Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Юбилейна гала вечер на Стефка Минева на ФОБИ в Стара Загора

ГОЛЕМИТЕ ГЛАСОВЕ НА БЪЛГАРИЯ

Юбилейна гала вечер на Стефка Минева на ФОБИ в Стара Загора

Оперната прима чества 70-годишнина

Стефка Минева, в ролята на Кармен от едноименната опера на Бизе / Източник: Държавна опера - Стара Загора

На 30 ноември, в рамките на 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора, ще бъде честван юбилеят на световната оперна прима Стефка Минева. От 17.00 часа във фоайето на Операта нейните почитатели ще могат да се срещнат отблизо с прочутото мецосопрано, да се докоснат до вълнуващи мигове и преживявания от нейния звезден път към славата и да получат автограф. Ще бъдат прожектирани уникални кадри с изпълнения на Стефка Минева, любезно предоставени от Българската национална телевизия. Събитието се реализира със съдействието на Държавен архив-Стара Загора.

Още

50-и юбилеен фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ)

50-и юбилеен фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ)

От 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои празничната оперна гала, посветена на Стефка Минева. В концерта участват нейните любими партньори от оперната сцена: Мария Белчева, Татяна Шиварова, Калуди Калудов, Нико Исаков, Александър Крунев, както и младите талантливи последователи на високото изкуство Беса Лугичи и Веселин Михайлов. Специален гост на концерта е сръбското мецосопрано Саня Анастасия. Диригент - Владимир Бошнаков. Сценарият за концерта е на Миглена Стойчева, водеща - Силвия Лулчева. В програмата ще прозвучат увертюри, арии, дуети от опери на Джузепе Верди, Умберто Джордано, Жорж Бизе, Шарл Гуно, Руджеро Леонкавало, Джакомо Пучини и др.

Стефка Минева, в ролята на Амнерис / Източник: Държавна опера - Стара Загора

Стефка Минева е родом от Стара Загора и съдбата от ранно детство я свързва със Старозагорската опера. Родителите й - Миньо Минев и сопраното Йовка Бунарджиева-Минева, са едни от първите тенори на операта. Гласовите възможности на самата Стефка се разкриват когато е ученичка в гимназията. Преди това тя учи балет. По този начин изпълненията й на сцената се подплатяват с голяма пластика и артистичност.

От 1968 до 1972 г. учи във Вокалния факултет на Музикалната академия в София, в класа на проф. Сима Иванова, а по-късно - при проф. Илия Йосифов. На изпита в Консерваторията се явява с първата ария на Азучена от "Трубадур" и арията на Розина от "Севилският бръснар".

Още

Старозагорската опера с впечатляваща програма по повод 50 години ФОБИ

Старозагорската опера с впечатляваща програма по повод 50 години ФОБИ

След завършване на консерваторията, през 1972 г. е назначена за артист-солист в Старозагорската опера, където в продължение на шест години носи основния мецосопранов репертоар. Дебютът й на Старозагорска сцена е на 2 октотмри 1972 г. в ролята на Берта от "Севилския бръснар" от Джоакино Росини. Тогава пее на една сцена с баща си - Миньо Минев, в ролята на граф Алмавива. Следват ролите на Олга в "Евгений Онегин" (отново си партнира с Миньо Минев), Сузуки от "Мадам Бътерфлай", Трета дама във "Вълшебната флейта" и Амнерис от "Аида". Незабравими за оперната публика остават превъплъщенията на Стефка Минева в ролите на Кармен от едноименната опера, Азучена от операта "Трубадур", на принцеса Еболи от "Дон Карлос" и на "Фаворитката" от Доницети.

През 1974 г. Стефка Минева специализира артистично и сценично майсторство в Оперната студия на Болшой театър в Москва, при световно известния оперен режисьор Борис Покровски. Същата година печели почетната грамота на Международния конкурс "П. И. Чайковски" в Москва. Две години по-късно - през 1976 г. печели лауреатско звание на Шестия международен конкурс за млади оперни певци в София.

Още

Балтийската опера се представя на ФОБИ с "Таис" от Масне

Балтийската опера се представя на ФОБИ с "Таис" от Масне

От тук започва блестящата й оперна кариера. Конкурсът в София е единственият в света, предоставящ на финалистите си участие в спектакъл. Старозагорската прима изпълнява ролята на Кармен в едноименната опера на Бизе. Получава покана да пее на сцената на Националната опера, но под влияние на баща си остава в Стара Загора. През 1977 г. на конкурс в Остенде, Белгия е удостоена с трета награда на журито и наградата на публиката. Със Заповед на Министъра на културата от 1 септ. 1978 г. Стефка Минева е привлечена за солистка в Националния оперен театър. Тук тя носи основния репертоар за мецосопран и започва изграждането на голямата си международна кариера.

На международния конкурс, на който се явява в Рио де Жанейро през 1981 г., печели първа награда. През 1982 г. гастролира в Париж като Фенена в операта "Набуко", и малко по-късно - в суперпродукция в Цюрих, с партньори Ренато Брузон, Мара Дзампиери, Боналдо Джайоти.

