Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Синът на Иля Репин се самоубил, а внукът му бил разстрелян "погрешка"

СЪДБИТЕ НА ЗНАМЕНИТОСТИТЕ

Синът на Иля Репин се самоубил, а внукът му бил разстрелян "погрешка"

Знаменитият художник отказал на съветската власт да се върне в родината

Портрет на Иля Репин от сина му Юрий Репин

Всеки родител - и обикновен и знаменит, иска децата му да имат щастлив живот - както в личен, така и в професионален план. Съдбата, обаче, не винаги е така благосклонна. Какво се случва с потомците на един от най-големите руски художници - Иля Репин? Ще ви разкажем една любопитна и тъжна история.

Синът на Иля Репин - Юрий, тръгнал по стъпките на баща си - станал художник, и то добър. Руската преса, обаче, по онова време, не е еднозначна в оценките си - едни го наричат "бездарен", а други - "талантлив художник".

Такава е участта на децата на знаменитостите - хората винаги ги сравняват с родителите им. Животът на Юрий не се развива особено щастливо, макар че приживе бил признат и награждаван, и днес няколко руски музея и много частни колекции по света притежават негови творби.

Портрет на малкия Юрий Репин от баща му Иля Репин

Краят на Юрий Репин бил като душевноболен самоубиец. Още по-жестока била съдбата на сина му Дий - внук на Иля Репин.Той бил целеустремен младеж със силна воля. За жалост, ненавършил 28, става жертва на сталинските репресии през 30-те години на миналия век.

След като под риск за живота си се завръща в родината, бил разстрелян като шпионин. Реабилитиран е 56 години по-късно....

Иля Репин, дъщеря му Вера и внукът Дий

Как семейството на Репин се озовава във Финландия? - Художникът купил място в Куоккала няколко години преди революцията в Русия. Селището /сега Репино/ се намира на брега на Финския залив, на 6 км от границата с Финландия.

Репини построили върху закупения парцел две къщи - една за стария Репин, и една за семейството на сина му Юрий.

Къщата на Иля Репин в Куоккала

Още

Съвременниците на Иля Репин смятали портретите му за "предвестници на смъртта"

Съвременниците на Иля Репин смятали портретите му за "предвестници на смъртта"

След революцията в Русия, Куоккала се оказва на чужда територия. И макар формално Репини да не били считани за емигранти, фактически се оказало, че живеят във Финландия като такива. 

По-голямата дъщеря на Иля Репин - Вера, която останала в родината, искала да предпази баща си от репресии и в писмата си до него непрекъснато му пишела  страшни истории за новите условия на живот при съветската власт: как картините му били свалени от музеите, някои дори изгорени, а приятелите му Поленов, Нестеров и Васнецов - разстреляни. Само Чуковски все още бил жив, но психично болен.  

Репин буквално се ужасил от всичко това, и дори поръчал панихида в местната църква за мъртвите си приятели. 

И ето че един ден по куриер от посолството на СССР  пристигнало писмо, в което съветското правителство канело художника да замине за Ленинград, където му обещавали пенсия, квартира и почести. Вместо да се зарадва, Репин гневно отвърнал:

"Предлагате ми пари, вие - просещите милостиня, вие - опустошителите на Русия, където сега милиони гладуват и водят жалко съществуване!...Аз не съм богат, но не съм и толкова беден, че да приема вашите пари!"

Още

15 години от живота на Иля Репин - любов и безразсъдство

15 години от живота на Иля Репин - любов и безразсъдство

В края на живота си Репин продавал на безценица картините си, за да издържа семейството си.

Синът му Юрий бил от малък болнав. Всъщност, истинското име на Юрий по кръщелно било Георгий, само домашните го наричали Юри. Поради заболяването си, момчето растяло затворено и с тежък характер.

По тази причина ходело нередовно на училище и така и не завършило. През 1887 г. бащата Иля се развел с първата си жена - майката на Юрий. Две от децата останали при майката, две поел бащата.

Гай и Дий Репини

Иля Репин взел по-големите си две дъщери. След 6 години, обаче, прибрал при себе си и Юрий. Взимал го със себе си по време на пътешествията си из Западна Европа - водел го из музеи и галерии, и от там младият Репин се запалил по изкуството.

През 1899 г. се записал да учи в Художественото училище към Петербургската академия за изобразително изкуство.

Съпругата и двете момчета на Юрий Репин, худ. Юрий Репин

Юрий се влюбил в осиновената дъщеря на една от прислужниците на баща си и се оженил за нея. Родило им се момченце, което кръстили Георгий, но наричали Гай. През 1907 г. младото семейство си построява дом близо до къщата на Репин-старши.

