Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хелън Мирън: Прекрасното ни единение чрез театъра ще продължава, докато ни има

ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е СЦЕНА И ВСИЧКИ НИЕ СМЕ АКТЬОРИ

Хелън Мирън: Прекрасното ни единение чрез театъра ще продължава, докато ни има

Английската театрална, филмова и телевизионна актриса е авторът на Посланието за Световния ден на театъра - 2021

17 октомври 2019 г. Хелън Мирън на премиерата на "Екатерина Велика" в театър "Били Уайлдър", който се намира в музея "Хамър" в Лос Анджелис, Калифорния (Снимка: Getty Images)

Всяка година на Международния ден на театъра - 27 март световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто.

Тази година посланието е на театрална, филмова и телевизионна актриса Хелън Мирън, съобщиха от Съюза на артистите в България:

30 август 1978 г. Английската актриса в ролята на Касандра в пиесата "Агамемнон", първа част от "Орестия" на Есхил, телевизионна адаптация на Би Би Си (Снимка: Getty Images)

"Измина една твърде тежка година за представленията на живо, за много творци, технически служби и създатели на театралното изкуство, сблъскани с трудностите в една професия, вече преизпълнена с несигурност.

Вероятно именно тази постоянна несигурност ги е приучила да оцеляват чрез духовитост и кураж и в тази пандемия.

В тези нови обстоятелства въображението им вече се преобразува в изобретателен, забавен и прочувствен начин за общуване, до голяма степен благодарение, разбира се, на Интернет.

Откакто са на тази земя, хората си разказват истории един на друг. И прекрасното ни единение чрез театъра винаги ще продължава да съществува, докато ни има нас.

Творческият импулс на писатели, художници, танцьори, певци, актьори, музиканти, режисьори никога не ще бъде задушен, а в най-близко бъдеще ще разцъфне пак с нова енергия и разбиране за света ни.

Нямам търпение това да се случи!"

Хелън Мирън присъства на телевизионната премиера на "Екатерина Велика" в кино "Curzon Mayfair" на 25 септември 2019 г. в Лондон (Снимка: Getty Images)

Актрисата присъства на телевизионната премиера на "Екатерина Велика" в кино "Curzon Mayfair" на 25 септември 2019 г. в Лондон (Снимка: Getty Images)

Още

Хелън Мирън и Доналд Съдърланд във филм за отминаващото време на Паоло Вирдзи

Хелън Мирън и Доналд Съдърланд във филм за отминаващото време на Паоло Вирдзи

Хелън Мирън е една от най-известните и уважавани актриси с международна кариера, която се простира от сцената, през киното, до телевизионния екран. Печели множество награди за мощната си и многопластова игра, включително и Наградата на Филмовата академия "Оскар" през 2007 г. за изпълнението си в "Кралицата" (The Queen).

Театър. Кариерата ѝ започва с ролята на Клеопатра в Националния театър за младежта, Лондон. Следват представления в Манчестър, откъдето продължава като член на трупата на Кралския Шекспиров театър. След четири забележителни години Хелън Мирън прави остър завой, като започва да работи за театралната трупа "Център за театрални изследвания" (Centre de Recherche Théâtral) на прочутия режисьор Питър Брук. Така тя обикаля в турнета Африка и Америка.

1 септември 1978 г. Хелън Мирън в ролята на Касандра в телевизионната адаптация на Би Би Си на "Орестия" от Есхил (Снимка: Getty Images)

Оттам в театралната ѝ кариера се прибавят множество спектакли в Уест Енд, Фриндж, Кралския Шекспиров театър, Националния театър и Бродуей в САЩ, където за "Месец на село" е номинирана за Наградата "Тони", а в "Мъртвешки танц" си партнира с Иън Макелън.

По-нататъшните ѝ участия включват постановките "Орфей слиза в Ада" в Донмар Уеърхаус и "Електра в черно" в Националния театър, за които е номинирана за Наградата "Оливие" за най-добра актриса.

31 март 1981 г. Боб Хоскинс и Хелън Мирън в пиесата на Джон Уебстър "Херцогинята на Малфи" на сцената на театър "Royal Exchange" в Манчестър (Снимка: Getty Images)

Завръща се в Националния театър през 2009 г. в ролята на Федра в едноименната пиеса на Расин под режисурата на Никълъс Хайтнър, с което се поставя и историческото начало на NT Live - кинозаснемане на спектакъла и разпространението му по целия свят.

През 2013 г. се връща отново в лондонския Уест Енд, като пак изиграва Елизабет II в "Аудиенцията" от Питър Моргън с режисьор Стивън Далдри.

Хелън Мирън на сцената на "Duchess Theatre" в Лондон на 21 ноември 1984 г. (Снимка: Getty Images)

За най-добра актриса печели Наградата "Оливие" и Наградата на театралната публика в Лондон (What"s on Stage Award). През 2015 г. "Аудиенцията" се мести в Театър "Джералд Шьонфелд" в Ню Йорк, като Хелън Мирън отново играе водещата роля, която ѝ носи Наградата "Тони" за най-добра актриса.

Актрисата раздава автографи на премиерата на "Бързи и яростни: Хобс и Шоу" на 23 юли 2019 г. пред кино "Curzon Mayfair" в Лондон (Снимка: Getty Images)

Кино и телевизия. В допълнение към театралната си кариера Хелън Мирън е добре позната за изключителните си постижения в киното и телевизията.

През 2003 г. Хелън Мирън е удостоена с Ордена на Британската империя.

17 октомври 2019 г. Актрисата на премиерата на "Екатерина Велика" в театър "Били Уайлдър", който се намира в музея "Хамър" в Лос Анджелис, Калифорния (Снимка: Getty Images)

За повече информация за работата ѝ в театъра, киното и телевизията, както и за благотворителната ѝ дейност: www.helenmirren.com

Превод от английски език: Сава Драгунчев
Източник: Съюз на артистите в България

Още

Театърът има потенциала да бъде храм, а храмът - да бъде място за игра

Театърът има потенциала да бъде храм, а храмът - да бъде място за игра

Още

Театърът създава мигове на истина, на многозначност, на мощ и свобода в несигурността

Театърът създава мигове на истина, на многозначност, на мощ и свобода в несигурността

Още

Дайте път на театъра!

Дайте път на театъра!

Още

Театърът винаги е бил изкуството на прокудените, каквито, заради разглобяването на света сме всички ние!

Театърът винаги е бил изкуството на прокудените, каквито, заради разглобяването на света сме всички ние!

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

След като беше удостоен с престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и се срещна с читатели и почитатели в Рим, Венеция, Берлин, Цюрих и други европейски градове, той посвети литературна среща-разговор и на ямболската публика.

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Големият музикант ще даде старт на Църногорския събор "В сърцето на Граово" със солов концерт - цигулка на Фиалата на Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян"

Предвестникът на жанра "фентъзи" умира в адски мъки само на 46

Навършиха се 200 години от кончината на Е.Т.А. Хофман

Райна Кабаиванска получи наградата "Карлота Болонини" в Рим

На 26 юни в Дома на киното, във "Вила Боргезе" се състоя и международната премиера на документалния филм "Школата Кабаиванска" (La Scuola Kabaivanska), посветен на 20-годишнината на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Професор Николай Овчаров: Министерство на културата саботира културния туризъм

Разрешенията за разкопки вече няколко седмици не са подписани, казва още археологът

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти