Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Старозагорската опера с впечатляваща програма по повод 50 години ФОБИ

ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО (ФОБИ) 2017

Старозагорската опера с впечатляваща програма по повод 50 години ФОБИ

Софийската филхармония -хор и оркестър и хорът на Държавна опера - Стара Загора под палката на Найден Тодоров закриват фестивала

Огнян Драганов, директор и Веселина Кацарова - арстичен съвет на Държавна опера - Стара Загора

През 2017 . предстои да се отбележи 50 годишнината от създаването на Фестивала на оперното и балетното изкуство - Стара Загора (ФОБИ). Неговото начало е поставено през 1967 г. под името Декемврийските музикални дни. Инициатор е главният диригент на Старозагорската опера маестро Димитър Димитров. През 1973 г., две години след откриването на новата сграда на операта, събитието прераства във Фестивал на оперното и балетното изкуство.

Още

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

През годините на фестивалната сцена гостуват Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Христина Ангелакова и много други. Макар и по-рядко във фестивала участват и чуждестранни оперни трупи: Пражката национална опера, операта от гр. Парма, оперни театри от Словакия, Полша, Румъния, също и Московският класически балет, балетът на Ленинградския театър "Киров", Националният балет на Куба, Кралският балет на Дания и др. Веднъж на пет години (1974, 1979, 1984 и 1989) в неговите рамки е и Националния преглед на оперните театри, на който се отличават най-добрите автори, трупи, постановъчни екипи и изпълнители.

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

След опожаряването на сградата на операта през 1991 г. фестивалът е принуден да се върне към предишната си форма - с повече камерни и концертни прояви. През 2000 г., с оформянето на площадката за спектакли на Форума "Августа Траяна", ФОБИ е преместен през летните месеци. Тези транформации водят и до прекъсвания през 2010 и 2013 г. С възстановяването на сградата на операта през 2011 г., ФОБИ отново възстановява обичайния си период на провеждане през ноември-декември. Предстоящото, 48-мо по ред издание, ще се осъществи от 27 ноември до 9 декември 2017 г.

Община Стара Загора и Държавна опера - Стара Загора подхождат ангажирано към отбелязване на юбилея. Привличането на голямата оперна прима Веселина Кацарова като артистичен директор на оперния театър е гаранция и за по-високо качество на продукциите на фестивала.

Още

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

Триумф за Веселина Кацарова с "Кармен" на стадион "Берое"

В предстоящата програма, между 27 ноември и 9 декември, има няколко акцента, които кореспондират с историята на ФОБИ и с новите тенденции в музикално-сценичните изкуства. Откриването ще бъде ознаменувано с нова постановка на неоромантичната опера от съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер "Сиси - душата на императрицата". Творбата на Баумгартнер отразява епохата на "Бел епок" - времето на духовен подем и възход на изкуствата. Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България, под патронажа на Н. Пр. Маг. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия в България и със съдействието на Музикално-продуцентска къща " Холендер-Калкис"- Виена.

Пресконференция за ФОБИ 2017/Сн. Държавна опера Стара Загора

Други събития с международно участие във фестивалната програма е гостуването на Нова Белградска опера, която ще представи първата изцяло съхранена оперна творба от Монтеверди "Орфей" на оригинални барокови инструменти. Малко познатата у нас опера "Алчина" от Хендел, ще се осъществи съвместно от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и Музикален и художествен частен университет - Виена. Те, заедно с продукцията на Моцартовите празници - Правец 2017 "Геният на барока и властелинът на светлината" ще оформи своеобразна ретроспекция на образци от зората на оперното изкуство.

Класическата традиция на италианското белканто ще оживее в постановката "Норма" на Държавна опера - Варна с участието на едни от най-утвърдените български оперни изпълнители в лицето на Бойко Цветанов, Линка Стоянова и Даниела Дякова. С грижа към младите е майсторския клас на световното мецосопрано Бруна Балиони, който ще завърши с концерт под диригентството на Ивайло Кринчев и оркестъра на Държавна опера - Стара Загора.

Още

Калуди Калудов:  Не знам с какво заслужих това щастие, но явно Бог много ме обича

Калуди Калудов: Не знам с какво заслужих това щастие, но явно Бог много ме обича

Нестандартният поглед към творчеството на Панчо Владигеров ще поднесат талантливи млади наследници на големия маестро - Александър Владигеров, тромпет и Константин Владигеров, пиано и кларинет, заедно с Теодора Късметска - Сороков, цигулка и Ружа Семова, пиано. В концертната си програма те ще предложат интерпретация, вдъхновена от спонтанната виталност на джаза.

Програмата на фестивала в Стара Загора отбелязва и 100 годишнината от създаването на Държавния музикален театър "Стефан Македонски". Трупата ще представи най-новия си спектакъл, мюзикълът "Бягство", по песни на известния български дует "Авеню". На фона на историческите събития в България, обхващащи периода от 90-те години на миналия век до днес, се разкрива историята на две момчета, влюбени в музиката, които създават дует.

Балетното изкуство е застъпено във фестивалната програма с класическия шедьовър "Лебедово езеро", който ще бъде представен от балетната трупа на Старозагорската опера със солистите от Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин. Международният танцов проект "Вечното танго" от университета в Южна Флорида е с българско участие в лицето на младия пианист Светозар Иванов, Йоана Влагули - танц, в хореографското решение на Дора Ареола.

Още

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Финалът на фестивала ще отбележи предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Девета симфония от Л. Ван Бетовен ще бъде представена от Софийска филхармония, Филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и хора на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Найден Тодоров. Солисти са Беса Лугичи - сопран, Мирослава Йорданова - мецосопран, Ивайло Михайлов - тенор и Ивайло Джуров - бас.

Софийска филхармония - хор и оркестър, с диригент Найден Тодоров/Сн. Филхармония

Заедно със събитията от основната програма организаторите са се погрижили да се вгледат и във внушителната традиция на оперния фестивал в Стара Загора с изложба 50 години ФОБИ - документи, скици, декори, аксесоари, фотоси, костюми, видеозаписи - съвместно с РИМ - Стара Загора, Държавен архив, РБ Захарий Княжески.

ФОБИ - видео

ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ от 8 до 30 лева.

АБОНАМЕНТНИ КАРТИ: Фестивал - за всички събития -110 лв. ** Класика -95 лв. * Кръстопът - 40 лв. БИЛЕТНИ ЦЕНТРОВЕ: +359 887 444 360 +359 885 509 829 +359 42 622 431 info@operasz.bg бул. "М.Кусев" № 30 Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19.15 Билетна каса Културно-информационен център-областна управа бул."Цар Симеон Велики" 108 +359 887 444 360 +359 885 509 829 Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19:15 ОНЛАЙН: www.operasz.bg и www.eventim.bg

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Де е България?" - литература между глобално и локално

Дигиталното събитие ще се проведе на 22 и 23 април и е организирано от Национален център за книгата - НДК

Денят на унгарската поезия ще бъде отбелязан на 11 април в София

Денят на унгарската поезия се празнува в Унгария от 1964 г. на рождената дата на поета Атила Йожеф (1905-1937)

Талантливият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на Софийската филхармония на 8 април

Той ще замести френския виртуоз Огюстен Дюме, който не успя да пристигне в страната ни заради симптоми на коронавирус

300 вехнещи нарциса и "Откровения за преди началото на края"

Ива Свещарова и Вили Прагер ни канят да си представим началото на края на света в новия си артистичен апокалиптичен проект с вход свободен

Новите преводи на "Малкият принц" - най-важното е невидимо за очите

На 6 април 2021 Г. от 19 часа онлайн от Къща за литература и превод

Започва конкурсът на "Кантус Фирмус" за млади инструменталисти

В състезанието ще вземат участие над 90 изпълнители от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен