Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откриват паметна плоча на проф. Александър Федотов в СУ

ГОЛЕМИТЕ В НАУКАТА

Откриват паметна плоча на проф. Александър Федотов в СУ

Ученият бе признат за един от най-добрите изтоковеди на Балканите

Снимка: Личен архив на учения, Източник: фейсбук

Днес, 25 ноември 2019 г. в 15,30 часа ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. дфн. Анастас Герджиков ще открие паметна плоча на покойния проф. Александър Федотов - дългогодишен директор на Центъра по източни езици и култури в университета, видна личност с големи международни контакти и любим преподавател на студентите. На събитието са поканени университетски преподаватели, посланици от над 20 държави, общественици и приятели на проф. Федотов.

Проф. Александър Федотов /Източник: Личен архив на семейството му

В продължение на 20 години проф. Федотов е не само директор на Центъра, но и първият български изследовател и преводач на стара и средновековна корейска литература.

Негова заслуга е основаването на катедра "Кореистика" в Софийския университет и на специалностите "Африканистика" и "Кореистика".

Личността на проф. Александър Федотов е високо ценена като рядък ерудит и прекрасен човек, любим преподавател на студентите от университета.

Сред студентите си / Снимка: Личен архив на учения, Източник: фейсбук

Кончината му през октомври миналата година бе тежък удар върху научната мисъл в България. Дейността на проф. Федотов играеше ролята на културен мост между България и народите на Азия.

Снимка: Личен архив на учения, Източник: фейсбук

Руснак по рождение и випусник на Факултета по изтокознание на Ленинградския (днес Санкт-Петербургски) университет със специалностите Монголистика и Тибетология, Александър Федотов живееше в България, говореше превъзходно българин и беше радетел на изграждането на приятелски културни връзки на България с държавите от Азия.

Снимка: Личен архив на учения, Източник: фейсбук

Още

"Сидхарта" - среща между Изтока и Запада

"Сидхарта" - среща между Изтока и Запада

Освен с познанията си и с перфектния си български, проф. Федотов остава в спомените на всички с това, че често съвсем естествено се обръщал към аудиторията с "Ние, българите".

И той, чужденецът по рождение, наистина е направил повече за България, отколкото много българи. Благодарение на неговите усилия и ентусиазъм в СУ "Св. Кл. Охридски" се появяват нови специалности като индология, японистика, китаистика, иранистика и пр.

Снимка: Личен архив на учения, Източник: фейсбук

Проф. Федотов бе полиглот, пътешественик и блестящ учен, признат за един от най-добрите изтоковеди на Балканите.

Още

Азия идва в София

Азия идва в София

Между 1995 и 2001 г. е заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии, а между 2001 и 2007 г. е заместник-ректор на Софийския университет. От 1998 г. става директор на новосъздадения по онова време Център по източни езици и култури към СУ "Св. Кл. Охридски" и го управлява до смъртта си през 2018-а година - цели 2 десетилетия. От 2002 г. е член на Съвета за висше образование на Република България. Между 2009 и 2012 г. е председател на Висшата атестационна комисия. От 2003 г. е директор на Центъра по кореистика в Алма матер, а от 2012 г. е директор на Института "Седжонг" в София и член на Световните асоциации по кореистика, монголистика, алтаистика и тибетология.

Проф. Федотов /вторият от дясно на ляво/, на тържествена церемония в СУ /Източник: Личен архив на учения

Още

14 държави от Азия представят изкуството и културата си в София

14 държави от Азия представят изкуството и културата си в София

Проф. Федотов има научни публикации в повече от 25 държави. Автор е на над 40 книги, на стотици статии и студии, има десетки преводи от старомонголски, старокорейски и тибетски език. Изнасял е лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия и др.

Студентите му го обожават и оживено разказват случки за непосредствения му начин на общуване и чувството му за хумор. Колегите му - преподаватели, винаги са го наричали просто Саша. Това е знак за обич, позитивни и сърдечни отношения, каквито се създават рядко в университетските среди. Междувпрочем, такова е отношението към покойния Федотов и в дипломатическите среди - той остава в паметта на посланиците на различни държави у нас - не само от Азия, но и от Латинска Америка и др., като приятел и деен хуманист-пацифист, радуващ за мир и приятелство между народите.

Снимка: Личен архив на учения, Източник: фейсбук

Още

Митични същества, зрелищни танци и пищни костюми от Азия завладяват София

Митични същества, зрелищни танци и пищни костюми от Азия завладяват София

Пътешественик по дух, проф. Федотов бе обиколил над 120 страни в света. Имал е и екстремни пътешествия като това до Килиманджаро и Антарктида. И навсякъде, където е бил, освен изучаването на културите и езиците на тези народи, общувал с хората и документирал със снимки пътешествията си. Фотографията била негова страст.

Ето защо през март т.г. в памет на проф. Федотов бе организирана изложба "Цвете за теб...", с негови снимки на цветя в различни географски ширини по света. На първо място в изложбата бяха снимки на брезова горичка, така типична за родината му Русия и разбира се - снимки на българската роза.

Март, 2019 г. Вдовицата на проф. Федотов - Снежана Тодорова /вдясно/, на откриването на изложбата с негови снимки "Цвете за теб..." / Източник: Личен архив на семейството

Също през март т.г. бе организирана и друга изложба със снимки на проф. Федотов, озаглавена "С обич от Изтока" - негови фотографии от последните му пътувания до Китай, Корея и Индия, направени малко преди да почине.

Всъщност, откъде идва тази любов на професора към Азия? - Той е роден в Новосибирск, Югозападен Сибир. А в България идва, защото студентската му любов и жената до края на дните му е българка - председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

Снимка: Личен архив на учения, Източник: фейсбук

Когато пристига в България с нея, и двамата са млади, току що завършили следването си. Саша първоначално работи в "София-прес". В едно интервю той споделя спомените си от тогава така:

"Така се получи, че когато пристигнах в България, започнах работа в "София-прес" като преводач и редактор. Правих това 6 години, но успоредно с него започнах да преподавам монголски и тибетски на хонорар в Софийския университет още от 1980 г. Тогава имаше много желаещи да изучават тези езици. Никога няма да забравя първата ми лекция. Когато влязох в залата, бях на 22 години, но изглеждах сигурно като на 17. И виждам пред себе си едни много сериозни чичковци, както и достолепни жени на възраст. Това беше първият ми курс, абсолютно незабравим!"

И той остава незабравим в сърцата на всички, които са го познавали.

Затова днешното откриване на паметната плоча е едно естествено породено и заслужено свидетелство за уважението и признателността не само на университетската общност, но на цялото ни общество към проф. Александър Федотов, за приноса му в науката и образованието ни, за престижа на България по света. 

Още

"Отдаденост" - изкуството на Иран, до 5-и септември в София

"Отдаденост" - изкуството на Иран, до 5-и септември в София

Още

Фотоизложбата "Здравей, името ми е Тирана!" представя столицата на Албания

Фотоизложбата "Здравей, името ми е Тирана!" представя столицата на Албания

Още

Мартеницата в Тибет - доказателство за произхода ни?

Мартеницата в Тибет - доказателство за произхода ни?

Още

Олимпийските медали на Токио 2020 - от 100% рециклирана електроника

Олимпийските медали на Токио 2020 - от 100% рециклирана електроника

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Макиавели срещу "макиавелизма", 495 години след смъртта му

Невинен ли е авторът на фразата "Целта оправдава средствата"?

Салман Рушди на 75, напук на смъртната присъда и наградата за главата му

Авторът на "Сатанински строфи" и "Среднощни деца" е най-престижният носител на наградата "Букър"

Дисидентът Йосиф Бродски до Брежнев: Аз принадлежа на руската култура

Поетът влага пари от Нобеловата си премия в ресторанта "Руски самовар" в Ню Йорк

Фаталният чар на италианския плейбой Роберто Роселини

45 години от смъртта на знаменития режисьор на "Рим, открит град"