Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Премиера на балета "Шопениана" и на първото списание за танц у нас в Стара Загора

ФЕСТИВАЛНА СЦЕНА

Премиера на балета "Шопениана" и на първото списание за танц у нас в Стара Загора

Две примабалерини поставят творбата, посветена на 170-годишнината на Шопен

Сцена от "Шопениана" / Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Голямото балетно събитие от програмата на 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство е премиерата на балета "Шопениана", която ще се състои на 5 декември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера и е посветена на 170-годишнината на големия композитор Фредерик Шопен.

Две примабалерини поставят "Шопениана" - изтъкнатата прима на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова и нейната ученичка примабалерината Анелия Димитрова.

Още

50-и юбилеен фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ)

50-и юбилеен фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ)

За Снежана Дескова това е втора среща с балета "Шопениана". Първият път, с премиера на "Шопениана" на 26 март 1970 г. /постановка Димитър Ценов, художник Иван Савов/, в която тя е солистка.

"Солистите в спектакъла са възпитаници на Държавното хореографско училище. Професионалната им обученост, както и работата им със съветските педагози Н.Балтачеева и А.Кумисников над "Шопениана" имат безспорно значение за общо овладяната романтична изразителност на движенията, за поетичната мекота при поднасянето им, за одухотворената реч на ръцете и корпуса, които довършват изящно пластичните фрази", пише критиката след този спектакъл.

Едноактният балет по музика на Фредерик Шопен и хореографията на Михаил Фокин, ще бъде представен в една вечер заедно с блестящата балетна миниатюра "Ромео и Жулиета" /хореографията е на Силвия Томова върху музиката на едноименната фантастична увертюра на П. И. Чайковски. Сценография и костюми Салваторе Русо/. В ролята на Жулиета зрителите ще видят Анелия Димитрова, а нейният Ромео ще бъде Паскуале Казелли. В останалите роли: Сторм Норис /синьора Капулети/, Александър Желев /синьор Капулети/, Ромина Славова и Станко Танев ще бъдат синьора и синьор Монтеки, Драгомир Христов - падре Лоренцо.

Сцена от балетната миниатюра "Ромео и Жулиета" / Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Непосредствено преди премиерата на "Шопениана" - от 18.00 часа предстои и откриване на изложба за историята на балета в Стара Загора и представяне на единственото по рода си "Списание за танц".

Днес Снежана Дескова поставя балета "Шопениана" на сцената на Старозагорската опера:

"....Ние взехме версията на Марийнския театър, защото оттам започва "Шопениана"-та, там е правена най-напред. Важно е да се покаже много точно. От многото записи, които има, избрах един с млади балерини, по-скоро ученици, завършващи балетното училище, защото на тях най-точно се показва как да танцуват...." - споделя примабалерината.

Още

Балтийската опера се представя на ФОБИ с "Таис" от Масне

Балтийската опера се представя на ФОБИ с "Таис" от Масне

Балетът "Шопениана" е признат за класическо произведение още при самото му създаване, случай рядък, почти изключителен за цялата балетна история. Негов автор е гениалният руски балетмайстор Михаил Фокин /1880-1942/, чиято творческа дейност очертава генералните насоки на съвременното хореографско изкуство. Фокин изгражда своята творба върху клавирни произведения от Фредерик Шопен, работейки над две последователни редакции през 1908 и 1909 година. Втората си окончателна редакция той нарича "Шопениана", а по-късно добавя и определението "Романтични мечти".

Сам Фокин чудесно е изразил същността на своята пластична композиция, като не се подчинява на ясно очертан сюжет, нито изглежда като ефектен, звънко изпълнен концерт. Героят на Фокин е самият музикант-поет, обкръжен от нежни видения-силфиди, плод на неговата мечта, която ги множи в тяхното очарование.

В книгата си "Срещу течението" , Фокин споделя, че с "Шопениана" е искал "да върне условния балетен танц в момента на неговото най-висше развитие". Фокин има предвид романтичния балет на 19 век, когато класическият танц извиква възторга на зрителите не с акробатична сложност, с главоломни трикове и трудности, а с поетичната си възвишеност.

Новата постановка на Снежана Дескова и Анелия Димитрова е решена с ефектна мултимедия, дело на Сергей Голубев, а костюмите са на Първолета Чавдарова-Летиция. В ролята на Юношата ще танцува Фиорди Лоха, във валса ще му партнира Анелия Димитрова, в мазурката солист е Харука Суга, прелюд - Ромина Славова, валс-Мартина Префето. Участва балет на Държавна опера Стара Загора.

Още

Старозагорската опера с впечатляваща програма по повод 50 години ФОБИ

Старозагорската опера с впечатляваща програма по повод 50 години ФОБИ

Под знака на 70-та годишнина на професионалния балет в Стара Загора преминава целият сезон на Балета на Старозагорската опера. Тази година се появи и единственото по рода си "Списание за танц" в България, изцяло посветено на танца във всички негови разновидности. То излиза веднъж годишно и в 120 пълноцветни страници представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц и танцовата култура в български и международен контекст. Списанието обръща поглед и към историята на танца, като за първи път на български език се публикуват и преводи на значими теоретични текстове.

На 05 декември в Държавна опера "Стара Загора" ще гостуват Ангелина Георгиева (главен редактор) и Ина Дублекова от екипа на "Списание за танц", за да разкажат лично подробности за начинанието и разнообразното съдържание на изданието.

Водеща тема на първия брой на "Списание за танц" е "Красотата в танца". На нея е посветено специално есе, което предлага своеобразна история на представите за красота в това изкуство. Отделно, дванайсет изявени съвременни български и международни хореографи и артисти, заедно с един философ, отговарят на въпроса: "Какво е красотата в танца за вас?". Така броят позволява да проследим какво се крие зад идеала за красотата в танца и как той се изменя във времето.

Още

Юбилейна гала вечер на Стефка Минева на ФОБИ в Стара Загора

Юбилейна гала вечер на Стефка Минева на ФОБИ в Стара Загора

Успешни примери за подобни специализирани издания има в много държави. Един от най-емблематичните сред тях е на немското списание "tanz", чийто главен редактор Арнд Веземан също е сред авторите в брой 1 на "Списание за танц". Самостоятелно списание, посветено на танц, съществува в България за известно време през 20-те години на миналия век, появява се за кратко и през 90-те години, но подобна медия досега отсъстваше.

Поради това екипът на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" - Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, както и театроведът Ангелина Георгиева (главен редактор) - се заемат със задачата да създадат съвременно, атрактивно и насочено към различни читатели издание, което да ги въведе в различни идеи в богатия свят на танца и многообразието от събития.

Сцена от балетната миниатюра "Ромео и Жулиета" / Снимка: Държавна опера - Стара Загора

"Списание за танц" e инициирано от фестивал "Антистатик" в рамките на европейския проект "Life Long Burning", финансиран от Програма "Творческа Европа" на ЕС. Реализира се от "Брейн Стор Проджект" и "Номад Денс Академи България" с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична община, Национален фонд "Култура" и със спонсорството на магазин "Гришко".

Още

Премиера на операта "Капулети и Монтеки" в Софийската опера

Премиера на операта "Капулети и Монтеки" в Софийската опера

Още

Митът за "Аполон и Хиацинт" с премиера на 22 ноември в Софийската опера

Митът за "Аполон и Хиацинт" с премиера на 22 ноември в Софийската опера

Още

Варненската опера получи като дарение изящен орган от 1830 г.

Варненската опера получи като дарение изящен орган от 1830 г.

Още

Софийската опера представя "Легенда на езерото" по музика на Владигеров

Софийската опера представя "Легенда на езерото" по музика на Владигеров

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Валерий Тодоров: В медиите има все по-малко журналистика

Журналистът представи книгата си "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" в Националната библиотека

"Женитба" по Гогол ще има премиера в НАТФИЗ на 7 юни

Постановката е на Александър Недков. Сценограф е Христина (Хиха) Христова, а музиката е на Александра Борисова

Приказките на Маргарит Минков и Владимир Сутеев оживяват на сцената на Кукления театър в Сливен

"Приятелчета" е един спектакъл с послание колко е важно да бъдеш приятел и колко по-важно е приятелите да имат теб

Фестивалът "Антистатик" прекрачва "телесната линия на мисълта"

"ТЛМ – телесна линия на мисълта" на Симона Дяконеску и Ванеса Гудман ще има премиера тази вечер в "Топлоцентрала"

Теди Москов поставя "Хайде да се трепаме"

Премиерата е на 9 май в Малък градски театър "Зад канала"