Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

25-ият София Филм Фест е отново в кината - филмите на голям екран от 2 до 8 април

ЛЕНТОВИ УДОВОЛСТВИЯ

25-ият София Филм Фест е отново в кината - филмите на голям екран от 2 до 8 април

Фестивалът предлага уникална селекция от филми, които трябва да видите на голям екран

Легендарната британска режисьорка Сали Потър се доверява на таланта на Хавиер Бардем, Салма Хайек и Ел Фанинг, за да разкаже в „Пътищата на живота“ един ден от реалността на Лео и неговата дъщеря (Снимка: София Филм Фест)

След кратко отлагане, съобразено с противоепидемичните мерки, програмата на 25-ия София Филм Фест продължава с част от филмите, които трябваше да се срещнат с публиката в последните две седмици на месец март. Представяме ви акцентите в програмата от 2 до 8 април 2021.

Още

Жестомимичната преводачка Таня Димитрова: Виждаш малка светлинка и я сграбчваш, не се колебаеш

Жестомимичната преводачка Таня Димитрова: Виждаш малка светлинка и я сграбчваш, не се колебаеш

Премиерата на документалния филм "Тихо наследство" на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова, копродукция с НВО Europe, дава старт на фестивалната седмица. Петя Накова и главната героиня - Таня са приятелки от ученическите си години, а историята на проекта започва от любовта на Таня към глухите деца и нейната отдаденост като преподавател в специалния образователен център за хора с нарушени слухови възприятия. Животът я изправя пред изпитание и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина.

"Тихо наследство" на Петя Накова (Снимка: София Филм Фест)

Нейната 20-годишна дъщеря Кати поема грижите за центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на семейството, за да могат двете с майка ѝ да победят превратностите на съдбата.

Петъчната вечер - 2 април, в Дома на киното е посветена на "Тихо наследство" - поради ограниченията за 30% запълняемост на залата и вследствие големия брой желаещи да видят филма на голям екран, сме предвидили две последователни премиерни прожекции, от 18:30 и от 20:30 часа.

Режисьор на "Парцалев" е Валентина Фиданова, а продуцент - Христо Христов (Снимка: София Филм Фест)

Още

Фото-носталгично за Парцалев

Фото-носталгично за Парцалев

Още един български документален филм вярваме ще привлече вниманието на нетърпеливите зрители - това е филм-портрет за легендарния любимец на публиката, актьорът Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър, но и с тази на българското кино. По времето на социализма обаче различната сексуална ориентация е достатъчна причина един творец да бъде лишен от официални награди и публично признание. Режисьор на "Парцалев" е Валентина Фиданова, а продуцент - Христо Христов.

Денят на премиерата е вторник, 6 април, мястото - Домът на киното, начален час - 18:30.

"Уроци по немски" на Павел Веснаков (Снимка: София Филм Фест)

Още

Павел Веснаков за "Уроци по немски": Този филм ме накара да погледна към собствените си страхове

Павел Веснаков за "Уроци по немски": Филмът ме накара да погледна към собствените си страхове

"Уроци по немски" на Павел Г. Веснаков, който получи специалната награда на журито и наградата на ФИПРЕССИ на СФФ, ще има още една фестивална прожекция, при която публиката ще може да се срещне с режисьора и представители на екипа на филма. Той е създаден в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България, който се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува.

"Уроци по немски" на Павел Веснаков (Снимка: София Филм Фест)

Главната роля е поверена на Юлиан Вергов, който спечели наградата за най-добър актьор на фестивала в Кайро, където "Уроци по немски" имаше своята световна премиера. Във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Прожекцията е предвидена за събота, 3 април, начален час 20:30 в Дома на киното.

Филмът на Александър Косев "Петя на моята Петя" (Снимки: София Филм Фест)

Още

"Петя на моята Петя", посветен на Петя Дубарова, ще открие 24-тия София Филм Фест

Дългоочакваният филм за Петя Дубарова открива 24-тия София Филм Фест

Специална прожекция в присъствието на екип ще има и дебютът на Александър Косев "Петя на моята Петя", който бе прожектиран премиерно в Зала 1 на НДК след Церемонията по раздаването на наградите на СФФ. Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Подходът в създаването на тази история е да се свърже бъдещето с миналото. Сюжетът е изграден върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. "Петя на моята Петя" задава въпроси, а съвременната Петя от филма трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта - дали да избере живота или да последва любимата си поетеса... Творческият екип ще представи своята творба и ще се срещне с публиката в неделя, 4 април, от 20:30 часа в Дома на киното.

