Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Задава се Международният фестивал на портретния филм

ВИЗУАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Задава се Международният фестивал на портретния филм

Броим дните - 27 до началото на второто издание на Международния фестивал на портретния филм

"Да се почувстваме необичайно" - това е надсловът, избран за второто издание на IPFF. Репликата е от "Уитнейл и аз", любим британски филм от 1987-ма. В мечтаещите глави на организаторите той е космически портрет на младостта и нейните блянове, и на сложността на заедността.

Но има още много в тази чудата фраза. Вярваме, че всеки, потапяйки се в портретното кино, ще открие своето необичайно и ще го преживее сам, но и с нас.

За International Portrait Film Festival - идеи и развитие

Второто издание на IPFF утвърждава концепцията за портретния филм като специфична кинематографска призма за вглеждане в сърцевината на творбата, за усещане за нейните цветове и звуци, за виждане отвъд видимото.

Разкривайки потенциала на филмовия портрет да въздейства и трансформира, фестивалът кани публиката, която не отива на кино между другото, а търси киното, защото вярва, че е преживяване -като никое друго. Предлага среща с душата на филма - самият портрет. Провокира преоткриване на портрета като културен феномен - многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.

Още

International Portrait Film Festival: В дълбочините на контурите

International Portrait Film Festival: В дълбочините на контурите

С тази уникална философия, вече втора година IPFF е разпознат като платформа за алтернативно късометражно кино от стотици режисьори, от всички посоки на света. Сред тях са както млади творци в началото на своя професионален път, така и утвърдени артисти, избрали за себе си полето на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.

"Щастливи сме, че можем да запознаем българската аудитория с най-добрите от тези кандидатури", споделят организаторите.

Още

Психологически портрети на човешкия вид

Психологически портрети на човешкия вид

Профил

И в настоящото си второ издание, IPFF се явава като хибрид, даващ възможност за срещи на живо и онлайн. В четири български града - София, Пловдив, Велико Търново и Варна, зрителите ще могат да се насладят на филми от официалната селекция на фестивала, а посредством фестивалната платформа Cinenso кинолюбители от цял свят ще се запознаят както с официално избраните филмови портрети, така и с двете селекции за IPFF находки - For the peculiar-eyed и Thrilling Impressions.

Още

Номинираният за Оскар Feeling Through: за каузата и за българската следа

Номинираният за Оскар Feeling Through: за каузата и за българската следа

Основната програма на фестивала се състои от 55 късометражни портретни творби в категориите филмов портрет, филмов автопортрет, колективен портрет, алтернативен портрет, както и категории с фокус интригуващ изразен език - скрийнденс (портрет в движение) и анимация - (портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики - истории за вдъхновяващи личности, герои с обществени и лични каузи, запознанства със забавни образи и странни характери, сюрреалистични и експериментални визуални вълнения.

Интересни съпътстващи събития отново ще бъдат част от цялостното фестивално преживяване.

В рамките на своето второ издание, IPFF провежда творческия експеримент "Пътища на портрета". Първите резултати от него ще бъдат представени чрез фотоизложба, провокираща разговори за портретната фотография, пресечните точки между медиумите кино и фотография, запечатването на времето в застинали образи и техните възможни бъдещи артистични метаморфози.

Още

"Помни ме" - повече от 100 ренесансови портрета в "Райксмузеум"

"Помни ме" - повече от 100 ренесансови портрета в "Райксмузеум"

"Видеоесе - неформално за формата" е името на среща по темата за аудиовизуалната есеистика. В свободна дискусия ще бъдат поставени въпросите за (не)познаването и (не)използването на аудиовизуалното есе като разбираем, достъпен и стойностен аналитичен и критически инструмент по отношение възприемането и тълкуването на филмовото изкуство.

В актуалния куиз жанр ще тестваме познанията си по време на "Филми, Портрети и Филмови Портрети" - с убеждението, че можем да съчетаем забавното с интелектуално обогатяващото. Ще задаваме въпроси за портретите в киното (и не само), ще предизвикаме паметта си, ще провокираме себе си и всички желаещи да откриват пътя към света на портрета - като дълбок и интригуващ.

По време на гостуването си в Пловдив, Велико Търново и Варна, IPFF ще предложи освен прожекции от официалната селекция, дискусии с куратори - личности със свой ярък светоглед и почерк, които зрителите ще могат да разпознаят в споделените ракурси към прожектираните кинотворби.

И тази година част от съпътстващата програма на IPFF ще бъде отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми - платформа за представяне на различни гледни точки към портретния филм, късометражното кино и фестивалния живот на кинопроизведенията.

Сформиран със студентски ентусиазъм, година по-късно, нашият екип продължава да работи отдадено и професионално за идеята на IPFF.

Още

BLUE на Станислава Стоянова - портрет на морето

BLUE на Станислава Стоянова - портрет на морето

Ядрото на International Portrait Film Festival:

Ана-Мария Сотирова - основател и директор на фестивала

Ана-Мария има магистърска степен по Кино (Film Studies) от Университета на Амстердам в Нидерландия (University of Amsterdam) и е бакалавър Кино (Film) от Университета на Рединг, Великобритания (University of Reading). Професионалният й опит е свързан с редица културни проекти, между които RADAR Festival Beyond Music, Moving Body Festival, рубрика за скрийнденс "Превод в ефир". През 2020 г. тя става инициатор и основател на IPFF.

Джули Хаджолян - програмен директор и координатор

Джули има бакалавърска степен Кино и Театър от Университета на Рединг, Великобритания (University of Reading). Професионалният й опит е в организацията на събития и редакторска дейност. От 2021 г. е редактор на артистичното списание за обмен на вдъхновения и размишления "Дерзай". Джули е програмен директор и координатор на Международния фестивал на портретния филм.

Изабела Манолова - координатор награди и фотограф на фестивала

Изабела има магистърска степен по Сценография от Национална Художествена Академия (НХА) и е бакалавър по Резба (НХА). Занимава се с фотография, сценография, режисура, живопис и резба. Изабела е създател на наградните статуетки и отличителни знаци на IPFF, както и официален фотограф на фестивала.

Даниел Цибулка - координатор преселекция и международни проекти

Даниел е оператор с опит в заснемането на видео с промоционална и рекламна цел, както и в създаването на документални и късометражни филми. Има бакалавърска степен по Кино от Университета на Рединг, Великобритания (University of Reading). Живее в Будапеща, Унгария, и е активно свързан с международните инициативи на IPFF.

Локации, дати, прожекции, събития:

София
- Официална селекция - прожекции - 17, 18, 19 ноември, Дом на киното
- Откриване на изложба "Пътища на портрета" - 18 ноември, Дом на киното
- "Видеоесе - неформално за формата" - 19 ноември, (анонс на локацията - скоро!)
- "Филми, Портерти и Филмови Портрети" - куиз за портретно кино - 20 ноември (анонс на локацията - скоро!)
- Кинопразник: Официална селекция - прожекции; Награждаване на отличени филми; Музика, разговори, усмивки и още - 20 ноември, Културен център G8

Пловдив
Официална селекция - прожекция + дискусия - 24 ноември, клуб "Фарго"

Велико Търново
Официална селекция - прожекция + дискусия - 26 ноември, Залата

Варна
Официална селекция - прожекция + дискусия - 27 ноември, Хале 3

Онлайн
- Виртуални прожекции в платформа за фестивално кино Cinenso.com - 21-27 ноември
- Дискусионен панел, посветен на портретните филми в контекста на късото кино и живота им в кинофестивалите - 25 ноември, Zoom

Следете информация за селектираните филми, пълната програмата, възможности за закупуване на билети и всички детайли за фестивала в сайта и социалните канали на IPFF: Facebook | Instagram | Vimeo

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

Благодарим на всички хора и организации, които със своето доверие, ентусиазъм и усилия допринасят за реализацията на второто издание на IPFF.
С подкрепата на: Национален Фонд "Култура" и на Дана Проданова, САЩ (продуцент)
Партньори: Дом на киното, Културен център G8, клуб "Фарго" - Пловдив, Залата - Велико Търново, Хале 3 - Варна, Cinenso.com
Медийни партньори: Impressio.bg, Културни новини, How2Plovdiv, Градското списание

IPFF се финансира от таксите на кандидатстващите за фестивала филми и личните средства на ентусиастите от екипа на фестивала. Гостуването на членове на международното жури на фестивала е подкрепено от Национален Фонд "Култура", програма Мобилност, 2021.

Още

Дигитален автопортрет на Едуард Сноудън беше продаден за милиони

Дигитален автопортрет на Едуард Сноудън беше продаден за милиони

Още

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас

Още

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

Още

Вижте огромния портрет на Бодлер, направен в поле в Италия

Вижте огромния портрет на Бодлер, направен в поле в Италия

Още

Портрет на умиращ титан с Юлиян Табаков

Портрет на умиращ титан с Юлиян Табаков

Още

"Лица. Силата на човешкия облик" - портрети от периода на Ваймарската република

"Лица. Силата на човешкия облик" - портрети от периода на Ваймарската република

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Испанското посолство представя в Пловдив фотографска изложба "Испания и България. Заедно в Европейския Съюз"

Откриването е на 7 февруари 2024 г. в 12.00 часа в Дом на културата "Борис Христов". Изложбата може да бъде разгледана до 23 февруари.

"Пътуване до Азербайджан" - част от фестивала Sofia MENAR

"Тези кратки пътешествия из труднодостъпните кътчета на Азербайджан ме принудиха да се обърна към документалната същност на фотографията", споделя Арслан Ахмедов

Фотографът Симон Варсано отваря ново пространство за култура

"Като фотограф, снимал еднакво дълго аналогово и дигитално, смятам, че е важно да не развиваме консуматорство в начина, по който снимаме.", казва фотографът

Световноизвестната фотографка Кристина де Мидел гостува в София

На 25 януари, в Националната художествена галерия - Двореца, се открива изложбата "По ръба на реалността"

Конкурс за фотография и рисунка "Божурът среща розата"

Поводът на конкурса е годишнината от установяването на българо-китайските отношения

Атанас Миланов: Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага

Откриването е на 16 януари от 18:00 часа в Чешкия център в София