Чарли Чаплин в цвят, направени през 1910-1930 г.

Вижте 14 редки снимки на Чарли Чаплин в цвят, направени през 1910-1930 г.

Още

Почина английският актьор Бен Крос, избрал да живее в България

Почина английският актьор Бен Крос, избрал да живее в България

Още

Една звезда угасва: Брус Уилис се оттегля от актьорството заради болестта си

Една звезда угасва: Брус Уилис се оттегля от актьорството заради болестта си

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Андреа Бочели - зрящият глас на планетата

65 години от рождението на уникалния тенор

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

Дори гласът му има кариера за милиони

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Изпращаме един от най-талантливите си художници