Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Лебедово езеро" открива сезона на Балета на Държавна опера-Стара Загора

ЗВЕЗДНИ ГОСТУВАЩИ СОЛИСТИ

"Лебедово езеро" открива сезона на Балета на Държавна опера-Стара Загора

В ролите на Одета-Одилия и Принц Зигфрид на 24 октомври гостуват примабалерината Марта Петкова и Eмил Йорданов – премиерсолист на Софийската опера и балет

Марта Петкова и Емил Йорданов в "Лебедово езеро"/Сн. Държавна опера - Стара Загора

На 24 октомври от 19.00 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще открие официално своя нов творчески сезон с балета "Лебедово езеро" от П.И.Чайковски. Спектакълът, който накара цяла България да говори за впечатляващия възход на многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора!

В ролите на Одета-Одилия и Принц Зигфрид на 24 октомври гостуват примабалерината Марта Петкова и Eмил Йорданов - премиерсолист на Софийската опера и балет.

Марта Петкова в "Лебедово езеро"/Сн. Държавна опера - Стара Загора

В ролята на Ротбарт ще танцува Ивайло Янев, а в ролята на шута ще се представи Златомир Колев. Участват още Анелия Димитрова, Харука Суга, Фиорди Лоха, Кремена Костова, Йоана Влагули, Семела Шкендераси, Клои Александър, Станко Танев, Ивелин Христакиев, Франческо Бориело, Салваторе Лаудани, Рихо Хирано, Ивелина Димитрова, Мария Лакка, Ромина Славова, Нанако Имаи и др.

"Лебедово езеро"/Сн. Държавна опера - Стара Загора

За първи път в своята 92-годишна история Опера Стара Загора на 22 май тази година представи балета "Лебедово езеро" от П.И.Чайковски. Режисурата и хореографията по Мариус Петипа и Лев Иванов е на Силвия Томова, ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора, сценография и костюми Денис Иванов, консултант и изпълнител костюми Първолета Чавдарова-Летиция, репетитори Веса Тонова, Алида Бонева, Пенка Димитрова, Станко Танев.

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова, ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора:

"Изключителна задача, предизвикателство за мене и за нашата балетна трупа - нова, млада и чудесна!!!Тази постановка е моят синтез, откровение и размишление върху "Лебедово езеро". Чрез режисурата искам да покажа колко важно е човек да има учител, да разбере, че свободата е лична, но и социална, свобода на действието, словото, жеста, мисълта. Зигфрид е човекът, стремящ се към съвършенството, към изкуството, духовното!

Одета е красотата, изкуството, женствеността, добротата, смирението, чистотата, саможертвата, Великата Любов!

Одилия е виртуален образ - илюзията, в която живеем, коварството, лицемерието, жената-змия, котка, хищник, страстта, замисимостта, заблудата, лъжата!

Ротбарт е онази Велика сила, винаги двуполюсна, материална и духовна, отрицателна и положителна! Тя ни владее и с нея трябва да влезем в съприкосновение, битка, за да я разберем и да балансираме и хармонизираме себе си!

Така ще "прелетим" на другия бряг на езерото, така ще изградим онзи мост, така нужен на всеки творец, на всеки хомо-сапиенс, за да стане истински човек, а не духовен пигмей!

"Лебедово езеро" е най-сложният, труден, тежък и красив балет в живота ми на балерина! Той е онова, което Гьоте казва нам:

Умри и възкръсни!

Докато не постигнеш това

Ти само един мрачен гост си

На тъмната земя!!!!"

"Лебедово езеро"/Сн. Държавна опера - Стара Загора

Денис Иванов и мечтата "Лебедово езеро":

... "Лебедово езеро" е перлата на балета и е цел на всеки уважаващ себе си театър и балетна трупа...За мен, като творец, личната покана на примадоната на Националния балет - Силвия Томова, за цялостната визуализация на спектакъла - сценография, костюми, лайт-дизайн и пр. е мечта, която дори не съм и имал...

За мен - зрителя Денис Иванов, безсмъртната творба на един от любимите ми композитори П.И.Чайковски е спектакъл, до болка познат, обичан и изследван с години и е много личен, защото го свързвам с моята страст и възхита по великата Майя Плисецкая и прекрасната филмирана адаптация на Большой театр от 1957 г.

За мен - художника и твореца Денис Иванов, обаче , "Лебедово езеро" е нещо по-различно...

Още със самото начало на работата ми над представлението си дадох сметка, че не желая да повторя онова, което "правят всички" вече близо двеста години... За мен създаването на една "уж подобрена" реплика на спектаклите по света е безинтересно и скучно...

За мен беше интересно да уловя себе си в тази приказка и да изследвам въздействието, което получавам от това произведение, за да успея да "облека" спектакъла с внушенията и усещанията на моя вътрешен свят и така да превърна познатия до болка спектакъл в едно ново, модерно представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности. .."

За гостуващите солисти:

Марта Петкова е родена на 14.01.1986 г. в град София. През 1995 г. постъпва в Държавното хореографско Училище в класа на Румяна Атанасова. 1995 г. е финалистка на международните балетни конкурси в Естония-Талин и Люксембург. През 2000 г. на Националния балетен конкурс Анастас Петров получава голямата награда, както и специалната награда на община Добрич. През същата година се явява на Международния балетен конкурс Варна, където и е връчена награда Силвия Ко-Япония за млада надежда. От същия конкурс получава предложение за Киров Академия-Вашингтон, където да продължи образованието си. През 2002 г. e наградена с голямата награда на международния фестивал Фивизиано-Италия. През същата година постъпва в трупата на Софийска Опера и Балет. През 2006г. получава награда от Министерството на културата за млад талант. 2007 г. вече е примабалерина в същата трупа и танцува главните роли от класически и съвременни балети, сред които се открояват: Мари от "Лешникотрошачката", Жизел, Китри от "Дон Кихот", Мария от "Козият рог", Одета-Одилия от "Лебедово езеро", Баланчин, "Шехерезада",Форсаит, Дамата с камелиите, Никия и Гамзати в "Баядерка" и много други. През 2011 г. и е връчена награда Кристална Лира за постижения в балетното изкуство и спектакъла "Лебедово езеро".

Емил Йорданов е роден в гр.Варна. Завършва Национално Училище по Танцови Изкуства в класа на Петър Колдамов. Продължава образованието си в Академията за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуства - степен бакалавър /балетна педагогика/. През 2004г. - получава отличие I - ва степен на XI - та Национална среща на младите балетни изпълнители "Анастас Петров" в София. През 2005г. му е връчена почетна диплома за деня на Славянската писменост и култура 24 май от Министерството на културата на Република България. През 2006г. взима участие и в Международните балетни конкурси Модика /Италия/ и Варна /България/. Започва професионалната си кариера в Национална опера и балет-София и се изявява като солист в ролите: Зигфрид /"Лебедово езеро"/, Алберт /"Жизел"/, Дезире /"Спящата красавица"/, Арманд Дювал /"Дамата с камелиите"/, Джон /"Зорба Гъркът"/, Франц /"Копелия"/, Принц /"Лешникотрошачката"/. Участва като солист и в спектаклите на Бургаска и Пловдивска опера. През 2008/2009г. гастролира в много градове на Италия в главните роли: "Кармина Бурана", "Травиата", "Лешникотрошачката" и др.

Емил Йорданов е гастролирал в Канада, Япония, САЩ, Германия, Дания, Италия, Гърция.

Билети могат да бъдат закупени от Касите на Държавна опера-Стара Загора.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Родено от водата" от Калин Балев в Галерия "ЛИК"

Изложбата е от 1 февруари до 21 февруари 2023 г.

Николина Енчева с първа самостоятелна изложба в галерия "Неси"

Откриване на 26 януари от 16 до 19 часа. Изложбата продължава до 15 февруари

Иван Кънчев "С почит към тракийската керамика"

Изложбата може да се види от 25 януари до 10 февруари 2023 в Галерия "Арте"

Започна 19-ият Международен фотоконкурс с изложба "Кукерландия"

Допускат се фотографии на български и чужди автори, като всеки от тях може да участва с до пет творби, издържани от художествено-фотографски и етнографски аспект

БНР ще отбележи 88-ия си рожден ден с 23-ите награди "Сирак Скитник"

Над 20 известни българи, хора на изкуството и културата, общественици, журналисти са били начело на радиото и са управлявали най-старата електронна медия у нас

В "Измерение Х" "любовта не е метафора"

Официална церемония по връчването на наградите на лауреатите от конкурса на издателство "Библиотека България" - "Вие пишете, ние четем" в YALTA CLUB на 25 януари