Робин Райт, режисьор на филма "Земя" (Снимка: София Филм Фест)

Предстоят ексклузивни фестивални срещи със "Земя" на Робин Райт и с номинирания за пет награди Оскар "Момиче с потенциал" на Емералд Фенел с Кери Мълиган, както и прожекции на "Пътищата на живота" - новият филм на Сали Потър с Хавиер Бардем и Салма Хайек, и хита от Берлин и Сънданс 2020 "Никога рядко понякога винаги" на Илайза Хартман.

Кадър от филма "Земя" на Робинт Райт (Снимка: София Филм Фест)

Още

Най-доброто от киното на Балканите онлайн на София Филм Фест

Най-доброто от киното на Балканите онлайн на София Филм Фест

"Земя" е пълнометражният режисьорски дебют на известната актриса Робин Райт. Това е трогателна история за жена, която търси смисъла на живота сред необятната и сурова американска природа. След като преживява трагично събитие, за героинята на Райт не е възможно да поддържа връзката си със заобикалящата я действителност и изправена пред тази несигурност, тя се оттегля във великолепната, но сурова пустош на Скалистите планини. След като местен ловец я връща от ръба на смъртта, тя трябва да намери начин да живее отново. Прожекцията на филма е в събота, 3 април, от 18:30 часа в Дома на киното.

"Момиче с потенциал" (Снимка: София Филм Фест)

С пет номинации за "Оскар", сред които за най-добър филм, за най-добра актриса в главна рола и за режисура, пълнометражният дебют в игралното кино на актрисата Емералд Фенел "Момиче с потенциал" вече има изключително сериозен актив - 180 номинации и над 80 награди от цял свят. Историята проследява чаровната Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган), чието бъдеще е променено от загадъчно събитие. Нищо в нейния живот не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот... "Това е интелигентна, провокативна, мрачна комедия и филм за отмъщението с изключително мощно и многопластово изпълнение на Кери Мълиган в ролята на Каси.", казва за филма Ричард Роупър от "Chicago Sun-Times". Прожекцията на филма е в сряда, 7 април, от 18:00 часа в Дома на киното.

"Момиче с потенциал" (Снимка: София Филм Фест)

Още

Кой грабна наградите на юбилейния 25-и София Филм Фест?

Кой грабна наградите на юбилейния 25-и София Филм Фест?

Легендарната британска режисьорка Сали Потър се доверява на таланта на Хавиер Бардем, за да разкаже в "Пътищата на живота" един ден от реалността на Лео и неговата дъщеря - заедно с изключително талантливи актьори като Ел Фанинг, Лора Лини и Салма Хайек, те рисуват моментна картина на мозайката от алтернативни животи, които героят би могъл да изживее. Почеркът на Потър - разказ без компромиси, суров и безпощаден, е една от характерните особености на нейните творби, обичани от фенове и киноспециалисти, а умението ѝ да извлича от актьорите всичко най-добро, на което са способни, е наистина възхитително. Прожекцията на филма е във вторник, 6 април, от 20:30 часа в Дома на киното.

Кадър от "Никога рядко понякога винаги" (Снимка: София Филм Фест)

Още

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

Със специална награда на журито в Сънданс 2020 от програмата "Филми от САЩ: Неореализъм", с голямата награда "Сребърна мечка" на журито в Берлин 2020, филмът на сценаристката и режисьор Илайза Хитман "Никога рядко понякога винаги" се превърна в едно от откритията на независимото кино за миналата година.

Историята проследява скромна тийнейджърка, касиер в провинциален супермаркет в Пенсилвания. Изправени пред нежелана бременност и никакъв шанс за аборт в родния щат, тя и нейната братовчедка събират малко пари, опаковат си багажа и се качват на автобуса за Ню Йорк. Само с адреса на клиниката в ръка и без подслон, двете момичета смело се впускат в непознатия град. "Чрез безпощадна яснота и загатнати емоции, режисьорката смело разказва историята за едно пътуване, което се превръща във възраждане на тялото и духа." ФФ Сънданс. Прожекцията на филма е в четвъртък, 8 април, от 18:00 часа в Дома на киното.

"Богре - Великата европейска ерес" на режисьора Фредо Вала (Снимка: София Филм Фест)

Сериозен интерес предизвика представянето във фестивалната програма на италианско-българската продукция "Богре - Великата европейска ерес" на режисьора Фредо Вала. Това е и една от причините да включим още една прожекция на това своеобразно пътуване във времето и пространството по следите на катари и богомили - еретиците на Средновековието, които се разпростират от България до Западна Европа. Надяваме се, че въпреки важните противоепидемични мерки и ограниченията от 30% запълняемост на кинозалите, зрителите, които имат желание да видят "Богре" на голям екран, ще го сторят в Дома на киното - на 4 април, неделя, от 14:00 часа. Напомняме на всички киномани в цяла България, че този филм може да бъде гледан и #ОНЛАЙН - на нашия сайт online.siff.bg, до 11 април!

Иржи Менцел (София Филм Фест)

Още

Иржи Менцел - 50 години в световното кино

Иржи Менцел - 50 години в световното кино

В програмата на Дома на киното е предвидена и специална прожекция на филма "Служих на английския крал" - знакова творба, с която почитаме паметта на легендарния Иржи Менцел, носител на Наградата на София на Столичната община и добър приятел на фестивала и България. Историята, позната от романа на Бохумил Храбъл, проследява шеметното издигане на един амбициозен младеж в хотелския бизнес през 30-те години на ХХ век. Менцел кани за главната роля във филма един от най-добрите съвременни български актьори - Иван Бърнев, който лично ще представи филма пред публиката. Прожекцията е предвидена за 5 април, понеделник, с начален час 20:30.

Не пропускайте и една уникална среща с джаза - заедно с приятелите ни от Дюкян "Меломан" каним всички на едно вълнуващо и емоционално пътуване зад кулисите на "Blue Note Records" - новаторската звукозаписна компания, която даде глас на едни от най-добрите джаз изпълнители на ХХ и ХХI век, от Майлс Дейвис до Нора Джоунс. Прожекцията на "Blue Note Records": Отвъд нотите", част от проекта "Резонанс синема" на Дома на киното, е в четвъртък, 8 април, начален час 20:30.

Прожекциите в седмицата 2-8 април от програмата на 25-ия София Филм Фест са в Дома на киното, Г8, Евро Синема и кино "Влайкова".

Още

Филми, които не бива да пропускате на 25-ия София Филм Фест

Филми, които не бива да пропускате на 25-ия София Филм Фест

Още

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

Още

Четири български документални премиери на 25-ия София Филм Фест

Четири български документални премиери на 25-ия София Филм Фест

Още

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест

Още

25 легендарни режисьори на 25-ия София Филм Фест

25 легендарни режисьори на 25-ия София Филм Фест

Още

Фолкер Шльондорф, Вим Вендерс, Тери Гилиъм, Тед Кочев на София Филм Фест

Фолкер Шльондорф, Вим Вендерс, Тери Гилиъм, Тед Кочев на София Филм Фест

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Композиторът на "Властелинът на пръстените" Хауърд Шор ще получи награда за цялостно творчество на кинофестивала в Цюрих

Плодотворната кариера на Шор обхваща над 80 филма, сред които повече от дузина с дългогодишния му сътрудник Дейвид Кроненбърг - от "Скенери" и "Мухата" до неотдавнашното участие в конкурса на Кан с The Shrouds ("Покров")

"Туин Пийкс" и "Париж, щата Тексас" в програмата на кинофестивала в Карлови Вари

Кинофестивалът в Карлови Вари, чието 58-о издание се провежда от 28 юни до 6 юли, разкри и още допълнителни заглавия към програмата на ретроспективата "Франц Кафка", която ще се проведе в чест на стогодишнината от смъртта на един от най-известните чехи

Късо кино в Габрово и Велико Търново – български митове и легенди

Колективът на платформата за късо кино "Кинематограф" се е обърнал към филми, заснети по селата и планините, където градът е само далечно ехо, но далечното ехо на древните вярвания е също така живо, както е било преди

Класиката "Седемте самураи" на Акира Куросава се завръща на екран в САЩ

Поводът е 70-ата годишнина от излизането на филма през 1954 г.

Филмът "Веществото" с Деми Мур получи най-продължителните овации в Кан

"Това е началото на трето действие в кариерата на Деми, вдъхновяващо е", обобщи нейният партньор във филма Денис Куейд на пресконференция на кинофестивала в Кан

Идрис Елба с документален филм, посветен на цветнокожи бойци във Втората световна война

Повече от осем милиона цветнокожи служат в съюзническите войски и поредицата разказва за участието на някои от тях в десанта в Нормандия, Дюнкерк, Пърл Харбър и Арденската офанзива