Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Авторът на романа Кен Киси не искал Джак Никълсън за "Полет над кукувиче гнездо"

ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ПИСАТЕЛИ

Авторът на романа Кен Киси не искал Джак Никълсън за "Полет над кукувиче гнездо"

"Какво друго е обществото ни, ако не една лудница. Какво друго е тази лудница, ако не един модел на нашето общество!", казва писателят

"Аз си позволявах някои деяния, които нашето общество счита за срамни. И се разболях. Но не заради деянията си, о не, а заради усещането, че огромният безпощаден показалец на обществото е насочен към мен и милионите скандират гръмогласно: "Срамота! Срамота! Срамота!". Ето така действа обществото спрямо онзи, който е различен." , пише Кен Киси в култовия си роман "Полет над кукувиче гнездо".

Именно безпощадният показалец на обществото и милионите заклеймяващи са били противопоказни за Киси през целия му живот. И той не се съобразява с тях, каквото и да му струва това.

"Колкото до мене? Вина. Страх. Срам. Чувство за малоценност. Още в ранната си възраст открих, че съм - меко казано, различен", изповяда Киси.

Авторът на "Полет над кукувиче гнездо" Кенет Елтън Киси е роден на 17 септември 1935 г. Умира на 10 ноември 2001 г.

Навършиха се 20 години от смъртта му.

Американски романист, есеист и деец на контракултурата. Смятат го за връзката между бийт поколението от 1950-те и хипитата от 1960-те.

Крисчън Слейтър, Франсис Барбър и Макензи Крук в първия ден от репетициите за сценичната адаптация на романа на Кен Кеси "Полет над кукувиче гнездо" в Театър Гарик на 8 юли 2004 г. в Лондон. Продукцията се играе на Edinburgh Fringe Festival, преди да се прехвърли в Уест Енд в Лондон (Снимка: Getty Images)

Още

Джак Никълсън на 80 – Оскари, жени и извънбрачни деца

Джак Никълсън на 80 – Оскари, жени и извънбрачни деца

Киси е роден в Ла Хунта, Колорадо, в семейството на млекопроизводителите Женева (родена Смит) и Фредерик А. Киси. През 1946 г. семейството се мести в Спрингфийлд, Орегон.

Киси е шампион по борба в гимназията и колежа в категория до 79 кг. Почти се класира за олимпийския отбор, но тежка контузия в рамото спира кариерата му по борба. Завършва гимназията в Спрингфийлд през 1953 г.

Страстен читател и любител на киното, младият Киси започва да подражава на Джон Уейн, Едгар Райс Бъроуз и Зейн Грей. По-късно дори кръщава сина си Зейн.

Франсис Барбър и Крисчън Слейтър на фотосесия за популяризиране на сценичната адаптация на романа на Кен Киси "Полет над кукувиче гнездо" в театър Gielgud, Shaftesbury Avenue на 14 септември 2004 г. в Лондон (Снимка: Getty Images)

Докато учи в Училището по журналистика и комуникации на Университета на Орегон в Юджийн през 1956 г., Киси избягва със своята любима от гимназията, студентката от щатския колеж в Орегон Норма "Фей" Хаксби, с която се запознава в седми клас.

Според Киси, "Без Фей щях да бъда пометен от известност и странни, подхранвани с наркотици идеи и момичета-цветя с сияещи очи и луковичи гърди."

Женени са до смъртта му на 66-годишна възраст, имат три деца: Джед, Зейн и Шанън.

Франсис Барбър и Крисчън Слейтър на фотосесия за популяризиране на сценичната адаптация на романа на Кен Киси "Полет над кукувиче гнездо" в театър Gielgud, Shaftesbury Avenue на 14 септември 2004 г. в Лондон (Снимка: Getty Images)

През 1959 г. Киси става доброволец в правителствена програма на ЦРУ за изследване на наркотични средства. Участва в опити с ЛСД, мескалин и други.

