Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

ИНТЕРВЮ С ДИРЕКТОРА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - СТАРА ЗАГОРА

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

"Постарахме се да имаме събития, които акумулират вниманието върху нас и показват, че сме най-голямата културна институция в региона.", споделя още директорът на Старозагорската опера

Огнян Драганов, директор на Държавна опера - Стара Загора

Огнян Драганов завършва Средното Музикално училище "Христина Морфова" Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет - два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в Opera DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия "Панчо Владигеров" София - специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник директор през периода 1998-2002 година. Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година - поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия.

В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево.

Над 30 заглавия се четат в биографията на режисьора, повечето от които е поставял многократно: Пучиниевите опери "Тоска", "Мадам Бътерфлай", "Бохеми", "Лучия Ди Ламермур", "Любовен еликсир", "Дон Паскуале" на Доницети, Вердиевите "Трубадур", "Аида", "Набуко", "Ернани", "Травиата", "Бал с маски", "Фалстаф", "Атила". Талантливият режисьор счита за най-голямо свое постижение срещата с руската класика - оперите "Евгений Онегин" и "Дама Пика", които поставя в Сараево и Санкт Петербург. Сред последните му ангажименти са постановките на оперите "Дон Жуан" и "Джани Скики" в далечна Колумбия, където вече е познат със своите постановки на оперите "Бал с маски", "Лучия Ди Ламермур", "Норма", през 2015 - поставя "Слугинята-господарка" в Словения, а в края на 2015 поставя на сцената на Старозагорската опера уникалния спектакъл на операта "Лучия ди Ламермур" от Доницети - творческият екип на спектакъла получава голямата награда "Стара Загора" праз май 2016. Огнян Драганов е отличен с годишната награда "Златното перо"2016 на Класик ФМ Радио и галерия "Макта". През март-април 2017 година Огнян Драганов осъществява още една впечатляваща продукция в своята многолика творческа кариера - спектакъла на операта "Бохеми", която предизвика фурор в музикалните среди.

Огнян Драганов е главен режисьор на Русенската опера в продължение на три сезона. От 29 април 2015 поема като временно изпълняващ длъжността директор Старозагорската опера. От края на месец август 2016 - е официално назначен за директор на Старозагорската опера след спечелен конкурс.

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена, възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки". На 6 юни 2016 се състоя и историческото събитие - за първи път в България "Опера на стадиона". Спектакълът на операта "Аида" от Верди бе представен на стадион "Берое" по повод на вековния юбилей на ПФК "Берое". На 6 юли 2017 - на второто издание на "Опера на стадиона" -  изборът бе операта "Кармен" с участието на оперната дива и артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора - Веселина Кацарова.

 Росица Ранчева разговаря за началото на новия творчески сезон с Огнян Драганов, директор на Държавна опера - Стара Загора:

- Господин Драганов, на прага сте на 93-я сезон на Държавна опера - Стара Загора. С какви амбиции и как той започва на 19 октомври 2017 г.?

Още

Държавна опера-Стара Загора открива своя оперен сезон с „Дон Карлос“

Държавна опера-Стара Загора открива своя оперен сезон с „Дон Карлос“

- Според мен започваме сезона със самочувствието на съвременен европейски театър. Имахме вече няколко предсезонни спектакли, а официалното откриване е с премиера на операта "Дон Карлос" на 19 и 26 октомври т.г. Тези премиери обединяват силите ни, за да покажем най-доброто. За реализацията на операта на Джузепе Верди, освен стабилни хор и оркестър, са необходими и шест високо класни певци и артисти, за да се "покрие" тази Шилерова драма, превъплътена в музиката на Верди. И ние предлагаме на взискателната ни публика най-добрите наши и световноизвестни солисти.

Предстои ни сезон, в който се постарахме да имаме събития, които акумулират вниманието върху нас и показват, че сме най-голямата културна институция в региона. Един оперен театър, който се съизмерва не само със Софийската опера, но и с оперните театри в Европа.

Пред сезонно имахме представление в Български културен институт "Дом Витгенщайн" , Виена, където представихме операта "Слугинята господарка". Имаме много добри отзиви и продължаваме да играем във Виена, каквото и да ни струва, защото това е висок имидж не само за нас, но и за Стара Загора, и за България. На 21 октомври се представихме с "Джазоспекция" - един успешен проект на младите ни колеги диригентът Димитър Косев и режисьора Славчо Николов. След това ще направим специална камерна опера, която да поставим там съвместно с австрийски артисти.

