Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джак Керуак: Чувствам се виновен, че съм член на човешката раса

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

Джак Керуак: Чувствам се виновен, че съм член на човешката раса

100 години от рождението на идола на бийт поколението

Посетители разглеждат изложбата с тридесет и шест фута дълга част от свитък, съдържащ оригиналния ръкопис на Джак Керуак "На пътя" в Главната библиотека на Сан Франциско на 18 януари 2006 г. / Снимка: Getty Images

Наричат го идол на бийт поколението. Книгите му са обявени за "контракултура" на 50-те и 60-те години на миналия век. Той е скандален, умира млад и оставя "път", последван от няколко поколения американци. Книгата му "По пътя" отрича ценностите на 50-те и търси нови хоризонти за реализация.

Джак Керуак пътешества, експериментира с наркотици и психеделици като марихуаната, лута се между католицизма и източни духовни учения като будизма ("Бродягите на Дхарма), и в същото време най-сигурното пристанище за духа му остава един апартамент, в който живее заедно с майка си.

Писателят, поетът и художникът Джак Керуак е роден точно преди сто години на 12 март 1922 г. в Лоуъл, САЩ. Днес американците го нареждат сред най-добрите американски автори.

Embed from Getty Images

Още

Нобуо Фуджита - единственият в света пилот, който бомбардира Америка

Нобуо Фуджита - единственият в света пилот, който бомбардира Америка

Родителите му са френски канадци, преселници от Квебек. Ако може да се търси някакъв генетичен "код" за странностите на писателя, то описват баща му като "чутовен ексцентрик". А ако трябва да потърсим още отговори, то нека отбележим, че е бил син на властна майка - истински диктатор, при това - страстна католичка и пуританка.

Още като малък Керуак преживява и една сериозна душевна травма - на 9 умира по-големият му брат Жерар (б.а. смъртта му е описана в романа "Видения за Джерард").

Embed from Getty Images

Поради това, че родителите му са имигранти, до 6-годишната си възраст Керуак не говорел и не разбирал английски. Първите си детски стихове пише на френски. Дори базисния си роман - "По пътя", започнал да пише на френски. Открита е чернова на романа, която доказва факта, че текстовете са написани на квебекски френски диалект.

Снимки на хора, включени в романа на Джак Керуак "На пътя", на изложба в Сан Франциско, 2006 г. / Снимка: Getty Images

Още

Мъж напуска стария си живот и прекосява Америка пеша от край до край (откъс)

Мъж напуска стария си живот и прекосява Америка пеша от край до край (откъс)

Младият Джак Керуак обичал спорта - бил обещаващ бегач на 100 метра с препятствия и футболист. Това му осигурява покани за следване като стипендиант от три университета - Boston College, Notre Dame и Колумбийския университет. Той постъпва в Колумбийския университет.

Продължава да спортува, но счупва крак, и това слага край на амбициите му в спорта. За него е страшно разочарование да разбере, че е спряна футболната му стипендия и трябва да напусне университета. Остава да живее в Ню Йорк с приятелката си Еди Паркър и се чуди, какво да прави?

Embed from Getty Images

И ето че съдбата му предлага съвършено нов живот - с приятели от т.нар. бийт поколение като Алън Гинсбърг, Нил Касиди, Джон Холмс, Хърбърт Хънк и Уилям Бъроуз.

Те са свободни духове, опортюнисти на всяко ограничение - обичат купона, както и да "експериментират с живота" по различни начини.

Плеймейтката Стефани Хайних, на репетициите на пиесата "I Slept With Jack Kerouac", 2002 г. / Снимка: Getty Images

Още

След 48 години, американец върна на библиотека плоча на Боб Дилън

След 48 години, американец върна на библиотека плоча на Боб Дилън

През 1942-ра година, обаче, Керуак постъпва в американския търговски флот, и година по-късно е преместен във военния. Това прекъсва забавленията с компаниите, но и докато е в армията се случват няколко инцидента, които красноречиво говорят за непоправимата му "палавост".

От съвсем млад Джак Керуак бил нестабилно сексуално ориентиран, като според биографите му, по-скоро е бил хомосексуалист. В романите си "Big Sur" и "Ангели на самотата" писателят описва приятелството си със своя учител Алън Уотс.

Embed from Getty Images

През 1944-а година Керуак бил арестуван за съучастие в убийството на свой приятел от тийнеджърските години - Дейвид Камер. Любопитното е, че двамата се запознали покрай една групичка бунтари, в която били знаменитият автор на "Голият обяд" Уилям Бъроуз и Лусиен Кар.

Убийството на Камер станало по време на скандал между Камер и Кар. Кар досаждал на Камер, и напрежението между тях ескалирало. В изблик на яд от наранените си чувства, Кар наръгал смъртоносно Камер.