Стефка Минева гостува в най-големите оперни театри по света, в които й партнират едни от най-прочутите певци на нашето време. Участва в спектакли с големите имена в певческото изкуство: сънародниците ни Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Николай Гяуров, Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Руджиеро Раймонди, Розалин Плаурайт, Мара Дзампиери, Евгений Нестеренко и др. Пее на сцените на Метрополитън опера и Миланската скала, има гастроли в оперни театри и концертни зали в Япония, Швейцария, Египет, Канада, Испания, Бразилия, Русия и др. Има шанса да работи с най-изявените диригенти, с Джеймс Конлън в Метрополитън опера и в Париж, с Генадий Рождественски в Миланската скала, с Мстислав Ростропович в Римската опера.

Оперната прима чества 70 / Източник: Държавна опера - Стара Загора

В нейния репертоар са застъпени над 40 оперни заглавия, между които най-трудните роли за мецосопран в оперите: "Кармен", "Трубадур", "Набуко", "Дон Карлос", "Бал с маски", "Силата на съдбата", "Луиза Милер", "Самсон и Далила", "Дама Пика", "Война и мир", "Княз Игор", "Борис Годунов", "Фаеоритката", "Италианката в Алжир" и др. Не са малко заглавията и на български творби - между които "Почивка в Арко Ирис" от Александър Йосифов, "Саламбо"от Веселин Стоянов, "Янините девет братя" от Любомир Пипков, "Ивайло" от Марин Големинов, "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, "Мария Десислава" от Парашкев Хаджиев и др.

Особено силно е присъствието на Стефка Минева в оперите на руската класика. Изключително висока е оценката на критиката за участието й в операта "Борис Годунов" в САЩ (Сан Франциско) през 1983 г. в ролята на Марина Мнишек заедно с големия световен бас Николай Гяуров, в ролята на Борис Годунов. През 1985 г. Стефка Минева гостува в Метрополитън опера с ролята на Марфа от операта "Хованщина" на Модест Мусоргски, под диригентството на един от легендарните диригенти в света - Джеймс Ливайн. С майсторски изработения образ на Графинята в операта "Дама Пика" от Чайковски, Стефка Минева покорява публиката в Швейцария, а през 1986 г. успехът й в операта "Царска годеница" в Миланската скала е направо грандиозен. През 1988 г. певицата има нов гастрол в Метрополитън опера. Същата година получава покана да остане в САЩ като член на Метрополитън опера, но отказва.

Още

"Тоска" със Светла Василева открива сезона в Старозагорската опера

"Тоска" със Светла Василева открива сезона в Старозагорската опера

През 1993 г. в Стара Загора й е присъдена Международната награда на името на Христина Морфова. През 1999 г. е удостоена със званието "Почетен гражданин" на Стара Загора. На 21 февруари 2004 г. отбелязва 30 години на сцената с "Трубадур" на Верди на сцената на Националната опера. Примата пее в ролята на Азучена, артистичното превъплъщение, заради което критиката я определя като забележителна певица с богат тембър.

През последните години Стефка Минева е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера.

Юбилейната гала вечер на Стефка Минева ще премине под съпровода на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора, под диригентството на Владимир Бошнаков и сценарий на Миглена Стойчева, водещ - Силвия Лулчева.

Програма:

Жорж Бизе - КАРМЕН - Увертюра

Руджеро Леонкавало - ПАЛЯЧИ - Пролог, Изпълнява: Александър Крунев

Джакомо Пучини - МАНОН ЛЕСКО - Ария на Манон - Sola, perduta, abbandonata..., Изпълнява: Татяна Шиварова

Джузепе Верди - СИЛАТА НА СЪДБАТА - Дует на Дон Алваро и Дон Карлос, Изпълняват: Калуди Калудов и Нико Исаков

Шарл Гуно - РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Валс на Жулиета, Изпълнява: Беса Лугичи

Джузепе Верди - АИДА - Дует на Аида и Амонасро, Изпълняват: Мария Белчева и Веселин Михайлов

Джакомо Пучини - МАНОН ЛЕСКО - Ария на Де Грийо - Donna non vidi mai..., Изпълнява: Калуди Калудов:

Умберто Джордано - АНДРЕ ШЕНИЕ - Ария на Жерар, Изпълнява: Александър Крунев

Жорж Бизе - КАРМЕН - Хабанера, Изпълнява: Саня Анастасия

Джузепе Верди - МАКБЕТ - Ария на Макбет, Изпълнява: Нико Исаков

Джузепе Верди - АИДА - Дует на Амнерис и Радамес, Изпълняват: Саня Анастасия и Калуди Калудов

Още

"Кристална лира" за "Фантомът на операта" на Музикалния театър

"Кристална лира" за "Фантомът на операта" на Музикалния театър

Още

Премиера на "Фалстаф" с Кирил Манолов открива сезона в Опера Пловдив

Премиера на "Фалстаф" с Кирил Манолов открива сезона в Опера Пловдив

Още

Балетният шедьовър "Кармина Бурана" с премиера в Софийската опера

Балетният шедьовър "Кармина Бурана" с премиера в Софийската опера

Още

"Италианката в Алжир" на Старозагорската опера гастролира в София

"Италианката в Алжир" на Старозагорската опера гастролира в София

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Вечно влюбеният Гьоте на 74 предложил брак на 17-годишна

190 години от смъртта на гениалния поет, философ и хуманист

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи