Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

ЮБИЛЕЙ

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

Режисьорът беше отличен с орден "Св. ап. Карп" I-ва степен - за особени заслуги към БПЦ. Орденът му беше връчен от Старозагорския митрополит Киприан

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

С изпълнение на хора към Катедралния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", с диригент Мария Колева, започна отбелязването на 55-ия рожден ден на директора на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов. В негова чест дверите на Митрополитския дом отвориха врати, както за официални гости, така и за десетки граждани.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

"Изказвам огромна благодарност към Вас, за Вашето трудолюбие, за Вашата всеотдайна любов към изкуството. Благодаря Ви, че не се отделихте от църквата и й позволихте да влезе в Старозагорската опера! Благодаря Ви, че ми връчихте диригентската палка, с която да издирижирам Моцартовия "Реквием"! Освен съименичеството ни сме свързани и с любовта, духовната връзка, че можем да бъдем заедно и да преуспяваме! Вие сте голям човек и постигнахте много!", обърна се към рожденика домакинът на събитието, митрополит Киприан, минути преди да го награди с орден св. ап. Карп I-ва степен за особени заслуги към БПЦ - БП, респективно към Старозагорска епархия.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

"Благодаря Ви, че сте в Стара Загора, защото всички ние знаем, че можете да бъдете на много места по целия свят и много хора ще се гордеят, ако това е факт. Благодарим Ви, че направихте нещо по-различно, че върнахте многобройната публика в салона на Операта и че не забравяте нито едно кътче от региона.", каза областният управител Гергана Микова.

С кмета на Стара Загора Живко Тодоров (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Кметът Живко Тодоров пожела на Огнян Драганов да бъде здрав, успешен и винаги толкова истински приятел на Стара Загора.

"Община Стара Загора успя да възвърне благодарение на Вас своята слава - най-старата извънстолична опера и тя е разпознаваема не само в България, а и в една голяма част от света. Малцина могат да бъдат наречени Божии човеци, но Вие сте окрилен от Божията милост.", приветства рожденика заместник-кметът Иванка Сотирова, която не пропусна да адмирира идеята на митрополит Киприан за отварянето на двора на Митрополията.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова също се обърна към директора на Операта. "Познавам г-н Драганов от момента, в който той почука на вратата ми и попита дали имаме място за опера в Казанлък. Не само, че имаме, но и общите ни проекти са много успешни. Днес, на рождения си ден, той отново ме посрещна с работа, но този път, свързан с Бузлуджа. Това отново потвърждава, че големите проекти вървят с големите хора." Сред поздравилите го бе и градоначалникът на община Гълъбово Николай Тонев, като едно от пожеланията му е градът, който управлява да стане част от семейството на Държавна опера - Стара Загора.

"Идвайки в Стара Загора се разделих от моето семейство и започнах един по-различен живот. В този град ме върна любовта ми, към мястото, на което чух за първи път музика, усетих какво е да бъдеш обграден от различни хора. За мен правенето на изкуство е като правенето на любов, винаги трябва да има двама души, а любовта е безплатен Божи дар и се старая максимално много да я използвам. Благодаря на целия си екип, който върви с мен и ми вярва! Благодаря на митрополит Киприан, на институциите, на публиката ни, защото заедно успяваме!", не скри вълненията си по време на празника Огнян Драганов.

В края на вечерта бе прожектиран филмът "Мечтателят", създаден специално от Тони Куцаров и Милен Ботев, по повод 55-годишнината.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Роден в Стара Загора на 29 юли 1964 г., талантливият режисьор Огнян Драганов и вече доказан отличен ръководител, успя в рамките на няколко години да изведе ръководената от него институция - Държавна опера-Стара Загора, в първите редици на музикалния живот на България. Личност с огромна и увличаща енергия, космополитен формат и необикновена творческа фантазия, Огнян Драганов не спира да търси, да експериментира, да обединява, да създава продукции, отговарящи на световните културни стандарти. Приоритет в репертоарната и управленска политика на Огнян Драганов са дейности, свързани с овладяването на нови и нестандартни пространства, приобщаването все по-голям и разнолик кръг от почитатели на операта и балета, стремеж към необикновени и синкретични проекти с марката "За първи път в България".

Огнян Драганов завършва Средното музикално училище "Христина Морфова" Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет - два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия "Панчо Владигеров" София - специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник директор през периода 1998-2002 година. Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година - поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия.

Още

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево. Над 30 заглавия се четат в биографията на режисьора, повечето от които е поставял многократно: Пучиниевите опери "Тоска", "Мадам Бътерфлай", "Бохеми", "Лучия Ди Ламермур", "Любовен еликсир", "Дон Паскуале" на Доницети, Вердиевите "Трубадур", "Аида", "Набуко", "Ернани", "Травиата", "Бал с маски", "Фалстаф", "Атила". Талантливият режисьор счита за най-голямо свое постижение срещата с руската класика - оперите "Евгений Онегин" и "Дама Пика", които поставя в Сараево и Санкт Петербург. Сред последните му ангажименти са постановките на оперите "Дон Жуан" и "Джани Скики" в далечна Колумбия, където вече е познат със своите постановки на оперите "Бал с маски", "Лучия Ди Ламермур", "Норма", през 2015 - поставя "Слугинята-господарка" в Словения, а в края на 2015 поставя на сцената на Старозагорската опера уникалния спектакъл на операта "Лучия ди Ламермур" от Доницети - творческият екип на спектакъла получава голямата награда "Стара Загора" праз май 2016. През март-април 2017 година Огнян Драганов осъществява още една впечатляваща продукция в своята многолика творческа кариера - спектакъла на операта "Бохеми", която предизвика фурор в музикалните среди. По негова режисура се осъществиха първата оперно-куклена продукция на операта "Турандот" от Пучини и за първи път Опера в цирка - "Палячи" под купола на цирк "Балкански", които преобразиха представите за традиционен оперен спектакъл в България.

Още

"Набуко"с Мария Гулегина и Йонуц Паску на стадион „Берое“

"Набуко"с Мария Гулегина и Йонуц Паску на стадион „Берое“

Огнян Драганов е главен режисьор на Русенската опера в продължение на три сезона. От 29 април 2015 поема като временно изпълняващ длъжността директор Старозагорската опера. От края на месец август 2016 - е официално назначен за директор на Старозагорската опера след спечелен конкурс.

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена "В джоба 234", усвояването на нетрадиционни сценични пространства в Историческия музей, Къщата на арх. "Димов", заседателната зала на Общинския съвет в Стара Загора и в различни градове на България, възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки". Гордост за Операта и града е многонационалната балетна трупа, която привлече в състава си балетни артисти от цял свят и вече има своите ярки творчески постижения. На 6 юни 2016 година се състоя и историческото събитие - за първи път в България "Опера на стадиона". Спектакълът на операта "Аида" от Верди бе представен на стадион "Берое" по повод на вековния юбилей на ПФК "Берое". На 6 юли 2017 се състоя второто издание на "Опера на стадиона" - представена бе операта "Кармен" с участието на оперната дива и артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора - Веселина Кацарова. На 8 юли 2018 - бе представена операта "Набуко" с участието на световната оперна звезда Мария Гулегина. "Трубадур" е заглавието за четвъртото издание на Опера на стадиона 2019 със Зоран Тодорович в ролята на Манрико и Кирил Манолов - Граф ди Луна.

Огнян Драганов е отличен с годишната награда "Златното перо"2016 на Класик ФМ Радио и галерия "Макта". А тази година - по повод 24 май, стана носител на Наградата "Стара Загора" за своя значим принос за възхода на Старозагорската опера и културния живот на своя роден град Стара Загора.

Честит рожден ден, маестро!!!
Екипът на Impressio пожелава здраве и на многая лета!

Още

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

Още

Фурор на софийска сцена (галерия)

Фурор на софийска сцена (галерия)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нюйоркската филхармония откри сезона след 18 месеца прекъсване заради пандемията

Пандемията принуди прочутия симфоничен оркестър, който е една от най-старите музикални институции в САЩ, да отмени сезон 2020-2021 г., което донесе загуби от 21 милиона долара от непродадени билети

"Трио Лобковиц Виена" ще участват в Австрийски музикални седмици в Пловдив

Два изключителни концерта в рамките на юбилейното 25-то издание

Русенската филхармония и маестро Емил Табаков откриват 60-ото издание на "Мартенски музикални дни"

Програмата тази вечер включва изпълнение на Първия виолончелов концерт на Шостакович, чиято 115-годишнина честваме тази година, и Фантастична симфония на Берлиоз

Четирикратният носител на „Грами“ Антонио Санчес ще бъде гост на седмия Plovdiv Jazz Fest

Специалният проект „Четири млади дами пеят джаз“ ще открие фестивала 29 октомври от 20:00 часа в Дома на културата "Борис Христов"

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

Вижте какви музикални преживявания се ви подготвили Калина Христова, Росен Иванов, Евгения Бааджиева-Димова, Кристиана Михайлова, Михаил Михайлов и Явор Добрев

Цигуларят от новото поколение Сергей Хачатрян и диригентката Кери-Лин Уилсън гостуват в София

Едни от най-горещите имена на класическата музика излизат на българска сцена на 23 септември