Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Максим Генчев: Нямам страхове, нито очаквания за похвала

БЪЛГАРСКО КИНО

Максим Генчев: Нямам страхове, нито очаквания за похвала

Режисьорът на филма "Ботев", за спънките, перипетиите и огорченията по заснемането на лентата

На 2-ри март се състоя премиерата на дългоочаквания филм "Ботев" на режисьора Максим Генчев. Филмът вече тръгна по кината в цялата страна. Авторите на сценария - Максим Генчев и Десислава Ковачева го наричат "библия на българската свобода" (Източник: БНТ)

На 2-ри март се състоя премиерата на дългоочаквания филм "Ботев" на режисьора Максим Генчев. Филмът вече тръгна по кината в цялата страна. Авторите на сценария - Максим Генчев и Десислава Ковачева го наричат "библия на българската свобода".

Режисьорът на филма "Ботев" - Максим Генчев / Снимка: Булфото

Лентата проследява събитията от 1876-а година, когато шепа млади революционери съставят план за Освобождението на поробена България с дързък и изначално самоубийствен план. Един поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста юнаци през Дунава, на помощ на своите въстанали братя. Филмът проследява последните събития в живота на Ботев - емблематична фигура на саможертвата в нашата история.

Режисьорът Максим Генчев неведнъж е споделял, че иска да направи филми не само за Левски и Ботев, но и за Раковски, Отец Паисий, Тервел и много други герои на България. Но, как се прави един такъв филм, свързан с голяма масовка, каскади и батални сцени; с костюми и старинно въоръжение?!

Ето какво разказа специално за Impressio.dir режисьорът Максим Генчев:

Още

Мистерията около Ботевата смърт

Мистерията около Ботевата смърт

"Дарителски се събраха 20-30 000 лева и веднага започнахме да снимаме. Заснемем нещо, и парите свършат. Тръгвах пак да търся, за да продължим. Ботев е изражение на страстта на българина да бъде свободен - да отговаря сам за себе си и да не разчита на друг. Може и да не изглежда възможно, но пък е вдъхновяващо!

Имах нужда да направя този филм за младите - да намерят примера за Пътя, да преоткрият себе си в един необикновен герой! И в публицистиката на Ботев, и особено в неговите стихове, откриваме идеята за свобода като пламенен изблик на един неистов стремеж на нашия народ да бъде независим - да разполага със земята и живота си; сам да управлява собствения си дом.

Работен кадър от снимките на филма "Ботев" / Снимка: Личен архив на Максим Генчев

 

Още

Режисьорът Максим Генчев:  Левски и Христос нямат гробове!

Режисьорът Максим Генчев: Левски и Христос нямат гробове!

Знаете ли, като млад се шокирах, че Ботев и Левски нямат гробове. Осъзнах, че тези хора са толкова съвършени, че сякаш са неземни! Духовете на такива хора не се побират в земен гроб! И друго съм си мислил: Защо българинът живее близо до гробищата си?! Ами, ако гробищата могат да се местят в пространството, ние ще вървим през целия си робски живот след тях, ли?!... Да оставим националреволюционерите да живеят при Бог, т.е. да ги пазим в душите си! Може това да изглежда в очите на някои скандално, дори кощунствено, но именно в този сакрален начин, аз лично намирам смисъла - в осъзнаването "отвътре" на саможертвата на героите!

Екранният Ботев, в личен разговор с президента на РБ - г-н Румен Радев / Снимка: Личен архив на Максим Генчев

Питате ме, през какви пречки и препятствия минах, докато заснемем този филм? Освен парите, разбира се, защото един филм струва пари. Искрени признания на всички близо 2000 дарители, които стоят зад тази кауза.

Но пречки изникват, както от очаквани, така и от неподозирани места. Например, пловдивският владика ни изгони с полиция от двора на калоферска църква, защото Ботев в "Моята молитва" бил обидил свещениците?!? Може ли да оставя това без коментар!

Музейните работнички в Козлодуй , Калофер и Панагюрище ни спряха достъпа до музеите... И това няма да коментирам.

Екипът на филма "Ботев", на премиерата на 2 март 2022 г. / Снимка: Личен архив на Максим Генчев

Още

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

Нямам страхове, нито очаквания за похвала. Направих това, което исках. Екипът и родолюбците-дарители, просто си свършихме работата! Филмът е факт. Дори копродуцента БНТ е впечатлен, че лентата изглежда като заснета с 2 милиона, а реално сме го направили само с 320 хиляди лева. Оскъдният бюджет не попречи на качеството. 700 българи са участвали в този филм. Участваха уникалните каскадьори от "Бага Тур"! Благодарим им за бойния дух на снимачния терен, за всички бойни сцени и каскади.Това е български филм, във всеки един смисъл на думата!

Каскадьорите от "Бага Тур" участват в много от бойните сцени / Снимка: Личен архив на Максим Генчев

Относно актьорите, за Деян Жеков, в ролята на Ботев, нямах никакви колебания. Той е перфектният Ботев. В ролите участват още Ники Илиев, Неда Спасова, Матей Генчев. Оператор е Христо Генков, художник Димитър Воденичаров, а композитор - Добромир Кисьов. Продуцент на филма "Ботев" са Десислава Ковачева и "Дема филм", а копродуцент - Българската национална телевизия.

2 март 2022 г. Президентът Румен Радев приветства екипа на филма и публиката на премиерата му / Снимка: Личен архив на Максим Генчев

И най-хубавото е, че успяхме да покажем нашия филм точно в навечерието на националния ни празник 3-ти март. Искаме всички зрители да изпитат нашите чувства - на създателите на филма - да усетят Ботев като идея, талант, дръзновение, родолюбие и всеотдайност; като саможертва, достойнство и непреклонност. Ако не съществуват личности с такива качества, свободата не може да бъде извоювана. Ако не я отстояват такива личности, тя е невъзможна!"

Интервю на Еми МАРИЯНСКА

Още

Де е обесен Левски?

Де е обесен Левски?

Още

"Случаят Левски" на Людмил Леонидов: Един различен поглед

"Случаят Левски" на Людмил Леонидов: Един различен поглед

Още

Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес?

Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес?

Още

"Моята молитва" на Ботев - химн на правдата и честта

"Моята молитва" на Ботев - химн на правдата и честта

Още

Поставят мраморен бюст на Ботев за 170-годишнината му

Поставят мраморен бюст на Ботев за 170-годишнината му

Още

Обичаха го и го презираха: Как описват Ботев великите му съвременници

Обичаха го и го презираха: Как описват Ботев великите му съвременници

Коментирай 13

Календар

Препоръчваме ви

Орден "Св. св. Кирил и Методий" за актрисата Илка Зафирова и писателя Боян Ангелов

Петима културни дейци бяха удостоени с висши държавни отличия от президента Румен Радев

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

110 години от смъртта на един от колосите на съвременния театър

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група