Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Геният на модернизма Френсис Бейкън: Отключи клапаните на чувството!

ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

Геният на модернизма Френсис Бейкън: Отключи клапаните на чувството!

30 години от смъртта на художника

Ръководителят на следвоенното и съвременното изкуство Christies London - Пилар Ордовас, пред триптиха на Френсис Бейкън "Три изследвания за автопортрет"/ Снимка: Getty Images

Наричат го "втория Пикасо", а носи името на големия философ със същото име. Не е доказано, обаче, двамата да имат родство, въпреки множество спекулации по темата.

Френсис Бейкън е английски художник, известен с "кошмарните" фигури и "деформираните" цветове на палитрата си, но изкуствоведите са на мнение, че той е безспорен гений на изобразителното изкуство в направлението експресионизъм. Посмъртно, художникът е добил славата на един от най-значимите творци от края на 20-и век. Всъщност, най-значимият, след Пикасо.

На 28-и април т.г. се навършиха 30 години от неговата смърт през 1992-ра година.

Френсис Бейкън (в центъра), чете каталога си за изложбата, заедно с английския фотограф Сесил Бийтън в галерията "Марлборо", Лондон / Снимка: Getty Images

Още

Коя наричат "момичето на Веласкес"?

Коя наричат "момичето на Веласкес"?

Бейкън е носител на наградата "Рубенс" (1967). През ноември 2013-а година творбата му "Three Studies of Lucian Freud" ("Три студии на Лусиен Фройд") бе продадена на аукцион за сумата от 142,4 милиона долара - най-високата цена до днес за произведение на изкуството, продадено на аукцион. "Триптихът", нарисуван от Бейкън през 1976-а година, в 2008-а година бе продаден на анонимен купувач за 86 милиона щатски долара.

Служител на аукционната къща Christie's почиства картината на Френсис Бейкън "Три изследвания за автопортрет", 19 май 2008 г., Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Неизвестен портрет от Веласкес показа музеят "Прадо"

Неизвестен портрет от Веласкес показа музеят "Прадо"

Триптихът "Три етюда на портрета на Джон Едуардс", създадена от художника през 1984-та година, бе продаден за 80 милиона през 2014-та година. Става дума за баснословни суми, за творби на съвременен автор.

Колекционерите на картини влагат тези пари със съзнанието, че утре стойността им ще е още по-голяма.

Френсис Бейкън и английският фотограф Сесил Бийтън, на изложбата на художника в галерията "Марлборо", Лондон / Снимка: Getty Images

Още

Шега с Маргарет Тачър обрича на фатален край легендата Бени Хил

Шега с Маргарет Тачър обрича на фатален край легендата Бени Хил

Веднъж представили Бейкън на Маргарет Тачър, а тя му казала: "Познавам ви, вие сте човекът, който рисува ужасните картини." Бейкън не само не се обидил, а гордо отговорил с "Да, това съм аз". Най-любопитното при Бейкън е, че той няма академично образование на художник. И не само, че е самоук художник, но дори няма основно образование. Успял да завърши едва три класа в училище.

Френсис Бейкън с един от триптихите си

Още

Картина на Пикасо беше продадена за 103,4 милиона долара в Ню Йорк

Картина на Пикасо беше продадена за 103,4 милиона долара в Ню Йорк

Как се случва един такъв човек като него да достигне върховете на изкуството? Бейкън минавал за бохем, любител на пъбовете в Сохо, общо взето правел впечатление на безделник. В "The Colony Room на Dean Street", обаче, направил интересни запознанства - посетители на клуба били актьорът Питър О"Тул и художниците Лусиен Фройд, Деймиън Хърст и Трейси Емин.

Бейкън бил скандален както с поведението си, така и с ексцентричния си външен вид. Често се появявал в буквално клоунски вид -боядисвал не само косата си, но дори и зъбите си.

Творба на Френсис Бейкън

Бил странен във всяко едно отношение. Продавал някои от картините си, след което отивал да тормози техните собственици, да му ги върнат обратно. Случвало се да ги откупи, след което публично да ги унищожи, защото "вече не му харесвали".

Още

Направиха "Герника" на Пикасо от... шоколад

Направиха "Герника" на Пикасо от... шоколад

Образите в картините на Бейкън приличат на него - странни, с вид на болни, измъчени и изтерзани от някаква вътрешна драма хора. Затова лицата им са изобразени като страдащи, а телата са в изкривени пози, измъчвани от някаква неясна болка. Всъщност, това е било търсен ефект от художника, в който той се усъвършенствал като взаимствал вида на болни хора от медицинските атласи.

Ръководителят на следвоенното и съвременното изкуство Christies London - Пилар Ордовас, пред картината на Френсис Бейкън в аукционната къща Christies на 19 май 2008 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Вероятно мнозина ще се запитат: Но тогава, на какво се дължи интересът към творчеството на Бейкън? Та кой иска да гледа в дома си физиономиите и сгърчените тела на болни хора?!

Сър Кристофър Фрейлинг, ректор и заместник-проректор на Кралския колеж по изкуствата, пред картината на Френсис Бейкън „Изследване на човешкото тяло. Човек, който включва светлината“ на 3 септември 2007 г. в Лондон / Снимка: Getty Images

Още

Над 6 милиона евро за вещи на Пикасо

Над 6 милиона евро за вещи на Пикасо

Отговорът, като при всяка оценка на произведение на изкуството, не би могъл да бъде обективен. Можем само да изразим няколко предположения, които напълно съвпадат с оценката на критиците: Творческият гений на Френсис Бейкън се състои в необикновения ефект на изображенията му и въздействието му върху човешките сетива. В това обединяват мненията си и професионални историци на изкуството, и ценители на съвременната живопис.

Посетителка разглежда триптих на Френсис Бейкън, подготвен за търг на 7 януари 2008 г. в Лондон / Снимка: Getty Images

Още

Картина на Пикасо, висяла 50 години в килер, се продаде за 150 000 щатски долара

Картина на Пикасо, висяла 50 години в килер, се продаде за 150 000 щатски долара

Веднъж един изкуствовед възкликнал: "Къде и как е отраснало това чудо на ужаса?" И ето, какво знаем по този въпрос: Френсис Бейкън е роден на 28 октомври 1909-а година в Дъблин, Ирландия, в семейството на баща, пенсиониран войник, и майка - домакиня с интерес към изкуствата. Малкият Френсис растял болнав от съвсем малък. Донякъде това оправдава липсата на образование. Докато си стоял вкъщи, започнал да рисува от скука. На 18 заминава за Франция и там работи като дизайнер в едно студио.

Ръководителят на следвоенното и съвременното изкуство в Christie's - Пилар Ордивас разглежда картината на Френсис Бейкън "Етюд за портрет II", 1956 г. в аукционната къща Christie's на 8 януари 2007 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

"Сърдитият" британски рицар и ползата от "Всекидневно пиене"

"Сърдитият" британски рицар и ползата от "Всекидневно пиене"

Има шанса да бъде забелязан от Пикасо още тогава - през 1927-а година. Срещата им въздейства стимулиращо на младия художник, и той започва да усъвършенства стила си с чутовен работохолизъм. Припечелил малко пари, открива в Лондон своя работилница в гараж. Там, в импровизираното си студио, работи до 1932-ра година.

Художникът, зад вратата на ателието си

Още

Британски художник създава потресаващи пана от хиляди мидени черупки

Британски художник създава потресаващи пана от хиляди мидени черупки

През 1933-та рисува картината "Разпятието", която получава награда в изложба на Лондонската галерия. Публиката е впечатлена от невероятния стил на автора. За кратко време Бейкън създава огромен брой картини. Особено продуктивен е след края на Втората световна война. Вече има свои почитатели, които харесват емоционалния му стил, и го разпознават чрез отличителния му почерк на рисуване.

7 януари 2008 г. в Лондон. Творбата на Френсис Бейкън се охранява за търга на Christies Post War, където се очаква да достигне рекордна цена / Снимка: Getty Images

В края на 40-те години на миналия век, Френсис Бейкън заминава за Монако и остава там няколко години. След завръщането си обратно в Англия, е поканен да преподава в Кралския колеж по изкуствата в Лондон.

Първата му самостоятелна изложба се състоява през 1955-а година. Следващата е в галерия "Тейт" през 1962-ра година. Продажбите превръщат Бейкън в сензация не само в Англия и Ирландия, но и в цяла Европа и Америка.

