Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Балетният шедьовър "Лешникотрошачката" с премиера в Старозагорската опера

БАЛЕТНА ПРЕМИЕРА

Балетният шедьовър "Лешникотрошачката" с премиера в Старозагорската опера

Приказната история ще оживее на 3 април от 19:00 часа в града под липите

"Лешникотрошачката" в Старозагорската опера(Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Балетният шедьовър на П. И. Чайковски "Лешникотрошачката" е най-новото заглавие в афиша на Балета на Старозагорската опера. Приказната история на Е.Т.А. Хофман ще оживее в пълния си блясък на 3 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Постановката на "Лешникотрошачката" е по хореография и режисура на заслужилия артист на Руската Федерация Константин Уралски, който базира своя авторски прочит на творбата върху избрани фрагменти от хореографията на Лев Иванов и Василий Вайнонен. Асистент-хореограф Наталия Коробейникова.

"Лешникотрошачката" в Старозагорската опера(Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

"Работата ми с трупата на Балета на Държавна опера-Стара Загора е много интересна, момичетата и момчетата са много активни и спектакълът ще е много ярък. За мен балетът "Лешникотрошачката" е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мария, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител." - казва хореографът на постановката Константин Уралски.

Хореографът Константин Уралски по време на репетиция на "Лешникотрошачката" в Старозагорската опера(Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Истинският празник с чудеса и огромната коледна елха на сцената на театъра е създаден от италианския художник Салваторе Русо.Негови са и великолепните приказни костюми, в които са облечени героите.

"Лешникотрошачката" в Старозагорската опера(Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

В новата постановка - решена в традиционен класически стил, участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера, която под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова, респектира със своите високи постижения и стремителен възход. Познатата приказка на "Лешникотрошачката" ще бъде разказана за първи път на сцената на Държавна опера-Стара Загора в първите дни на пролетта. Младите и безусловно талантливи артисти на балетната трупа на Старозагорската опера чрез езика на танца ще пресъздадат вълшебната история, разгърната в съня на Мари в нощта преди Коледа. На героинята, заедно с дървената кукла-Лешникотрошачка, ѝ предстои да победи Цар Плъх и да се отправи на пътешествие в приказни светове.

В ролята на Мари на 3 април ще танцува изящната балерина Марина Сороче. Лешникотрошачът-Принц е Томоки Ишиго, Дроселмайер - Ивайло Янев, Фея Драже - Анелия Димитрова, Крал Мишка - Франческо Бориело, Принц Коклюш - Паскуале Казиела и др.

"Лешникотрошачката" се играе не само по Коледа. Тя се появява в живота на всеки човек винаги в точното време и на точното място. Защото човешкото сърце винаги има нужда от красива приказка, която да връща вярата му в Доброто - обратно в сърцето. Лекотата и изяществото на "Валса на цветята", адажиото и танца на Феята Драже създават атмосфера на тайнство и магия. Освен това музиката е толкова образна, че зрителите могат да чуят отмерването на часовете и писъците на мишките, барабанните удари и звука на падащите капки вода във фонтаните, пращящия мраз и играта на лунната светлина, и разбира се, да усетят чувствата на героите.  

"Лешникотрошачката" в Старозагорската опера(Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Следващите спектакли на "Лешникотрошачката" са на 24 април - от 11.00 часа ще бъде представена адаптирана едночасова версия за най-малките зрители, а от 19.00 часа - пълната версия за деца и възрастни.

Творческият път на хореографа Константин Уралски започва в Болшой театър, на чиято сцена танцува след завършването на Московското държавно хореографско училище. Избирайки за себе си професията на хореографа, Уралски постъпва във балетмайсторския факултет на ГИТИС в класа на проф. Олга Тарасова. След това предприема отчаяна, авантюристична стъпка - напуска Болшой театър и заминава на Запад (Германия и САЩ), за да опознае формите на съвременния танц, за който по това време в СССР само се говорело, но никъде не се преподавало. В Америка предложили работа на Уралски. Приемайки предложението, той остава в САЩ и става Артистичен директор на балетна трупа.

В периода 1991-1996 год. Константин Уралски е художествен ръководител на балета в Айова, САЩ. Отделя много сили за повишаване художественото равнище на балетната трупа, поставяйки 15 оригинални балетни спектакли, които предизвикват голям интерес от страна на критиката и специалистите. Сред тях са: "Птиците", "My Reverie", "Кармен-сюита", "More Than Two to Tango", "Макбет", "Размисли за Петрушка", "Музиката на Албинони", "Доктор Живаго" и др. Творческата работа му носи известност в САЩ, където го възприемат като «руски американец». През 1998 г. Уралски получава покана от балет "Москва" да постави спектакъла «Валс на белите орхидеи» по мотиви от произведението на Е.М.Ремарк, музика на Морис Равел и френски шансони от 30-те години на 20 век. През следващите години балетмайсторът продължава активната си работа в САЩ и Европа, Латинска Америка създавайки балетни постановки по музика на Моцарт, Рахманинов и др.

От седем години Константин Уралски е художествен ръководител и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия, заслужил артист на Руската Федерация, лауреат на Държавна премия на 

Руската Федерация, носител на наградата "Душата на танца".

За втори път работи с български оперен театър. През сезон 2006-2007 година Константин Уралски поставя на сцената на Варненската опера балета "Доктор Живаго" по музика на Кирил Волков.

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Здравка Евтимова представя "Луничави разкази"

Събитието е на 8 февруари в книжния център "Гринуич" в София

На 9 февруари е премиерата на новия български филм "Пулсът на танца"

Режисьор е Георги Костов, който е и съсценарист, заедно с актьора Георг Киряков. Самият Георг от 5-годишен се занимава със спортни танци и повече от 15 години е свързан професионално с тях и е в главната роля