Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

ЮБИЛЕЙ

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

Режисьорът беше отличен с орден "Св. ап. Карп" I-ва степен - за особени заслуги към БПЦ. Орденът му беше връчен от Старозагорския митрополит Киприан

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

С изпълнение на хора към Катедралния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", с диригент Мария Колева, започна отбелязването на 55-ия рожден ден на директора на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов. В негова чест дверите на Митрополитския дом отвориха врати, както за официални гости, така и за десетки граждани.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

"Изказвам огромна благодарност към Вас, за Вашето трудолюбие, за Вашата всеотдайна любов към изкуството. Благодаря Ви, че не се отделихте от църквата и й позволихте да влезе в Старозагорската опера! Благодаря Ви, че ми връчихте диригентската палка, с която да издирижирам Моцартовия "Реквием"! Освен съименичеството ни сме свързани и с любовта, духовната връзка, че можем да бъдем заедно и да преуспяваме! Вие сте голям човек и постигнахте много!", обърна се към рожденика домакинът на събитието, митрополит Киприан, минути преди да го награди с орден св. ап. Карп I-ва степен за особени заслуги към БПЦ - БП, респективно към Старозагорска епархия.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

"Благодаря Ви, че сте в Стара Загора, защото всички ние знаем, че можете да бъдете на много места по целия свят и много хора ще се гордеят, ако това е факт. Благодарим Ви, че направихте нещо по-различно, че върнахте многобройната публика в салона на Операта и че не забравяте нито едно кътче от региона.", каза областният управител Гергана Микова.

С кмета на Стара Загора Живко Тодоров (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Кметът Живко Тодоров пожела на Огнян Драганов да бъде здрав, успешен и винаги толкова истински приятел на Стара Загора.

"Община Стара Загора успя да възвърне благодарение на Вас своята слава - най-старата извънстолична опера и тя е разпознаваема не само в България, а и в една голяма част от света. Малцина могат да бъдат наречени Божии човеци, но Вие сте окрилен от Божията милост.", приветства рожденика заместник-кметът Иванка Сотирова, която не пропусна да адмирира идеята на митрополит Киприан за отварянето на двора на Митрополията.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова също се обърна към директора на Операта. "Познавам г-н Драганов от момента, в който той почука на вратата ми и попита дали имаме място за опера в Казанлък. Не само, че имаме, но и общите ни проекти са много успешни. Днес, на рождения си ден, той отново ме посрещна с работа, но този път, свързан с Бузлуджа. Това отново потвърждава, че големите проекти вървят с големите хора." Сред поздравилите го бе и градоначалникът на община Гълъбово Николай Тонев, като едно от пожеланията му е градът, който управлява да стане част от семейството на Държавна опера - Стара Загора.

"Идвайки в Стара Загора се разделих от моето семейство и започнах един по-различен живот. В този град ме върна любовта ми, към мястото, на което чух за първи път музика, усетих какво е да бъдеш обграден от различни хора. За мен правенето на изкуство е като правенето на любов, винаги трябва да има двама души, а любовта е безплатен Божи дар и се старая максимално много да я използвам. Благодаря на целия си екип, който върви с мен и ми вярва! Благодаря на митрополит Киприан, на институциите, на публиката ни, защото заедно успяваме!", не скри вълненията си по време на празника Огнян Драганов.

В края на вечерта бе прожектиран филмът "Мечтателят", създаден специално от Тони Куцаров и Милен Ботев, по повод 55-годишнината.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Роден в Стара Загора на 29 юли 1964 г., талантливият режисьор Огнян Драганов и вече доказан отличен ръководител, успя в рамките на няколко години да изведе ръководената от него институция - Държавна опера-Стара Загора, в първите редици на музикалния живот на България. Личност с огромна и увличаща енергия, космополитен формат и необикновена творческа фантазия, Огнян Драганов не спира да търси, да експериментира, да обединява, да създава продукции, отговарящи на световните културни стандарти. Приоритет в репертоарната и управленска политика на Огнян Драганов са дейности, свързани с овладяването на нови и нестандартни пространства, приобщаването все по-голям и разнолик кръг от почитатели на операта и балета, стремеж към необикновени и синкретични проекти с марката "За първи път в България".

Огнян Драганов завършва Средното музикално училище "Христина Морфова" Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет - два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия "Панчо Владигеров" София - специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник директор през периода 1998-2002 година. Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година - поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия.

Още

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево. Над 30 заглавия се четат в биографията на режисьора, повечето от които е поставял многократно: Пучиниевите опери "Тоска", "Мадам Бътерфлай", "Бохеми", "Лучия Ди Ламермур", "Любовен еликсир", "Дон Паскуале" на Доницети, Вердиевите "Трубадур", "Аида", "Набуко", "Ернани", "Травиата", "Бал с маски", "Фалстаф", "Атила". Талантливият режисьор счита за най-голямо свое постижение срещата с руската класика - оперите "Евгений Онегин" и "Дама Пика", които поставя в Сараево и Санкт Петербург. Сред последните му ангажименти са постановките на оперите "Дон Жуан" и "Джани Скики" в далечна Колумбия, където вече е познат със своите постановки на оперите "Бал с маски", "Лучия Ди Ламермур", "Норма", през 2015 - поставя "Слугинята-господарка" в Словения, а в края на 2015 поставя на сцената на Старозагорската опера уникалния спектакъл на операта "Лучия ди Ламермур" от Доницети - творческият екип на спектакъла получава голямата награда "Стара Загора" праз май 2016. През март-април 2017 година Огнян Драганов осъществява още една впечатляваща продукция в своята многолика творческа кариера - спектакъла на операта "Бохеми", която предизвика фурор в музикалните среди. По негова режисура се осъществиха първата оперно-куклена продукция на операта "Турандот" от Пучини и за първи път Опера в цирка - "Палячи" под купола на цирк "Балкански", които преобразиха представите за традиционен оперен спектакъл в България.

Още

"Набуко"с Мария Гулегина и Йонуц Паску на стадион „Берое“

"Набуко"с Мария Гулегина и Йонуц Паску на стадион „Берое“

Огнян Драганов е главен режисьор на Русенската опера в продължение на три сезона. От 29 април 2015 поема като временно изпълняващ длъжността директор Старозагорската опера. От края на месец август 2016 - е официално назначен за директор на Старозагорската опера след спечелен конкурс.

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена "В джоба 234", усвояването на нетрадиционни сценични пространства в Историческия музей, Къщата на арх. "Димов", заседателната зала на Общинския съвет в Стара Загора и в различни градове на България, възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки". Гордост за Операта и града е многонационалната балетна трупа, която привлече в състава си балетни артисти от цял свят и вече има своите ярки творчески постижения. На 6 юни 2016 година се състоя и историческото събитие - за първи път в България "Опера на стадиона". Спектакълът на операта "Аида" от Верди бе представен на стадион "Берое" по повод на вековния юбилей на ПФК "Берое". На 6 юли 2017 се състоя второто издание на "Опера на стадиона" - представена бе операта "Кармен" с участието на оперната дива и артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора - Веселина Кацарова. На 8 юли 2018 - бе представена операта "Набуко" с участието на световната оперна звезда Мария Гулегина. "Трубадур" е заглавието за четвъртото издание на Опера на стадиона 2019 със Зоран Тодорович в ролята на Манрико и Кирил Манолов - Граф ди Луна.

Огнян Драганов е отличен с годишната награда "Златното перо"2016 на Класик ФМ Радио и галерия "Макта". А тази година - по повод 24 май, стана носител на Наградата "Стара Загора" за своя значим принос за възхода на Старозагорската опера и културния живот на своя роден град Стара Загора.

Честит рожден ден, маестро!!!
Екипът на Impressio пожелава здраве и на многая лета!

Още

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

Още

Фурор на софийска сцена (галерия)

Фурор на софийска сцена (галерия)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За първи път дама в редиците на "София квартет"

Кристина Хинова е първата жена, която влизa в състава на емблематичния камерен състав на Софийската филхармония "София квартет".

Концертът на Дейвид Гарет с нова локация

Събитието ще се проведе на стадион "Юнак" на 30 август

12-годишната Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Даровитата виолончелистка от Пловдив вече е лауреат на множество други конкурси в България, както и на музикални състезания в Сърбия, Русия, Испания и Канада

Националният филхармоничен хор е специален гост в концерт на Андреа Бочели

Повече от 8 хиляди души аплодираха шоуто на прочутия тенор на Каледонския стадион в Инвърнес в Шотландия

Сериалът "Странни неща" изстреля на върха песен на Кейт Буш от 1985 г.

В началото на юни сингълът "Running Up That Hill" е най-продаваната песен в света, с над 57 милиона стриймвания в световен мащаб в рамките на седем дни

Зрелищен концерт със Световен младежки оркестър, маестро Дамиано Джурана и виртуозът Светлин Русев

Тържествено закриване на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици" на 2 юли от 19.00 часа в зала "България"