Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да се почувстваме необичайно с изкуството на филмовите портрети

В МАГИЯТА НА КИНО ПОРТРЕТА

Да се почувстваме необичайно с изкуството на филмовите портрети

С Международния фестивал на портретното кино между 17 и 27 ноември

IPFF приближава към своята публика със селекция от 55 интригуващи филмови портрета. Идващи от 5 континента и над 25 държави, те разнищват въпроси за живота и смъртта, за изкуството и любовта, за дълбоко-тъмното и високо-светлото на човешките страсти, за душата на уж-неодушевеното. 55 къси филма за дълга наслада - готови да накарат зрителя да се почувства необичайно!

Още

Задава се Международният фестивал на портретния филм

Задава се Международният фестивал на портретния филм

Екипът на фестивала кани да споделят усещането всички хора, за които киното е незаменимо преживяване, а портретът - любопитна артистична призма. През всички фестивални дни зрителите ще могат да участват в непосредствени приятелски срещи помежду си. Към тях ще се присъединят и гости на IPFF - режисьори и творци, между които и двама от членовете на международното жури - актьорът Милтос Йеролему и режисьорът Саман Хосейнпур.

На 17-ти ноември, в 19:00, в Дом на киното в София, фестивалът ще бъде открит за втора поредна година с отличената като Филм Посвещение творба - филм с мисия със социално измерение, портрет на личности, допринасящи за положителните човешки еволюции. Тази година изборът е филмът "Моята звездна приказка", посветен на планетариума в град Смолян и по-важно - на хората, приели го като своя кауза, техните мечти и пътища, свързани със звездите и земята.

Възползвайки се от факта, че творческият екип на филма живее и работи на родна земя, публиката ще има вълнуващата възможност да присъства на връчването на наградата, която лично ще приеме режисьорът Андрей Христозов.

Първият фестивален ден ще продължи с прожекция под надслов "Срещи с необятното", представяща 9 кинотворби, завладяващи с героите си: изследователи на възможностите на човешкото тяло, пътуващи и търсещи принадлежност души, портрети на труда, осмислящ съществуването.

Още

В магията на портретния филм

В магията на портретния филм

На 18-ти ноември фестивалът на портретното кино продължава в Дом на киното с "Подземен клуб за филмови мечтатели" - прожекция, посветена на смели, странни и необичайни филмови форми и подходи. Зрителите ще имат възможност да подготвят сетивата си за нея, защото непосредствено преди началото й ще бъде открита фотоизложбата "Пътища на портрета" - провокираща разговори за портретната фотография, пресечните точки между медиумите кино и фотография, запечатването на времето в застинали образи и техните възможни бъдещи артистични метаморфози. Публиката ще разбере част от какъв творчески експеримент е изложбата и ще бъде поканена да се включи активно с идеи за потенциални портретни трансформации на фотоизображенията.

Фестивалният 19-ти ноември ще започне в Книжарница и галерия НБУ в ЦЕНТЪРа с дискусионна среща "Видеоесе - неформално за формата", която ще постави темата за аудиовизуалната есеистика. В свободен разговор изкушените от посоките, в които киното може да води, ще обсъждат въпросите за (не)познаването и (не)използването на аудиовизуалното есе като разбираем, достъпен, но същевременно стойностен аналитичен и критически инструмент по отношение възприемането и тълкуването на филмовото изкуство. Денят ще прелее в прожекцията "Нюанси на тих катарзис", включваща емоционални пътувания към високото и далечното, но и навътре - към интимни вътрешни светове.

Още

International Portrait Film Festival: В дълбочините на контурите

International Portrait Film Festival: В дълбочините на контурите

20-ти ноември е специален празничен кино ден за всички приятели и съмишленици на IPFF. Стартът му ще бъде даден с куиз "Филми, Портрети и Филмови Портрети", в който всички желаещи ще могат да отговарят на въпроси за портретите в киното (и не само), търсейки и откривайки пътя към света на портрета - интригуващ и примамващ. Прожекцията на деня "Празнувайки киното и пожелавайки си смелост", в Културен център G8, ще обедини филми за вдъхновението, паметта, надеждата - като концепции и като усещания. А празничният дух ще бъде щедро подкрепен от обявяване на наградените творби на фестивала за 2021-ва година, както и от много неформални разговори, жива музика, нови запознанства, интересни срещи.

След приключенията в София, второто издание на IPFF ще отпътува към градовете Пловдив, Велико Търново и Варна. Всяка от дестинациите ще посрещне своя прожекция, представена от личности с индивидуален почерк, който зрителите ще могат да разпознаят в споделените ракурси към кинотворбите. Домакин в Пловдив ще е Клуб "Фарго", а куратор - Мартин Касабов, който ще ни въведе в дебрите на прожекцията с име "Множество значения, множество чувства". Филмовата селекция "Текстури на възприятията" в Залата във Велико Търново ще курира Галин Попов. А във Варна предстои "И тънките корени устояват на вятъра" - прожекция и дискусия в алтернативното пространство Хале 3 с членовете на фестивалния екип, които ще разкажат повече както за конкретната селекция от филми, така и за целия творчески процес, свързан с организирането и курирането на IPFF.

Още

"Страх" - българското предложение за "Оскар", тръгва по кината

"Страх" - българското предложение за "Оскар", тръгва по кината

През 2021-ва година българското присъствие на фестивала е ярко: 4 фантастични филмови портрета - документалният "Моята звездна приказка" с режисьор Андрей Христозов, танцовият експеримент "Игра на вещи" на Коста Каракашян и Борис Далчев, докосващите и замислящи истории в "Струиндол" на Зорница Георгиева и "Муза" на Свилен Славов.

