Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

ЧЕСТВАНИЯ

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

Държавна опера-Стара Загора посвети своя творчески сезон 2019/2020 на респектиращата годишнина "70 години балет в Стара Загора"

В парк "5-ти октомври" бе експонирана изложбата "70 години балет - Стара Загора". Тя е съставена от 30 платна с подбрани колажни фотоси и е кратък преглед на развитието на професионалния балет в града (Снимка: БТА)

До 1 септември в Арт-алеята "Стара Загора", която се намира в южната част на парк "5-ти октомври" старозагорци и гостите на града на липите могат да видят изложба /разположена върху 15 двойни табла/ с подбрани колажни фотоси, които илюстрират възхода на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора през последните години /2016-2020/, съобщават от институцията.

Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Изключение правят няколко табла, които припомнят стъпки от дългия творчески път на балетното изкуство в Стара Загора.

Още

Премиера на балета "Шопениана" и на първото списание за танц у нас в Стара Загора

Премиера на балета "Шопениана" и на първото списание за танц у нас в Стара Загора

Държавна опера-Стара Загора посвети своя творчески сезон 2019/2020 на респектиращата годишнина "70 години балет в Стара Загора", а честванията започнаха още през 2019 със спектакъла на балета "Шопениана", чиято премиера бе представена на 5 декември 2019 г. в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Събитието бе отбелязано и със съпътстваща ретроспективна изложба на развитието на професионалния балет в Стара Загора.

Поводът бе стимул да бъде подреден, описан и дигитализиран архивния балетен снимков фонд, който до момента се намираше в разпиляно насипно състояние. Настоящата експозиция в Арт- алеята "Стара Загора" е продължение на темата с акцент върху постиженията на балета на Старозагорската опера днес.

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Припомняме, че когато Огнян Драганов пое ръководството на Държавна опера-Стара Загора като временно изпълняващ длъжността директор през 2015 година, балетната трупа наброяваше 15 души. През 2016, след като спечели конкурса за директор, той покани примабалерината Силвия Томова като художествен ръководител на балета. Веднага бе обявен международен конкурс за набиране на балетни артисти и още на първото прослушване бяха одобрени 20 души.

В парк "5-ти октомври" бе експонирана изложбата "70 години балет - Стара Загора". Тя е съставена от 30 платна с подбрани колажни фотоси и е кратък преглед на развитието на професионалния балет в града (Снимка: БТА)

Още

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Интересът за работа нараства с всеки изминал успешен проект и днес в балетната трупа работят 55 балетни артисти от цял свят, като непрекъснато постъпват десетки кандидатури за прослушване и назначаване. Днес Стара Загора разполага с пълнокръвна и вече добре сработена балетна трупа с впечатляващи солисти и ансамбъл, която може сама да осъществява големи класически заглавия и модерни танцови спектакли.

Откриването на изложбата "70 години балет на Старозагорската опера" е първото събитие, което Община Стара Загора и Държавна опера-Стара Загора правят след тримесечния период на изолация.

"Като директор на Държавна опера Стара Загора, на мене се пада честта, да открия изложба, която носи знак, както на този град, така и на труда и усилията на много хора. Не само на тези, които са на сцената и зад кулисите, но и на старозагорските граждани, които преди 95 години решават, че им е нужен оперен театър. А преди 70 години надграждат това свое желание и в Стара Загора се появява професионална балетна трупа", това каза във встъпителните си думи на откриването на изложбата директорът Огнян Драганов.

В парк "5-ти октомври" бе експонирана изложбата "70 години балет - Стара Загора". Тя е съставена от 30 платна с подбрани колажни фотоси и е кратък преглед на развитието на професионалния балет в града. Експозицията бе открита от Огнян Драганов - директор на Държавна опера - Стара Загора (Снимка: БТА)

"Благодаря на всички, които следват полета на старозагорската балетна трупа вече 70 години, подчерта Огнян Драганов.- Изложбата е подготвена от нас с голяма любов за всички граждани на Стара Загора, които решават градът ни да е различен от всички останали в региона, да бъде значим и разпознаваем у нас и по света. Радвам се, че пред последните пет години съм директор на този оперен театър, който има своя прекрасен дом, осигурен от Вас, гражданите на Стара Загора, чрез Община Стара Загора.