Служителки в аукционната къща Christie's, с портрет на Френсис Беъкън, по време на фотосесия за търга / Снимка: Getty Images

Още

Полуунищожената творба на Банкси е купена за над 1 милион британски лири

Полуунищожената творба на Банкси е купена за над 1 милион британски лири

Поканен е в Америка през 1968-а година. В Ню Йорк представя картината си "Триптих на темата на Томас Елиът", която нарисувал предишната година. Вестниците отразяват феноменалния му талант и в Европа вече го очакват като знаменитост. Бейкън е добре приет от галеристите в Лондон и Париж. През 1975-а година представя свои творби в музея "Метрополитън" в Ню Йорк и се запознава с големия Анди Уорхол. Снимките на двамата по време на срещата им обикалят целия свят и още повече допринасят за популярността на Бейкън.

Служители на Christie's позират с "Изследването на червения папа", 1962 г. Втора версия 1971 г. от Френсис Бейкън в Christie's на 15 септември 2017 г. в Лондон, Англия. Картината, която не е била показвана публично от 45 години, се оценява на около £60 милиона, когато е представена на лондонската Frieze Week / Снимка: Getty Images

Още

84,6 милиона долара за триптих на Франсис Бейкън

84,6 милиона долара за триптих на Франсис Бейкън

Картините му стават изключително търсени в цял свят. Художникът прави големи изложби в Испания, в Източен Берлин и в Москва (1988).

Признанието му в бившите соц страни е толкова голямо, че може да се каже, че в епохата на Желязната завеса, такова признание не е получавал никой друг западен художник, освен Пикасо. 

Техник носи картината "Двете изследвания" на Френсис Бейкън за автопортрет, 1970 г. (приблизително $22-30 милиона), на търг в Ню Йорк, 2016 г. / Снимка: Getty Images

Още

Монументалният "Триптих 1986-87" на Франсис Бейкън се продава между 47 и 75 милиона долара

Монументалният "Триптих 1986-87" на Франсис Бейкън се продава между 47 и 75 милиона долара

Бейкън е нарисувал стотици картини, но едни от най-често цитираните като гениални, са ранните му "Разпятие", "Портрет" (1932) и "Студио Интериор" (1934) , а от по-късните - "Три скици за портрета на Люсиен Фройд" (1969), "Три етюда на фигурите в подножието на разпятието" (1944), поредицата "Глави" и някои портрети, като "Портретът на председателя Джордж Дайер" (1966).

Служители в аукционната къща Christie's, с един от триптихите на Френсис Бейкън / Снимка: Getty Images

Известен го правят и картините, вдъхновени от Веласкес, сред които е известният портрет на папа Инокентий Х, но в стила на Бейкън.

Още

12 милиона долара за картината на Банкси, изобразяваща британските депутати като шимпанзета

12 милиона долара за картината на Банкси, изобразяваща британските депутати като шимпанзета

Творбите на Бейкън са безспорно "рисковани", както справедливо се произнася един критик. Те са екстравагантни и на пръв поглед не по вкуса на всеки. Някои ги намират дори за вулгарни. И въпреки всичко, Бейкън е всеобщо харесван и признат за гений на четката още приживе. Той придава на платното своя характеристика на живопис - емоционална, и донякъде - много лична.

Портрет на Френсис Бейкън, показан по време на фотосесията за акценти на търга, октомври 2020 г. в Christies, Лондон / Снимка: Getty Images

Днес цените на картините му се оценяват на десетки и стотици милиони долари. На творчеството на Бейкън се гледа като на модерна класика. Той е признат за един от създателите на съвременното изкуство, което до голяма степен определя по-нататъшните тенденции в живописта. Бейкън се превръща в икона на модерното изкуство.

Служител на галерията, до картината на Френсис Бейкън, озаглавена "Мис Мюриел Белчер" и скулптура на френския художник Огюст Роден, озаглавена "Iris, Grosse Tete" в галерия Ordovas на 7 февруари 2013 г. в Лондон Англия / Снимка: Getty Images

Още

Най-ранната картина от серията "Крещящ папа" на Франсис Бейкън бе изложена за първи път в Лондон

Най-ранната картина от серията "Крещящ папа" на Франсис Бейкън бе изложена за първи път в Лондон

Веднъж той казал, че иска изкуството му да "отключи клапаните на чувството". Някои се опитват да пародират фразата му, като я контрират със "Само луд човек може да харесва чувствата на хаос и мъчения!" Но ако погледнем философски на онова, което казва художникът, ще открием един много дълбок смисъл в нея. "Да отпуснем клапаните на чувството" би означавало нещо като "Да изпуснем парата от локомотива".

И точно това прави Бейкън - той изразява свободно вълненията си, дава израз на същността си, и по този начин освобождава огромния товар от противоречиви чувства в себе си. Ефектът на творбите му се дължи на това, че авторът им е "отпуснал клапаните на чувствата си". Тази метафора намира своето пълноценно превъплъщение в творбите на Френсис Бейкън.

Посетителка, пред картина на Френсис Бейкън, озаглавена "Три изследвания от човешкото тяло" в галерия Ordovas на 7 февруари 2013 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Бейкън може и да не е бил професионално образован, но в студиото му са открити множество книги за Микеланджело и Тициан. Проучвал е с изследователска страст човешката фигура. Картината му "Три проучвания на фигури върху легла" е считана за "най-тревожната" му творба. Нарисувана е през 1972-ра година - година преди смъртта на Пикасо.

Служител на Sotheby's минава покрай триптих на Френсис Бейкън, подготвен за търга на 14 април 2008 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Италианската полиция конфискува 500 фалшификата на творби на Франсис Бейкън

Италианската полиция конфискува 500 фалшификата на творби на Франсис Бейкън

Бейкън е художник, способен на ярка алегория, и много изкуствоведи са на мнение, че "хаосът от крайници и глави", които населяват неговите картини, не е самоцелен. Той е израз на едно безпокойство, каквото намираме у Пикасо. Символиката в картините на Бейкън сякаш търси същия отговор, който измъчва и Пикасо: Уязвима ли е човешката маса?

Портрет на Френсис Бейкън, фотосесия за акценти на търга, октомври 2020 г. в Christies, Лондон / Снимка: Getty Images

И ако трябва да съдим за отговора от картините на Бейкън, то този отговор е: Да, човешката маса е уязвима, болезнена и деформирана; ежедневно мачкана под напора на чувствата; затворена и страдаща. Но онова, което е нейният мъчител, е и нейният спасител, стига да отворим "клапаните на чувствата". Тогава, сякаш на човек му става по-леко.

Автопортрет на Френсис Бейкън е показан в аукционната къща Sotheby's на 5 юни 2007 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Кой е нарисувал най-скъпите картини в света?

Кой е нарисувал най-скъпите картини в света?

И несъмнено геният на четката Френсис Бейкън е постигнал това освобождение от условностите и предразсъдъците, като е изразил в пълна степен онова, което болезнено е измъчвало чувствеността му. Пуснал го е да излезе в някаква форма навън и на свобода - в един парад от форми и цветове, толкова неограничено ефектни, че "струват скъпо", много скъпо.

Sotheby's предлага картината „Изследване на гола фигура в огледало, 1969 г. на Френсис Бейкън, оценена на 18 милиона британски лири, на търга през януари 2008 г. в Лондон / Снимка: Getty Images

Еми МАРИЯНСКА

Още

Напусна ни големият художник Михалис Гарудис

Напусна ни големият художник Михалис Гарудис

Още

Пикасо: Изкуството е лъжа, която ни кара да осъзнаем истината

Пикасо: Изкуството е лъжа, която ни кара да осъзнаем истината

Още

Продават на търг картина на Пикасо, притежавана от Шон Конъри

Продават на търг картина на Пикасо, притежавана от Шон Конъри

Още

Изложба проследява връзката между Пикасо и комикса

Изложба проследява връзката между Пикасо и комикса

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Сметана оглушава напълно и умира след психичен срив

200 години от рождението и 140 години от смъртта на автора на операта "Продадена невеста"

Джаз легендата Дюк Елингтън дарил свой концерт на Съветската армия

Музикантът е носител на 11 "Грами" и е награждаван лично от двама американски президенти

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието