Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В магията на портретния филм

ФЕСТИВАЛИ

В магията на портретния филм

Международния фестивал на портретния филм (International Portrait Film Festival / IPFF) ще започне на 17 ноември и ще продължи до 27 ноември

Второто издание на IPFF утвърждава концепцията за портретния филм като специфична кинематографска призма за вглеждане в сърцевината на творбата, за усещане за нейните цветове и звуци, за виждане отвъд видимото.

"Да се почувстваме необичайно" е надсловът на второто издание на IPFF.

"Откраднахме" репликата от "Уитнейл и аз", любим британски филм от 1987-ма. В нашите мечтаещи глави той е космически портрет на младостта и нейните блянове, и на сложността на заедността" споделят организаторите. 

Тук ще ви представим конкурсната програма на тазгодишното издание на фестивала. 

Конкурсна програма

Още

Задава се Международният фестивал на портретния филм

Задава се Международният фестивал на портретния филм

Портрет на личност

Личността на един човек е в центъра на филмовия портрет.

Човекът като противоречие: лутащо се същество, чието битие е винаги абсурдно и безсмислено, в същото време - същество-вселена без очертания, без дъно, без начало и край.

Филмовият портрет може да е документален, художествен или крайно експериментален. За известен персонаж (историческа личност, спортист, творец, затворник...) или за човека, когото виждаш всеки ден в парка.

Колективен портрет

Портрет на няколко личности. От клуба по шах до цял народ. Ядрото на филмите в тази категория е колективът. Колективен е портретът на банда, компания, клас, общност.

Алтернативен портрет

Нечовешки портрет. На улична котка или домашен любимец. На всяко живо същество, чийто език човекът трудно разбира. Алтернативен е и неодушевеният портрет, на който киното вдъхва живот. Растението в ъгъла. Чадърът на закачалката. Дори портретът на абстрактна идея или философска главоблъсканица.

Автопортрет

Портрет на собственото Аз. Филмов автопортрет. За света на личните интереси, постижения, провали, страхове, мании, авантюри.

Още

Психологически портрети на човешкия вид

Психологически портрети на човешкия вид

Портрет в движение (скрийнденс/танцов филм)

Портрет със специфична форма - пресечната точка на киното и танца, вълнуващото изкуство и практика - скрийнденс. Портретът е задължителен, но неопределен. Може да е на личност, на себе си, на колектив или алтернативен портрет. Необходимо условие е изразът на произведението да е чрез симбиозата между танц и кино, наречена скрийнденс.

Портрет в магически фенер (анимационен филм)

Портрет, принадлежащ към изкуството на анимацията, където творческата мисъл вдъхва живот на линии, форми и цветове, извирайки дълбоко от въображението на режисьора. И тук, портретът може да е на личност, на себе си, на колектив или всичко, което вклюва категорията алтернативен портрет на IPFF (виж алтернативен портрет).

Портрет от високо (филм, сниман с дрон)

Портретът е уловен с летящото тяло на камера-дрон. Задължителното условие е елементът дрон да е преобладаващ. Портретът може да е на личност, на себе си, на колектив или алтернативен портрет на IPFF (виж алтернативен портрет).

IPFF - ЖУРИ

Още

Откраднатата картина "Портрет на дама" на Густав Климт е представена на изложба в Рим (галерия)

Откраднатата картина "Портрет на дама" на Густав Климт е представена на изложба в Рим (галерия)

Милтос Йеролему е актьор, режисьор и обичащ киното творец. Той е най-известен на публиката с ролята си на ментора-фехтовач Сирио Форел във фентъзи сериала "Игра на тронове", както и с интригуващите му превъплъщения във филмовите продукции "Датското момиче" и "Междузвездни войни: Силата се пробужда".

Неговата творческа биография е изпълнена с изграждането на изключителни театрални и филмови портрети, включително на редица Шекспирови персонажи и приказни герои. Артистичният и личностният портрет на самия Милтос Йеролему е допълнен от неговите лингвистични интереси и познания, с което той по още един начин се превръща в обогатяващ и вдъхновяващ пример за младите кинотворци и кинолюбители от целия свят.

Още

BLUE на Станислава Стоянова - портрет на морето

BLUE на Станислава Стоянова - портрет на морето

Ралица Асенова е съосновател и съръководител на сдружение "Арте Урбана Колектив". Координатор на кинообразователните програми "CinEd - Европейско кинообразование за деца и младежи" и "Киното, сто години младост", инициатива на Френската национална филмотека, и е отговорна за успешното им прилагане в България.

От ноември 2019 г. е координатор и на проектите WoMED и "Кино за развитие на социално-емоционални умения", в партньорство с ОбУ "Неофит Рилски" и Тръст за социална алтернатива. Канена е многократно да провежда лекции, свързани с кинопедагогика в двата парижки университета, които завършва (Sorbonne Nouvelle Paris 3 и Université Paris 8 ). Може да научите повече за дейностите на Ралица Асенова и започващата за 7-ма поредна година програма "Кино в училище" във вълнуващия подкаст епизод на Българското Кино Общество.

