Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Театърът има потенциала да бъде храм, а храмът - да бъде място за игра

ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е СЦЕНА И ВСИЧКИ НИЕ СМЕ АКТЬОРИ

Театърът има потенциала да бъде храм, а храмът - да бъде място за игра

"Аз идвам от една предимно мюсюлманска държава, преживяла няколко военни диктатури, ужасни нападения от религиозни екстремисти и три войни със съседна Индия... " - посланието на пакистанският режисьор Шахид Надийм

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто.

Тази година обръщението е на пакистанския режисьор Шахид Надийм:

Театърът като храм

За мен е голяма чест през 2020 г. да бъда автор на Посланието по случай Световния ден на театъра. Приемам с чувство за най-голямо смирение, но и като вълнуваща мисъл факта, че пакистанският театър, както и самият Пакистан получават признание от Международния театрален институт - най-влиятелната и престижна световна институция на нашето време.

Още

"Калигула" на Явор Гърдев онлайн в Световния ден на театъра

"Калигула" на Явор Гърдев онлайн в Световния ден на театъра

Тази чест посвещавам и на паметта на Мадийха Гаухар [1]. Тя бе не само театрална икона и основател на Театър "Аджока", но и моя спътница в живота, която почина преди две години. Екипът на "Аджока[2]" извървя дълъг и труден път от улицата до театралната сграда в най-буквален смисъл. Но, убеден съм, такъв е пътят на множество театрални трупи. Никога не е лесно и няма попътен вятър. Винаги е борба.

Аз идвам от една предимно мюсюлманска държава, преживяла няколко военни диктатури, ужасни нападения от религиозни екстремисти и три войни със съседна Индия, с която делим цели хилядолетия история и общо наследство. И днес продължаваме да живеем в страх от избухване на война с нашата съседка, и то не каква да е, а ядрена, тъй като и двете страни днес притежават ядрено оръжие.

Още