- Предсезонно, при наистина голям успех, се състоя премиерата на пълната версия на операта "Севилският бръснар".
- Стара Загора е малък град и ние непрекъснато трябва да му представяме разнообразни събития, при това на високо професионално ниво. Животът на операта е доста забързан и стават събития, с които много бързо привикваме и се стремим към нови. Например по това време миналата година нямахме балет. В края на месец октомври 2016 г. обявихме конкурс за набиране на балетен състав и сега имаме европейска балетна трупа с голям репертоар.

Навръх 5 октомври Деня на Стара Загора, с водосвет за здраве и просперитет, лично Старозагорският митрополин Киприан освети новата балетна зала, която притежава всички необходими комуникации. Благодаря за съдействието на Община Стара Загора.

Пламен Кумпиков и Цветелина Василева/Сн. Държавна опера - Стара Загора

Хубаво е да кажа, че очаквам идването на първия ни сериозен меценат. Това е швейцарката Беатрис Бунчо. Още през месец ноември т.г. тя ще ни предостави доста голяма сума за реализиране на постановката "Сиси - душата на империатрицата". Дамата е изключителен почитател на операта. Запознахме се случайно през м. май, когато уточнявахме подробности по "Сиси...", която ще поставяме на наша сцена. Друга новост през новия сезон е стартирането на следобедни семейни спектакли. Билетите ще бъдат по-евтини, а децата до 12 г. влизат безплатно.

Така човек си получава свободни сутринта и вечерта, а следобедът ще е отдаден на изкуството. Другата ни логика за този подход е завоюване на нова публика, която да ни посещава в удобно за нея време и да гледа най-новите постановки на театъра ни. Там ще представяме всички заглавия от афиша ни, включително и премиерите.

Още

Юлиан Константинов се завръща с операта "Дон Карлос"

Юлиан Константинов се завръща с операта "Дон Карлос"

По примера на Виенската филхармония, отваряме генералните репетиции за безплатно посещение на средношколците от нашите гимназии. Имаме вече и нова камерна сцена в "джоба" на сградата на операта с 234 места. Тя посрещна гостоприемно първата си публика. На 13 март там ще бъде представена тетралогията на изключително интересната камерна опера на Хиндемид "Седемте смъртни гряха" и малката версия на голямата му опера "Махагони", както и скечът му "Напред и назад". Този салон е за друг вид публики и интереси. Намира се на необичайно място. Не е необходимо да се присъства в официално облекло. Пространството е много предизвикателно и на него по необичаен начин да представяме такива оперни спектакли.

Още

Балетът на Държавна опера - Стара Загора гостува в Пловдив на 18 май

Балетът на Държавна опера - Стара Загора гостува в Пловдив на 18 май

Камерната опера дава много хляб на много хора в света. Камерната музика като цяло-също. В България и двете изкуства са на изчезване и аз съм горд, че ние можем да си позволим да представяме такъв вид спектакли.

- През отминалия сезон двама ваши млади колеги - тандемът Димитър Косев и Славчо Николов създадоха и завладяха своя публика, като предложиха необичайно, на много високо ниво, няколко атрактивни иновативни проекта като "Джазоспекция", "Куин - шоуто продължава" и пр. Ще продължи ли тази линия?
- Надявам се! Всичко зависи от тях! След като имахме успешния продукт на "КУИН-Шоуто продължава", който е насочен към масовата публика, сега заедно с Николо Коцев ще направим RAINBOW/DEEP PURPLE Tribute Concert със симфоничния оркестър на операта. В момента се правят аранжиментите.

Между другото за много хора все още не е известно, но вече 15-ият етаж на Синдикалния дом е ново пространство, което ни е предоставено на операта. Ще го превърнем в репетиционна зала на оркестъра и студио за записи.

"Лучия ди Ламермур", опера от Гаетано Доницети на хълма "Царевец"/Сн. Старозагорска опера

- С вашата активна позиция на ръководител на операта, Вие привлякохте за един творчески сезон над 100 души в балета и оркестъра. Ще има ли нови попълнения в оркестъра?
- Дай Боже, особено в шрайха. Провеждаме конкурс по скайп. Шестимата, които кандидатстват са от САЩ и затова ще ги чуем по скайпа.

- Кои са акцентите през новия сезон?

Още

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

- Няколко са събитията. За първи път Фестивалът на оперното и балетното изкуство е международен. Ще присъстват три продукции извън България. Едната е на Нова белградска опера, посветена на 410 години от първото оперно представление "Орфей" на Клаудио Монтеверди. Тъй като нямаме възможност да заплащаме на музикантите от Виенската филхармония, които обслужват оперните спектакли на Музикално-театралната студия на градската академия във Виена, направихме копродукция с нашата музикална академия. Тук ще бъде представена операта "Алчина", чиято премиера беше в края на месец юни тази година в столицата на Австрия във Фолкс опер. Гостуването е на 7 декември в Стара Загора.

Ще представим и един изключително интересен балет-монолог по хореография на Дора Ареола, който ще се представи на 3 декември.

"Лебедово езеро", спектакъл на Държавна опера - Стара Загора

Моето желание е фестивалът да бъде не само преглед на старите продукции на оперните театри в страната, а да се превърне във витрина, в която цяла България може да дойде и да гледа разнообразна програма.

Още

"Лебедово езеро" открива сезона на Балета на Държавна опера-Стара Загора

"Лебедово езеро" открива сезона на Балета на Държавна опера-Стара Загора

Интересен е акцентът върху "Лебедово езеро" с участието на Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин - балетисти-водещи солисти на Мариинския театър, Русия, които ще танцуват на 5 декември в "Лебедово езеро". Считам за много голямо постижение провеждането на майсторски клас на Бруна Балиони. Тя е една от най-големите мецосопрани на ХХ век. Бруна Балиони много рядко прави майсторски класове, но се съгласи да работи само с българи, почти безплатно.

Така че тези, които искат да се докоснат до превъзходното италианско белканто, могат да присъстват от 1-ви до 8-ми декември, когато ще завършим с концерт на 12-те участници в класа. Това е също важен момент, който обръща прожектора на европейския оперен театър към България.

Огнян Драганов, директор на Държавна опера - Стара Загора

- Господин Драганов, за първи път от многогодишната творческа биография на електронната страница на Старозагорската опера на 100% е качен афишът до 31 декември 2017 г. и почти напълно до края на сезона - юли 2018 г. , което наистина Ви прави чест. Кои са акцентите, с какво ще зарадвате почитателите на оперното изкуство в Града на липите и гостите, които идват тук специално заради оперните спектакли, както и при многобройните гостувания на трупата, което стана неизменна част от Вашия подход?
- Имаме няколко акцента. През м. февруари ще се състои балетната премиера на "Фантастичното дюкянче" от Отторино Респиги с италианския хореограф Алба Бонанди.

За първи път в България на 29 март 2018 г. ще бъде премиерата на операта "Турандот" от Пучини - копродукция с Държавен куклен театър-Стара Загора. Режисьорите сме двама - един куклен - в лицето на директора Дарин Петков и моя милост като оперен режисьор. Има определен сценограф и костюмограф за оперната част и друг за механизмите и марионетните кукли.

Още

Калуди Калудов:  Не знам с какво заслужих това щастие, но явно Бог много ме обича

Калуди Калудов: Не знам с какво заслужих това щастие, но явно Бог много ме обича

На 20 или 21 юни смятаме да направим друга комбинация между оперното и цирковото изкуство. Ще поставим операта "Палячи" от Леонкавало под шапитото на цирк "Балкански". Община Стара Загора ни предоставя специално място за разпъването шапитото. Причината е, че сюжетът на "Палячи" се разиграва в пътуващ цирк.

За откриването на оперната сцена "Орфеида" на езеро "Загорка" в края на м. юли, преговаряме със Софийска опера да представи първата част на тетралогията "Рейнско злато" от Вагнер. Третата постановка на Стадион "Берое" ще бъде на операта "Набуко" от Джузепе Верди.

През 2018 г. ще се чества 90 години български балет и 110 години от рождението на Марин Големинов. По този повод нашата балетна трупа ще представи пълния вариант на балета "Нестинарка" по музика на Марин Големинов. Премиерата ще бъде на 26 май 2017 г. най-напред в зала 1 на НДК-София, а на 29 май ще бъде повторена в Стара Загора.

- Кои нови звезди на оперното изкуство ще видим на старозагорска сцена?

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

- Още на 18 ноември ще видим изключителното сопрано Нейви Мартинес, която ще изпълни ролята на Лучия ди Ламермур в едноименната опера на Доницети, под диригентската палка на Томазо Плачидо от Италия.

За премиерата на "Турандот" ще гостува тенорът Дарио Ди Виетри в ролята на Калаф, който открива тази година сезона на Миланска скала, както и сопраното Драгана Радакович, която сега с огромен успех изпълнява ролята на "страшната принцеса" в Сидни, Австралия.

Надявам се и на други приятни изненади.

Интервю на Росица РАНЧЕВА  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"