Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Балтийската опера се представя на ФОБИ с "Таис" от Масне

СВЕТОВНИ ТЕАТРИ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

Балтийската опера се представя на ФОБИ с "Таис" от Масне

Премиерата й в Полша се състоя през март тази година

Сцена от постановката "Таис" на Масне, на Балтийската опера от Гданск / Източник: ФОБИ

След зашеметяващия успех на Старозагорската опера с премиерното представление на операта "Африканката" от Майербер, второто голямо събитие от програмата на тазгодишното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора е гостуването на Балтийската опера - Гданск, Полша със спектакъла на операта "Таис" от Жул Масне. Старозагорци и гостите на фестивала ще могат да видят уникалната продукция на 27 ноември от 19.00 часа на сцената на Операта.

Източник: ФОБИ

Още

Първа среща на българската публика с "Африканката"

Първа среща на българската публика с "Африканката"

Събитието е под почетния патронаж на посланика на Република Полша Н. Пр. Мачей Шимански, със съдействието на Полския институт в София. Последното гостуване на полски оперен театър в Стара Загора е било през далечната 1975-а година, когато в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство Лодзката опера представя "Халка" от Станислав Монюшко.

Операта "Таис" е в най-новия репертоар на афиша на Балтийската оперна сцена. Премиерата на спектакъла в Полша се състоя през март т.г. и бе отбелязана като едно от знаковите културни събития в страната. Балтийската опера е първият съвременен оперен театър, който поставя великолепната творба на Масне след половин вековно отсъствие от полската оперна сцена. "Таис" е от рядко изпълняваните оперни произведения.

Беса Лугичи - Таис

На 27 ноември зрителите в Стара Загора ще видят един модерен, нетрадиционен спектакъл, в който има препратки към периода от края на 19-и век, когато Масне е писал своята творба.

Режисьор на постановката е Ромуалд Вича-Покойски, който е и директор Балтийската опера в Гданск. Спектакъла ще дирижира артистичният директор на театъра - известният бразилски диригент Жозе Мария Флоренсио, когото почитателите на оперното изкуство помнят от неговото първо гостуване в България през 2015-а година, по покана на незабравимата Христина Ангелакова /по онова време - арт директор на ММФ "Моцартови празници" в Правец/.

В главните роли зрителите ще видят блестящи солисти, всеки от които е много свързан с България: в ролята на Таис ще се изяви Беса Лугичи, която преди броени дни старозагорската публика бурно аплодира в ролята на Инес в премиерния спектакъл на "Африканката". Баритонът Марчин Брониковски ще бъде в ролята на Натанаел. Марчин е възпитаник на Музикалната академия в София и в годините не е прекъсвал своята творческа и емоционална връзка с България.

Беса Лугичи, в ролята на Таис / Източник: ФОБИ

Още

50-и юбилеен фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ)

50-и юбилеен фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ)

Тенорът Ивайло Михайлов, когото съвсем скоро ще видим на старозагорска сцена в ролята на Васко да Гама, ще бъде в ролята на Нисиас. Участват още солистите: Maрия Антковяк, Ванда Франек, Даниел Боровски, Kaтажина Новосад и др., оркестър, хор и балет на Балтийската опера в Гданск. Разкошното цигулково соло от знаменитата оркестрова "Медитация" - може би най-популярната страница от цялото творчество на Жул Масне, ще изпълни Целина Коц. Хореографията е на Изабела Соколовска-Бултон.

Ивайло Михайлов, Maрия Антковя и Ванда Франек

Още

"Италианката в Алжир" на Старозагорската опера гастролира в София

"Италианката в Алжир" на Старозагорската опера гастролира в София

Операта "Tаис" разказва за красива куртизанка, която с чара и грацията си хипнотизира своите поклонници. Но развратният й живот е трън в очите на младия монах Атанаел. Той се опитва на всяка цена да накара покварената жена да приеме вярата и накрая опитите му се увенчават с успех. В резултат на този своеобразен "кръстоносен поход" Атанаел разбира, че всъщност не се е борил жената да приеме вярата, а за да спечели любовта на необикновената и омагьосваща Таис. Но вече е късно за любов, избраницата му умира.

"Tаис" е разказ за страстите, разкъсващи хората, но и за опасностите, произтичащи от прекомерното религиозно увлечение. Операта "отваря" поле за дискусия и е опит за отговор на въпроса за йерархията на ценностите.

Режисьорът Ромуалд-Вича Покойски / Източник: ФОБИ

Режисьорът Ромуалд-Вича Покойски за постановката: 

"Всички сме на път. Някои смятат, че отиваме в рая, други мислят, че не отиваме никъде. Едно е сигурно - животът ни лети. Ние живеем в страх и вярваме във вечния живот. Тази вяра е с нас от векове. Религиите и философските системи ни предоставят предписания и стратегии за постигане на вечност. В тайната на нашето собствено сърце, душа, ум,ние избираме нови начини и се посвещаваме на различни практики.

Още

Премиера на операта "Капулети и Монтеки" в Софийската опера

Премиера на операта "Капулети и Монтеки" в Софийската опера

"Таис" е история за двама души по пътя им към спасението. Двама души и два пътя. Пътят на аскетизма и пътят на любовта. Сюжетът на операта ни отвежда в IV век след Христа, по времето на изгарянето на Александрийската библиотека, което може да се счита за символичен крах на цивилизацията. Наблюдаваме как Таис не може да приеме преходността, как отшелникът Атанаил обещава вечен живот, гледаме как Александрия пада. Таис, за да изкупи своите предполагаеми грехове, пътува през пустинята, както й заповядва да се покае Атанаил.Тя е изтощена и изранена. Едва в оазиса отшелникът осъзнава, че дълбоката му убеденост, че единствено аскетизмът е пътят към спасението, е била грешка. Той разбира, че това силно чувство на любов го привлича към Таис като магнит. Последната му дума, която той произнася малко преди падането на завесата, ще бъде вик за милост".

Диригентът Жозе Мария Флоренсио, по време на Моцартовите празници през 2015 г. / Източник: ФОБИ

Още

"Кристална лира" за "Фантомът на операта" на Музикалния театър

"Кристална лира" за "Фантомът на операта" на Музикалния театър

Още

Софийската опера представя "Легенда на езерото" по музика на Владигеров

Софийската опера представя "Легенда на езерото" по музика на Владигеров

Още

"Тоска" със Светла Василева открива сезона в Старозагорската опера

"Тоска" със Светла Василева открива сезона в Старозагорската опера

Още

С бляскава гала и с българския химн бе открит новият сезон на Софийската опера

С бляскава гала и с българския химн бе открит новият сезон на Софийската опера

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Премиерата на филма "Златан Дудов - Работническа Одисея" ще е на 21 март в София

Филмът на Михайло Коцев е история на родения в Цариброд през 1903 година български режисьор - един от най-значимите филмови творци на миналия век

Мирослав Боршош, Мая Илиева, Ники Кънчев, Фънки и още куп звездни гости тръгнаха "Към нея" и Росен Карамфилов

Верни приятели и партньори на Фондация “Стоян Камбарев” и десетките гости аплодираха Росен и 5-те поетични филмчета, създадени от Деси Тенекеджиева

Снежина Петрова и Георги Господинов представят новата стихосбирка на Амелия Личева

"Под хирургическия поетичен разрез на съвременността протичат като струйки кръв човешката крехкост и нежност", коментира "Потребност от рециклиране" писателката Теодора Димова