Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нобуо Фуджита - единственият в света пилот, който бомбардира Америка

ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Нобуо Фуджита - единственият в света пилот, който бомбардира Америка

Японецът дарява на жителите на градчето Брукингс 400-годишен самурайски меч като извинение

1962 г. Нобуо Фуджита дарява на град Брукингс семейния самурайски меч на 400-годишна възраст в знак на покаяние (Източник: thatoregonlife.com)

Едва ли има много хора по света, които знаят къде се намира красивото градче Брукингс, окръг Къри, югозападната част на щата Орегон, САЩ. То носи името на Джон Е. Брукингс, президент на Brookings Lumber and Box Company (Брукингс Лъмбър енд Бокс Къмпани), която основава града през 1908 г.

В градчето, разположено живописно на тихоокеанското крайбрежие в района на реката Четко с основен поминък дърводобивни дейности и корабоплавателен местен център, днес живеят 6440 души, предимно пенсионери.

Пристанището на Брукингс (Снимка: iStock by Getty Images)

На 11 март 2011 г. в световните новини, освен за регистрираното най-силно катастрофално земетресение (с магнитуд 9-та степен) в историята на Япония, последвано от ужасяващо цунами, се писа и за пристанището на Брукингс. То бе повредено от приливните вълни на японското цунами с щети, оценени на 25 до 30 милиона долара.

Но преди 79 години, името на Япония отново е намесено в историята на градчето. След атака от японците, сутринта на 3 юни 1942 г. на Датското пристанище на Алеутските острови, близо до Аляска, на 9 септември същата година, планината Емили, близо до Брукингс, става първото място в континенталната част на САЩ, което претърпява въздушна бомбардировка по време на война.

Запалителни седемдесет и пет килограмови фосфорни бомби са хвърлени от японски хидроплан/хидросамолет E14Y1 (в някои източници, наречен "Yokosuka/Йокосука" - от името на производителя), преобразуван в свръхлек бомбардировач. Американското име на този самолет е Glen, изстрелян от подводница - самолетоносач тип I-25 под командването на капитан 3-ти ранг Мейджи Тагами.

Според военни експерти набегът на територията на Съединените щати всъщност е бил тестов полет на японската армия, за да се установи възможността за бомбардиране със запалителни бомби на вражеска територия и е целял започване на масивни пожари в гъстите гори на тихоокеанския северозапад на САЩ.

Японският Aichi M6A (AM-24). Само няколко от тези самолети влизат в битка във Втората световна.

Пилотът на хидроплана е офицерът Нобуо Фуджита, който хвърля запалителните бомби на Уилър Ридж на планината Емили, като подпалва горски пожари. Смелият Фуджита лети отново с втори бомбардировъчен самолет три седмици по-късно, използвайки за ориентация Нос Бланко като маяк. След 90 минути полет на изток от Нос Бланко, той хвърля бомбите си и след това се спасява, като по случайност намира своята подводница-самолетоносач в океана.

Военноморският офицер Нобуо Фуджита

Японците, когато разбират за това, решават да се откажат от използването на корабни самолети за бомбардиране на САЩ, докато не се създаде по-усъвършенствана навигационна система.

Американските военноморски сили - миноносци от бреговата охрана реагират на удара със закъснение - търсят I-25 цяла нощ, но подводницата успява да се измъкне безнаказано. Фуджита успял да се върне обратно на самолетоносача, но никога не забравя какво е направил. През 1962-а година приема покана на градските власти на Брукингс да го посети, като японското правителство получава уверения, че няма да бъде съден като военен престъпник.

Фуджита настоявал да получи прошка от града и в знак на покаяние, мир и приятелство донесъл като дар на Брукингс, семейния самурайски меч на 400-годишна възраст. Посрещнат бил като приятел и вместо унижения получил ключа на града.

В отговор на благородното помирение ветеранът заплатил също разходите на трима тийнейджъри да посетят Япония, както и дарил 1000 долара на местната библиотека в Брукингс за книги. Нобуо също се заел да засажда дървета, за да помогне за възстановяването на гората, запалването на която е причинил.

Нобуо Фуджита направил още три посещения до града и малко преди да почине през 1997-а година, той става почетен гражданин на Брукингс.

На следващата година дошла и дъщеря му, за да изпълни последното му желание - да разпръсне праха му там, където е хвърлил бомбите!

Днес, ако посетите градчето Брукингс, можете да видите самурайския меч, дарен от смелия пилот Нобуо Фуджита, изложен в "Обществената библиотека на Четко", където до експоната има надпис: "Единственият противник, който бомбардира САЩ от въздуха".

Адв. Цветан Цветанов

Още

НЛО над България - поне от началото на ХХ век

НЛО над България - поне от началото на ХХ век

Още

"Българско" дърво с послание расте във Форт Колинс

"Българско" дърво с послание расте във Форт Колинс

Още

Прогноза: До 10 години ще станем свидетели на войни за вода

Прогноза: До 10 години ще станем свидетели на войни за вода

Още

Българският Жул Верн: Очаква ни масова роботизация и епохален контакт с извънземни

Българският Жул Верн: Очаква ни масова роботизация и епохален контакт с извънземни

Още

Суши и наводнения застрашават България в идните години

Суши и наводнения застрашават България в идните години

Още

От руския военен архив излезе снимка от 1945 г. на влиятелни в България хора

От руския военен архив излезе снимка от 1945 г. на влиятелни в България хора

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Руско-турската освободителна война в снимки

Празнуваме 144 години от Освобождението на България

Тодор Живков: Съдете ме, но не можете да решите процеса на разграбване в България!

На 25 февруари 1991 г. започва първото заседание по едно от петте дела на мегапроцеса срещу Тодор Живков. Вижте оригинални кадри от делото срещу бившия Първи и Милко Балев в съда

Децата я носят и очите им все по небето шарят

Недейте забравя да подарите мартеници на близките си. Но искрено, топло.