За жалост, щастието да живеят всички заедно, било кратко. Все повече всички забелязвали странностите на Юрий - без съмнение той развивал някаква душевна болест. Старият Репин обаче не искал да приеме това и обвинявал снаха си - че "оплела" сина му да се ожени за нея.

Юрий Репин със семейството си

Репин-младши в онзи период се развивал като импресионист. Рисувал портрети, картини с евангелски, исторически и батални сюжети. През 2010 г. бил награден със златен медал на Международната изложба в Мюнхен, а през 1913 г. и 1915 г. - с премии за историческа живопис от Обществото за поощряване на даровити художници, на името на Куинджи.

През 1914 г. Юрий Репин решил да се посвети на педагогическа дейност и открил в Куоккала частна детска школа по рисуване.

Портрет на Прасковя със сина Гай, худ. Юрий Репин /1907 г. /

От началото на 20-те, обаче животът му започнал шеметно да върви надолу. Причината за това били поредица от трагедии в семейството. Първо починала съпругата му, после баща му, а след него и една от сестрите му.

Тези загуби разклатили бездруго крехкото му психично здраве. Юрий ставал все по-необщителен и изцяло се посветил на езотерични занимания. Потънал в мистика.

На преден план - Юрий Репин пред къщата на баща си

Когато през 1939 г. започва съветско-финската война, Юрий и сестра му Вера били евакуирани в Хелзинки. След Втората световна война останали да живеят там. Юрий рисувал икони и поръчкови портрети, за да се издържат.

След смъртта на сестра си, обаче, художникът напълно рухнал и започнал да живее като уличен просяк. Един ден го прибират в приют на "Армията на спасението".

Юрий Репин и картината му "Стреляй"

Неумит и необръснат го виждали да излиза с черно расо по улиците и на градския пазар, където предлагал безплатно картините си на случайни минувачи. През 1954 г. напълно изгубил разсъдъка си и сложил край на живота си със самоубийство - със скок от високо!...

Портрет на Вера Репина от Юрий Репин

Днес творби на Репин-младши могат да се видят в Третяковската галерия и в Дома-музей на Иля Репин, както и в Националната галерия в Прага.

Творби на Юрий Репин има и в много частни колекции по света.

Картини на Репини в Дома-музей на Иля Репин в Куоккала

Юрий имал двама синове - Гай и Дий. По-големият - Гай, завършва Пражката инженерно-строителна школа. По-малкият - Дий, станал юнга на шведски кораби. Моряшкият живот го направил силен и безстрашен мъж с независим характер. През 1929 г., обаче, когато слиза от корабите, Дий остава без работа. Точно в онзи период един след друг умират близките му - майка му, дядо му и леля му. Дий решава да се запише да учи изобразително изкуство в Ленинград и да продължи семейната традиция, но получил отказ от съветското правителство. Баща му се опитал да му помогне чрез приятели, да следва в Париж, но не се получило.

Иля Репин със сина си Юрий, снахата Прасковя и внукът Георгий

Дий решил да пресече нелегално границата с Русия, за да стигне до Ленинград и да се обърне за помощ към приятели на дядо си. Бродски бил приятел на дядо му и преподавал живопис. За да премине на територията на СССР, Дий трябвало да преплува пограничната река, с широчина 7 метра.

Като добър моряк, смятал това за не особено голямо препятствие. На 28 февруари 1935 г. успява да преплува водната граница, но на брега го арестували.

Портрет на Юрий Репин от Василий Сварог

Откровено признал на граничарите, че иска да живее, да учи и да работи в Ленинград. Но на пристигналите на мястото служители на НКВД това им се видяло "съмнително". Сметнали го за шпионин. През 1935 г. военният трибунал осъдил Дий Репин на смърт чрез разстрел.

Заповедта била изпълнена на 6 август 1935 г., точно в дните на честванията по повод 91-вата годишнина от рождението на дядо му - Иля Репин!..

56 години по-късно Дий Репин бил реабилитиран като несправедливо осъден на смърт!...

Снимки: Дом-музей на Иля Репин

Още

Откраднаха картина на Архип Куинджи от Третяковската галерия

Откраднаха картина на Архип Куинджи от Третяковската галерия

Още

Картина на Клод Моне  беше продадена за рекордните 110,7 млн.  долара

Картина на Клод Моне беше продадена за рекордните 110,7 млн. долара

Още

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Още

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Джаксън Полък капсулира американския културен контекст след Втората световна война

По думите на художника и изкуствовед Лъчезар Бояджиев Полък е нещо като шаман, той е парадигмалният художник на втората част на 20 век

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

Тема на разговора бе предстоящото Председателство на Испания на Съвета на Европейския съюз и съпътстващата го културна програма в България

Скандалът в Народния театър се пренесе в съда – актьор срещу директор, директор срещу актьор

В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка с напрежението между Морфов и Василев, съобщава "Лекс"