Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Неизвестен портрет от Веласкес показа музеят "Прадо"

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Неизвестен портрет от Веласкес показа музеят "Прадо"

На платното е изобразен Фелипе Трети - крал на Испания от 1598 г. до 1621 г.

"Портрет на Филип III" от Веласкес

Музеят "Прадо" в Мадрид - един от най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света, представи неизвестен портрет на крал Фелипе Трети, предаде Франс прес.

Творбата е приписвана на Диего Веласкес и е открита от американски колекционер, който я дарил на музея.

"Портрет на Филип III" от Веласкес

"Много съм радостен и горд, че откритата от мен картина е изложена в Мадрид", заяви специализиралият се в областта на испанската живопис колекционер Уилям Б. Джордан по време на представянето на творбата в испанската столица.

На платното е изобразен Фелипе Трети, който бил крал на Испания от 1598 г. до 1621 г. То ще бъде изложено заедно с други картини до 29 октомври.

Според дирекцията на "Прадо", портретът е имал ролята на подготовителна скица за друга картина от Веласкес - "Изгонването на маврите", която била унищожена по време на пожар през 1734 г., преди построяването на музея.

Изложбата включва също други картини, свързани с въпросния портрет. Сред тях са платно от Тициан, изобразяващо Фелипе Трети като дете, и творби, които са вдъхновили Веласкес да нарисува портрета.

Уилям Б. Джордан открил картината през 1988 г., по време на търг в Лондон. Тогава тя била озаглавена "Портрет на мъж" и била приписвана на друг художник. След реставрацията й колекционерът изказал предположението, че става въпрос за творба от Веласкес. От "Прадо" потвърдили тази хипотеза, след като творбата била изследвана и сравнена с други картини от Веласкес.

Останали са около 120 платна от Веласкес, повечето от които се съхраняват в музея "Прадо":

Менини - "Придворни дами", най-известната картина на Диего Веласкес

"Глава на апостол"

"Поклонение на влъхвите", 1619

"Филип ІV в черно"

"Меркурий и Аргус"

"Портрет на млад човек"

"Филип ІV с доспехи",1626

"Портрет на Франсиско Пачеко",1622

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музеят "Прадо" показва забравена картина на Караваджо

Четиристотингодишната творба Ecce Homo (лат. "Ето човека") е с извънредно висока стойност, но дълго време не е била идентифицирана като платно на италианския бароков майстор

Мотото на тазгодишного издание на "София хартиен арт фест" е "Без граници"

По думите на екипа 14-ото издание фестивала ще се проведе с две мащабни експозиции във фоайе "Запад" и Мраморно фоайе на НДК

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.

Картина на Франсис Бейкън беше продадена за 25,7 милиона евро

Творбата представлява портрет на партньора на твореца - Джордж Дайър