Докато работи като санитар в една психиатрична болница, той влиза в задълбочени контакти с пациентите. Това става основа на най-известната му творба "Полет над кукувиче гнездо", публикувана през 1962 г., която е написана като дипломна работа за университета.

Със силното си протестно звучене, тази първа книга на писателя го превръща в култова фигура за американската младеж от 60-те години на 20 век.

За да подготви втората си книга, семейната сага "Понякога велика идея" 1964 г., Киси се премества да живее в Ла Хонда, щата Калифорния. Романът е за конфликтите между индивидуализма на Запада и интелектуализма на Изтока.

Третата си книга "Песента на моряка" Киси публикува чак през 1992 г. Характерно за книгите на Киси е, че през частните случаи, за които пише, писателят се опитва да представи модел на цялото американско общество с неговите недостатъци и стремежи.

Друга особеност на Киси е "локалният национализъм" в неговите произведения - действието в тях винаги се развива в местата, в които авторът е живял през детството и юношеството си - факт, който кара много критици да го сравняват с Уилям Фокнър.

След публикуването на "Полет над кукувиче гнездо" (One Flew Over the Cuckoo's Nest), той се премества в близката Ла Хонда, Калифорния и започва да организира събития с бивши колеги от Станфорд, видни бохеми и литератори, сред които Нийл Касиди и други приятели, известни като Веселите шегаджии. Тези партита, известни като Acid Tests, съчетават употребата на LSD с мултимедийни изпълнения.

Киси е наставник на Grateful Dead (де факто "хаус групата" на Acid Tests). Той оказва дълбоко влияние върху групата през цялата им дълга кариера.

През 1964 г. Киси и приятелите му, които стават известни като "Веселите пакостници", купуват училищен автобус и заминават за Ню Йорк. На волана е Нийл Касиди. Киси и пакостниците обикалят САЩ и дават ЛСД на всички, които искат да опитат. В този период неговият познат Тимоти Лири още е против толкова свободно разпространение на наркотика и дори отказва да му даде от своите запаси, когато Киси и пакостниците му идват на гости.

Голяма част от пътуването е заснето. По-късно Киси прожектира части от филма на партитата си, пред упоените си с наркотици гости. През 1965 г. Киси е арестуван за притежание на марихуана и лежи в затвора пет месеца. Малко след това той се завръща у дома в долината Уиламет и се установява в Плезънт Хил, Орегон, където поддържа уединен, ориентиран към семейството начин на живот до края на живота си.

Крисчън Слейтър, Франсис Барбър и Макензи Крук в първия ден от репетициите за сценичната адаптация на романа на Кен Кеси "Полет над кукувиче гнездо" в Театър Гарик на 8 юли 2004 г. в Лондон. Продукцията се играе на Edinburgh Fringe Festival, преди да се прехвърли в Уест Енд в Лондон (Снимка: Getty Images)

В интервю, след като пристига в Ню Йорк, Киси болезнено анализира: "Чувството за комуникация в тази страна е почти атрофирало. Но ние открихме, че докато пътувахме, ставаше по-лесно да осъществяваме контакт с хората. Ако хората можеха просто да го разберат - възможно е да бъдеш различен, без да представляваш заплаха."

Киси избира да се запише в Центъра за творческо писане на Станфордския университет. Докато учи там през следващите пет години, се сближава с колегите си писатели Кен Бабс, Лари Макмъртри , Уендъл Бери, Ед Маккланахан, Гърни Норман и Робърт Стоун.

През първата година, Киси често се сблъсква с директора на Центъра Уолъс Стегнер, който смята младия писател за "много талантлив, но неграмотен" и отхвърля кандидатурата му за стипендия. Заместникът на Стегнер Ричард Скоукрофт по-късно припомня, че "нито Уоли, нито аз смятахме, че той има особен талант." Според Стоун, Стегнер "виждаше в Киси... заплаха за цивилизацията, интелектуалността и трезвеността" и продължава да отхвърля молбите за стипендия от Киси.