Още

Кой уби Пазолини? За 20 години режисьорът бил даван на съд 33 пъти

Кой уби Пазолини? За 20 години режисьорът бил даван на съд 33 пъти

След като осъзнал какво е направил, се обърнал за помощ към Керуак. Двамата заедно се опитали да укрият уликите, но ги хващат. В ареста се установява, че Керуак не е извършител на убийството, а съучастник - предложена е гаранция за освобождаването му, но баща му отказва да я плати. Тогава Керуак предлага на приятелката си Еди Паркър да плати за неговата свобода, и двамата се женят. Бракът им продължил едва година.

Актрисата Нанси Балбирър, която участва в пиесата "I Slept With Jack Kerouac", по време на репетиция 2002 г. / Снимка: Getty Images

За кратко Керуак и Бъроуз започнали да работят заедно върху роман за убийството на Камер, озаглавен "And the Hippos Were Boiled in Their Tanks", но така и не стигат до публикуването му. Години по-късно Керуак се връща към темата и написва романа "Суетата на Дюлоз".

През 1950-а година Керуак издава романа си "The Town and the City" под името Джон Керуак. Вероятно се е страхувал да излезе с рожденото си име. Сякаш е имал комплекси от критиката. Противно на очакванията му, обаче, критиката се произнесла похвално за романа му. И въпреки това той не успял да се продаде добре.

Embed from Getty Images

Още

Американска художничка се бори за най-голямата рисунка в света

Американска художничка се бори за най-голямата рисунка в света

През април 1951-ва година Керуак написва "По пътя" - най-известната си творба. Книгата е полуавтобиографична и пресъздава приключенията на самия автор по пътищата на Америка и Мексико. Първата серия на романа си Керуак написва за три седмици, под влиянието на стимуланти като амфетамина бензендрин и приема на много кафе. По съдържанието си книгата е пределно изповедна. "Смущаващо интимна", казва един критик.

На пътя 50 години по-късно, Америка е все същата. Изложбата показва снимка на мъж, който тръгва на стоп по самотен участък от магистрала, 27 юни 2007 г. в Стоктън, Канзас / Снимка: Getty Images

Още

Прокълнатият ангел Алън Гинсбърг: Няма истина. Има само различни гледни точки

Прокълнатият ангел Алън Гинсбърг: Няма истина. Има само различни гледни точки

Според един от университетските преподаватели на Керуак - Марк Ван Дорен, той бил написал по-голямата част от романа доста преди това - още в дневниците си.

Ван Дорен разказва също, че като студент Керуак бил силно увлечен по джаза и бибоп-а, и че по някакъв начин се опитал да пресъздаде този ритъм в романа си. Издателите му, обаче, били силно смутени от някои изрази на автора и отпратките към живота на социалните малцинства на Америка през 50-те, така че поискали преработката му.

23 юни 2007 г. във Валентин, Небраска. Катафалката за погребението на 27-годишен мъж, загинал в Ирак. Америка, 50 години по-късно от романа на Керуак "По пътя" / Снимка: Getty Images

Още

24 часа "Бийтълс"

24 часа "Бийтълс"

През юли 1957-а Керуак се премества в малка къща в Орландо, Флорида, и там си почива, докато чака излизането на "По пътя". Тръпне в очакване и няма ни най-малка представа, че книгата му ще го направи много известен, а критиката ще я нарече "флагман на новото поколение". "Ню Йорк Таймс" нарича самия Керуак "гласа на бийт-а". Джак Керуак, Алън Гинсбърг, Уилям Бъроуз и Грегъри Корсо стават емблематични имена на това поколение.

Сътън, Небраска. Америка, 50 години по-късно от романа на Керуак "По пътя" / Снимка: Getty Images

Керуак става любимец на критиката и епитетите за него стават все по-хвалебствени. Стига се дотам, да го нарекат "краля на бийт поколението". Той самият първоначално се радва на тези пресилени оценки, докато в един момент започва да се дистанцира от тях и да подчертава:

"Аз не съм битник, аз съм католик."

Америка, 50 години по-късно от романа на Керуак "По пътя" / Снимка: Getty Images

Още

 "Бийтълс" влизат в Университета в Ливърпул

"Бийтълс" влизат в Университета в Ливърпул

Скоро след това, от католик става заклет будист. Дори написва "Библия на Будизма" (1954 г.). Навлиза толкова дълбоко в учението, че влиза в дискусии с известния дзен будист Д.Т. Сузуки и издава биографията на Сиддхартха Гаутама, озаглавена "Събуди се". Книгата не е издадена приживе на писателя. Най-мащабното произведение на Керуак, свързано с будизма е книгата "Бродягите на Дхарма", публикувана през 1958-а година.

Според някои тя е продължение на романа му "По пътя", и в много отношения тази констатация отговаря на възприятието от романа.