Още

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

Тя винаги е стояла зад този труден избор на гражданите, защото такъв оперен театър, освен сграда, която може да бъде символ на града, има и своята трупа и огромна дейност, а тя носи своите разходи, които всички старозагорци подкрепяте. Така ние вървим напред. Неслучайно в първото си издание за 2020 г. реномираното списание "Опернглас" отрази "взрива на тази малка звездичка" в Стара Загора като значимо събитие на небосклона на всички оперни и балетни театри в света".

Огнян Драганов добави с гордост, че балетната трупа на Старозагорската опера наброява 55 млади талантливи артисти от близо 20 страни от света.

Не на последно място той благодари на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров, на зам.кмета по култура Милена Желева, на областна управа, на всички колеги от операта, на неговия екип, специално на Силвия Томова, благодарение на която "полетът на този балет стана много високо".

Още

В балета цял живот все се доказваш

В балета цял живот все се доказваш

"Честването на 70-годишнината на нашия балет започна още през 2019 г. Посветихме целия сезон на това събитие, сподели Силвия Томова.- Първата постановка е била "Куклената фея" по музика на Байер в хореографията на голямата Ана Воробьова. На празника посветихме и "Шопениана".

Бяхме готови със "Спящата красавица". Поставихме последния жест заедно с нашия хореограф Андрей Босов от Санкт Петербург и същия ден обявиха извънредното положение.

Нашият сезон "70 години" ще продължи още дълго и ще осъществим всички наши планове:"Спящата красавица", "Триптих" с Владимир Ангелов от САЩ, Християн Бакалов от Франция и Калоян Бояджиев от Норвегия; "Тракийски мистерии", хореография Филип Миланов, музика Стенли Станчев.

Още

"Огненият" спектакъл "Нестинарка" открива балетната сцена в Стара Загора

"Огненият" спектакъл "Нестинарка" открива балетната сцена в Стара Загора

Силвия Томова подчерта, че българският балет е на 90 години, а старозагорският - на 70. Това е втората трупа, създадена след Софийския балет. Тук са изиграни и поставени изключително много спектакли от много известни хореографи.

Сред присъстващите беше Снежана Дескова - Почетен гражданин на Стара Загора, която е част от историческите ПА (стъпка) на балетната трупа.

Огнян Драганов и Снежана Дескова на откриването на изложбата "70 години балет - Стара Загора" (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

"Щастлива съм, че имаме такъв красив балет, и че правят красиви класически постановки, каза Дескова. - Благодаря на изключителната Силвия Томова, която подбира репертоар, който е чиста класика. За мене това е величието на балета!"

"Общината ще продължи да Ви подкрепя така както го е правила всеки ден, всеки месец, всяка година, каза в приветствието си зам.кметът Милена Желева.- Искам да Ви уверя всички от трупата, начело със Силвия Томова, да бъдете спокойни, да продължите да се развивате, да творите, да правите красота. А ние ще Ви подкрепяме с каквото можем. Очакваме Ви през следващите месеци да Ви се радваме отново, както на откритите сцени, така и в залите след няколко месеца. Бъдете здрави! Пазете се и разчитайте на нас! Честит празник!" - пожела Милена Желева.

Огнян Драганов, Милена Желева и Силвия Томова на откриването на изложбата "70 години балет - Стара Загора" (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Накрая на церемонията по откриване на изложбата Огнян Драганов покани присъстващите и всички старозагорци на предстоящите Летни музикални вечери "Свеж въздух за изкуствата", които ще се проведат на Античния форум "Августа Траяна". Повече от 20 са събитията - балети, спектакли и концерти. Кулминацията е на 1 юли 2020 г., когато преди 95 години на този ден е представен първия оперен спектакъл в града на операта "Гергана" от маестро Георги Атанасов. В концерта - спектакъл ще участва цялата оперно-балетна трупа, хор, ДЮСОБ"Маргаритки" и звездите Веселина Кацарова, Камен Чанев, Юлиан Константинов, Александър Крунев, Емилия Иванова, Русалина Мочукова, Елена Баръмова, Ивайло Джуров и Даниела Нинева.

В парк "5-ти октомври" бе експонирана изложбата "70 години балет - Стара Загора". Тя е съставена от 30 платна с подбрани колажни фотоси и е кратък преглед на развитието на професионалния балет в града (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Историята на балета на Старозагорската опера започва още със създаването на най-стария извънстоличен оперен театър през 1925 година. За рождена година на балета се счита 1949 година, когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка "Куклената фея". В продължение на 70 години Балетът в Стара Загора преминава през своите върхове и спадове, за да преживее своето възраждане през последните 3-4 години.

Още

Солистът на Щатсбалет - Берлин Аршак Галумян поставя "Дон Кихот" у нас

Солистът на Щатсбалет - Берлин Аршак Галумян поставя "Дон Кихот" у нас

Първата публична изява на балета в Стара Загора е с премиерата на операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов през 1925 г., с която се създава оперната трупа в града. За целта учителят в Девическата гимназия Йосиф Стоилов подготвя осем ученички от девическото педагогическо училище. Близо две десетилетия по-късно, през 1943 г., Катя Л. Абаджиева подготвя танците в операта "Биляна" от Йоско Йосифов. Първият хореограф на трупата със специално образование е Анна Воробьова.

Под нейно ръководство се поставят танците в "Продадена невеста", "Риголето", "Кармен". Първият самостоятелен балетен спектакъл "Куклената фея" от Байер (1949) е реализиран под нейно ръководство, а също и "Копелия" (1951). В периода 1952-1955 г. Асен Манолов поставя "Бахчисарайски фонтан", "Съперници", "Покана за танц" и "Болеро". Малко по-късноТеодорина Стойчева реализира балета "Кърджалии" от Иван Димов.

В парк "5-ти октомври" бе експонирана изложбата "70 години балет - Стара Загора". Тя е съставена от 30 платна с подбрани колажни фотоси и е кратък преглед на развитието на професионалния балет в града (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

С назначаването на Неделчо Изов за постоянен балетмайстор и увеличаването на броя на трупата за нуждите на новата модерна сграда на Операта (1971 г.) стават възможни реализациите на по-мащабни класически заглавия - "Копелия" (1971) с постановчик Димитър Ценов, "Бахчисарайски фонтан" от Борис Асафиев (1972) - дипломна работа на една от най-ярките фигури на съвременната хореография в България Маргарита Арнаудова, поставила още "Абраксас" (1975), "Сътворението на света" (1974), "Пепеляшка" и "Жар птица" (1979), триптиха "Нощта срешу Еньовден", "Равноденствие" и "Нощ на голия връх" (1983).

Още

Денис Черевичко: Имах късмета да участвам в този легендарен балетен конкурс във Варна

Денис Черевичко: Имах късмета да участвам в този легендарен балетен конкурс във Варна

Сред гостуващите хореографи се откроява грузинския артист и балетмайстор Вахтанг Чабукиани, поставил "Лауренсия" (1976) и "Дон Кихот" (1984). Ръководителят на балета на Берлинската телевизия Герхард Петцолд насочва репертоара и в посока на танцовата джаз-техника. Под негово ръководство се реализират три балетни миниатюри: "Рапсодия в синьо", "Болеро" и "Моряци на брега" (1987).

С балетната трупа работи и Игор Чернишов от Оперния театър в Куйбишев (дн. Самара), поставил балета "Ангара" (1987) от съвременния руски композитор Андрей Ешлай и по либрето на Юрий Григорович. След 1991 г., заради опожарената оперна сграда възможностите за развитие на балетната трупа са силно ограничени. Пенка Филипова (1996 - 2003) насочва репертоара към съвременните музикални стилове.

Още

Олеся Пантикина: "Нестинарка" e като голямо живописно платно, с много цветове и гласове в него

Олеся Пантикина: "Нестинарка" e като голямо живописно платно, с много цветове и гласове в него

Предпочитанията са към свободна пластика. Алида Бонева1 (2003 - 2016) попълва балетната трупа с млади изпълнители от балетните школи в града и от сформирания балетен клас в Националното училище за музикални и сценични изкуства "Хр. Морфова". През този период се открояват постановките "Чудният свят на Шехеразада" (2004), "Болеро" (2006), "Пепеляшка" (2016) и адаптация по "Лешникотрошачката" (2009) с гост-постановчик Боряна Сечанова.

В парк "5-ти октомври" бе експонирана изложбата "70 години балет - Стара Загора". Тя е съставена от 30 платна с подбрани колажни фотоси и е кратък преглед на развитието на професионалния балет в града (Снимка: БТА)

Още

Фурор на софийска сцена (галерия)

Фурор на софийска сцена (галерия)

С привличането на Силвия Томова за художествен ръководител на старозагорския балет (2016) се оформя талантлива и силно мотивирана многонационална трупа с балетни артисти от България, Италия, Полша, Албания, Гърция, Португалия, Канада, Испания, Великобритания, Япония, Тайван, Никарагуа, Мексико. Всяка следваща постановка е свидетелство за израстването на артистите и празник, феерия от багри, тържество на красота и хармония за изпълнители и публика. Репертоарът е обогатен със заглавия от различни танцови и музикални стилове "Делвата" (2016), "Ромео и Жулиета" и "Полет към светлината", "Лебедово езеро", "Снежанка и седемте джуджета" (2017); "Зимна балетна приказка", "Фантастичното дюкянче", "Нестинарка" и "Дон Кихот" (2018/2019), "Лешникотрошачката", "Гето", съвременните танцови спектакли "Танц при изгрев слънце", "Лотос", "Следващият", "Антигона" (2019).

На 5 декември 2020 г. се състоя премиера на балета "Шопениана" по хореографията на Михаил Фокин. Не по-малко впечатляващи са изявите на Балета в оперните и оперетни спектакли и мюзикли със специално подготвени хореографски номера и балетни платна, каквито не всеки оперен театър може да си позволи.

Още

Балетът "Дон Кихот" на Старозагорската опера на сцената на зала 1 на НДК на 17 декември

Балетът "Дон Кихот" на Старозагорската опера на сцената на зала 1 на НДК на 17 декември

Важно е да се отбележи ярката танцова хореография на Силвия Томова с участието на цялата балетна трупа в спектакъла на операта "Кармен" от Жорж Бизе, както и в неоромантичната опера "Сиси-душата на императрицата" по хореография на Йоана Влагули. Звезди от световния балетен афиш гостуват в спектакли на старозагорската балетна трупа - солистите на Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин в "Лебедово езеро" /ФОБИ 2017/, на 15 октомври балетният сезон 2019/2020 бе открит със спектакъла на балета "Лебедово езеро" с участието на звездата на балета на Виенската Щатсопер Денис Черевичко.

На 17 декември 2019 г. звездните солисти Яна Саленко и Мариан Валтер /Щатсбалет-Берлин/ се представиха в главните роли в спектакъла на балета "Дон Кихот" на сцената на зала 1 на НДК.

Още

"Фантастичното дюкянче" - балетна премиера в Старозагорската опера

"Фантастичното дюкянче" - балетна премиера в Старозагорската опера

Още

Балетният шедьовър "Лешникотрошачката" с премиера в Старозагорската опера

Балетният шедьовър "Лешникотрошачката" с премиера в Старозагорската опера

Още

"М" като Жена - балетна премиера в Старозагорската опера

"М" като Жена - балетна премиера в Старозагорската опера

Още

Солисти на Мариинския театър в "Лебедово езеро" на сцената на Старозагорската опера

Солисти на Мариинския театър в "Лебедово езеро" на сцената на Старозагорската опера

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изключително успешно приключи Европейският музикален форум в София

Над 150 делегата от цяла Европа се включиха в 12-тото издание на форума

Михаил Плетньов гостува на Софийската филхармония

Михаил Плетньов е изтъкната фигура в съвременното музикално изкуство и гостува в София на 16 юни в зала "България"

Френската певица Франсоаз Арди почина на 80-годишна възраст

В класацията на сп. "Ролинг стоун" за 200-те най-добри певци на всички времена през 2023 г. Фрнасоаз Арди е единственият френски изпълнител

Людмил Ангелов оглавява журито на четвъртия Национален конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус"

Конкурсът ще се проведе в периода октомври – ноември 2024 г, ще се реализира в два тура и по традиция ще завърши с тържествен заключителен концерт

"Шопен, живот в изгнание" – рецитал на Силвен Моризе

Прочутият пианист ще изпълни на роял емблематични произведения от парижкия период на Фредерик Шопен

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония с авторски концерт в Пловдив

Силен акцент в политиката на Плевенска филхармония е да представя симфонични творби на български композитори от новото поколение