Размишлявайки върху този период в интервю пред Робърт К. Елдър от 1999 г., Киси си отбелязва: "Бях твърде млад, за да бъда битник, и твърде стар, за да бъда хипи."

"Полет над кукувиче гнездо" 

Още

На 37 години Джак Никълсън разбира, че сестра му е негова майка

На 37 години Джак Никълсън разбира, че сестра му е негова майка

Вдъхновението за "Полет над кукувиче гвездо" (One Flew Over the Cuckoo's Nest) идва именно по време на тези нощни смяни с Гордън Лиш в психиатричната болница за ветерани в Менло Парк. Там Киси често прекарва време в разговори с пациентите, понякога под въздействието на халюциногенните лекарства, с които доброволно се опитал да експериментира. Киси не вярва, че тези пациенти са луди, а по-скоро, че обществото ги е изтласкало, защото не отговарят на конвенционалните идеи за това как хората трябва да действат и да се държат.

Джак Никълсън в кадър от филма "Полет над кукувиче гнездо", реж. Милош Форман (Снимка: Getty Images)

Публикуван през 1962 г., романът има голям успех. През 1963 г. е адаптиран в успешна сценична пиеса от Дейл Васерман, а през 1975 г. Милош Форман създава екранна адаптация, която печели "Оскар" за най-добър филм, най-добър актьор (Джак Никълсън), най-добра актриса (Луиз Флетчър), най-добър режисьор (Милош Форман) и най-добър адаптиран сценарий (Лорънс Хаубен и Бо Голдман).


Първоначално Киси участва в създаването на филма, но след това се оттегля. Твърди, че никога не е гледал филма поради спор за 20 000 долара, които първоначално са му били платени за филмовите права. Киси не е съгласен, че за разлика от книгата, филмът не е разказан от името на главния герой и и не е бил съгласен с избора на Джак Никълсън за ролята на Рандъл Макмърфи. Той предпочитал Джийн Хакман. Въпреки това, Фей Киси споделя, че съпругът й като цяло е подкрепял филма и е доволен, че е направен.

 

"Полет над кукувиче гнездо" - плакат за филма на Милош Форман

Киси е диагностициран с диабет през 1992 г. През 1994 г. обикаля с членове на Merry Pranksters, изпълнявайки музикална пиеса, която е написал за хилядолетието, наречена Twister: A Ritual Reality. Много стари и нови приятели и семейството се появяват, за да подкрепят Pranksters в това турне, което ги отведе от Bumbershoot в Сиатъл по цялото западно крайбрежие, включително разпродадено двудневно бягане в The Fillmore в Сан Франциско до Боулдър, Колорадо, където те уговориха поета на Beat Generation Алън Гинсбърг да работи с тях.

Embed from Getty Images

На 14 август 1997 г. Киси и неговите шегаджии присъстват на концерт на Phish в Дариен Лейк, Ню Йорк.

Крисчън Слейтър на фотосесия за популяризиране на сценичната адаптация на романа на Кен Киси "Полет над кукувиче гнездо" в театър Gielgud, Shaftesbury Avenue на 14 септември 2004 г. в Лондон (Снимка: Getty Images)

През юни 2001 г. Киси е поканен за основен лектор на годишното откриване на Щатския колеж Evergreen. Последната му голяма изява е есе за списание Rolling Stone, призоваващо за мир след атаките на 11 септември.

През 1997 г. здравословните проблеми започват да отслабват Киси. Повален е от инсулт. На 25 октомври 2001 г. Киси претърпява операция в Sacred Heart Medical Center в Юджийн на черния си дроб за отстраняване на тумор. Не се възстановява и умира от усложнения няколко седмици по-късно на 10 ноември на 66-годишна възраст.

Филмът Гери (2002) е посветен на Кен Киси.