Embed from Getty Images

През 1958 г. Керуак написва и сценарий на "битнически" филм, наречен "Pull My Daisy".

Керуак умира на 21 октомври 1969-а година в болницата "Св. Антоний" в Сейнт Питърбърг, Флорида. Попада там по спешност след коремна криза. По пътя към болницата получава и силен кръвоизлив. Лекарите се произнасят, че е развил тежка форма на цироза на черния дроб, вследствие на завишена употреба на алкохол. Самият Керуак обяснява зависимостта си от алкохола по следния начин: "Когато пораснах, започнах да пия. Защо? Защото обожавам умът ми да е в екстаз".

Embed from Getty Images

Керуак умира на 47, женен за трети път. Съпругата му Стела и майка му го погребват в родния му град Лоуел. По-късно писателят е награден посмъртно с титлата доктор по литература от университета в града.

Джак Керуак се нарежда на едно от челните места в контракултурата от средата на 20-ти век, заедно с Уилям Бъроуз и Ричард Бротиган.

Embed from Getty Images

Джак Керуак - цитати

Щастлив. Само по плувки, бос, рошав, в огненочервения зрак на вечерта, пеещ, поглъщащ вино, плюещ, скачащ, бягащ - това е начинът да се живее. Изцяло сам и свободен върху меките пясъци на плажа...

Полежахме по гръб, загледани в тавана, и се чудехме защо Господ е сътворил света толкова тъжен.

Обувките ми са чисти от вървенето под дъжда.

Болката или любовта, или опасността те връщат отново в реалността...

По-добре е да спиш в неудобно легло свободен, отколкото в удобно легло несвободен.

В края на краищата... пътят трябва да води към целия свят.

Америка, 50 години по-късно от романа на Керуак "По пътя" / Снимка: Getty Images

Хубавото на нещата трябва да е, че си имат край.

Има и по-лоши неща от това да бъдеш откачен.

Животът трябва да бъде съдържателен и пълен с любов - нищо друго не е добро. Въобще не е добро, за никого.

Нищо зад мен и всичко пред мен - както е, когато си на път.

Не използвай телефона. Хората никога не са готови да отговорят на позвъняване. Използвай поезията.

Embed from Getty Images

Мислиш ли, че Бог е направил света, за да се позабавлява сам, защото му е било скучно? Защото, ако е така, той би трябвало да е доста непочтен.

Щастието се заключава в осъзнаването, че всичко е голям и странен сън.

Хората са като кучета, не като богове - колкото си по-малко откачен, толкова повече те хапят. Но откачи, и никога няма да бъдеш ухапан. Кучетата не се впечатляват от смирение и съжаление.

Ако умереността е грешка, то безразличието е престъпление.

Ако имаш одеяло, ти притежаваш твърде много.

Сидни, Небраска - 2007 г. Америка, 50 години по-късно от романа на Керуак "По пътя" / Снимка: Getty Images

Един ден аз ще намеря верните думи, и те ще бъдат прости.

Не знаех какво става с мен, а после изведнъж осъзнах, че беше просто от марихуаната, която пушехме... От нея се раждаше усещането ми, че в следващия миг всичко ще се случи — мига, в който нещата ще се решат веднъж и завинаги.

Бяхме във възторг, осъзнавахме, че оставяме хаоса и глупостта зад себе си, и се впускаме в нашата единствена и благородна мисия във времето — да се движим.

Embed from Getty Images

...Аз обичах прекалено много неща, поради което непрекъснато се обърквах, увисвах без опора в празнотата, тичах подир една падаща звезда, подир друга, подир трета, докато сам тупнах на земята. Това е нощта, това прави тя от теб. Никому не можех да предложа нищо повече от собствения си хаос.

Що се отнася до мен, единственото нещо, което мога да направя, е да си седя в стаята и да се напивам.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Почина американският поет Лоурънс Фърлингети

Почина американският поет Лоурънс Фърлингети

Още

Авторът на романа Кен Киси не искал Джак Никълсън за "Полет над кукувиче гнездо"

Авторът на романа Кен Киси не искал Джак Никълсън за "Полет над кукувиче гнездо"

Още

Почина фотографката на "Бийтълс" Астрид Кирхер

Почина фотографката на "Бийтълс" Астрид Кирхер

Още

Ръкописът на "Hey Jude" на "Бийтълс" беше продаден за 910 000 долара

Ръкописът на "Hey Jude" на "Бийтълс" беше продаден за 910 000 долара

Още

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

Още

Щедрият и самотен раздавач на мъдрост Джон Стайнбек

Щедрият и самотен раздавач на мъдрост Джон Стайнбек

 

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

"С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал", разказва магът

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"

Обречен на номинации за "Оскар"

110 години от рождението на Ричард Брукс

Блясък, окъпан в шампанско и сълзи

35 години от смъртта на легендата на Холивуд Рита Хейуърт