Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Огненият" спектакъл "Нестинарка" открива балетната сцена в Стара Загора

БАЛЕТНО МАЙСТОРСТВО

"Огненият" спектакъл "Нестинарка" открива балетната сцена в Стара Загора

Над 4 пъти е увеличен съставът на Балета на Държавна опера-Стара Загора, чиято трупа подготвя знакови постановки за предстоящия сезон

Спектакълът "Нестинарка" открива новия творчески сезон в Стара Загора (Снимка: Държавна опера-Стара Загора)

"В началото на третия творчески сезон на Балета на Държавна опера-Стара Загора, съставът му, в сравнение с началото преди две години, е увеличен над четири пъти". Това сподели преди няколко дни на брифинг художественият му ръководител Силвия Томова.

Когато почти в края на 2016 г. тя приема поканата на директора на операта Огнян Драганов да създаде балетен състав, балетните артисти са били 12-13. Сега те са над 50.

Аршак Галумян, Силвия Томова и Балетът на Държавна опера-Стара Загора

На 16 септември т.г. е проведен конкурс за балетисти и балерини, на който са се явили 30 чужденци от Англия, Италия, Испания, Полша, Португалия, Гърция, Япония и пр. Според г-жа Томова с изключение на един кандидат, всички са се представили много добре. От тях, тя оставя в състава половината. Преди това, в края на учебната година, директно от Софийското балетно училище са пристигнали 3 момичета и едно момче, които ще бъдат назначени с договор.

"Този огромен за нашите мащаби интерес говори, че трупата ни е разпознаваема в света и че многобройни артисти желаят да участват в професионален състав, аргументира се Силвия Томова. - От друга страна ще имаме по-равномерно разпределение на натоварването, а и ще имаме възможност да правим големи балетни постановки".

Не без гордост Силвия Томова заяви, че малко трупи могат да се похвалят с толкова добри балетни артисти и знакови постановки.

Още

Олеся Пантикина: "Нестинарка" e като голямо живописно платно, с много цветове и гласове в него

Олеся Пантикина: "Нестинарка" e като голямо живописно платно, с много цветове и гласове в него

Третият творчески сезон ще бъде официално открит на 1 октомври 2018 г. - Международният ден на музиката, със спектакъл на танцовата драма по музика на Марин Големинов "Нестинарка".

Онези, които са имали възможност да гледат тази постановка, вероятно отново ще посетят уникалното представление с блестящи артисти и вълнуващо решение на класическото заглавие. Дебют в ролята на Струна ще направи Ромина Славова.

Анелия Димитрова ще бъде в ролята на Демна, Фиорди Лоха - Найден, Станко Танев - Старецът, Ивайло Янев - Кольо.

Анелия Димитрова и Фиорди Лоха в "Нестинарка" (Снимка: Държавна опера-Стара Загора)

Още

"Лебедово езеро" открива сезона на Балета на Държавна опера-Стара Загора

"Лебедово езеро" открива сезона на Балета на Държавна опера-Стара Загора

Твърде натоварен за балета е десетият месец на годината. На 16, 17 и 18 октомври на сцената на Софийска опера ще бъдат изиграни "Машина на времето" на Детската студия за опера и балет "Маргаритки", балетните спектакли на "Нестинарка", "Делвата" и "Фантастичното дюкянче".

Също на 19 октомври трупата ще гостува с "Лебедово езеро" от П. И. Чайковски в гр. Кърджали, по случай празника на града. На 30 октомври "Лебедово езеро" ще се представи и на старозагорска сцена, но с обновен състав.

Силвия Томова и Аршак Галумян по време на репетиция на спектакъла "Дон Кихот" (Снимка: Държавна опера-Стара Загора)

Още

Солистът на Щатсбалет - Берлин Аршак Галумян поставя "Дон Кихот" у нас

Солистът на Щатсбалет - Берлин Аршак Галумян поставя "Дон Кихот" у нас

Другата много голяма задача е подготовката на премиерния спектакъл "Дон Кихот" по музика на Минкус. На 27 ноември т.г. с него ще бъде сложено началото на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Репетициите са доста напреднали, балетът вече е поставен.

Хореографът на спектакъла Аршак Галумян /солист на Щатсбалет-Берлин/ вече е определил състава за премиерата и в ролите на Китри и Базил зрителите ще видят Анелия Димитрова и Томоки Ишиго. Ролята на легендарния Дон Кихот е поверена на Александър Желев. Ще участват абсолютно всички балетни артисти от трупата.

Анелия Димитрова и Томоки Ишиго по време на репетиция на спектакъла "Дон Кихот" (Снимка: Държавна опера-Стара Загора)

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова обяви, че спектакълът ще се играе под съпровода на оркестъра на операта. Такава ще бъде практиката и занапред.

За коледно-новогодишните празници децата ще се радват на "Снежанка и седемте джуджета", а почитателите на вълшебното балетно изкуство - на голям концерт.

Творческите намерения за 2019 г. са постановка на балета "Жизел", балетна гала с гостуващи артисти и хореограф, към края на сезона - "Самсон и Далила" по музика, специално написана от Юри Ступел за балета на Старозагорската опера.

В началото на 2019-та ще се проведе за втори път едноседмичен семинар с млади дарования.

През м. юни ще се състои голям международен фестивал с участието на хореографи и артисти от целия свят, които ще се представят пред компетентно жури.

Росица РАНЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев

Самуел Финци с гръм и трясък

Не пропускайте "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март в Народния театър, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена)