Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

50-и юбилеен фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ)

ПРАЗНИЦИ НА СЦЕНАТА

50-и юбилеен фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ)

Стара Загора ще събере уникални спектакли и изпълнители

Сцена от спектакъла "Васко да Гама" /Снимка: Държавна опера Стара Загора/

Фестивалът на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) - Стара Загора тази година ще отбележи своето половин вековно издание. Първият специализиран форум за опера и балет в България е създаден през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година е преименуван във Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974-а до 1989-а година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989-а година и пожарът през 1991-ва довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990-а, 2010-а и 2013-а година.

50-ото издание на Фестивала, организирано от Старозагорската опера и Община Стара Загора, ще се проведе от 22 ноември до 7 декември тази година.

Програмата на фестивала впечатлява със селекция от уникални спектакли на рядко изпълнявани оперни произведения, оперни и балетни премиери. Фестивалът ще отбележи и знакови за музикалния живот на България и света годишнини. Очаква се забележително международно участие, а публиката ще бъде заинтригувана и от съпътстващите фестивала срещи, събития и изложби.

Официалното откриване на Фестивала на оперното и балетното изкуство е на 22 ноември, с премиерата на грандиозната опера "Африканката" от Джакомо Майербер. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера с Дойче Опер-Берлин. Режисьор на постановката е Вера Немирова - едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа. В досегашната история на българския оперен театър "Африканката" не е поставяна у нас. Тази "голяма опера", както я наричат, утвърдена на сцената на френския музикален театър през 20-40-те години на 19-и век, достига своя своеобразен връх в творчеството на Майербер.

Техническите параметри на сцената на Държавна опера-Стара Загора позволяват да се осъществи адаптация на сценографията със съвременни технически средства. В реализацията на проекта, освен Вера Немирова, участва и част от постановъчния екип на Дойче Опер. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев.

В ролята на Васко да Гама гостува румънският тенор Даниел Магдал, който е в солистичния състав на спектакъла на Дойче опер през 2015.

Оперната прима Стефка Минева /Снимка: Държавна опера Стара Загора/

Специално внимание е отделено на 50-годишната сценична дейност на оперната прима Стефка Минева. В нейна чест, на 30-и ноември, под диригентството на Владимир Бошнаков, ще пеят Цветелина Василева, Мария Белчева, Беса Лугичи, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Веселин Михайлов, Нико Исаков и Александър Крунев.

Среща на публиката отблизо със Стефка Минева ще се състои непосредствено преди празничния концерт. На срещата ще бъдат прожектирани уникални избрани кадри от Златния фонд на Българската национална телевизия.

Беса Лугичи в спектакъла "Таис" /Снимка: Държавна опера Стара Загора/

Своеобразен поглед-равносметка е и премиерата на балетния спектакъл "Шопениана", с посвещение на 70-годишнината от началото на балетното изкуство в Стара Загора.

"Шопениана" ще бъде поставен от примабалерината на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова.

Още три годишнини са във фокуса на тазгодишната програма на ФОБИ: 120 години от рождението на Панчо Владигеров ще бъде отбелязано с изложба на Къщата-музей "Панчо Владигеров" и концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА "Проф. Панчо Владигеров", с диригент Григор Паликаров на 29 ноември.

Панчо Владигеров/Снимка: Софийска опера и балет/

С почит и уважение към основателя на ФОБИ - диригента Димитър Димитров (1929-1999 г.), на 1-ви декември ще бъде отбелязан неговия голям принос към българската музикална култура с прожекция на спектакъла на операта "Набуко" от Джузепе Верди - телевизионна продукция от фонда на БНТ (1983 г.).

На 3-ти декември, с представянето на книга и документален филм, ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на един от основателите на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.

Руслан Райчев /Снимка: Софийска опера и балет/

В последните си издания фестивалът поддържа регулярно международно участие с представянето на непознати, или рядко изпълнявани в България заглавия. През 2017-а година Опера Нова от Белград гостува с "Орфей" от Монтеверди. През 2018-а година Националната опера и балет на Северна Македония-Скопие гостува със "Севилският бръснар" от Росини.

През тази година на фестивала ще гостуват два ансамбъла: Опера Балтик от Гданск и Националният оркестър на консерваториите на Италия. 

На 27-и ноември Опера Балтик от Гданск ще представи рядко изпълняваната творба "Таис" от Масне, под диригентството на бразилския диригент Жозе Мария Флоренсио. В главните роли зрителите ще видят Беса Лугичи /Косово/, Марчин Брониковски, Ивайло Михайлов.

На следващия ден - 28-и ноември, Националният оркестър на консерваториите на Италия ще изпълни концертна програма, чийто акцент са фрагменти от непопулярни италиански опери. Концерта ще дирижира Алесандро Пинзаути.

Мариана Пенчева и Кирил Манолов във "Фалстаф" /Снимка: Държавна опера Стара Загора/

Най-новият спектакъл на операта "Фалстаф" от Верди на Държавна опера-Пловдив ще сложи финалния акорд на фестивалните дни и вечери на 7-и декември, под диригентството на именития български диригент Павел Балев и със специалното участие на Кирил Манолов, наричан "най-добрия Фалстаф в света" и световната оперна прима Мариана Пенчева, в ролята на мисис Куикли.

Очаквайте незабравими срещи с оперното и балетното изкуство в рамките на тазгодишното юбилейно 50-о издание на ФОБИ.

Още

Варненската опера получи като дарение изящен орган от 1830 г.

Варненската опера получи като дарение изящен орган от 1830 г.

Още

Софийската опера представя "Легенда на езерото" по музика на Владигеров

Софийската опера представя "Легенда на езерото" по музика на Владигеров

Още

"Тоска" със Светла Василева открива сезона в Старозагорската опера

"Тоска" със Светла Василева открива сезона в Старозагорската опера

Още

"Италианката в Алжир" на Старозагорската опера гастролира в София

"Италианката в Алжир" на Старозагорската опера гастролира в София

 

Коментирай 0

1/1

Сцена от спектакъла "Васко да Гама" /Снимка: Държавна опера Стара Загора/

Мариана Пенчева и Кирил Манолов във "Фалстаф" /Снимка: Държавна опера Стара Загора/

Оперната прима Стефка Минева /Снимка: Държавна опера Стара Загора/

Беса Лугичи в спектакъла "Таис" /Снимка: Държавна опера Стара Загора/

Марчин Брониковски в спектакъла "Таис" /Снимка: Държавна опера Стара Загора/

Руслан Райчев /Снимка: Софийска опера и балет/

Панчо Владигеров/Снимка: Софийска опера и балет/

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера закрива "Опера в парка" с детския спектакъл "Трите прасенца" по музика на Александър Райчев

Музикалната приказка ще се играе в неделя, 2 август, от 11 часа на сцена Амфитеатър на парка на Военната академия

Онлайн концерт на големия пловдивски музикант и композитор Стоиц Гъдев

"Солидна класическа основа, съчетана с най-съвременни хармонични похвати, вселена от хармония и чисто музициране във всяка нота и пауза, учебник по хармония и чувство" казва за музиката на Стоиц Гъдев Александър Александров от група "Стил"

"Разбойническа история" по случай 130 години от рождението на Карел Чапек

Чешкият културен център в София и Куклен театър Мале-мале ви канят на годишнината на писателя с куклено представление, изложба и лекция

Импровизирай това! в Сатирата тази вечер

Необичайна импро-пиеса под режисурата на Мартин Каров

Кинохитът "Мартин Идън", по класическия роман на Джек Лондон, ви очаква в Дом на киното и онлайн

3 дни остават до края на София Филм Фест Лято, затова вижте какво можете да гледате на голям екран и от онлайн програмата на фестивала, включваща 88 заглавия

Поезията на Николай Лилиев ще звучи с музиката на Бах

На 17 юли Народният театър ще почете още един от големите творци, отдали живота и работата си на театъра, на открита сцена "Зад театъра" с участието на актьорите Илиана Коджабашева и Христо Терзиев заедно с виртуозния контрабасист Христо Овчаров