Стефан А. Щерев е артист, продуцент, тв водещ, актьор и автор. Той е съосновател и съорганизатор на международни инициативи и фестивали в областта на съвременните изпълнителски изкуства: Международен фестивал Антистатик, Фестивал Европейска нощ на театрите, Българска танцова платформа и много други. Носител на национална награда ИКАР 2020. През последните години развива, съвместно с немската компания Лигна, собствени артистични проекти.

Още

Вижте огромния портрет на Бодлер, направен в поле в Италия

Вижте огромния портрет на Бодлер, направен в поле в Италия

Теодора Цанкова е главен асистент в Катедрата по испанистика и португалистика на ФКНФ в СУ "Св. Климент Охридски" и преводач на художествена литература и хуманитаристика от испански език. Придобива докторска степен по западноевропейска литература (2012) с дисертация на тема "Портретът в литературата на модернизма (Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, Хосе Мартинес Руис "Асорин") в СУ "Св. Климент Охридски".

Интересите ѝ са в областта на сравнителното литературознание, взаимодействията между литературата и другите изкуства, а също и на художествения превод. Текстът на Теодора Цанкова, задава важните очертания на разбирането за портрета като културен феномен и ние сме благодарни за тази интригуваща формулировка, която е едновременно позната и непозната, предизвикваща ни да търсим повече.

Луис Азеведо е аудиовизуален есеист. Създател на над 200 видео есета за кино за Amazon Prime, Barbican, Little White Lies, MUBI, Fandor, The Discarded Image и Sight & Sound. Освен като дигитални публикации, творбите му са представяни и в Barbican в Лондон, в Португалската Синематека в Лисабон, както и на фестивалите International Film Festival Rotterdam, Pálic International Film Festival, Kino Otok, Film Fest Gent.

Още

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

Вероника Андершон е режисьор, сценарист и актриса. Нейните късометражни игрални филми "Liberation", "Wiki" и документалният "Fuck, it's Biology." са отличени на много международни филмови фестивали. Завършва специалност "Филмова режисура и мултимедийно изкуство" във Варшавското филмово училище в Полша.

Учила е политология, джендър изследвания и антропология в Linköpings Universitet в Швеция, както и актьорско майсторство в Calle Flygare Teater Skola в Стокхолм, Швеция. Днес Вероника работи като преподавател във Варшавското филмово училище и е в разгара на разработването на нов телевизионен сериал и следващия си пълнометражен филм. Филмът на Вероника "Fuck, it's Biology." бе част от официалната селекция на фестивала през 2020 - категорично една от най-вълнуващите и дискутирани творби в пространствата и събитията на IPFF.

Още

Портрет на умиращ титан с Юлиян Табаков

Портрет на умиращ титан с Юлиян Табаков

Саман Хосейпур е независим режисьор от Кюрдистанската част на Иран. През 2006 г. започва творческия си път с актьорско майсторство и постепенно се насочва към режисура и писане за екран. Участвал е в над 30 проекта за късометражни филми като сценарист, монтажист, оператор, режисьор и асистент-режисьор.

Саман режисира първия си професионален филм "1-0", когато е едва на 20 години. Към настоящия момент Саман Хосейпур е режисьор на седем късометражни художествени творби, сред които "The Man Who Forgot to Breathe" (2017), "Slaughter" (2018) и "The Other" (2019). "The Other" бе отличен с наградата "Най-прекрасен филм" в категорията Филмов Портрет в изданието на IPFF през 2020 година.

Второто издание на IPFF приближава към своята публика със селекция от 55 интригуващи филмови портрета. Идващи от 5 континента и над 25 държави, те разнищват въпроси за живота и смъртта, за изкуството и любовта, за дълбоко-тъмното и високо-светлото на човешките страсти, за душата на уж-неодушевеното. 55 къси филма за дълга наслада - готови да накарат зрителя да се почувства необичайно!

Още

Фондация "Първа клапа" търси следващия си проект

Фондация "Първа клапа" търси следващия си проект

Още

Димитър Коцев-Шошо в "Шамар и един особен крадец"

Димитър Коцев-Шошо в "Шамар и един особен крадец"

Още

Covid уби писателя и режисьор Сергей Комитски

Covid уби писателя и режисьор Сергей Комитски

Още

Актьорът Бенедикт Къмбърбач ще играе Александър Литвиненко в минисериал на телевизия HBO

Актьорът Бенедикт Къмбърбач ще играе Александър Литвиненко в минисериал на телевизия HBO

Още

Убийство, блясък и алчност в "Домът на Gucci" на Киномания

Убийство, блясък и алчност в "Домът на Gucci" на Киномания

Още

Постигането на мечтите на всяка цена и без пари: Оливър Стоун (откъс)

Постигането на мечтите на всяка цена и без пари: Оливър Стоун (откъс)

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Ето го новото ято таланти, номинирани за Полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Петнадесетата Официална Церемония ще бъде епична и бляскава

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Виж всички

Календар