Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си световноизвестният художник Галилей Симеонов - Светеца от Северозапада

IN MEMORIAM

Отиде си световноизвестният художник Галилей Симеонов - Светеца от Северозапада

"Точно на Деня на народните будители, при душата си отиде един човек, когато аз мога с увереност да нарека български будител. Почина на 92 години. И характерно за великите хора, особено в България, последните му дни бяха изживени в мизерия", написа трогателен пост в социалните мрежи Слави Трифонов

Известният художник и бивш преподавател в Художествената академия проф. Галилей Симеонов е починал на 92 години тази нощ в болницата "Св. Георги" в Монтана, съобщиха негови близки.

Проф. Симеонов е автор на някои от най-популярните портрети на Васил Левски.

Галилей Симеонов, известен и с името си Никола Цветин е роден през 1929 г. в монтанското село Соточино, днес Гаврил Геново. Завършва гимназия в Берковица, където учи с Йордан Радичков, а през 1960 г. и Художествената академия при професорите Илия Бешков и Веселин Стайков.

Васил Левски на Галилей Симеонов от 1973 г.

Участва в общи художествени изложби в страната и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Член на Съюза на българските художници. В периода 1968-1974 г. е творчески секретар на Окръжната група на художниците.

До 1990 г. работи като преподавател в специалността "графика" в Националната художествена академия, а след това се завръща в родното Гаврил Геново. Участва активно в живота на дружеството на художниците "Тенец" в Монтана и на представителството на СБХ в града.

До последните си дни творецът рисува в родния си дом в селото, като пресъздава важни исторически събития и личности, красотата на българската природа и тежкия труд на хората, свързани със земята.

В Северозападна България проф. Галилей Симеонов е известен във всички селища. Приживе той можеше да бъде забелязан в много от тях, с характерните за народния бит дрехи, които носеше.

Живееше изключително скромно в селския си дом и няколко пъти картините му изгаряха в пожар, припомнят местни хора и почитатели. Приятелите му го смятат за съвременен български будител и сега коментират, че неслучайно е починал точно на 1 ноември.

"Аз ходя пеш до старата чешма. Наливам си водичка, пия насам и в жега и в студ, и много съм си къпал иконите - някаква дълбока вяра. Ние си кърпиме с едни пенсийки, но това е. Гъските си храня, рисувам. Не излизам на разходки, но ходя така за водица.", сподели той за Радио Видин през март 2020 година.

Въпреки възрастта си, той постоянно рисуваше и негови картини са притежание на много известни в света галерии и частни колекции.

Портрет на Йордан Йовков от Галилей Симеонов

По повод кончината на обичания творец Слави Трифонов направи трогателен пост в социалните мрежи:

Опелото на проф. Галилей Симеонов ще е утре от 11:30 часа в църквата "Св. Георги" в родното му село Гаврил Геново.

Дълбок поклон!

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Китай, какъвто не сте го виждали: При Бога на чая, дъждовната гора и цветята

Китайската национална телевизия CCTV засне филм с авторката на Impressio Юлия Владимирова

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Виж всички

Календар