И тази година част от съпътстващата програма на фестивала ще бъде отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми - платформа за представяне на различни гледни точки към портретния филм, късометражното кино и фестивалния живот на кинопроизведенията.

Второто издание на IPFF ще си партнира отново с международната фестивална платформа Cinenso.com, специализираща в дигитализирането на филмови събития. Именно тя ще бъде домакин на онлайн версията на IPFF 2021, която ще се реализира от 21 до 27-ми ноември. Така късометражните кино портрети ще бъдат достъпни от всички посоки на света, а освен филмите от Официалната селекция, ще могат да бъдат видяни и проекти, които са откроени като незабравими находки, разделени в две селекции: For the peculiar-eyed Selection и Thrilling Impressions Selection.

Пълна програма на фестивала

София

17 ноември | 19:00 | Дом на киното - Откриване на фестивала с Филм Посвещение и прожекция на филми от Официалната селекция - "Срещи с необятното"

18 ноември | 18:00 | Дом на киното - Откриване на изложба "Пътища на портрета"

18 ноември | 19:00 | Дом на киното - Прожекция "Подземен клуб за филмови мечтатели"

19 ноември | 17:00 | НБУ в ЦЕНТЪРа - "Видеоесе - неформално за формата" - отворена дискусия

19 ноември | 19:00 | Дом на киното - Прожекция "Нюанси на тих катарзис"

20 ноември | 16:00 | Клуб Каркасон "Филми, Портрети и Филмови Портрети" - куиз

20 ноември | 18:00 | Културен център G8 - Обявяване на отличените филми, връчване на награди, прожекция "Празнувайки киното и пожелавайки си смелост"

20 ноември | 20:00 | Културен център G8 - Кинопразник - Музика и срещи

Пловдив

24 ноември | 19:30 | клуб "Фарго" - Прожекция "Множество значения, множество чувства" + отворена дискусия за портретното кино с Мартин Касабов

Велико Търново

26 ноември | 19:00 | Залата - Прожекция "Текстури на възприятията" + отворена дискусия за портретното кино с Галин Попов

Варна

27 ноември |19:00 | Прожекция "И тънките корени устояват на вятъра" + отворена дискусия за портретното кино с екипа на IPFF

Още

Филмът "Брайтън 4" с три награди  на фестивала в Котбус

Филмът "Брайтън 4" с три награди на фестивала в Котбус

Онлайн

17-25 ноември - Виртуални прожекции в платформата за фестивално кино Cinenso.com

Билети за фестивала на цени 8 лв. и 6 лв. ще могат да бъдат закупени на местата на прожекциите в София: Дом на киното и Културен център G8. Входът за прожекции в Пловдив, Велико Търново и Варна е свободен. Входът за съпътстващите събития в програмата на фестивала е свободен.

Всички епидемиологични мерки ще бъдат строго спазвани по време на събитията от програмата.

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

Следете информация за селектираните филми, пълната програмата, възможности за закупуване на билети и всички детайли за фестивала в сайта и социалните канали на IPFF:

Facebook | Instagram | Vimeo

Организаторите изказват благодарност на всички хора и организации, които подкрепят идеята и реализацията на IPFF, включително пространствата Дом на киното, Културен център G8, клуб "Фарго" - Пловдив, Залата - Велико Търново, Хале 3 - Варна, платформата Cinenso; и медийните партньори Impressio.bg, Културни новини, How2Plovdiv, Градското списание. IPFF се финансира от таксите на кандидатстващите за фестивала филми, Дана Проданова (продуцент, САЩ) и личните средства на ентусиастите от екипа на фестивала.

Гостуването на членове на международното жури на фестивала е подкрепено от Национален Фонд "Култура", програма Мобилност, 2021.

Още

Забележителни френски филми предстоят на Киномания

Забележителни френски филми предстоят на Киномания

Още

Ешкол Нево: Освобождение, рокендрол и човешки тревоги

Ешкол Нево: Освобождение, рокендрол и човешки тревоги

Още

Пет премиери на Болшой театър идват на голям екран у нас

Пет премиери на Болшой театър идват на голям екран у нас

Още

Eдин от мачовците в киното носил от бедност рокля на сестра си

Eдин от мачовците в киното носил от бедност рокля на сестра си

Още

Марион Котияр за женските демони в "Анет"

Марион Котияр за женските демони в "Анет"

Още

Най-новите филми на Уес Андерсън и Карлос Саура на Киномания 2021

Най-новите филми на Уес Андерсън и Карлос Саура на Киномания 2021

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" на кинофестивала в Кан

Той играе във филма, на който е още съсценарист, продуцент и режисьор

165 филма на международния фестивал за късометражно кино In The Palace

Тазгодишното издание ще се проведе от 29 юни до 6 юли в Перник

"Уроците на Блага" с награда за най-добър български филм на наградите "Васил Гендов" 2024

Съюзът на българските филмови дейци раздаде кино наградите и отпразнува 90-тата си годишнина

Франсис Форд Копола в Кан: Не може да се създава изкуство, без да се поемат рискове

"Мегалополис" включва цитати от Шекспир и изображения на архива на Хитлет, критикува капиталистическото общество и популизма на Доналд Тръмп

Трейлърът на "Гунди - Легенда за любовта" с рекорден брой гледания

За по-малко от седмица - с общо 2,5 милиона гледания - трейлърът на филма се превърна в най-успешния в историята на българското кино

Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос в киното на 11-ото издание на кинофестивала "Златната липа"

"Ели Скорчева е изключителната българска актриса. Тя е достоен гост и носител на нашата специална награда...", съобщи директорът на фестивала Магдалена Ралчева