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg/Снимки: Getty Images

Представяме ви избрани цитати на писателя:

"На Вик Лъвъл, който ми каза, че дракони няма, а после ме заведе в леговищата им." - това е посвещението в книгата "Полет над кукувиче гнездо".

"Доброто писане не е задължително да е добро за четене."

"Какво друго е обществото ни, ако не една лудница. Какво друго е тази лудница, ако не един модел на нашето общество!" - "Полет над кукувиче гнездо"

"Колкото си по-луд, толкова повече власт можеш да имаш."

"Хората мислят, че любовта е емоция. Любовта е здрав разум."

Embed from Getty Images

"Можем да преброим семките в ябълката, но не и да знаем колко ябълки се раждат от една семка."

"Но поне опитах! По дяволите, поне това успях да направя!"

"Посади градина, в която растат странни цветя, а мистериите процъфтяват."

"Не можеш да бъдеш наистина силен, докато не видиш смешната страна на нещата."

Embed from Getty Images

"Фундаменталистите унищожиха смешното в лудостта."

"По дяволите фактите! Ние искаме истории!"

"Този, който търси отмъщение, копае два гроба."

"Истината няма за какво да се бори с жестокостта, тя трябва да се справи с милостта."

"Човекът не е сигурен в нищо друго, освен в способността си да се провали. Това е най-дълбоко вкоренената вяра в нас."

"Вземи каквото можеш и остави останалото да мине покрай теб."

Embed from Getty Images

"Имам чувството, че мога да пиша вечно, но за да създадеш семейство, ти трябва малко време. А пък семейството е нещо много по-важно от писането."

"Колкото си по-луд, толкова повече власт можеш да имаш."

"Във всяка ситуация ще има повече глупави от умни хора. Ние не сме много."

"Нуждата от мистерия е по-голяма от нуждата от отговор."

Embed from Getty Images

"Бях прекалено млад, за да съм битник и прекалено стар, за да бъда хипи".

"Колкото до мене? Вина. Страх. Срам. Чувство за малоценност. Още в ранната си възраст открих, че съм - меко казано, различен. Тази дума е по-правилна, по-обща от другата.

"Щом си изгубиш смеха, значи си изгубил опорната си точка." - "Полет над кукувиче гнездо.

Още

Отиде си Властелинът на шедьоврите Милош Форман

Отиде си Властелинът на шедьоврите Милош Форман

Още

"Докато лежах и умирах" на Уилям Фокнър излиза за първи път на български

"Докато лежах и умирах" на Уилям Фокнър излиза за първи път на български

 

Коментирай 1

1/1

Още ВИДЕО

Сънуващите камъни на Огняна Серафимова

"Камъните сънуват морета, сънуват души, сънуват състояния; страх, който е скрит в смелостта", споделя визуалният артист и сценограф за проекта си

Дейвид Гарет издаде нов сингъл с прочутия Андреа Бочели

Песента "Ave Maria" e част от предстоящия албум на виртуозния цигулар

До дъно: Истории за падение, отмъщение и любов с Калин Врачански

Вторият сезон на аудиосериала, създаден специано за Storytel, обещава обрати, комедия и напрегната драма

С тържествена церемония бе открит Залцбургският фестивал

Един от ораторите на тържествената церемония беше писателят Илия Троянов, който отбеляза, че лъжци и лицемери има не само в Русия, но и в Австрия. Алчността свързва бивши политици и други хора повече с логиката на войната

Най-популярната японска манга поредица отбеляза 25-ата си годишнина

"Ще започна да разкривам всички тайни на този свят, които съм пазил скрити", каза авторът на "One Piece" Ейичиро Ода

"Отело" с Желко Лучич, Джанкарло Монсалве и Тамара Калинкина на Античния форум в Стара Загора

Звезден солистичен състав ще очарова почитателите на оперното изкуство на на 23 юли

Виж всички

Календар